بهبود فردی یا همان توسعه فردی عبارت است از پرورش مهارت هایی که فرد را قادر می سازد اهدافش را در جهت شکوفایی حداکثر توانایی هایش انتخاب کند و برای تحقق آن ها برنامه ریزی کند و گام های عملی بردارد .
لازمه بهبود توسعه فردی مدیریت زمان ، انرژی و تمرکز است . هم چنین می توان گفت انسان در طول فرایند زندگی اش نیاز به توسعه فردی دارد .
منظور از توسعه یعنی کسب مهارتی که فعلا نداریم اما منظور از بهبود یعنی بهترکردن آن مهارتی که داریم .
توسعه فردی یک فرایند دائمی و همیشگی است ، به مقطع تحصیلی و سواد انسان ها ، سن و سال بستگی ندارد و هر کسی در هر جایگاه و سن و موقعیتی می تواند برای رشد فردی خودش سرمایه گذاری و تلاش کند .
تیپ شناسی نوین بر این باور است نمی توان برای همه افراد یک نسخه واحد برای رشد فردی تجویز کرد زیرا مسیر رشد هر کس با دیگری متفاوت است .
به همین دلیل ما در ابتدا باید اهدافمان را در زندگی شخصی مشخص کنیم و ببینیم می خواهیم به کجا برسیم و چه تصویری از آینده مان در ذهنمان داریم .
پس از هدف گذاری تلاش می کنیم مسیر شخصی رشد خودمان را پیدا کنیم و در واقع می توان گفت یک " تخمین " مناسب از مسیر منحصر به فردمان داشته باشیم .
حالا آنچه برای هرکسی می تواند متفاوت باشد این است که یکی دنبال موفقیت شغلی است ، یکی سعادت را جستجو می کند و یکی هم دنبال شادی است یا یکی دیگر خواهان رابطه عاطفی سازنده و دیگری عاشق این است که رشته پژوهشی و مطالعاتی خودش را بیابد و خودش را وقف آن کند .
جنبه های مختلف بهبود فردی و توسعه فردی
بهبود و توسعه را می توان به دو جنبه اصلی جسمی و ذهنی تقسیم بندی کرد اما جنبه های روحی و روانی نیز باید مورد توجه قرار گیرند . اما این جنبه ها باید به طور تخصصی توسط روانشناسان و علمای دینی مورد بررسی قرار گیرند .
- بهبود و توسعه جسمی
بهبود و توسعه جسمی مربوط به سلامت و آمادگی جسمی است . که در این حوزه مواردی از قبیل سبک زندگی ، خواب و استراحت ، بیماری ها ، تغذیه و پیشگیری و درمان بیماری ها مورد بررسی قرار می گیرد .
با توجه به این که مشکل افراد عموما ناشی از عمل نکردن به توصیه های اولیه و بنیادین در حوزه سلامت و آمادگی جسمانی است .
- بهبود و توسعه ذهنی
حوزه های مربوط به توسعه ذهنی بسیار گسترده است که در ادامه مباحث مطرح در آن را نام می بریم .
- مدیریت زمان ، انرژی و تمرکز ( اولین گام و اساسی ترین مرحله در توسعه فردی )
- مهارت های ارتباطی ، انگیزش و رهبری
- مهارت های دیجیتال
- عزت نفس و اعتماد به نفس
- مدیریت استرس ، افسردگی ، اضطراب و خشم
- مهارت های یادگیری ، مطالعه ، حل مساله ، خلاقیت و حافظه
- کنترل ذهن ، تفکر مثبت و خوش بینی
- مهارت های ارائه و سخنرانی
نقشه راه توسعه فردی
چطور می توانیم مسیر توسعه فردی مان را در زندگی شخصی طراحی و مدیریت کنیم ؟ ما در ادامه مقاله مسیرهای زیر را به شما پیشنهاد می دهیم .
- یک تصویر یا پنداره درونی و شخصی ایجاد کنید
پنداره درونی یعنی یک تصویر روشن و واضح از این که می خواهید طی چند سال آینده کجا ایستاده باشید برای خودتان مشخص کنید و بدانید چرا می خواهید به این نقطه برسید .
اهمیت این موضوع این است که هدف شما مشخص می شود و وقتی هدف شما مشخص می شود ، حرکت شما جهت دار می شود و منجر به خروجی و کسب دستاورد می شود .
برای پیداکردن پنداره درونی تان باید موارد زیر را بررسی کنید
ایجاد یک نقشه و پنداره درونی شخصی
اصلاح کردن و بهینه سازی پنداره درونی و محدود کردن گزینه ها
هدف گذاری شخصی
- مسیر توسعه فردی خودتان را طراحی کنید
تا اینجا مقصد ما مشخص شده و می دانیم قرار است به کجا برویم و می توان گفت تصویر نسبتا روشن و دقیقی از آن در ذهن خود داریم .
اما چطور می خواهیم به این مقصد برسیم ؟ در این مرحله نباید رویایی فکر کنیم و باید واقع گرا باشیم .
در این مرحله حتی ممکن است ندانیم کدام مسیر برای ما مناسب است و بهتر است روی چه چیزی سرمایه گذاری کنیم ؟ در این صورت مطالعه بخش تحلیل برای هدف گذاری شخصی و آشنایی با برخی زمینه های توسعه فردی می تواند به ما کمک کند .
- بهبود و پیشرفت مداوم و ادامه دار را تمرین کنید
برای توسعه مهارت هایتان و یادگیری ، روش ها و تکنیک های مختلفی وجود دارد که باید برای بهبود ، آن ها را مداوم و ادامه دار انجام دهیم .
با استفاده از یادگیری مداوم می توانیم در زمینه مشخص مهارت ها و دانش خودمان را ارتقا دهیم و به مرحله تسلط روی موضوع برسیم .
- پیشرفتتان را اندازه بگیرید و ثبت کنید
برای اینکه بتوانیم خودمان را ارزیابی کنیم باید بهتر است روند پیشرفتمان را در زمینه های مختلف ثبت کنیم . ثبت کردن روند پیشرفتمان به ما کمک می کند دید واقع گرایانه در مورد مسیری که طی می کنیم به دست آوریم .
ثبت کردن روند پیشرفتمان این دید را می دهد که در کدام زمینه ها نیاز به بهبود و توسعه بیشتر داریم و همین موضوع باعث می شود سراغ یادگیری مهارت های بیشتر برویم .
- مرور ، ارزیابی و رفع اشکال های احتمالی برنامه رشد فردی
همانطور که گفتیم یادگیری ، یک فرایند یا به عبارتی یک چرخه است که ممکن است گاهی در برنامه ریزی های این چرخه مشکل بوجود آید . بنابرین در انتهای مسیر باید برنامه ریزی خود در توسعه فردی را مرور و ارزیابی کنیم .
منبع : سایت تایپ شناسی