شاید تا به حال دیده یا شنیده باشید که اغلب والدین و حتی معلمان دانش آموزان ابتدایی از اینکه نمی توانند به بچه ها آموزش دهند شکایت می کنند . یاد دادن مطالب درسی چه برای کودکانی که تازه وارد مدرسه شده اند چه برای دانش آموزان کم سن و سال کار دشواری است .
معلم و یا والدین باید بتوانند در دانش آموزان ایجاد انگیزه کنند وگرنه نمی توان از دانش آموزان انتظار درس خواندن و یادگیری مطالب را داشت . همانطور که می دانید کودکان کم سن و سال بیش از اینکه به فکر درس خواندن باشند به بازی کردن و وقت گذرانی با هم سن و سالان خود علاقه مند هستند .
از تاثیرات ایجاد انگیزه بر یادگیری و رفتار دانش آموزان چه می دانید
والدین یا معلمان اگر بتوانند در دانش آموزان ایجاد انگیزه کنند ، در آموزش و یاد دادن مطالب درسی موفق تر خواهند بود ، در ادامه برخی از تاثیرات ایجاد انگیزه در دانش آموزان را بیان خواهیم کرد . انگیزه باعث می شود که فرد بتواند برای آینده خود برنامه ریزی کرده و برای رسیدن به آن تلاش کند ، در واقع می توان گفت انگیزه روی انتخاب هایی که دانش آموزان می کنند تاثیرگذار است .
انگیزه سبب افزایش تلاش و انرژی دانش آموز شده به طوریکه می توان گفت انگیزه است که تعیین می کند دانش آموز حتی سخت ترین تکالیف مدرسه اش را با شوق و ذوق انجام دهد .
انگیزه باعث می شود دانش آموز وقت بیشتری را برای انجام یک کار و هدفی که دارد بگذارد و بیشتر از همیشه برای خواسته های خود بجنگد . در نهایت می توان گفت ایجاد انگیزه در دانش آموزان باعث می شود عملکرد آن ها بهبود پیدا کرده و در مراحل مختلفی تحصیلی پیشرفت کنند .
از راهکار ایجاد انگیزه در دانش آموزان چه می دانید
همانطور که گفتیم ایجاد انگیزه در دانش آموزان پیامدهای مثبتی دارد اما چطور و چگونه باید آن را ایجاد کرد ؟ از راه حل های ایجاد انگیزه در دانش آموزان چه می دانید ؟ ایجاد انگیزه در دانش آموزان کار آسانی نیست اما برخی از راهکار های آن را در ادامه بیان خواهیم کرد .
- دلیل یادگیری درس ها را به دانش آموزان نشان دهید
باید دلیلی را پیدا کنید تا نه تنها توجه دانش آموزان را جلب کرده بلکه در آن ها ایجاد انگیزه نیز کند . دانش آموزان را با موضوعاتی روبرو کنید که قبلا به آن توجه کمتری می کردند مانند جهان ، مردم ، کشور و جامعه .
ابتدا باید سعی کنید اعتماد دانش آموزان را جلب کنید ، پس از آن هر موضوعی که برایتان مهم است را باید بیان کنید . به دلیل اعتماد آن ها به شما سعی می کنند درس را یاد بگیرند حتی اگر به آن علاقه ای نداشته باشند باز هم تلاش خواهند کرد .
- از لحاظ احساسی با دانش آموزان راحت باشید
گاهی ممکن است شرایط برخی از دانش آموزان از نظر روحی مساعد نباشد یا دچار مشکلات شخصی و یا خانوادگی شده باشند . در ابتدا باید سعی کنید به دانش آموزان توجه کرده و جویای حال آن ها شوید .
توجه و اهمیت شما به دانش آموزان سبب ایجاد صمیمیت و رابطه احساسی خواهد شد در نتیجه باعث می شود آن ها با تلاش و انگیزه بیشتری سرکلاس حاضر شوند . لازم به ذکر است بدانید که اگر دانش آموز احساس کند معلم متوجه تغییر حالات روحی او نیست ، انگیزه اش را برای درس خواندن از دست می دهد .
- فضای کلاس را شاد کنید
اگر در تمام مدت کلاس تنها معلم صحبت کند ، فضای کلاس کسل کننده خواهد شد و باید انتظار چرت زدن دانش آموزان را داشت . اما اگر کلاس به طوری برگزار شود که علاوه بر معلمین ، دانش آموزان نیز صحبت کرده و در بحث های مختلف شرکت کنند فضا شاد خواهد شد .
باید به دنبال راهی باشید که دانش آموزان در تمام مدت حضور خود در کلاس با اشتاق به درس گوش کنند ؛ همچنین از دانش آموزان بخواهید که در تمام بحث های کلاسی شرکت کنند . لازم به ذکر است بدانید که همه دانش آموزان را مخاطب قرار ندهید ، بهتر است سوال خود را جداگانه از هر شخصی بپرسید .
- دانش آموزان را به کار گروهی تشویق کنید
برای شناخت بهتر دانش آموزان از یکدیگر و تقویت روابط اجتماعی آن ها لازم است مسئولیت کار گروهی را به آن ها بسپارید . کار گروهی به دانش آموزان کمک می کند تا علاه بر شناخت یکدیگر ، موضوعات را از دید دیگری نیز ببینند .
لازم به ذکر است بدانید زمانی که دانش آموزان به صورت انفرادی کار می کنند ، انگیزه کمتری برای فعالیت دارند . فعالیت های گروهی شیوه ای مناسبی است که پیشنهاد می شود در برنامه تحصیلی دانش آموزان گذاشته شود .
- شاگردان خود را تشویق کنید
از جمله روش های تشویق دانش آموزان به یادگیری بیشتر می توان به بازخورد مناسب و شایسته نسبت به انجام تکالیف و فعالیت های کلاسی آن ها اشاره کرد . لازم به ذکر است بدانید که اگر دانش آموزان بدانند که نقطه قوت آن ها در کجاست ، انگیزه بیشتری برای یادگیری و انجام تکالیف پیدا می کنند .
شما می توانید با روش هایی مانند نوشتن یک جمله در انتها تکالیف درسی ، گفتن یک کلمه محبت آمیز و یا برقراری رابطه صمیمانه با دانش آموز ؛ انگیزه دانش آموزان را برای یادگیری بیشتر کرده و همچنین آن ها را تشویق نیز خواهید کرد .
- انتظارات خود از دانش آموزان را بیان کنید
اگر دانش آموزان از انتظارات و خواسته های شما خبر داشته باشند ، بهتر و بیشتر می توانند آن ها را انجام دهند . در نتیجه می توان گفت خطوط قرمز ، سرفصل ها و اصول کاری خود را برای دانش آموزان شفاف سازی کرده و انتظارات خود از آن ها را بیان کنید .
لازم به ذکر است بدانید که داشتن دستورالعمل و اصول کاری شفاف و دادن پاسخ صریح به همه سوالات دانش آموزان در تشویق آن ها به یادگیری کمک خواهد کرد . گاهی ممکن است دانش آموزان وانمود کنند که سوالی ندارند ، این شما هستید که باید با شیوه ای مناسب آن ها را وادار به سوال کردن کنید .
در نهایت می توان گفت معلم می تواند نزدیک فرد به دانش آموزان باشد که برای درس خواندن آن ها ایجاد انگیزه کند . فراموش نکنید که هرگز رابطه معلم و شاگردی خود را به رابطه دوستانه تبدیل نکنید ولی می توانید یک معلم دلسوز و خوب برای آن ها باشید .