رشته مهندسی صنایع مجموعه بزرگی از دانش ها و مهارت ها را در بر می گیرد که همه این ها برای طراحی و بهبود فرآیندها در مدیریت افراد ، صنعت و باقی امور مربوط به مهندسی صنایع ضرورت دارند .
تعریف مهندسی صنایع
مهندسی صنایع از زیر مجموعه های مهندسی است که با آمیختن ریاضیات ، دانش مهندسی ، اقتصاد و مدیریت در جهت بهبود کارایی سیستم های تولیدی ، سازمان ها و فرآیند ها تلاش می کند ؛ به طور کلی می توان گفت مهندسی صنایع کارایی ، تطابق ، کیفیت ، بهبود و رشد مستمر کالاها و خدمات و سودآوری را مدنظر قرار می دهد .
در ابتدا مهندسی صنایع به عنوان یکی از شاخه های فرعی مهندسی مکانیک شناخته می شد تا اینکه در سال 1909 دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا نخستین دپارتمان مهندسی صنایع را تاسیس کردند . لازم به ذکر است بدانید مهندسی صنایع در ایران با توجه به بهینه سازی خطی ، بهینه سازی ، کارسنجی و زمان سنجی تاسیس می شود .
دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی شریف ، اولین دانشکده صنایع کشور را در سال 1374 با پذیرش 39 دانشجو راه انداخت و شروع به کار کرد و پس از آن در سال 1353 نیز دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت ایران آغاز به کار کرد .
در سال 1355 نیز گروهی تحت عنوان مهندسی صنایع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر تشکیل شد و اولین دانشجویان دانشکده مهندسی صنایع این دانشگاه در سال 1363 فارغ التحصیل شدند و با گذشت زمان این رشته در دیگر دانشگاه های کشور شناخته شد و جایگاه خودش را پیدا کرد .
گرایش های مهندسی صنایع
از جمله گرایش های مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی ارشد می توان به بهینه سازی سیستم ها ، سیستم های سلامت ، مدیریت نوآوری و فناوری ، سیستم های مالی ، لجستیک و زنجیره تامین ، مدیریت پروژه ، سیستم های کلان ، آینده پژوهی و مدیریت مهندسی اشاره کرد .
دروس دانشگاهی مهندسی صنایع
دانشجویان مهندسی صنایع در طول تحصیل در مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری موظف هستند واحد های اجباری هر دوره را بگذرانند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد .
- مقطع کارشناسی
از دروس اجباری مهندسی صنایع در کارشناسی می توان به آمار مهندسی ، اصول حسابداری ، تئوری احتمال و کاربرد های آن ، ریاضی و فیزیک ، فناوری ها و فرآیند های تولید ، مبانی برق ، استاتیک و مقاومت مصالح ، آزمایشگاه اندازه گیری دقیق و کنترل کیفیت ، کارگاه های ریخته گری و ماشین کاری 1 و 2 را اشاره کرد .
برخی دیگر از این دروس شامل جبر خطی ، نظریه صف ، فرآیندهای تصادفی ، شبیه سازی رویداد های گسسته ، ارزیابی کار و زمان ، طرح ریزی واحد های صنعتی ، برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات ، برنامه ریزی تولید ، برنامه ریزی و کنترل تولید و موجودی ها 1 و 2 ، برنامه ریزی و کنترل پروژه می شوند .
دیگر دروس اجباری مهندسی صنایع ، برنامه ریزی حمل و نقل ، تحلیل سیستم ها ، مدیریت فناوری ، اقتصاد خرد ، اقتصاد کلان ، اقتصاد عمومی ، اقتصاد مهندسی ، اصول مدیریت و سازماندهی ، ارگونومی ، کاربرد کامپیوتر ، مدیریت منابع انسانی ، برنامه سازی پیشرفته ، تصمیم گیری چند معیاره و مهندسی ارزش است .
- مقطع کارشناسی ارشد
از دورس اجباری کارشناسی ارشد می توان به سیستم های سلامت ، بهینه سازی سیستم ها ، سیستم های کلان ، سیستم های مالی ، لجستیک و زنجیره تامین ، مدیریت مهندسی ، مدیریت پروژه و کیفیت و بهره وری اشاره کرد .
- مقطع دکتری
از دورس اجباری دکتری می توان به سیستم های سلامت ، بهینه سازی سیستم ها ، سیستم های کلان ، لجستیک و زنجیره تامین ، کیفیت و بهره وری ، سیستم های مالی ، سیستم های اطلاعاتی و مدیریت پروژه اشاره کرد
مهارت ها و توانایی های لازم برای مهندسین صنایع
مهندسین صنایع پس از اتمام تحصیل و فارغ التحصیلی مهارت هایی را فرا می گیرند که از جمله آن ها می توان به ذهن فعال و جستجو گر ، توان حل مسئله ، داشتن روحیه مدیریتی ، خلاقیت و نوآوری ، مهارت های ارتباطی خوب ، توان مدیریتی ، توان تجزیه و تحلیل مناسب ، کار تیمی ، اطلاعات علمی خوب در ریاضی ، آمار و فیزیک ، توانایی تحمل فشار کاری زیاد ، دقت و توجه به جزئیات ، توان مدیریت کردن زمان و تسلط به زبان انگلیسی اشاره کرد .
وظایف مهندسی صنایع
مهندسین صنایع پس از فارغ التحصیلی برای ورود به بازار کار وظایفی را به عهده می گیرند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد .
1 - ارزیابی چگونگی تولید محصولات یا ارائه خدمات با حداکثر کارایی و بازدهی
2 - تحلیل و بررسی سیستم های موجود
3 - به کار بردن روش های کنترل کیفیت برای حل مشکلات تولید و صرفه جویی در هزینه ها
4 - توسعه و رشد سیستم های کنترل مدیریت برای برنامه ریزی مالی و تحلیل هزینه ها به شکل موثر تر
5 - تعامل با مشتریان و مدیریت برای پیشرفت استاندارد های طراحی و تولید
6 - رعایت کلیه اصول ایمنی در حین کار
7 - سازمان دهی سیستم های کنترلی برای هماهنگی فعالیت ها و برنامه ریزی تولید برای اطمینان از کیفیت مناسب محصولات
8 - آموزش مدیران ، سرپرستان و کارگران در صورت نیاز
9 - توجه به جدول زمان بندی تولید
10 - بررسی مشخصات فنی ، جریان کار تولید و سایر اطلاعات برای درک روش ها و فعالیت های بخش تولید و خدمات
شخصیت های مناسب شغل مهندسی صنایع
قبل از انتخاب رشته تحصیلی و شغل باید به عوامل مختلفی از جمله علایق ، توانایی ، مهارت ، روحیه فردی ، شرایط خانوادگی و مهم تر از آن به ویژگی های شخصیتی توجه کرد . شناخت شخصیت هر فردی کار پیچیده ای است اما هر انسانی با روحیات و ویژگی های شخصیتی خودش اطلاعات کافی را دارد .
اما افراد موفق در تمامی مشاغل در تیپ های شخصیتی متفاوتی وجود دارند به همین دلیل نمی توان تاکید کرد که برای مهندسی صنایع تنها برخی از شخصیت ها مناسب هستند و دیگر شخصیت ها موفق نمی شوند .
نرم افزارهای تخصصی و کاربردی مهندسی صنایع
از جمله نرم افزار های کاربردی و تخصصی مورد نیاز در رشته مهندسی صنایع که در آینده شغلی فارغ التحصیلان تاثیر مثبتی دارد می توان به TL۶ - Time Line ، MSP - Microsoft Project ، COMLAD ، Factory Flow ، HPM-Harvard Project Manager Minitab ، SPSS ، Statistica ، LINDO ، GAMS - General Algebraic Modeling System ، QSB ، LINGO ، AutoMod ، Taylor ، Siman ، VISIO - Visio For Business Graphics، و MS PowerPoint اشاره کرد .
منبع : ویکی پدیا و ای استخدام