کارت معافیت سربازی برای افرادی است که بنا به دلایل پزشکی یا کفالت، از خدمت سربازی معاف شدند. کارت قرمز سربازی یکی از انواع معافیت های پزشکی می باشد که به مشمولان دارای اختلالات اعصاب و روان تعلق می گیرد. البته رنگ این کارت قرمز نبوده و صرفا یک اصطلاح می باشد.
برای مشاوره کارت قرمز سربازی
برای مشاوره کارت قرمز سربازی
تمامی افراد مشمول نظام وظیفه به منظور خدمت سربازی می بایست شرایط جسمی و روحی مناسبی داشته باشند. بر اساس قانون خدمت نظام وظیفه، مشمولان خدمت سربازی در صورت عدم برخورداری از این شرایط، مشمول معافیت های پزشکی خواهند شد. یکی از انواع معافیت های پزشکی، معافیت اعصاب و روان می باشد.
در صورتی که شخص مشمول نظام وظیفه دچار اختلالات روانی باشد، کارت قرمز سربازی به او داده می شود. البته دریافت این کارت علاوه بر معافیت از سربازی، برخی محدودیت ها را نیز برای فرد ایجاد می کند. در این مقاله توضیحاتی در رابطه با کارت قرمز سربازی، شرایط و مدارک لازم برای دریافت این کارت، لیست اختلالات برای دریافت کارت قرمز سربازی و معایب دریافت این کارت ارائه داده شده است.
سازمان نظام وظیفه برای مشمولان دارای اختلالات جسمی یا روانی، معافیت پزشکی سربازی در نظر گرفته است. این معافیت ها در انواع مختلف معافیت دائم، موقت و معاف از رزم بوده که به بیماری های گوناگون تعلق می گیرد. از طرفی، بیماری های مشمول معافیت سربازی نیز انواع مختلفی دارند. برای مثال بیماری های قلبی، خونی، آنکولوژی، صافی کف پا و ... از معافیت های پزشکی می باشند. به افراد دارای چنین مشکلاتی، کارت معافیت داده می شود.
یکی از انواع کارت های معافیت پزشکی، کارت قرمز سربازی می باشد. این کارت به مشمولین خدمت سربازی دارای اختلالات اعصاب و روان تعلق می گیرد. این اختلالات نیز در مراحل معاینه، مصاحبات پزشکی و روانشناسی مشخص می شود. بنابراین اگر فردی در طی انجام این مراحل، اختلالات روحی و روانی وی تایید گردد از خدمت سربازی معاف خواهد شد.
دلیل وجود معافیت اعصاب و روان یا کارت قرمز سربازی بر اساس آیین نامه پزشکی نظام وظیفه، جلوگیری از اقدامات خطرناک فرد برای آسیب رساندن به خود یا دیگر سربازان می باشد. البته با توجه به نوع و شدت اختلالات، معافیت پزشکی در انواع دائم، موقت و معافیت از رزم صادر می شود. لازم به ذکر است که کارت قرمز سربازی صرفا یک اصطلاح مربوط به بیماری های اعصاب و روان بوده و هیچ ارتباطی به رنگ کارت ندارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل دریافت معافیت پزشکی سربازی می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
سازمان نظام وظیفه به منظور دریافت کارت قرمز سربازی، یکسری شرایط در نظر گرفته تا افراد دارای اختلالات اعصاب و روان به درستی تشخیص داده شوند. بدین ترتیب، دیگر افراد حقیقی به راحتی نمی توانند قانون را دور زده تا از این معافیت برخوردار گردند.
وجود یا عدم وجود اختلالات روانی با استفاده از تحقیقات میدانی توسط بخش پزشکی، روانشناسی و روانپزشکی در سازمان نظام وظیفه انجام می شود. بر همین اساس برای دریافت کارت قرمز سربازی، یک سری شرایط و ملاک ها در نظر گرفته شده است. این شرایط عبارتند از:
مدت و تعداد دفعات بستری فرد در بیمارستان روانپزشکی
مصرف داروهای اعصاب و روان بر اساس نوع و دوز آن ها
اقدام به خودکشی
رفتارهای ضد اجتماعی و خطرناک
سوابق پزشکی
بدین ترتیب بر اساس این شرایط و سوابق پزشکی، نوع و مقدار اختلالات روانی شخص تشخیص داده می شود. البته اثبات بیماری های اعصاب و روان به معنی دریافت معافیت دائم سربازی نبوده و احتمال دارد که شورای پزشکی به معافیت از رزم رای دهند. همچنین برای دریافت کارت قرمز سربازی می بایست سه مرحله اصلی از جمله تایید توسط پزشکی اولیه، کمیسیون پزشکی بیمارستان و کمیسیون پزشکی سازمان نظام وظیفه عمومی نیز طی شود.
مشمولان در صورت داشتن یکی از انواع بیماری های جسمی و روحی که در آیین نامه نظام وظیفه ذکر گردیده است، می توانند به دریافت معافیت پزشکی سربازی اقدام نمایند. برای اطلاع از لیست بیماری ها مقاله زیر را مطالعه کنید.
مشمولان خدمت نظام وظیفه در صورت واجد شرایط بودن برای دریافت کارت قرمز سربازی می بایست یکسری مدارک را نیز تهیه نمایند. از جمله مدارک لازم برای اخذ معافیت پزشکی اعصاب و روان یا دریافت کارت قرمز سربازی موارد زیر می باشند:
تکمیل برگه وضعیت مشمولان (برگه شماره ۱)
ارائه فرم تکمیل شده معاینه اولیه به وسیله پزشک اولیه ( برگه شماره ۲)
انجام واکسیناسیون و تحویل برگه شماره ۵
اصل و کپی کارت ملی
اصل شناسنامه و کپی از تمام صفحات آن
آخرین مدرک تحصیلی یا گواهی فراغت از تحصیل
افتتاح حساب در بانک سپه و دریافت سرباز کارت و درج شماره حساب در برگه شماره ۱
ارائه عکس
بعد از تهیه این مدارک، مشمولین خدمت نظام وظیفه برای دریافت کارت قرمز سربازی می بایست مراحل مختلفی را نیز طی کنند. در مرحله اول، این افراد می بایست فرم های مربوطه را از دفاتر خدماتی پلیس ۱۰+ دریافت کرده و تکمیل نمایند. سپس مبالغ تعیین شده توسط سازمان نظام وظیفه را واریز کرده و بعد از دریافت فرم های مربوطه، تمامی مدارک را به همراه مدارک پزشکی به این سازمان تحویل دهند.
در مرحله بعدی، پس از رجوع متقاضی به سازمان نظام وظیفه و تحویل مدارک، این سازمان نامه ای را به منظور معاینه وی توسط یکی از بیمارستان های مورد تایید خود به شخص متقاضی تحویل می دهد. فرد متقاضی پس از دریافت این نامه می بایست به بیمارستان مورد نظر مراجعه کرده تا معاینات مربوطه انجام گردد.
نتیجه آزمایشات و معاینات شخص متقاضی، معمولا بعد از ۲ تا ۳ هفته توسط بیمارستان به سازمان نظام وظیفه ارسال می گردد. پس از دریافت جواب بیمارستان، سازمان نظام وظیفه زمان تشکیل کمیسیون پزشکی سربازی را تعیین کرده و به متقاضی اطلاع می دهد. سپس، فرد مشمول نظام وظیفه می بایست در زمان تعیین شده در محل شورای پزشکی نظام وظیفه حاضر شود. بدین ترتیب، رای شورای پزشکی بر اساس معاینات و بررسی های انجام شده به وی اعلام خواهد شد.
معافیت های سربازی به دو دسته کلی معافیت های دائم و موقت تقسیم شده اند و برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع معافیت می توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.
سازمان نظام وظیفه عمومی، اختلالاتی که منجر به دریافت کارت قرمز سربازی می گردد را در ۱۵ بند و چند تبصره ذکر کرده است. بند ۱ قوانین معافیت های پزشکی در این سازمان، مربوط به اختلالات روان پریشی می باشد. بر طبق این بند، اختلالاتی از جمله اسکیزوافکتیو، اسکیزوفرنی، اختلالات هذیانی و دیگر سایکوزها مشمول معافیت دائم سربازی می شوند. دیگر اختلالات سایکوز گذرا مشمول 6 ماه معافیت موقت خواهند شد.
بند ۲ مربوط به اختلالات خلقی می باشد که افراد مبتلا به بیماری دو قطبی نوع یک در هر مرحله و اختلال افسردگی عمده و اساسی، مشمول معافیت دائم خواهند شد. افراد دارای اختلالات خلقی افسردگی خفیف مثل دیس تایمی و سایکلوتایمی، اختلال خلقی دو قطبی نوع دوم در صورت کنترل با دارو مشمول معافیت از رزم می باشند. در آخرین تبصره این بند نیز، در صورت گذشتن حداقل ۶ ماه از اولین حمله حاد مانیا و افسردگی و نبود هیچ گونه علائم، این افراد مشمول معافیت از رزم خواهند شد.
در بند ۳ تبصره های مربوط به انواع اختلالات شخصیتی ذکر شده است. در این بند، بیماری هایی از جمله پارانوئید، اسکیزوتایپال، اسکیزوئید، مرزی و ضد اجتماعی شامل معافیت دائم می باشند. همچنین دیگر اختلالات شخصیتی در صورت عدم ناتوانی، معاف از رزم خواهند شد.
بند ۴ مربوط به کلیه اختلالات اضطرابی از جمله فوبیا، پانیک، وسواس و ... می باشد. بر اساس این بند، افراد دچار نوع شدید مقاوم به درمان، مشمول معافیت دائم و نوع خفیف، مشمول معافیت از رزم می شوند. بر اساس بند ۵ افراد دارای انواع نقیصه های عقلانی و عقب ماندگی ها با ضریب هوشی زیر ۷۰ مشمول معافیت دائم و بین ۷۰ تا ۹۰ مشمول معافیت از رزم می باشند.
در بند ۶ مربوط به معافیت پزشکی سازمان نظام وظیفه، اختلالات مربوط به تکلم و لکنت زبان در صورت ریشه داربودن در مشکلات روانی یا نورولوژیک ذکر شده است. بر اساس این بند، افراد در موارد شدید مشمول معافیت دائم خواهند شد. همچنین برای دارندگان مدرک کارشناسی و بالاتر حتی در موارد شدید، معافیت از رزم در نظر گرفته شده است. در موارد متوسط یا خفیف نیز مشمول معافیت از رزم خواهند شد.
بر اساس بند ۷ افراد مبتلا به کژخویی های مغایر با شئونات نظامی و اجتماعی مانند انحرافات جنسی و همجنسگرایی، مشمول ۶ ماه معافیت موقت خواهند شد. پس از گذشت این مدت در صورت اثبات در مراکز درمانی ن.م. معافیت دائم به آنها تعلق خواهد گرفت.
افراد مبتلا به اختلالات کنترل تکانه شدید، بر اساس بند ۸ قانون معافیت های پزشکی مشمول معافیت دائم می باشند. بر طبق بند ۹ نیز افراد دارای مشکلات روان تنی یا جسمانی در صورت طولانی شدن این اختلالات تا بیش از 2 سال و به شرط اثبات با مدارک پزشکی، مشمول معافیت دائم خواهند شد. همچنین بر اساس تبصره موجود در بند ۹ افراد دارای مدرک کارشناسی و بالاتر، از معافیت از رزم برخوردار می گردند.
بند 10 مربوط به اختلالات تیک صوتی یا حرکتی می باشد. بر اساس این بند، افراد دارای نوع شدید این اختلالات مشمول معافیت دائم و نوع خفیف مشمول معافیت از رزم خواهند شد. بر طبق موارد ذکر شده در بند ۱۱، افراد مبتلا به بیماری های فراگیر رشد از جمله اوتیستیک و ... در صورت افت واضح عملکرد، مشمول معافیت دائم و در موارد خفیف، مشمول معاف از رزم می باشند.
بر اساس بند ۱۲، افراد مبتلا به اختلالات هویت جنسی با ارائه گواهی پزشکی قانونی و در صورت تایید در مراکز درمانی مشمول معافیت دائم خواهند شد. افراد مبتلا به اعتیاد نیز بر طبق بند ۱۳، مشمول 6 ماه معافیت دائم می باشند. در بند ۱۴، شرایط معافیت از خدمات سنگین ذکر شده است. بر اساس شرایط ذکر شده در این بند، افراد دارای معافیت پزشکی که از سلامت کامل برخوردار نبوده و مشمول معافیت دائم می باشند، در صورت داشتن توانایی طبابت در نیروهای مسلح، معافیت آنها به معافیت از خدمات سنگین تغییر خواهد کرد. بند ۱۵ نیز مربوط به بیماری هایی می باشد که هر یک از افراد بر اساس نوع و شدت اختلال، مشمول معافیت دائم، موقت و یا رزم خواهند شد.
معافیت کفالت به آن دسته از مشمولانی تعلق می گیرد که سرپرست خانوار محسوب شوند. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه نمایید.
با اینکه داشتن کارت قرمز سربازی باعث معافیت مشمولان نظام وظیفه از خدمت می شود، اما محدودیت هایی را نیز برای این افراد به وجود می آورد. این مشکلات و محدودیت ها موجب شده تا مشمولان دارای این کارت به دنبال ابطال کارت خود و رفتن به خدمت باشند. با توجه به این موضوع و درخواست این افراد برای ابطال کارت قرمز سربازی، سازمان نظام وظیفه نیز بررسی هایی را در این مورد انجام داد.
بر همین اساس، تصمیم بر آن شد که مجددا وضعیت سلامت جسمانی روحی و روانی این افراد توسط شورای پزشکی بررسی شود تا در صورت تایید و برخورداری از صلاحیت امنیتی، کارت معافیت آنها باطل گردد. بعد از ابطال کارت نیز می بایست مراحل اعزام به خدمت سربازی را طی کنند. برخی از معایب دریافت این کارت و محدودیت های حاصل از آن در ادامه ذکر شده است.
عدم دریافت گواهینامه: بر اساس اطلاعیه معاونت بهداشت ناجا، افراد دارای کارت قرمز سربازی برای اخذ گواهینامه به کمیسیون روانپزشکی ناجا ارجاع داده می شوند. در این کمیسیون، پزشکان فرد متقاضی را از لحاظ روانی و جسمانی معاینه کرده و در صورت وجود مشکلات احتمالی، گواهینامه به وی تعلق نخواهد گرفت. برای مثال اخذ گواهینامه برای یک فرد مبتلا به اختلالات شخصیتی با سن کمتر از ۲۵ سال، مقدور نخواهد بود. معمولا حدود نیمی از دارندگان کارت قرمز سربازی موفق به دریافت گواهینامه نمی شوند.
عدم صدور پاسپورت: از دیگر معایب دریافت کارت قرمز سربازی، عدم اخذ پاسپورت می باشد. افراد دارای این کارت در صورت اختلالات شدید روانی مجاز به دریافت پاسپورت یا گذرنامه نخواهند شد. البته اخذ پاسپورت برای این افراد به بررسی های بیشتری نیاز دارد که توسط مسئولان ذی ربط انجام می گردد.
مهاجرت به دیگر کشورها: با توجه به اینکه وجود کارت قرمز سربازی در برخی موارد مانع از اخذ پاسپورت می گردد، قطعا برای مهاجرت نیز مشکلاتی به وجود خواهد آمد. در حالت کلی، هر کشوری قبل از ورود هر فردی از وی آزمایشات پزشکی و تاییدات مربوط به آن را درخواست می کند. بنابراین در صورت تشخیص اختلالات روحی و روانی، احتمال صدور ویزا برای این افراد به حداقل می رسد.
عدم استخدام در سازمان های دولتی و غیردولتی: معمولا اکثر معافیت های پزشکی مشکلی در استخدام ندارند، اما این مسئله برای افراد دارای کارت قرمز سربازی محدودیت هایی را ایجاد می کند. استخدام در سازمان های دولتی و برخی شرکت های غیر دولتی با آزمون های ورودی و عبور از یک سری فیلترها انجام می گردد. اکثر نهادها و سازمان ها نیز از استخدام افراد دارای اختلالات اعصاب و روان خودداری می کنند.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص کارت قرمز سربازی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ افراد دارای کارت قرمز سربازی برای اخذ گواهینامه به کمیسیون روانپزشکی ناجا ارجاع داده میشوند که توضیحات بیشتر در مورد دریافت یا عدم دریافت گواهینامه در متن مقاله ارائه داده شده است.
✔️ معمولا بیشتر ارگان های دولتی و غیردولتی از استخدام افراد دارای معافیت اعصاب و روان خودداری می کنند که توضیحات بیشتر در این رابطه به طور کامل در این مقاله ارائه داده شده است.
✔️ کارت قرمز سربازی به افراد مبتلا به اختلالات اعصاب و روان در صورت تایید کمیسیون پزشکی سازمان نظام وظیفه تعلق می گیرد. توضیحات بیشتر در مورد شرایط و مدارک لازم برای اخذ این معافیت نیز در متن مقاله ارائه داده شده است.
برای مشاوره کارت قرمز سربازی
برای مشاوره کارت قرمز سربازی
سلام . کارت معافیت دارم ، می توانم در استخدام افسری ارتش که ثبت نام شروع شده است شرکت کنم ؟
سلام . با کارت قرمز سربازی و کارت معافیت پزشکی نمی تونین در استخدام دانشگاه افسری ارتش شرکت کنین .
سلام من چندین سال قبل کارت گرفتم الان مشکلی ندارم ، می توانم در استخدام نیروی انتظامی شرکت کنم ؟
سلام . با کارت قرمز سربازی نمی تونین در استخدام نیروی انتظامی شرکت کنین .
سلام من شرایط را دارم باید چکار کنم ؟
سلام . برای دریافت کارت قرمز سربازی باید ابتدا به پلیس +10 مراجعه کنین .
سلام رنگ کارت واقعا قرمز است ؟
سلام . کارت قرمز سربازی ، قرمز نیست ، این یک اصطلاح است .
سلام کارت قرمز چی است ؟
سلام . کارت قرمز سربازی یکی از انواع معافیت های پزشکی هستش که به مشمولان دارای اختلالات اعصاب و روان تعلق می گیره .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©