دانشجویان دکتری پس از دریافت مدرک دکتری با حمایت استاد راهنمای مراکز مورد پذیرش، می توانند در دوره پسادکتری تحصیل کنند. در دوره های پسا دکتری که به آن فوق دکتری یا پست داک نیز گفته می شود، داوطلبان به عنوان پژوهشگر در مراکز تحقیقاتی و یا دانشگاه ها مشغول به کار می شوند. این دوره در قوی شدن رزومه محقق تاثیر بسیار بالایی دارد.
برای مشاوره دوره پسادکتری
برای مشاوره دوره پسادکتری
دوره های پسادکتری یک مقطع آموزشی محسوب نمی شوند، بلکه هدف های اصلی تشکیل این دوره ها حرفه ای شدن در تخصص ها و کسب مهارت های تحقیقاتی مورد نیاز می باشد. محققان در این دوره در کنار یک استاد راهنما به صورت مستقل بر روی یک موضوع خاص تحقیق می کنند که این امر در داشتن رزومه قوی فرد نیز نقش زیادی می تواند داشته باشد.
تنها در برخی از کشورها فارغ التحصیلان مقطع دکتری امکان تحصیل در دوره post doctoral را دارند. از مزیت های شرکت در دوره دوره پسادکتری می توان به تقویت مهارت های تحقیق، کسب درآمد از انواع پژوهشی و مشهور شدن در زمینه تحقیق و نگارش و چاپ انواع مقالات و کتاب های مرتبط با زمینه پژوهشی محقق اشاره داشت. برای آشنایی با نحوه اپلای پست داک، در ادامه این مقاله به بررسی جزئیات تحصیل در دوره پسادکتری یا فوق دکتری می پردازیم.
همانطور که می دانید، مقطع دکتری بالاترین مقطعی است که در هر کشور برای داوطلبان علاقه مند به تحصیلات عالیه ارائه می شود. برخی از فارغ التحصیلان دکتری، پس از تحصیل در رشته مورد نظر خود و گرفتن مدرک دکتری، به دنبال ادامه تحصیل هستند. ادامه تحصیل پس از دکتری از دو طریق امکان پذیر است. اول اینکه داوطلب در دوره پسادکتری شرکت کند و دوم اینکه خود را برای ثبت نام دکتری سال بعد آماده کند.
معمولا آمار داوطلبانی که اقدام به تحصیل مجدد در دکتری می کنند بسیار کمتر از افرادی است که اپلای دوره پست داک را ارائه می نمایند. چرا که تحصیل مجدد در مقطع دکتری حداقل 4 سال زمان می برد، در صورتی که در دوره پسادکتری می توان در طول 1 سال به پژوهش در طرح تحقیق مورد نظر خود پرداخت.
در ادامه این بخش قصد داریم به برخی از نکات مهم در خصوص تحصیل در دوره پسادکتری بپردازیم. لازم به ذکر است که post doctoral نیز همانند مقطع دکتری دارای یک طول دوره تحصیلی است که توسط استادان راهنما مدیریت می شود.
طول دوره فوق دکتری یا همان پسا دکتری بستگی به آموزشگاه، دانشگاه یا موسسه ای دارد که فراخوان نیروی پسادکتری را صادر کرده است. بر این اساس تحصیل در پسادکتری در برخی مراکز آموزشی به مدت 1 سال بوده و در برخی دیگر تا 5 سال نیز به طول می انجامد.
طرح تحقیقی که داوطلب برای بررسی و پژوهش در دوره پسادکتری انتخاب می کند باید با مدرک تحصیلی دکتری وی مرتبط باشد. بنابراین بهتر است داوطلب برای پست داک مراکزی اپلای دهد که نیاز تحقیقاتی آن ها مرتبط با رشته تحصیلی وی باشد.
ثبت نام در دوره های پسادکتری از طریق نام نویسی در فراخوان مراکز آموزشی انجام می شود. به این معنا که داوطلب پست داک می بایست از طریق جستجو در سایت های ایرانی مانند insf.org و سایت های دانشگاهی، یا سایت های دانشگاهی خارج از کشور، دوره مدنظر خود را پیدا کرده و برای آن ها درخواست پذیرش دهد.
پس از اینکه داوطلب پسا دکتری، مرکز آموزشی مورد نظر خود را پیدا کرد، باید طرح تحقیق خود به همراه مقدمه، روش پژوهش و نتیجه ای که قصد دارد به آن دست یابد را به صورت خلاصه (تا 3 صفحه) نوشته و به مرکز آموزشی ارسال نماید. در واقع نگارش اپلای همانند پروپوزال بوده و توصیه می شود کاملا واضح نوشته شده باشد تا اساتید راهنما در مطالعه آن دچار ابهام و سردرگمی نشوند.
در صورتی که اساتید راهنمای مرکز آموزشی، با طرح تحقیق داوطلب موافق باشند، پژوهش وی را تایید کرده و شخص می تواند طبق زمانبندی ارائه شده با همکار استاد راهنمای مخصوص خود، نگارش پژوهش خود را آغاز کند. توصیه می شود جهت پذیرش آسان تر تحقیق خود، موضوعاتی را پیشنهاد دهید که علاوه بر داشتن ارتباط با مدرک و رشته تحصیلی خود، مزیت هایی نیز برای مرکز آموزشی داشته باشد.
تحصیل در دوره پسادکتری معمولا رایگان بوده و تمامی مخارج توسط مرکز آموزشی حساب می شود. یعنی محقق نیازی به پرداخت شهریه به مرکز نداشته و می تواند از انواع حمایت های مالی مانند بورسیه های تحصیلی، اسکالرشیپ ها و گرنت ها نیز بهره ببرد.
طبق قانون جدید تصویب شده در ایران، تمام فارغ التحصیلان مقطع دکتری که مشمول خدمت سربازی هستند می توانند به جای گذراندن دوره سربازی، در دوره پسا دکتری شرکت کرده و اینگونه سربازی خود را بگذرانند. همچنین بر اساس اعلام دبیر کل شورای عالی علوم، امتیازات دوره پسادکتری را می توان کسب مهارت، فراهم آوردن زمینه استخدام، امکان دریافت حقوق ماهیانه و اخذ امریه از سازمان نظام وظیفه، احتساب سابقه کار و بیمه و قابلیت همکاری با صنایع و یا شرکتهای دانش بنیان دانست. برای آشنایی با امتیازات ویژه این دوره می توانید به مطالعه مقاله زیر بپردازید.
همانطور که توضیح داده شد، تحصیل در دوره پسادکتری در برخی از کشورها و سازمان ها امکان پذیر است. علاوه بر کشورهای خارجی مانند آمریکا، اروپا، مالزی و ...، کشور ایران نیز در راستای تربیت پژوهشگران پست داک از انواع طرح های پژوهشی حمایت می کند.
شرایط اپلای پسادکتری در کشورهای خارجی تقریبا همانند شرایط تحصیل در خارج است. یعنی داوطلب باید تا حدودی بر روی زبان خارجی مورد نظر مسلط باشد و برخی از مدارک لازم که در ادامه به آن ها اشاره شده است را دارا باشد.
با اولویت های مرکز آموزشی همراستا باشد.
مجری طرح پسا دکتری دارای سوابق، اهداف و برنامه منسجم باشد
مسئول طرح پسا دکتری دارای سوابق و برنامه منسجم و تعریف شده پژوهشی باشد.
سوابق تحصیلی و حرفه ای مسئول و پژوهشگر پسا دکتری با طرح ارائه شده مرتبط باشد.
اهداف تعریف شده در طرح برجسته و قابل حصول در بازه زمانی تعیین شده باشد.
داشتن مدرک دکتری تخصصی مورد قبول وزارتین علوم یا بهداشت
دارای مقالات چاپ شده در مجلات معتبر نمایه شده در ISC یا ISI
عدم اشتغال در سازمان ها و مؤسسات دولتی و غیردولتی
نداشتن مشکل نظام وظیفه
با توسعه روزافزون علم و فناوری در جهان، افراد زیادی متقاضی تحصیل در دوره فوق دکتری شده اند، علی الخصوص فارغ التحصیلانی که زمان اعزام به سربازی آن ها فرا رسیده و اکنون قصد دارند به جای خدمت در سربازی، در یکی از دوره های پست داک شرکت کنند.
سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، از پژوهشگرانی که قصد دارند در کشور ایران انواع دوره های post doctoral را بگذرانند حمایت می کند و در این راستا انواع قالب های پسادکتری را ارائه داده که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
دوره پسادکتری که فارغ التحصیلان برتر دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور را جهت فعالیت پژوهشی در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی تحت پوشش قرار می دهد.
دوره ای از پسادکتری می باشد که فارغ التحصیلان بسیار شاخص دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور را که به طور بالقوه امکان جذب هیأت علمی را دارند تحت پوشش قرار می دهد.
دوره ای از پسا دکتری می باشد که فارغ التحصیلان برتر دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور با قابلیت همکاری با صنعت یا شرکت های دانش بنیان را جهت فعالیت تحقیقاتی دانشبنیان با مرتبط با صنعت (با TRL بالای ۵) تحت پوشش قرار می دهد.
دوره پسادکتری که به منظور هم افزایی و بهره گیری از ظرفیت های مشترک در پشتیبانی از اجتماع نخبگان انجام می گیرد.
دوره پسا دکتری که فارغ التحصیلان برتر دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور را به منظور حمایت متوازن و بر اساس انعقاد تفاهم نامه با برتر دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور تحت پوشش قرار می دهد.
دوره پسادکتری که توسط صاحبان کرسی در صندوق معرفی می شوند. (صاحبان کرسی در صندوق، دانشمندان و پژوهشگران برجسته کشور با مرتبه استادی هستند که دارای مرجعیت علمی، وجهه علمی و سوابق پژوهشی معتبر در سطح ملی و بین المللی می باشند.)
دوره پسادکتری که بر اساس ضرورت های پژوهشی کشور و دوره های زمانی خاص؛ از طریق سایت صندوق اعلام می گردد. این فراخوان ها پژوهش های پژوهشگران در موضوعات خاص را تحت پوشش قرار می دهد.
با توجه به این امر که دانشجویان پسادکتری بهترین و کارآمدترین افراد برای انجام تحقیقات پژوهشی هستند، براساس اطلاعیه منتشر شده از دفتر سیاست گذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی، حقوق پسادکتری دانشجویان بین 10 تا 12 میلیون تومان در نظر گرفته شده است و زمان تحصیل آن ها، جزو سوابق بیمه ای برایشان محسوب می شود.
بخش قابل توجهی از این حقوق (تا 80 درصد) از طرف وزارت علوم پرداخت می شود که البته بستگی به رشته و حوزه کاری هم دارد. اگر داوطلب در زمینه های علوم انسانی و علوم پایه تحصیل کند این درصد بالاتر از سایر رشته ها می باشد، اما برخی از دانشجویان پسادکتری هم امکان دارد که توسط شرکت های دانش بنیان جذب شوند و حقوق آن ها توسط این شرکت ها تامین شود. دانشجویانی که قصد تحصیل و یا کار در خارج از کشور را دارند، نوشتن یک انگیزه نامه مناسب دانشجویان پسادکتری می تواند تاثیر بسیار مهمی در پذیرش ویزای کاری و تحصیلی باشد.
پس از اتمام مهلت پژوهشی پسادکتری، معمولا مدرکی به عنوان گواهی اتمام کار محقق از سوی مرکز آموزشی و یا معاونت دانشگاه به محقق داده می شود. این مدرک همانند مدارک فارغ التحصیلی نبوده و تنها از آن جهت به متقاضیان ارائه می شود که به وسیله آن بتوانند حضور خود در یک مرکز آموزشی به عنوان پژوهشگر را ثابت کنند.
اکثر افرادی که در دوره های پسادکتری شرکت کرده اند می توانند در فراخوان های هیات علمی وزارت علوم و بهداشت ثبت نام کرده و از این طریق به عنوان استاد دانشگاه مشغول به کار شوند. البته اشتغال این دسته از افراد در انواع نهادهای دولتی و خصوصی نیز به راحتی امکان پذیر است. چرا که اکثر ارگان ها به دنبال افراد خلاق بوده تا با داشتن ایده هایی نو و راه حل های نوین، سود بیشتری را برای شرکت خود فراهم نمایند.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص دوره پست داک یا همان پسادکتری را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمیاند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید
✔️ پسادکتری دوره ای پژوهشی برای فارغ التحصیلان دکتری است که در آن به نگارش طرح تحقیق و چاپ پژوهش می پردازند. سایر جزئیات در متن مقاله ارائه شده است.
✔️ متقاضی تحصیل در پست داک باید داری یک موضوع تحقیق بوده و در یکی از فراخوان های پسادکتری شرکت نماید. سایر توضیحات در متن مقاله ارائه شده است.
✔️ مطابق متن مقاله، دوره های پست داک ویژه سربازان، فارغ التحصیلان دکتری، اساتید دانشگاه و ... است که در قالب های پسادکتری ویژه، فناورانه، مستقل و ... ارائه می شود.
برای مشاوره دوره پسادکتری
برای مشاوره دوره پسادکتری
شرایط سنی پست دکترا چیه؟
سلام، شرایط سنی پست دکترا در متن مقاله ارائه شده است.
آیا مدرک فوق دکترا داریم؟
سلام، بله؛ مدرک فوق دکترا نیز جزو مقاطع تحصیلی می باشدکه نحوه پذیرش در مقطع پسادکتری در متن مقاله کامل توضیح داده شده است.
رشته های فوق دکتری در ایران رو میشه بگید؟
سلام، جزئیات پذیرش در رشته های فوق دکتری در ایران به طور کامل در متن مقاله توضیح داده شده است که در صورت داشتن سوال در این زمینه می تونین با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سلام من دانشجوی سال سه دکتری هستم می توانم الان اقدام کنم ؟
سلام . شما نمی تونین قبل از فارغ التحصیلی در دوره پسا دکتری شرکت کنین .
سلام دوره پسا دکتری برای همه افرادی که مدرک دکتری دارن اجباریه ؟
سلام . دوره پسا دکتری اجباری نیست ، پسا دکتری در قوی شدن رزومه بسیار تاثیر گذاره .
سلام . آیا میشه دانشجوی دکتری بعد از فارغ التحصیلی سربازی نره ؟
سلام . طبق قانون جدید تصویب شده ، تمام فارغ التحصیلان مقطع دکتری که مشمول خدمت سربازی هستن ، می تونن به جای گذراندن دوره سربازی ، در دوره پسا دکتری شرکت کنن .
سلام . طول دوره چند ساله ؟
سلام . طول دوره پسادکتری بستگی به آموزشگاه ، دانشگاه یا موسسه ای داره که فراخوان نیروی پسادکتری رو صادر می کنه ، پسادکتری در برخی مراکز آموزشی به مدت 1 سال و در برخی دیگر تا 5 سال طول می کشه .
سلام آیا موضوع تحقیق مهمه ؟
سلام . طرح تحقیقی که داوطلب برای بررسی و پژوهش در دوره پسا دکتری انتخاب می کنه باید با مدرک تحصیلی دکتری وی مرتبط باشه .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©