آیا می خواهید در آینده فرزندتان به فضای مجازی آلوده نشود ؟ آیا می خواهید کودک شما به سمت مسیر کسب دانش حرکت کند ؟ پس همین حالا عادت کتاب خوانی را به کودکان خود بیاموزید . آینده و شخصیت فرد تا حد زیادی به رفتار و عادت های او در کودکی بستگی دارد .
همانطور که گفتیم عادت به کتابخوانی سبب خواهد شد تا کودک در سنین بزرگسالی نیز به کتاب خوانی علاقه داشته و بیشتر به سمت کسب دانش و علم کشیده شود . علم و کسب دانش بدون مطالعه و کتابخوانی میسر نخواهد شد ، در نتیجه کتاب خوانی زمینه ساز موفقیت است .
اغلب افراد در آینده عادت های دوران کودکی خود را به دوش خواهند کشید ، چه بسا بهتر است عادت های فرد ، عادت هایی مثبت و تاثیر گذار در زندگی او باشد . شاید فکر کنید که عادت دادن کودکان به کتاب خوانی امری بسیار ساده است ، اما اینطور نیست .
والدین و به خصوص مادر باید در ابتدا با انتخاب روش های مناسب کتابخوانی را به کودکان خود آموزش دهند ، در صورتی که آموزش کتابخوانی اصولی نباشد و همچنین از روش های غلطی استفاده شده باشد ، فرد در آینده علاقه خود را به کتاب و کتاب خوانی از دست خواهد داد .
از تاثیرات کتابخوانی برای کودکان چه می دانید
گاهی والدین برای علاقه مند کردن کودکان خود به کتاب خوانی روش های غیرمستقیم و گاهی نیز روش های مستقیم را انتخاب خواهند کرد . کتاب خوانی با روش غیرمستقیم بر طرز تفکر ، انگیزه ، روحیات و حتی آینده کودک نیز تاثیر می گذارد .
کودکان با شنیدن داستان های کتاب از آن ها الگو برداری کرده و همچنین خود را جایگزین شخصیت های کتاب خواهند کرد . حتی اغلب کودکان با شخصیت اصلی کتاب احساس صمیمیت و راحتی کرده و اتفاقاتی که برای او می افتد ، برایش اهمیت دارد .
در مقابل کتاب خوانی به روش مستقیم وجود دارد که تاثیرات روحی ، روانی و اجتماعی بسیاری از جمله موارد زیر را برای کودک دارد :
کتاب خوانی به روش مستقیم سبب افزایش دایره لغت کودکان ، تقویت دستور زبان کودک ، پیشرفت و افزایش عملکرد تحصیلی ، افزایش اعتماد به نفس و همچنین خلاقیت کودک خواهد شد . در واقع کودکانی که پیش از مدرسه عادت به کتاب خوانی داشته اند کمتر از دیگر بچه ها به افت تحصیلی و دل زدگی از مدرسه و یا یاد نگرفتن دچار خواهند شد .
روش های مختلف افزایش کتابخوانی در کودکان
والدین نزدیک ترین فرد به کودکان خود هستند در نتیجه آن ها می توانند تاثیرات بسیاری بر کودک خود بگذارند . پدر و مادر می توانند با انتخاب یک الگو مناسب برای کودکان به روش مستقیم و یا غیرمستقیم کتابخوانی را به فرزندان خود آموزش دهند .
اگر در انتخاب روش آموزش خطا کنند ، نه تنها نمی توانند به فرزندان خود کتابخوانی آموزش دهند بلکه کودک از کتاب زده خواهد شد و دیگر به سمت کتاب خوانی نخواهد رفت . در نتیجه باید با توجه به خلقیات فرزند خود بهترین روش تربیتی را انتخاب کنید .
راهکارهای مختلفی وجود دارد که والدین می توانند با به کار گیری آن ها به فرزندان خود کتاب خوانی را آموزش دهند که در ادامه برخی از آن ها را بیان خواهیم کرد :
خودتان الگو باشید
کودکان از نزدیکان خود الگو برداری خواهند کرد ، در نتیجه اگر میزان مطالعه پدر و یا مادرشان کم است ، نباید انتظار کتاب خوان شدن کودکان را داشت . اگر کودک ببیند که والدینش کتاب می خواند او نیز به کتاب خواندن علاقه پیدا خواهد کرد .
اما اگر والدین بدون آنکه خودشان کتاب بخوانند و تنها کودکان خود را تشویق به کتاب خواندن کنند ، موفق نخواهند شد . در نتیجه بهترین راه این است که کودک در ابتدا کتاب را در دست پدر و مادر خود ببیند .
به کودک فرصت دهید
اگر فرزندتان در ابتدا علاقه ای به کتاب خواندن نشان نداد اصلا نگران نباشید ، نباید برای او موضع بگیرید و یا او را مجبور به کتاب خواندن کنید . زمان حلال تمام مشکلات است ، در نتیجه به او فرصت دهید تا با خودش کنار بیاید .
با صبر و حوصله با او رفتار کرده و از سرزنش کردن او بپرهیزید ، در این مدت سعی کنید از علایق کودک خود با خبر شده و کتاب هایی متناسب با خلقیات و علایقش به او پیشنهاد دهید .
برنامه کتاب خواندن گروهی تشکیل دهید
پیش از مدرسه که کودک دوستی ندارد و یا با هم سالان خود در ارتباط نیست ، شما به عنوان یک دوست باید پا به پای کودک خود ، کتاب هایی که دوست دارد را بخوانید . اما زمانی که به مدرسه رفت برنامه ای ترتیب دهید که با دوستان خود کتاب بخواند .
گاهی کتاب الکترونیکی بخوانید
این روش باید با احتیاط کامل انجام شود به طوریکه کودک از کتاب خواندن دلسرد نشود . دیر یا زود کودک با فضای مجازی و دنیای تکنولوژی آَشنا خواهد شد و چه بسا بهتر است که از کودکی نحوه استفاده صحیح از فضای مجازی را به او یاد دهیم .
کتاب های الکترونیکی با قابلیت های تغییر فونت ، پخش صدا و همچنین تصاویر بیشتر برای کودکان جذاب تر می باشند . در نتیجه می توانید گاهی نیز برای افزایش سطح علاقه کودک از کتاب های الکترونیکی استفاده کنید .
کتابخوانی را تبدیل به عادت کنید
اگر می خواهید در آینده یک فرزند کتاب خوان داشته باشید باید به طور مداوم با کودک خود کتاب بخوانید . عادت به کتابخوانی در کودک باید همانند عادت به غذا خوردن ، خوابیدن و دیگر عادت های روزمره باشد . درنتیجه می توانید هر روز کودک خود را در آغوش گرفته و به همراه او کتاب های مورد علاقه اش را بخوانید .
کتاب های مورد علاقه او را بخوانید
باید به او این امکان را دهید که خودش کتاب را انتخاب کند ، در نتیجه میل او برای کتاب خوانی نیز افزایش پیدا خواهد کرد . برخی از مواقع فرزند خود را به کتابخانه و یا فروشگاه ببرید و به او اجازه دهید تا کتابی که به آن علاقه دارد را انتخاب کنید .
فضای کتاب خواندن را شاد کنید
والدین با پیش گرفتن روش های مختلف می توانند کتابخوانی را برای کودک خود مفرح کنند . لازم است بدانید که برخی از مادران زمانی که با فرزند خود تصمیم به کتاب خواندن می گیرند ، برنامه های مفرحی را از قبل فراهم می کنند .
به طور مثال ممکن است آن ها هنگام کتاب خواندن صدای خود را عوض کرده ، خود را در غالب شخصیت های کتاب دربیاورند و هر روش هیجان انگیز دیگر که کودک را تشویق به کتاب خوانی خواهد کرد .
در نهایت
از جمله مهم ترین روش های افزایش سطح کتابخوانی در کودکان می توان به الگوی مناسب برای کودکان بودن و انتخاب کتاب های مورد علاقه کودکان اشاره کرد که سبب خواهد شد کودکان انگیزه بیشتری برای کتاب خواندن پیدا کنند .