گزارش کار آزمایشگاه شامل تدوین و ارائه روش آزمایش و نتایج بدست آمده است که تمامی افراد در دبیرستان و دانشگاه با آن آشنایی دارند. برای نوشتن یک گزارش آزمایشگاه خوب داوطلبان بایستی با اصول گزارش نویسی و نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه آشنایی داشته باشند. افراد نمونه گزارش کار آزمایشگاه دروس مورد نظر خود را از سایت های مختلف دانلود کرده و بخش های آن را بررسی نمایند.
برای مشاوره نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه
برای مشاوره نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه
گزارش کار آزمایشگاهی مکمل مناسبی برای کارهای عملی مختلف می باشد، از این رو نگارش درست آن کمک زیادی به ارتقای سطح آموزش های علمی می نماید. متاسفانه علیرغم تمرکز صحیح بر روی انجام عملیات آزمایشگاهی توجه چندانی به نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه و یادگیری اصولی آن نشده که باعث به وجود آمدن ناهماهنگی در امور آموزشی می شود. لذا یادگیری اصول گزارش نویسی در گروه های مختلف آموزشی از اهمیت بسیاری برخوردار است.
یک گزارش کار آزمایشگاه در مقاطع مختلف دارای یک قالب کلی است که متقاضیان در هنگام نوشتن بایستی به آن توجه نمایند. برای نوشتن گزارش کار آزمایشگاه معمولا نمونه سربرگ های آماده در اختیار دانشجو قرار می گیرد که بایستی قسمت های مورد نظر را تکمیل نمایند. البته در صورت آشنایی با اصول گزارش نویسی می توان گزارش کار آزمایشگاه را در یک برگه سفید هم آماده نمایند. در این مقاله به منظور آشنایی داوطلبان توضیحاتی درباره نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه ارائه شده است.
تمامی دانش آموزان و دانشجویان حداقل چند بار در طول تحصیل خود در محیط آزمایشگاه حضور داشته و فعالیت های علمی را انجام داده اند. پس از انجام هر آزمایشی استاد از داوطلبان می خواهد تا گزارش کاملی از مراحل انجام آزمایش را تهیه کرده و تحویل دهند. معمولا در زمان نوشتن این گزارش کار داوطلبان بایستی از گزارش کار آزمایشگاه چیست ؟ و نحوه نوشتن آن اطلاع داشته باشند.
برخلاف تصور بسیاری از افراد نوشتن گزارش کار آزمایشگاه اصلا کار سختی نبوده و در صورت رعایت اصول گزارش نویسی ذکر شده براحتی انجام می شود. گزارش های کار آزمایشگاهی به دلایل مختلفی تهیه می شود. یکی از اصلی ترین دلایل نگارش گزارش کار این است که داوطلبان می توانند روند و نتایج تحقیقات خود را با استاد راهنما و یا هر فرد علاقمند به یادگیری در میان بگذارند.
دروس مختلف آزمایشگاه در دانشگاه و مدارس براساس جدول زمانبندی مشخصی انجام می شود. از این رو در اولین جلسه حضور در آزمایشگاه اصول انجام آزمایش، مفهوم و انواع خطاهای آزمایش، نحوه بررسی و تحلیل نتایج برای داوطلبان شرح داده می شود. بدین منظور دستیار آزمایشگاه در ابتدای هر جلسه، نحوه انجام آزمایش و کار با تجهیزات لازم را توضیح داده و سپس داوطلبان آزمایش مورد نظر را انجام داده و در انتها گزارش کار را تنظیم می نمایند. داوطلبان همچنین می توانند برای اطلاع از قالب کلی گزارش کار چند نمونه گزارش آزمایشگاهی را از اینترنت دانلود نمایند.
تمامی داوطلبان مقاطع تحصیلی مختلف دبیرستان و دانشگاه بایستی برای نوشتن گزارش کار آزمایشگاه دروس مربوط با مراحل و اصول گزارش نویسی آشنا باشند. معمولا یک گزارش کار آزمایشگاه از قسمت های و بخش های مختلفی تشکیل شده است. گزارش های آزمایشگاه دارای یک ساختار کلی هستند که بسته به نوع آزمایش ممکن است دارای تغییرات جزئی باشند.
از این رو دانشگاه های مختلف برای دروس آزمایشگاهی قواعد مشخصی را تعیین می کنند که داوطلبان بایستی به منظور نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه در طول تمامی جلسات آزمایشگاه آن را رعایت نمایند. در ادامه این بخش برای آشنایی داوطلبان ساختار گزارش کار آزمایشگاه و بخش های مختلف آن ارائه شده است.
سربرگ: سربرگ در بالای برگه گزارش کار آزمایشگاه قرار دارد و دارای بخش های عنوان آزمایش، تاریخ انجام آزمایش، نام و نام خانوادگی، نام استاد راهنما و اطلاعاتی در مورد مقطع و رشته تحصیلی می باشد.
چکیده مطلب: در گزارش کار نیز همچون انواع مقالات علمی باید چکیده مطلب نوشته شود. در این قسمت بایستی اطلاعات پایه در رابطه با آزمایش و نتایج بدست آمده ارائه شود.
مقدمه: این بخش پس از چکیده قرار می گیرد، در اینجا بایستی نحوه آزمایش، تحقیقات گذشته در رابطه با این آزمایش، هدف و انگیزه داوطلب از انجام آزمایش ذکر شود.
تئوری آزمایش: در بخش تئوری نمای کلی آزمایش شرح داده می شود، این بخش مانند مقدمه کوتاه و خلاصه است.
کارهای آزمایشگاهی: در این بخش ابتدا تمامی وسایل، دستگاه ها و مواد لازم برای انجام آزمایش شرح داده شده و سپس مراحل آزمایش با شرح جزئیات توضیح داده می شود.
نتایج و بحث: در این قسمت از گزارش کار نتایج به دست آمده از آزمایش و محاسبات ارائه می شود، سپس نمودارها و جدول های مورد نظر ترسیم شده و بحث علمی پیرامون نتایج مطرح می شود.
منابع و مراجع: در این بخش منابع و مراجع استفاده شده در گزارش کار درج می شود.
در برخی از نمونه گزارش های کار آزمایشگاهی بخشی به عنوان ضمیمه در نظر گرفته می شود. ضمیمه شامل تصاویر مراجع و منابع لاتین و یا اینترنتی و شکل های مرتبط با موضوع گزارش کار است. همچنین شمارش صفحات ضمیمه جدا از شماره صفحات گزارش کار در نظر گرفته می شود.
یک گزارش کار آزمایشگاه شیمی، فیزیک و سایر دروس در دبیرستان و دانشگاه شامل بخش های مشخص و اصلی است. به منظور نگارش این گزارش بایستی داوطلبان علاوه بر آشنایی با تمامی بخش های مختلف گزارش نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه را نیز بلد باشند. بدین منظور در ادامه این بخش مراحل نوشتن گزارش کار این درس ارائه شده است.
گام اول انتخاب سربرگ: داوطلبان برای نوشتن گزارش کار آزمایشگاهی بایستی از سربرگ و جلد مناسبی استفاده نمایند. لذا برای اینکه بدانند دقیقا چه مطالبی را در سربرگ یا جلد گزارش کار درج نمایند، بایستی از استاد راهنما خود سوال نمایند. اطلاعات موجود در سربرگ شامل عنوان آزمایش، تاریخ انجام آزمایش، نام و نام خانوادگی خود و اعضا گروه، نام استاد راهنما و کلاس، مقطع تحصیلی، رشته داوطلب است.
گام دوم نوشتن چکیده مطلب: چکیده شامل خلاصه ای از اطلاعات ذکر شده در گزارش کار است که بایستی پس از اتمام نگارش گزارش در محل مورد نظر نوشته شود. هدف از نوشتن چکیده آشنایی مخاطب با اطلاعات پایه در خصوص آزمایش و نتایج بدست آمده است. در هنگام نوشتن چکیده بایستی خلاصه و هدف از انجام آزمایش مورد نظر، فرضیه ها و نتایج اصلی ذکر شود.
گام سوم نوشتن مقدمه: گاهی اوقات بر اساس نوع ماهیت آزمایش مقدمه در گزارش کار آزمایشگاه اضافه شود. برای انتخاب یک مقدمه خوب بایستی اصول و تئوری آزمایش مورد نظر و تحقیقات انجام شده قبلی در نظر گرفته شود، همچنین در مقدمه باید انگیزه داوطلب از انجام آزمایش شرح داده شود.
گام چهارم تعیین هدف: پس از مقدمه داوطلبان بایستی هدف از انجام آزمایش مورد نظر را در چند جمله شرح دهند. لذا در صورت نیاز بایستی فرضیه های داوطلبان برای انجام آزمایش به طور کامل بیان شود.
گام پنجم روش انجام آزمایش: در این بخش بایستی روش انجام آزمایش توسط داوطلب ذکر شود. در هنگام نگارش این بخش باید تمامی مراحل کار قدم به قدم و به طور کامل نوشته شود، به گونه ای که مخاطب بتواند پس از خواندن متن گزارش آزمایش را به همان شکل انجام دهد.
گام ششم داده های اولیه: در این بخش نمودارها و داده های بدست آمده در مراحل مختلف آزمایش نشان داده می شود برای نگارش این بخش می توانند دادهای خود را به صورت جدول مرتب نمایند. لازم به ذکر است داده های این بخش شامل اطلاعات خام بوده و تحلیل نتایج و نتیجه گیری نهایی در انتها گزارش کار مشخص می شود.
گام هفتم محاسبات نمونه: اگر معادله خاصی برای تجزیه و تحلیل داده های گزارش استفاده شده است، بایستی یک مثال از طریق استفاده از فرمول در گزارش کار ثبت شود.
گام هشتم نتیجه گیری: در قسمت نتیجه گیری نمودارها و داده های بدست آمده در طول آزمایش تجزیه و تحلیل شده و نتایج به طور کامل شرح داده می شود. به منظور نگارش این بخش بایستی اطلاعات مربوط به مقایسه نتایج با انتظارات، فرضیه ها و تئوری آزمایش درج شود.
گام آخر نوشتن مراجع: نحوه نوشتن مرجع بایستی به شکلی باشد که در متن گزارش به آن ارجاع شود. بدین منظور ابتدا منابع فارسی و سپس منابع لاتین و در انتها سایر مراجع اینترنتی ذکر شود.
متقاضیان به منظور آشنایی با قالب کلی گزارش کار آزمایشگاه می توانند نمونه گزارش کار آزمایشگاهی دروس مختلف را از اینترنت دانلود کرده و بخش های آن را بررسی نمایند. بدین منظور رعایت تمامی نکات و اصول گزارش نویسی باعث نظم بخشیدن به گزارش کار شده و هر کسی می توانند با مطالعه متن گزارش اطلاعات کاملی و مناسبی را در رابطه با آزمایش مورد نظر کسب نماید.
یکی از اصول گزارش نویسی استفاده از جملات کامل و دستور زبان مناسب است. لذا در صورتی که در متن عملی قواعد نگارشی و دستور زبان رعایت نشو برای مخاطب جذابیت و ارزش چندانی ندارد. پس از اتمام نگارش گزارش کار بایستی متن مجددا مطالعه شده تا جملات گنگ و یا طولانی از متن حذف شود.
بدین منظور گزارش کار باید طوری نوشته شود که برای مخاطبی که هیچ تخصصی در مورد موضوع آزمایش ندارد هم قابل فهم و روان باشد. گزارش های کار آزمایشگاهی در رشته های مختلف دارای ساختار مشخصی است که داوطلبان می توانند نمونه گزارش کار هر آزمایش را از اینترنت دریافت کرده و بررسی نمایند. در ادامه این بخش لینک دانلود چند نمونه گزارش کار آزمایشگاه ارائه شده است.
برای دانلود نمونه گزارش کار آزمایشگاه کلیک کنید.
از مهم ترین نکات در نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه استفاده از فعل سوم شخص می باشد، بدین منظور داوطلبان بایستی در زمان نوشتن گزارش کار از فعل سوم شخص استفاده کرده و از ضمایر من و ما استفاده نشود. همچنین در زمان نوشتن گزارش کار باید از جملات زمان حال استفاده شود. در انتها پس از انجام تمامی موارد بایستی متن گزارش را یک تا دو مرتبه مجددا بازخوانی کرده تا از درستی جملات و رعایت قواعد نگارشی مطمئن شوند.
در هنگام نوشتن گزارش کار آزمایشگاه مربوط بایستی تمامی واحدها و کمیت های مورد نظر براساس استاندارد های ذکر شده محاسبه شده و در فایل گزارش تایپ شود، همچنین به منظور رسم منحنی ها و نمودار های از نرم افزارهای رایج مانند Excel، Origin و سایر موارد مشابه استفاده نمایند. در پایان لازم به ذکر است که قالب گزارش خروجی بایستی در قالب فایل word و یا pdf آماده شده و برگه های مورد نیاز هر آزمایش پرینت گرفته شده و به استاد تحویل داده شود.
مشاوران سامانه مشاوره تحصیلی هیوا آماده هستند تا به تمام سوالات شما درباره جزئیات نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه پاسخ دهند. شما می توانید با استفاده از سامانه مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا با مشاوران حرفه ای این مرکز در ارتباط باشید. همچنین می توانید با عضویت در کانال تلگرام و دنبال کردن صفحه اینستاگرام دکتری هیوا از آخرین اخبار و تغییرات این حوزه مطلع گردید.
✔️ معمولا یک گزارش کار آزمایشگاه فارغ از نوع درس ارائه شده دارای بخش های سربرگ، چکیده، مقدمه، شرح آزمایش، نتیجه گیری و منابع است. برای توضیحات بیشتر متن مقاله مطالعه شود.
✔️ متقاضیان برای نوشتن گزارش کار آزمایشگاه بایستی ابتدا پس از معرفی و تعیین هدف مراحل انجام آزمایش را قدم به قدم شرح دهند که راهنمای کامل مراحل در متن مقاله ارائه شده است.
✔️ اصول گزارش نویسی شامل مواردی مانند رعایت قواعد نگارشی، قابل فهم و روان بودن و استفاده از کمیت های استاندارد است. برای توضیحات بیشتر متن مقاله مطالعه شود.
برای مشاوره نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه
برای مشاوره نحوه نوشتن گزارش کار آزمایشگاه
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©