هر ساله میلیون ها نفر در سراسر دنیا عازم کشور های دیگر می شوند و این امر در کشور ما نیز متداول است و حتی می توان گفت تعداد زیادی از افراد عازم کشور های دیگر می شوند و یا در فکر رفتن به سر می برند .
مهاجرت از کشور مادری به همراه خانواده برای آغاز یک زندگی جدید مسلما مهم ترین تصمیم در طول زندگی شما خواهد بود . این موضوع باید به درستی در تمامی جنبه ها ارزیابی شود .
شما باید از تمامی حقایق خوب و ناخوشایندی که در این رابطه وجود دارد با خبر شوید تا راحت تر بتوانید تصمیم بگیرید .
مهاجرت یک امر بسیار پرهزینه و زمان بر است بنابرین توصیه می کنیم قبل از هر اقدامی برای مهاجرت ابتدا تحقیقات کاملی در مورد شرایط زندگی ، کار و تحصیل در کشور مقصد انجام دهید .
نوع و دلایل مهاجرت در سال های اخیر تغییرات چشمگیری داشته است . شرایط نامناسب سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و آموزشی افراد را به رفتن از وطنشان ترغیب می کند .
جدای از مسائل معمول مهاجرت و زندگی به عنوان یک مهاجر در یک کشور دیگر و رفتار احتمالا ناشایست بومیان منطقه ، مسائل روحی و روانی مهاجرت بسیار پیچیده تر و جدی تر از چیزی است که فکر می کنید .
عدم برسی دلایل مهاجرت و نداشتن آمادگی روحی لازم ، احتمال نرسیدن به اهداف ناشی از مهاجرت را بیشتر می کند .
مهاجرت چیست
مهاجرت به معنای جابه جایی افراد به سایر کشورها به منظور تحصیل ، کار ، بهبود زندگی و فرار از آسیب است .
مهاجرت همیشه وجود داشته است در گذشته افراد برای فرار از قحطی و جنگ و برای به دست آوردن منابع یا زندگی بهتر ، کوچ می کردند . با پیشرفت جوامع مهاجرت رنگ و بوی دیگری به خود گرفته و تبدیل به مساله پیچیده ای شده است .
در گذشته به بعد روانی مهاجرت توجه زیادی نمی شد اما امروزه به دلایلی همچون وابستگی های مادی ، معنوی و همچنین افزایش سختی های مهاجرت ، این مساله رنگ تازه ای به خود گرفته است .
می توان گفت وقتی افراد شرایط مناسب و مساعد مقصد مهاجرت خود را پیدا نمایند به آن جذب شده و اقدام به مهاجرت می کنند .
توریست یا گردشگر را نمی توان مهاجر نامید زیرا آن ها به صورت کوتاه مدت به کشوری که شهروندی یا ملیت آن را ندارند سفر می کنند .
مهاجرت برای هر فرد یک تصمیم سخت محسوب می شود زیرا با توجه به مزایای زیادی که دارد شامل معایبی نیز هست که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد .
دلایل مهاجرت
همانطور که گفتیم بعضی افراد برای خروج از یک موقعیت نامساعد و داشتن یک موقعیت بهتر مهاجرت می کنند که در ادامه مهم ترین دلایل مهاجرت را بیان می کنیم .
- شرایط اقتصادی
این مورد در کشور ما در چند سال اخیر بسیار شدت گرفته و شرایط نامناسب اقتصادی باعث افزایش میزان مهاجرت اقشار مختلف شده است زیرا بحران های اقتصادی باعث پایین آمدن کیفیت زندگی بسیاری از مردم می شود .
همچنین می توان گفت عده ای برای ادامه زندگی به محیط دیگری که شرایط مناسبی دارد سوق داده می شوند .
- جنگ و نا امنی
جنگ از قدیمی ترین دلایل مهاجرت است که افراد برای یافتن مکانی امن برای زندگی از شهر یا کشور خود فراری می شدند . این نوع مهاجرت اجباری است .
- آزادی و امنیت بیشتر
یکی از دلایلی که باعث مهاجرت می شود شرایط زندگی محدود و پر فشار است که باعث از بین رفتن حقوق اجتماعی و سیاسی ، کم شدن دلبستگی مردم از وطنشان می شود .
در نتیجه آن ها به دنبال وطن جدیدی می گردند که به آن ها و آزادی هایشان بها دهد و امنیت روانی آن ها را تامین کند .
- شرایط آموزشی
این شکل از مهاجرت بیشترین بازگشت به کشور را دارد زیرا بسیاری از مهاجرت ها به خاطر رسیدن به امکانات آموزشی و تحصیلی اتفاق می افتد که افراد بعد از تحصیل به هر دلیل به کشور خود باز می گردند .
- شرایط اقلیمی
مشکلات برخی مناطق از جمله بی آبی ، شرایط بحرانی جغرافیایی ، کمبود منابع تغذیه ، سیل ، زلزله ، گرما یا سرمای بیش از حد ، شرایط آب و هوایی و حتی سختی دسترسی به مراکز قدرتمند باعث مهاجرت می شوند .
- جذابیت های مقصد
طبیعت ذاتی انسان حرکت به سوی کمال و بهترین است گاهی ممکن است کشور یا محل زندگی فرد شرایط نامناسبی نداشته باشد اما جذابیت های مقصد پیش رو آن ها را برای مهاجرت وسوسه می کند .
- مهاجرت اجباری
در دوره هایی از تاریخ این مهاجرت دیده می شود که دولت وقت یا استعمارگر مردم مناطقی را مجبور به مهاجرت به نقطه ای خاص می کنند .
افراد به دلایلی همچون کنترل مردم و آشوب های قومی ، کار و کشاورزی ، جنگ ها و شرایط منابع طبیعی برخی دلایل مهاجرت در تاریخ هستند .
معایب مهاجرت
مهاجرت مساله مهمی است که جدا از مزایا و زیبایی ها ، از نظر روانی می تواند بسیار پیچیده و آسیب زا باشد که در ادامه مقاله به برخی از ابعاد منفی مهاجرت که باعث برگشت مهاجرین و منصرف شدن از رفتن می شود را بیان خواهیم کرد .
- افسردگی
قرار گرفتن در یک محیط جدید و دوری از عزیزان ممکن است شما را منزوی و افسرده کند .
- غربت
تصور کنید در یک لحظه تمام افرادی که می بینید و می شناسید از زندگی شما حذف شوند و جای آن ها را افرادی بگیرند که حتی زبان آن ها را سخت می فهمید به همین دلیل غربت فضای سنگین و پر فشاری است .
- تفاوت فرهنگی
لازم است قبل از مهاجرت تحقیقات کافی در زمینه تفاوت فرهنگی مقصد و نحوه کنار آمدن با این تفاوت ها را بیاموزید زیرا بودن در محیطی که هیچ پیش زمینه ای از مردم و روابطشان ندارید سخت است .
- دلبستگی
دلبستگی های مادی و روحی به وطن یکی از اصلی ترین موانعی است که سر راه مهاجرت قرار دارد . همچنین می توان گفت بافت شهری ، خانواده ، شغل ، اقوام ، دوستان و خاطرات همه جز دلبستگی های شما محسبوب می شود که لازم است پیش از مهاجرت قدرت سازگاری خود را بالا ببرید .
- بعد روانی
علاوه بر ابعاد اقتصادی و سیاسی و عدم توانایی آن ها با سازگار شدن و تطبیق با محیط جدید بعد روانی یعنی مهارت سازگاری با محیط جدید از اصلی ترین دلایل برای بازگشت به کشور است .
مزایای مهاجرت
مزایای مهاجرت بستگی به دلایل مهاجرت دارد ، هر کس در ذهنش تصوری از زندگی ایده آل دارد و برای بدست آوردن آن تلاش می کند اما طبق تحقیقات 70 تا 80 درصد متقاضیان مهاجرت قشر تحصیل کرده و دانشگاهی هستند .
گاهی کسانی هستند که به دلیل شرایط اقتصادی ، امکانات بهتر آموزشی ، بیکاری ، قصد ادامه تحصیل در کشورهای پیشرفته قصد مهاجرت دارند .
- ایجاد فرصت های زندگی و رشد عادلانه
بعضی کشور ها هستند که به نژاد ، جنسیت ، ملیت و قوم توجهی ندارند و کمترین نشان از نژاد پرستی را دارند و خشونت های قومی به چشم نمی آید .
- امکانات تحصیلی و بهداشتی
در بعضی کشورها به دانشجویان بها زیادی داده می شود و شرایط ادامه تحصیل در آن کشور ها بهتر است مانند کانادا .
- امنیت
بعضی از کشور ها هستند که امنیت ، سلامت را در اولویت اصلی قرار می دهند .
- پیدا کردن شغل یا مسکن بهتر
ممکن است شهروندان یک کشوری در پیدا کردن شغل مشکل داشته باشند در نتیجه قدرت خریداری مسکن هم ندارند . این ها برای زندگی بهتر تصمیم به مهاجرت می گیرند .
- آرامش روانی
در بضی کشورها به دلیل جنگ ، نا آرامی ، وضعیت اقتصادی و ... شهروندان آن کشور برای اینکه به آرامش روانی برسند مهاجرت می کنند .
منبع : سایت هنر زندگی