نوجوانان نیز مانند دیگر افراد جامعه نیاز به حریم خصوصی و شخصی داشته که باید والدین و اطرافیان به آن احترام بگذارند . اغلب والدین هستند که همچنان بر این باور هستند که فرزند آن ها هنوز به تکامل عقلی نرسیده و باید در همه امور آن ها دخالت کنند .
برخی دیگر از والدین نیز به علت عدم آگاهی از حریم خصوصی نوجوانان به آن احترام نگذاشته و نمی دانند که حریم شخصی نوجوانان شامل چه مواردی خواهند شد . نکته مهم این است که دیگر به فرزند خود به چشم بچه نگاه نکرده و مانند بزرگسال با او رفتار کنید .
اگر والدین به این نتیجه برسند که فرزند آن ها دیگر بزرگ شده است و خودش تا حدودی توانایی تشخیص درست و غلط را دارد ، در همه امور او دخالت نخواهند کرد در نتیجه حد و مرز حریم نوجوان و خودشان را رعایت خواهند کرد .
اجرای این مهم به دلیل حساسیت ، عدم آگاهی و یا نپذیرفتن حریم شخصی کودکان برای برخی از والدین دشوار می باشد ، با ما همراه باشید تا با معرفی روش های مختلف این مشکل مهم را حل کنیم .
چرا نوجوانان به حریم خصوصی نیاز دارند ؟
نیاز به حریم خصوصی بخشی از مرحله رشد در کودکان است ، آن ها دیگر به سن بلوغ رسیده اند و با تغییرات فیزیکی و روحی بسیاری مواجه خواهند شد در نتیحه به حریم خصوصی نیاز دارند . از جمله چالش های این دوره نوجوانان می توان به هویت یابی ، تعیین هدف ، برنامه ریزی و غیره اشاره کرد .
در سنین نوجوانی به دلیل سرعت رشد مغزی در نوجوانان و همچنین تفکرات بسیار درباره به قدرت رسیدن ، آن ها بیش از گذشته نیاز به حریم خصوصی پیدا خواهند کرد . در نتیجه برای کنار آمدن با شرایط جدید و ارتباط برقرار کردن با آن نیاز به حریم شخصی حس می شود .
آن ها در این مرحله از زندگی خود دیگر نمی پذیرند که والدینشان با آن ها مانند یک کودک رفتار کند ، در نتیجه با فاصله گرفتن از خانواده و همچنین ایجاد نوعی حریم شخصی برای خود به دنبال استقلال بوده و یا می خواهند به خانواده خود نشان دهند که نسبت به گذشته توانایی های بیشتری دارند .
نکته مهم برای حفظ حریم شخصی نوجوانان مسئله رشد و تغییرات جنسی آن ها می باشد . شاید خود نوجوانان بیشتر از والدینشان نگران این تغییرات می باشند به همین دلیل نه تنها به دنبال حریم شخصی بوده بلکه ترجیح می دهند فاصله روانی خود با خانواده شان را نیز حفظ کنند .
با حفظ حریم شخصی نوجوان ارتباط خود را تقویت کنید
همانطور که گفتیم در دوران بلوغ و نوجوانی فرزند شما نیاز دارد که به او اعتماد کرده تا نشان دهد که توانایی های بیشتری نیز کسب کرده است . او در این دوران می خواهد استقلال و توانایی های خود را به پدر و مادر خود نیز ثابت کند .
شما باید فرزند خود را به عنوان فردی بالغ و مسئولیت پذیر در نظر گرفته که هویت مستقلی دارد و شما وظیفه دارید به هویت او احترام بگذارید . اگر بتوانید در این دوران حساس برخلاف میل باطنی خود از فرزندتان فاصله بگیرید به او ثابت خواهید کرد که برای شخصیت او احترام قائل هستید .
پدر و مادر در این دوران نباید مانند زمان کودکی فرزندشان در کارهای او سرک کشیده و در هر اموری اظهار نظر کنند . آن ها باید در برخی از مواقع تصمیم گیری را به عهده خودش بگذارند تا ثابت کنند که به فرزند خود اعتماد دارند .
نشانه احترام به شخصیت او باعث افزایش اعتماد به نفس در او نیز خواهد شد ، در نتیجه او عملکرد بهتری در حوزه هایی که فعالیت می کند خواهد داشت . مهم تر از احترام به او سبب تقویت روابط بین فرزند و والدینش خواهد شد .
زمانی که رابطه شما با فرزندتان تقویت شود او احساس صمیمت بیشتری با شما خواهد کرد و کمتر میل به سرپیچی از فرمان های شما را خواهد داشت . بی شک تا به حال دیده اید که بسیاری از نوجوانان در زمان بلوغ تا چه میزان با خانواده خود مشکل داشته و دچار تنش می شوند .
اما صمیمت بین نوجوان و خانواده اش به طرز چشمگیری از بروز این مشکلات و تفاوت ها جلوگیری خواهد کرد . دلیل اختلافات والدین با فرزندانشان در زمان بلوغ این است که آن ها اعتقاد دارند هویتشان از سمت پدر و مادر جدی گرفته نشده است به همین دلیل با سرکشی به دنبال اثبات هویت خود هستند
راهکارهایی برای حفظ حریم شخصی نوجوان
برخی از والدین ممکن است به دلیل عدم آگاهی از حفظ حریم شخصی نوجوان و یا محبت بیش از اندازه به او نمی تواند این حریم را حفظ کند . برخی دیگر نیز که اغلب انگشت شمارند تا به حدی این حریم خصوصی را حفظ کرده تا جایی که دیگر فرزند خود را رها می کنند .
در واقع می توان گفت حفظ حریم شخصی نوجوان به طور افراطی و یا حفظ نکردن آن سبب آسیب های بسیاری خواهد شد . در ادامه برخی از راهکارهای مهم حفظ حریم شخصی نوجوانان را توضیح خواهیم داد :
- مرز بین خود و فرزندتان را مشخص کنید
برای اینکه بتوانید حریم شخصی نوجوانان را حفظ کنید در ابتدا باید مرز بین خود و فرزندتان را مشخص کنید . برای شناسایی این مرزها باید از خود بپرسید که در کدام کارهای فرزندم می توانم اظهار نظر کنم و در کدام کارها نمی توانم ؟
برای مثال اگر بخواهید در مورد مکان و یا زمان بیرون رفتن فرزندتان بپرسید هیچ موردی ندارد ، یا اینکه اگر بخواهید در مورد شخصی که با او بیرون رفته و اینکه تا چه مدت زمان قرار است بیرون بماند ، این اطلاعات حق شما است که بدانید .
در مقابل اگر در مورد تماس های تلفنی اش بخواهید اطلاعات بدست آورید یعنی حریم شخصی فرزدتان را زیر پا گذاشتید . یا اینکه بخواهید چند وقت یکبار تلفن همراه او را چک کنید ، این ها نشانه های زیر پا گذاشتن حریم شخصی نوجوان است .
- عادت های جدیدی را تمرین کنید
همانطور که گفتیم برخی از والدین به دلیل بی اطلاعاتی در مورد حفظ حریم شخصی نوجوانان ، این حریم را نادیده خواهند گرفت و یا به دلیل اهمیت این موضوع دچار سردرگمی خواهند شد ، شما می توانید موارد زیر را تمرین کنید :
1 - پیش از اینکه وارد اتاق او شوید در زده و تا زمانی که اجازه نداده است وارد نشوید
2 - بگذارید فرزندتان ساعتی در روز تنها بماند و مزاحم خلوت او نشوید
3 - دفتر خاطرات و یا نوشته های او را چک نکنید
4 - بدون اجازه دست به گوشی همراه او نزنید
5 - زمانی که می خواهید به کیف پول او دست بزنید ، اجازه بگیرید
6 - در مورد صحبت های او با خواهر و یا برادرش کنجکاوی نکنید
میزان مسئولیت پذیری او را در نظر بگیرید
برخی از والدین هستند که نمی دانند تا چه میزان حریم شخصی فرزند خود را حفظ کنند ؟ لازم است بدانید که با توجه به میزان مسئولیت پذیری و درک فرزندتان می توانید حریم شخصی او را حفظ کرده و او را رها کنید .
به طور مثال اگر فرزندتان می تواند کارهای شخصی خود ، کارهای مدرسه و همچنین تکالیف مدرسه را خودش به تنهایی انجام دهد ، می توانید تا به حدی که خودش نیاز دارد اما کنترل شده حریم شخصی او را حفظ کنید .
در نهایت
همانطور که می دانید دوران بلوغ یکی از دوران های پیچیده و سخت نوجوان می باشد که باید به کمک والدین آن را پشت سر بگذارند . در نتیجه در این زمان نه تنها باید او را درک کرده بلکه باید کمک او کنید تا با موفقیت آن را به اتمام برساند .
حفظ حریم شخصی نوجوانان تنها یکی از مشکلات آن ها در دوران بلوغ است که از اهمیت بالایی برخوردار است . به همین دلیل والدین باید با رعایت این حریم و احترام به فرزند خود حریم شخصی او را حفظ کنند .