در این مقاله می خواهیم در مورد بلوغ دیررس که یکی از معضلات دوران بلوغ دختران و پسران هست توضیح دهیم .
گاهی تغییرات جسمی و روانی در سنی غیر متعارف ، خارج از سنی که سازمان بهداشت جهانی در نظر گرفته است اتفاق می افتد ، برای مثال : فرد دیرتر از زمان بلوغ ، به بلوغ می رسد که به آن بلوغ دیررس می گویند یا اگر زودتر از زمان بلوغ ، به بلوغ برسد به آن بلوغ زودرس می گویند .
فرزند شما در زمان بلوغ با همسالان خود تفاوت هایی دارد ، اگر فرزند شما دچار بلوغ دیررس شود در برابر همسالان خود احساس حقارت می کند . از مشکل ترین بخش های بلوغ دیر رس ، ناهماهنگ بودن رشد کودک با سایر همسالان است درصورتیکه در این سن افراد علاقه دارند هم اندازه همسالان خود باشند .
تعریف بلوغ دیررس
اگر تغییرات جسمی و هورمونی که با افزایش سن رخ می دهند به موقع و در زمان لازم اتفاق نیفتد یعنی فرزند شما دچار بلوغ دیررس شده است . باید حداکثر تلاش خود را بکنید تا علت بلوغ غیر طبیعی و بلوغ دیررس را تشخیص دهید .
پدیده بلوغ به شرایطی مانند منطقه جغرافیای ، تغذیه ، فرهنگ فرد ، نژاد ، ژنتیک ، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و ... بستگی دارد . مثلا : رشد پستان ها و نخستین قاعدگی در دخترهای چاق زودتر اتفاق می افتد یا دخترهای که در سن پایین ورزش سنگین می کنند یا خیلی کم غذا می خورند دچار بلوغ دیررس می شوند .
یا مثلا : در کشورهای در حال توسعه و خانواده های مرفه دختر ها 6 تا 18 ماه زودتر از دخترهایی که در خانواده محروم زندگی می کنند به بلوغ می رسند .
در کل برای دختران دیرتر از سن 14 سالگی ، بلوغ دیررس و در پسران بلوغ دیر تر از 16 سالگی بلوغ دیررس به حساب می آیند .
شیوع بلوغ دیررس
طبق گفته سازمان بهداشت جهانی سن 10 سالگی تا 19 سالگی نوجوانی است که در حال حاضر یک پنجم جمعیت جهان را نوجوانان تشکیل می دهند که این آمار در ایران 25 درصد ( 16 میلیون ) از جمعیت کشور است .
آمار ها نشان می دهد 3 درصد پسرها دچار بلوغ دیررس می شوند . بلوغ دیررس در پسرها خیلی شایع تر و بیشتر از دختر ها است .
دلایل بلوغ دیررس
دلایل مختلفی برای بلوغ دیررس وجود دارد که البته می توان گفت این مشکلات بیشتر ریشه خانوادگی دارد که به چند مورد از آن ها اشاره خواهیم کرد .
بلوغ دیررس ارثی
یعنی کسانی که دچار بلوغ دیررس شده اند احتمالا در خانواده مثلا پدر و مادر ، عمو ها ، عمه ها ، خاله ها ، دایی ها و یا خواهرانش و برادرانش دچار بلوغ دیررس شده اند .
مشکلات پزشکی
در این هنگام پدیده درنگ سرشتی رخ می دهد که معمولا به درمان خاصی نیاز ندارد ، این نوجوانان به طور طبیعی رشد خواهند یافت فقط کمی دیرتر از هم سالان خودشان .
- بیماری های مزمنی
بیماری هایی مانند اختلال غدد برون ریز ، دیابت ، بیماری کلیه و یا حتی آسم می تواند باعث شود کودکان دیرتر به سن بلوغ برسند .
- سوء تغذیه
همچنین می توان گفت افرادی که دچار سوء تغذیه هستند و نسبت به دیگر کودکان تغذیه مناسبی ندارند دیرتر به سن بلوغ می رسند .
سندروم کلاین فلتر
مردانی که با یک کروموزوم اضافی ایکس به دنیا آمده اند و همچنین دچار بیماری سندروم کلاین فلتر هستند رشد جنسی کند تری دارند .
کنار آمدن با بلوغ جنسی دیررس
پذیرش و کنار آمدن هر کسی با بلوغ جنسی دیررس کاری مشکل اما مشکلی قابل حل است .
برای مثال فردی شاهد رشد دوستان و همسالانش باشد اما چنین چیزی در خودش مشاهده نکند می تواند برای او بسیار سخت باشد و همچنین نتواند با این موضوع کنار آید .
این فرد ممکن خیلی تحت فشار باشد و همچنین فکرکند هرگز به آن ها نخواهد رسید یا همچنین ممکن است مورد تمسخر هم سالان و هم کلاسی هایش قرار گیرد .
حتی اگر پزشک یا خانواده این اطمینان را به او بدهند که همه چیز عادی است یا حتی خود فرد از این قضیه مطلع باشد که همه چیز عادی است اما در انتظار چیزی بودن می تواند بر احساس فرد نسبت به خودش اثر گذار باشد .
اگر در مدرسه یا دوستانتان در مورد بلوغ دیررس مشکل دارید یا احساس افسردگی می کنید ، با پدر و مادر یا فرد دیگری که به او اعتماد دارید صحبت کنید و از آنان بخواهید مشکل شما را حل کنند .
همچنین می توانید به مشاور یا درمانگری که بتواند مشکل شما را حل کند مراجعه کنید ، این فرد می تواند به شما در کنترل احساستان کمک کند .
منبع : سایت فیلیا و پارسی طب