مهندسی عمران یا همان رشته عمران یکی از رشته های پر اهمیت و جذاب در مجموعه رشته های آزمون سراسری می باشد است که داوطلبین گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی می توانند آن را انتخاب کنند . تاریخچه مهندسی عمران به قرن هیجدهم باز می گردد که در آن زمان عمران در مقابل مهندسی طراحی قرار داشت . مهندسی طراحی به همه امور مهندسی که مرتبط با سد ها ، ساختمان ، پل ها و کانال ها است گفته می شود .
می توان گفت طی گذشت سالیان درازی و همچنین با پیشرفت علم و تکنولوژی به مرور علوم مختلف مانند مهندسی مکانیک از دسته مهندسی طراحی جدا شده اند اما این اصطلاح همچنان نام خود را برای مهندسی عمران حفظ کرده است .
لازم به ذکر است بدانید رشته مهندسی عمران قبلا به مهندسی راه و ساختمان معروف بوده است و به منظور تربیت مهندسان طراح ، اجرای پروژه های ساختمانی ، صنعتی ، راه سازی ، تاسیسات آبی و همچنین نظارت بر اجرای طرح های ساختمانی مورد استفاده قرار می گرفت .
تعریف رشته مهندسی عمران
می توان گفت مهندسی از جمله رشته هایی است که نشانگر کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران کشور است . یعنی تمام چیزهایی که به آبادی یک کشور برمی گردد مانند جاده ، ساختمان ، راه ، تونل ، دکل های مخابرات ، ساختمان های مقاوم در برابر زلزله مهندسی عمران را در بر می گیرد .
از دیگر مواردی که با مهندسی عمران ارتباط دارد می توان به سد ، فرودگاه ، ساختمان های مقاوم در برابر سیل و آتش ، نیروگاه های برق و مصالح سبک ، ارزان و با کیفیت مناسب برای ساخت و ساز اشاره کرد .
لازم به ذکر است بدانید که مهندسین عمران طیف وسیعی از کارها را در برمی گیرد ؛ یعنی اگر بخواهیم تونل ، راه ، ساختمان ، برج یا دیگر طرح های ساخت و ساز را انجام دهیم ، در ابتدا نیاز به یک مهندس عمران داریم .
از بازار کار رشته عمران چه می دانید
مهندسی عمران یکی از رشته های پر طرفدار می باشد که در تمامی کشور ها گستردگی بسیاری دارد . از جمله زمینه های کاری مهندسی عمران می توان به راه سازی ، ساختمان سازی ، سد سازی ، تونل سازی ، پل سازی و همچنین ساخت شبکه های آب و فاضلاب اشاره کرد .
به طور کلی می توان گفت مهندسین عمران در سه حیطه کاری طراحی و مشاوره ، نظارت و پیمانکاری و اجرا می توانند مشغول به کار شوند .
- طراحی و مشاوره
فارغ التحصیلان رشته عمران به مشاوره در مورد پروژه ها پرداخته و همچنین افراد فعال در این زمینه بیشتر به کارهای دفتری و نقشه برداری می پردازند .
- نظارت
مهندسین عمران می توانند به عنوان کارفرما که وظیفه نظارت و هماهنگی کارها را دارد نیز مشغول به کار شوند .
- پیمانکاری و اجرا
از دیگر وظایف مهندسین عمران می توان به دریافت نقشه از پیمانکار و اجرای آن اشاره کرد .
مهارت ها و توانایی های مهندسین عمران
تنها لازمه موفقیت در مهندسی عمران داشتن مدرک تحصیلی نیست . یک مهندس عمران موفق نه تنها نیاز به مدرک دارد بلکه باید مهارت های یک مهندس عمران را نیز دارا باشند که در ادامه برخی از مهارت و توانایی های یک مهندس عمران را بیان خواهیم کرد .
- مهارت های تخصصی مهندسی عمران
از جمله مهارت های تخصصی مهندسین عمران می توان به مهارت مدیریت پروژه های عمرانی ، دانش کامل نسبت به قوانین و مقررات مرتبط با ایمنی و ساخت ، مهارت های نرم افزاری یعنی تسلط به نرم افزارهای مهندسی و ساخت و ساز اشاره کرد .
- مهارت های عمومی مهندسی عمران
مهندسین عمران علاوه بر مهارت های تخصصی رشته خود مهارت های عمومی دیگر نیز باید داشته باشند که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد .
1 - مهارت همکاری و کار تیمی : که بیشتر به مهارت ارتباط با کارگران و اشخاصی که ممکن از لحاظ علمی و فرهنگی در درجه پایین تری باشند ، اشاره دارد .
2 - انجام پروژه : یکی دیگر از مهارت های عمومی مهندسین عمران توانایی انجام پروژه در چارچوب بودجه تعیین شده و زمان انجام پروژه است .
3 - توانایی نوشتاری : اغلب مهندسین عمران باید پس از هر مرحله از کار گزارش تهیه کنند و به همین دلیل لازم است که آن ها مهارت نوشتن نیز داشته باشند .
4 - توانایی کار با کامپیوتر : از جمله مهم ترین مهارت های یک مهندس عمران مهارت در کامپیوتر و فناوری اطلاعات ، علوم مهندسی و ریاضیات می باشد . در غیر اینصورت مهندس عمران نمی تواند مسئولیت ساختن یک پل که روزانه هزاران خودرو از آن تردد دارند یا ساختن یک ساختمان چندین طبقه را به عهده بگیرد .
5 - توانایی انتقال ایده های خود : از دیگر توانایی های مهندسین عمران می توان به شرح درست و واضح ایده ها و طرح هایی است که از ذهن او می گذرد . مهندس عمران باید بتواند به کارگران مفاهیم پیچیده مهندسی را بازگو کنند و آن ها را از نحوه انجام کار مطلع کنند .
6 - تحلیل داده : از دیگر توانایی های مهندس عمران می توان به توانایی ارزیابی راه حل ، تحلیل داده و تصمیم گیری درست اشاره کرد .
- مهارت های نرم افزاری مهندس عمران
شاید تا به حال دیده یا شنیده باشید که اکثر کارفرماها ، شرکت ها و یا سازمان ها برای استخدام شرط تسلط بر نرم افزارهای مربوط به آن رشته را گذاشته اند . در نتیجه می توان گفت اگر به دنبال یک کار پر درآمد و مرتبط با رشته تحصیلی خود هستید ، باید نرم افزارهای آن رشته را یاد بگیرید .
از جمله نرم افزارهای مهندسی عمران می توان به ETABS ، CSiBridge ، Matlab ، Auto Cad ، Staad Pro ، Plaxis Professional ، SAFE ، Revit ، SAP ، Ansys ، Catia ، Solidworks ، Tekla Structures اشاره کرد .
آیا هنوز هم می خواهید در رشته عمران مشغول به تحصیل شوید ؟ نظر شما در مورد سختی های رشته عمران چیست ؟
فکر نمی کنید شاید رشته عمران یک رشته مختص آقایان باشد ؟
منبع : نوین ساخت