دکترای حرفه ای پزشکی از نظر طول دوره و تعداد واحدهای درسی با دکترای عمومی و دکترای تخصصی تفاوت های اساسی دارد. داوطلبان تحصیل در مقطع دکترای حرفه ای رشته های پزشکی، داروسازی، دامپزشکی، دندانپزشکی و بیوتکنولوژی لازم است در کنکور سراسری شرکت کرده و شرایط ورود به این رشته های پرمتقاضی را داشته باشند.
برای مشاوره دکترای حرفه ای پزشکی
برای مشاوره دکترای حرفه ای پزشکی
یکی از لازمه های تحصیل دانشجویان در رشته های پزشکی، داروسازی و دامپزشکی آشنایی کافی با اصطلاحات و عباراتی است که در این رشته ها به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله عبارات پرکاربرد و مهم در این زمینه می توان به دکترای حرفه ای پزشکی، دکترای عمومی و همچنین دکترای تخصصی اشاره کرد.
شاید پرسش بسیاری علاقه مندان به تحصیل در رشته پزشکی و یا دانشجویان تازه وارد در این رشته پرطرفدار این باشد که این 3 عبارت چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند و مدرک هر یک به چه طریقی قابل دریافت است؟ دکترای حرفه ای پزشکی با دکترای عمومی و تخصصی تفاوت هایی دارد. از این رو هدف اصلی این مقاله معرفی جامع دکترای حرفه ای پزشکی اعم از طول دوره و رشته های این مقطع و همچنین تفاوت های آن با سایر انواع مدارک دکتری است.
علاقه مندان به تحصیل در رشته پزشکی به چند دسته مختلف تقسیم می شوند. عده ای از افرادی که با تلاش فراوان موفق به اخذ پذیرش در این رشته در دانشگاه های کشور می شوند می توانند بنابر شرایط بخصوصی پس از اتمام تحصیلات خود یکی از 3 مدرک دکترای حرفه ای پزشکی، دکترای عمومی و یا دکترای تخصصی را اخذ کنند.
در این بخش به طور کلی به این مسئله پرداخته خواهد شد که دکترای حرفه ای پزشکی چیست و چگونه می توان در این مقطع تحصیل کرد. در ابتدا باید ذکر کرد که تحصیل در دکترای حرفه ای پزشکی تنها با شرکت در کنکور سراسری و گرفتن پذیرش از یکی از دانشگاه های علوم پزشکی کشور امکان پذیر خواهد بود.
دکترای حرفه ای پزشکی با دکترای عمومی و تخصصی تفاوت قابل توجهی داشته و با توجه به تفکیک نام آن ها، نباید با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. دانشجویانی که در کارنامه نهایی کنکور سراسری خود رشته پزشکی را به عنوان رشته پذیرفته شده خود مشاهده کرده و برای تحصیل در این رشته وارد دانشگاه ها می شود، به طور خودکار وارد مقطع دکترای حرفه ای پزشکی شده اند.
دکترای حرفه ای در جهان با نام Proffesional Doctorate شناخته شده است. مادامی که دانشجویان پزشکی مشغول به تحصیل هستند، مقطع آن ها دکترای حرفه ای نامیده شده و پس از اتمام تحصیل خود موفق به اخذ مدرکی با همین نام خواهند شد.
دکترای حرفه ای پزشکی در حقیقت هم مقطع ارشد و هم دکترای این رشته را در برگرفته است که طول دوره آن شامل هر 2 مقطع می شود. لازم به ذکر است که تحصیل دانشجویان در این مقطع به صورت پیوسته و تا گرفتن مدرک دکتری ادامه دارد.
البته در حقیقت امر، مدرک دکترای پزشکی به مدرک دکترای تخصصی اتلاق می گردد و در جامعه، دکترای حرفه ای به عنوان کارشناسی ارشد و یا مدرکی ما بین کارشناسی ارشد و دکتری شناخته می شود. برای افرادی که علاقه مند به ادامه تحصیل در دوره های تخصص پزشکی هستند، داشتن مدرک دکترای حرفه ای در این رشته به عنوان یک الزام محسوب می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کنکور پزشکی می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
دانشجویان برای شرکت در رقابت ورود به دوره های دکترای حرفه ای پزشکی باید شرایط لازم برای آن را داشته باشند. از آن جا که لیست رشته های دکترای حرفه ای پزشکی از جمله رویایی ترین و پرطرفدارترین رشته ها در بین داوطلبان کنکور سراسری علوم تجربی شناخته شده اند، رقابت برای این رشته ها تنگاتنگ بوده و قبولی در آن ها نیز دشوارتر است. در وهله اول، داشتن مدرک دیپلم برای ورود به دوره دکترای حرفه ای ضروری است.
دوره های دکترای حرفه ای اساسا برای رشته های کلینیکال یعنی رشته های پزشکی، داروسازی، دامپزشکی، بیوتکنولوژی و دندانپزشکی ارائه می گردد. باتوجه به تقاضای زیاد برای هر یک از این رشته ها در ایران و بازار کار مناسبی که برای آینده هر یک دیده می شود، قبول شدن در آن ها به نسبت سخت تر از سایر رشته ها است.
تعداد واحدهای درسی در هر یک از رشته های دکترای حرفه ای متفاوت است، اما در حالت کلی دانشجویان این مقطع می بایست حداکثر 300 واحد را برای فراغت از تحصیل اخذ کرده و با موفقیت بگذرانند. مدرک دکترای حرفه ای تنها به 5 رشته نام برده شده اعطا می گردد و سایر رشته ها قادر به تحصیل در چنین مقطعی نخواهند بود.
دانشجویان در حال تحصیل در یکی از زمینه های نام برده شده در لیست رشته های دکترای حرفه ای پزشکی و یا داروسازی برای ورود به دکترای تخصصی می بایست واحد های مشخص شده برای این مقطع را گذرانده باشند. دکترای حرفه ای رشته های ذکر شده در سراسر جهان به عنوان یک مدرک حرفه ای شناخته می شود و به دلیل حساسیت بالای آن، حتی برای مهاجرت تحصیلی و ادامه تحصیل در خارج از کشور نیز شرایط و الزامات ویژه ای برای متقاضیان در نظر گرفته شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط ثبت نام در کنکور سراسری می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
رشته های متنوع تدریس شده در دانشگاه های علوم پزشکی تماما تحت نظر وزارت بهداشت بوده و طول دوره در هر رشته برای تمامی دانشجویان یکسان می باشد. به طور مثال، طول مدت دکترای حرفه ای پزشکی بر اساس مصوبات و قوانین وزارت بهداشت، درمان و آموزش کشور بین 6 تا 7 سال تعیین شده است.
با توجه به این که دانشجویان در کدام یک از رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، دامپزشکی و یا بیوتکنولوژی در حال تحصیل هستند، انتظار می رود که طول مدت تحصیل آن ها برای اخذ مدرک دکترای حرفه ای متفاوت باشد. رشته پرمتقاضی دندانپزشکی معمولا کمترین طول دوره را در بین این رشته ها داشته و تا 6 سال به اتمام می رسد. پس از آن دامپزشکی با مدت دوره 6 سال و 6 ماه قرار دارد.
طول مدت دکترای حرفه ای پزشکی، داروسازی و رشته بیوتکنولوژی بیشترین بازه زمانی را در بین سایر رشته ها شامل می شوند. برای اخذ مدرک دکترای حرفه ای پزشکی باید 7 سال کامل را به تحصیل در این مقطع پرداخت و در مدت معین تمامی واحدهای آموزشی را با موفقیت پشت سر گذاشت. مدت 6 سال از این دوره 7 ساله مختص مدرک کارشناسی ارشد است که 2 سال ابتدایی آن به عنوان دوره کارشناسی منظور می شود.
دانشگاه های علوم پزشکی هر استان ممکن است شرایطی را برای دانشجویان خود فراهم آوردند که با اخذ تعداد واحدهای بیشتر در هر ترم تحصیلی موفق به اخذ دکترای حرفه ای در بازه زمانی کمتر از 7 سال شوند. بنابراین دانشگاه محل تحصیل دانشجویان از پارامترهای تاثیرگذار در طول مدت دکترای حرفه ای پزشکی به شمار می رود.
در طول دوران تحصیل در مقطع دکترای حرفه ای پزشکی، دانشجویان تعداد واحدهای درسی خود را در قالب دروس تخصصی، عمومی و عملی خواهند گذراند. حداقل تعداد واحد انتخاب شده توسط دانشجویان در هر ترم باید 12 واحد باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مدارک ثبت نام کنکور پزشکی می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه کنید.
همانطور که در بخش های قبل به اختصار توضیح داده شد، نحوه دریافت مدرک دکترای حرفه ای پزشکی یک تفاوت اصلی با برخی رشته های دیگر دارد. این تفاوت، همان الزام شرکت در کنکور سراسری و اخذ قبولی در رشته پزشکی است. دانش آموزان پس از اخذ مدرک دیپلم از 2 راه می توانند وارد دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی شوند. اولین راه، مطالعه کافی و شرکت در کنکور سراسری برای قبولی در رشته های مورد نظر آن ها است.
دومین روش برای تحصیل در دانشگاه، استفاده از سوابق تحصیلی و شروع به تحصیل در رشته های بدون کنکور امکان تحصیل در آن ها وجود دارد. شایان ذکر است که هیچ یک از رشته های دکترای حرفه ای به هیچ عنوان از این روش دانشجو نمی پذیرند. در این صورت هرچند دانش آموزی دارای معدل، نمرات و یا سوابق درخشان دیگر باشد، باز هم ملزم به شرکت در کنکور سراسری علوم تجربی، انتخاب رشته، وارد کردن رشته دکترای حرفه ای پزشکی و قبولی در آن است.
داوطلبانی که با نحوه دریافت مدرک دکترای حرفه ای پزشکی آشنایی داشته و با همت فراوان موفق به قبولی در این رشته می شوند، پس از اتمام دوره تحصیل 7 ساله خود می توانند مدرک دکترای حرفه ای را دریافت نمایند. این مدرک می تواند مقدمه ای برای شرکت در دوره های تخصص پزشکی یا بورد تخصصی تلقی شود. تحصیل این دانشجویان در دانشگاه های علوم پزشکی معتبر وابسته به وزارت بهداشت کشور انجام می گیرد.
اطلاع از بودجه بندی کنکور تجربی در چندین سال پیاپی، سبب می شود تا داوطلب با نگاه دقیق تر بتواند از سوالات و مباحث مهم اطلاع پیدا کرده تا برنامه ریزی اصولی و منحصر به فردی را برای خود در نظر بگیرد. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
تفاوت دکترای حرفه ای پزشکی با دکترای عمومی از جمله سردرگمی ها و نکات مبهم برای عده زیادی از دانشجویان و یا علاقه مندان رشته پزشکی است. برای تفکیک و درک بهتر هر یک از آن ها باید ذکر کرد که دکترای حرفه ای به عنوان یک مقطع و دکترای عمومی به عنوان یک رشته شناخته می شود، از این رو با یکدیگر تفاوت هایی دارند.
با توجه به نکته ذکر شده در بالا، دانشجویانی که در حال تحصیل در مقطع دکترای حرفه ای هستند به سادگی می توانند رشته ای را تحت عنوان دکترای عمومی پزشکی بگذرانند. طبیعی است که پس از پایان تحصیل در این رشته می توان مدرک دکترای عمومی را دریافت کرده و با عنوان شغلی پزشک عمومی در مراکز درمانی مشغول به فعالیت شد. از پزشکان عمومی در سایر کشورها با عنوان Medicine Doctor و یا به اختصار MD یاد می شود. دو حرف MD به عنوان پیشوند نام این پزشکان استفاده می گردد.
در نهایت دانشجویانی که مقطع دکترای حرفه ای پزشکی را برای تحصیل خود انتخاب کرده اند، قادر به گذراندن رشته دکترای عمومی هم خواهند بود. فارغ التحصیلان رشته دکترای عمومی در صورتی که شرایط ورود به دوره های تخصص را داشته باشند، می توانند دانش خود را در یکی از گرایش های تخصصی ارتقا داده و عنوان دکتر متخصص را اخذ کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ثبت نام پزشکی بدون کنکور می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
عمده ابهامات افراد در زمینه تفاوت دکترای حرفه ای پزشکی با دکترای تخصصی به چشم می خورد. در ابتدای امر باید ذکر کرد که دکترای تخصصی برخلاف دکترای عمومی، به عنوان یک مقطع شناخته می شود. از این رو شباهت این مدرک دکتری با دکترای حرفه ای در این است که هر دو نوعی مقاطع تحصیلی هستند.
برخی افراد با وجود ارتباط نزدیک کلمات "حرفه ای" و "تخصصی" ممکن است دکترای حرفه ای را به عنوان مقطعی بالاتر از دکترای تخصصی بشناسند. در صورتی که چنین عقیده ای کاملا اشتباه بوده و عملا خلاف این جمله درست است. در بخش های قبل به وضوح ذکر شد که دکترای حرفه ای پزشکی مقطعی پیش نیاز برای ورود به دوره های دکترای تخصصی است. البته فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد نیز حق شرکت در دوره های دکترای تخصص را دارند.
ورود به مقطع دکترای تخصصی نیز برای پزشکان حرفه ای چندان ساده نیست، چراکه این متقاضیان مجددا ملزم به شرکت در آزمونی سراسری نیمه متمرکز خواهند بود. با توجه به افزایش ظرفیت های تحصیل دانشجویان در دکترای حرفه ای پزشکی، تعداد فارغ التحصیلان این مقطع هر ساله رو به افزایش بوده و به این ترتیب رقابت ها برای اخذ تخصص نیز تشدید می گردد. اخذ مدرک دکترای تخصصی نتیجه تلاش های کافی پزشکان و اتمام موفقیت آمیز تحصیل یکی از گرایش های دوره تخصص است.
پیشوند P.HD برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که پس از دوره دکترای حرفه ای پزشکی، دوره تخصص را نیز با موفقیت گذرانده و مدرک معادل را دریافت نموده باشند. در حقیقت دکترای تخصصی در کشور به عنوان عالی ترین مقطع تحصیلات برای تمامی رشته های دانشگاهی شناخته می شود. پس از آن می توان برای گذراندن دوره های فوق دکتری اقدام کرد. نام برخی رشته های دوره دکترای تخصصی علوم پزشکی وزارت بهداشت در جدول زیر آورده شده است.
برخی رشته های دوره دکترای تخصصی علوم پزشکی وزارت بهداشت | |||
اپیدمیولوژی |
اخلاق پزشکی |
ایمنی شناسی پزشکی |
باکتری شناسی پزشکی |
اعضای مصنوعی و وسایل کمکی |
ارگونومی |
آمار زيستی |
بافت شناسی پزشکی |
آموزش بهداشت و ارتقای سلامت |
انفورماتيک پزشكی |
بهداشت روانی |
بهداشت حرفه ای |
انگل شناسی پزشكی |
اقتصاد سلامت |
آموزش بهداشت و ارتقا سلامت |
آموزش پزشكي |
بیوشیمی بالینی |
بهداشت محیط |
بینایی سنجی |
بیولوژی تولید مثل |
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص دکترای حرفه ای پزشکی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ دکترای حرفه ای پزشکی یک مقطع 7 ساله برای تحصیل در رشته پزشکی است. سایر رشته های دکترای حرفه ای و توضیحات بیشتر در متن مقاله ارائه شده است.
✔️ علاقه مندان به این مقطع می بایست در کنکور سراسری بدو ورود دانشگاه شرکت نموده و در این رشته پذیرش بگیرند. سایر شرایط در متن مقاله ذکر شده است.
✔️ پزشکان برای گذراندن دکترای تخصصی لازم است مدرک دکترای حرفه ای خود را دریافت کرده باشند و در آزمون سراسری تخصص شرکت نمایند. جزئیات بیشتر در مقاله آورده شده است.
برای مشاوره دکترای حرفه ای پزشکی
برای مشاوره دکترای حرفه ای پزشکی
سلام . من مدرک دیپلم دارم ، می توانم در دکتری تخصصی قلب تحصیل کنم ؟
سلام . بدون مدرک دکتری حرفه ای پزشکی ، نمی تونین در مقطع دکتری تخصصی تحصیل کنین .
سلام رشته دامپزشکی دکتری است ؟
سلام . از طریق کنکور سراسری تجربی در رشته دکتری حرفه ای دامپزشکی پذیرش صورت می گیره .
سلام . پزشکی بدون کنکور می توان قبول شد ؟
سلام . برای تحصیل در رشته دکترای حرفه ای پزشکی باید در کنکور تجربی شرکت کنین ، تحصیل در رشته پزشکی بدون قبولی در کنکور امکان پذیر نیست .
سلام الان من متوجه نشدم کدام رشته ها دکتری حرفه ای پزشکی هستند
سلام . دکترای حرفه ای پزشکی یعنی رشته های پزشکی ، داروسازی ، دامپزشکی ، بیوتکنولوژی و دندانپزشکی .
سلام . طول دوره چند سال است ؟
سلام . طول دوره دکترای حرفه ای پزشکی 6 تا 7 سال هستش .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©