بی شک تا به حال دانش آموزان زیادی را دیده اید که علاوه بر اینکه بسیار تلاش کرده و درس می خوانند ، به موفقیت دلخواهشان نمی رسند . دلیل آن چیست ؟ مگر درس خواندن در موفقیت تحصیلی تاثیرگذار نیست ؟
لازم است بدانید که در موفقیت و یا شکست تحصیلی تنها درس خواندن شرط لازم و کافی نیست ؛ درس خواندن در موفقیت تحصیلی بسیار تاثیرگذار بوده اما عوامل دیگری نیز می توانند سبب موفقیت فرد در مدرسه ، دانشگاه و حتی آزمون های مختلف شوند .
در واقع موفقیت تحصیلی یکی از دغدغه های والدین در دوران تحصیل نیز شده که به روش های مختلفی سعی در بهبود آن دارند . در مقابل افرادی که فکر می کنند تنها عامل موفقیت درس خواندن بوده برخی دیگر بر این باور هستند که موفقیت نتیجه هوش بالا می باشد .
عوامل گفته شده مانند درس خواندن و یا هوش بالا در موفقیت فرد بسیار تاثیر گذار بوده ، اما کافی نیست . هوش بالا سبب درک بهتر و ساده تر مفاهیم درسی شده ؛ اما به تنهایی کافی نیست زیرا دیگر عوامل بیرونی و درونی بر نمرات و حتی یادگیری فرد نیز تاثیرگذار خواهد بود .
از عوامل موفقیت در تحصیل چه می دانید ؟
عوامل مختلفی می توانند در نهایت موفقیت تحصیلی افراد تاثیرگذار باشند ؛ به همین دلیل موفقیت تنها ناشی از یک روش و یا ویژگی در افراد باشد . در ادامه برخی از روش های موفقیت تحصیلی را بیان خواهیم کرد :
میزان اضطراب و استرس
برخی از افراد بر این باور هستند که استرس سبب تلاش بیشتر و رشد خواهد شد ؛ اما اینطور نیست . طبق تحقیقات انجام شده امروزه استرس و اضطراب نه تنها مفید نبوده بلکه برای فرد و حالات روحی و روانی او نیز مضر خواهد بود .
استرس می تواند نتیجه مشکلات مالی ، عدم اعتماد به نفس ، افسردگی ، مشکلات مالی و یا ناتوانی در برقراری ارتباط با دیگران باشد . تغییرات منفی پس از استرس در نهایت منجر به افت تحصیلی ، اختلالات تغذیه ، اختلالات خواب ، افت تحصیلی و غیره خواهد شد .
کنجکاوی و ماجراجویی
شاید تا به حال شنیده باشید که افراد کنجکاو و ماجرا جو به دنبال هرچه روند ؛ به آن خواهند رسید . موفقیت تحصیلی نیز یکی از این کنجکاوی های دانش آموزان و یا دانشجویان می باشد . در نتیجه می توان گفت کنجکاوی یکی از عوامل تاثیرگذار در موفقیت تحصیلی می باشد .
لازم است بدانید که کنجکاوی تا به اندازه ای اهمیت دارد که حتی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان حتی بیشتر از عواملی چون سخت کوشی و یا وظیفه شناسی ارزش داشته و سبب موفقیت تحصیلی خواهد شد .
قدرت برقراری ارتباط با دیگران
در واقع مهارت ارتباط با دیگران نه تنها برای بزرگسالان بلکه برای کودکان یعنی از زمانی که فرد به مهد کودمی می رود ؛ نیاز است . روابط اجتماعی در میزان و کیفیت یادگیری افراد نقش مهمی داشته و اهمیت آن غیر قابل توصیف می باشد .
طبق تحقیقات انجام شده روابط دوستی که از دوران کودکی در فرد شکل بگیرد ؛ مشکلات رفتاری آن ها را کاهش داده و منجر به ارتقا مهارت و در نتیجه موفقیت در تحصیلی خواهد شد . اهمیت ارتباط با دیگران به اندازه ای اهمیت داشته که حتی می توان گفت مسیر آینده آن ها را نیز مشخص خواهد کرد .
طی تحقیقات انجام شده افرادی که نمرات خوبی کسب کرده و همچنین در تحصیلات خود نیز موفق هستند ؛ در صورتی که روابط اجتماعی خوبی با دیگران نداشته باشند پس از مدتی دچار افت تحصیلی نیز خواهند شد .
خانواده و بستگان فرد
بی شک نقش خانواده نه تنها در شکل گیری شخصیت فرد بلکه در موفقیت تحصیلی او نیز تاثیرگذار خواهد بود . طبق تحقیقات انجام شده پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند دانش آموزانی که در برابر خانواده خود بسیار مسئول بوده به موفقیت های چشمگیر تری دست پیدا خواهند کرد .
در واقع می توان گفت خانوده از جهت های مختلفی در موفقت تحصیلی افراد نقش داشته که از جمله آن می توان به ثبات خانواده ، دیدگاه خانواده سبت به تحصیل فرزند ، ارتباطات قوی میان والیدن و فرزندن اشاره کرد .
اعتماد به نفس فرد
شاید عجیب به نظر برسد اما تصور اینکه شما قادر به انجام کاری هستید ، می تواند دلیل موفقیت شما باشد ؛ طبق تحقیقات انجام شده ممکن است علت افت تحصیلی و نمرات پایین برخی از دانش آموزان تنها کمبود اعتماد به نفس در آن ها باشد .
چطور می توان اعتماد به نفس را تقویت کرد ؟ تنها می توان به خود اعتماد داشته و نه تنها خودتان بلکه توانایی هایتان را نیز باور کنید . این گونه است که می توانید نه تنها در تحصیل بلکه برای انجام هر کار دیگری نیز موفق شوید .
میزان خواب
شاید برخی از افراد خواب و استراحت را دلیلی برای موفقیت ندانند ؛ اما اینگونه نیست . خواب کافی و همچنین استراحت می تواند دلیلی بر موفقیت باشد . برخی از دانش آموزان موفقیت تحصیلی را در شب زنده داری و کتاب خواندن می دانند که اینطور نیست .
طبق تحقیقات انجام شده چه بسا بسیاری از افراد بوده اند که خواب کافی داشته و به موفقیت رسیده اند ؛ در مقابل افراد دیگری نیز بسیار درس خوانده اما خواب کافی نداشته و شکست خورده است . حتی می توان گفت ممکن است عادات بد حین خواب نیز در نمرات و موفقیت تحصیلی دانش آموزان تاثیر گذار خواهد بود .
میزان زمان حضور در کلاس درس
نکته مهم که اغلب دانش آموزان به آن بی توجهی کرده ، میزان ساعت حضور در کلاس ها می باشد ؛ چرا که ساعت مناسب نقش مهمی در موفقیت تحصیلی خواهد داشت . نه تنها ساعات بالای کلاس ها ، شب زنده داری ، نوشیدن مشروبات الکلی و غیره در افت تحصیلی دانش آموزان نقش دارد .
خواب دیر هنگام و یا کلاس های طولانی نه تنها سبب تحلیل انرژی فرد شده بلکه خواب را بی کیفیت کرده و همچنین دچار افت تحصیلی خواهند شد که اثرات آن در نمرات آخر هر ترم مشخص خواهد شد .
کلام آخر
عوامل گفته شده و همچنین رعایت آن ها می تواند در موفقیت تحصیلی فرد نقش داشته ؛ البته موارد گفته شده مانند تنظیم ساعت خواب ، روابط اجتماعی ، میزان زمان حضور در کلاس و غیره تنها برخی از عوامل موفیت تحصیلی می باشد که باید تنها در کنار درس خواندن باشد .