استاد راهنما فردی است که در انجام پایان نامه، دانشجویان خود را راهنمایی کرده و وظیفه نظارت بر روی تمام فعالیت مربوط به پژوهش دانشجویان را بر عهده دارد. استاد راهنما از میان اساتید دانشگاهی که دانشجو در آن در حال تحصیل است، توسط دانشجو انتخاب می شود.
برای مشاوره نکات مهم در انتخاب استاد راهنما
برای مشاوره نکات مهم در انتخاب استاد راهنما
دانشجویان برای تکمیل مقطع تحصیلات تکمیلی خود نیازمند کسی هستند که آن ها را در مسیرهای ناآشنا هدایت کرده و سبب دلگرمی دانشجویان خود باشد. این مسیر ناآشنا برای افراد دیگر ممکن است شغل جدید، آموزش جدید، سفر جدید و... باشد. فرد یاری دهنده در هر مسیر متفاوت است اما در مسیر تحصیل در دانشگاه، این استاد راهنما است که هدایت کننده مسیر پروژه های دانشجویی است. استاد راهنما فردی است که در مسیر تهیه و گزارش پایان نامه پژوهشی در کنار دانشجویان است.
دانشجویان برای تعیین نحوه چینش و انتخاب مسیرهای درست برای نگارش پایان نامه در مقطع تحصیلات تکمیلی به استاد راهنمایی نیاز دارند که تجربه بسیار خوبی در این زمینه داشته باشد. در ادامه این مقاله با معرفی استاد راهنما، وظایف یک استاد راهنما و نکات مهم در انتخاب استاد راهنما شما را در فرآیند انتخاب استاد راهنما یاری کرده و راهنمای جامعی را به دانشجویان متقاضی استاد راهنما ارائه خواهیم کرد.
استاد راهنما فردی است که همواره در فرآیند تولید و ارائه پایان نامه کارشناسی ارشد همراه دانشجویان خود است. یک دانشجو پیش از شروع فرآیند انتخاب استاد راهنما توسط بخش آموزش دانشکده، نیازمند تشخیص درست و صحیح استاد راهنما است. در ادامه به بررسی نکات مهم در انتخاب استاد راهنما می پردازیم:
استاد راهنما باید از میان اساتید داخل دانشگاه و اعضای هیات علمی انتخاب شود. در برخی موارد خاص در صورت تایید شورای تحصیلات تکمیلی، امکان انتخاب استاد راهنما از دانشگاه دیگر نیز بلامانع است. در نهایت، یک نفر به عنوان استاد راهنمای منتخب به دانشجو معرفی می شود، اما در برخی موارد استثنایی امکان انتخاب بیش از یک نفر هم وجود دارد. استاد راهنما می بایست، اخلاق حرفه ای را رعایت کند و الگوی رفتار درستی داشته باشد.
دانشجویانی که برای فارغ التحصیلی خود در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری چند واحد درسی محدود دارند، می توانند بسته به شرایط دانشگاه خود، این تعداد واحد درسی را به صورت معرفی به استاد دریافت نمایند.
انتخاب استاد راهنما خارج از گروه بلامانع است اما توجه به این نکته، ضروری است که انتخاب استاد راهنما مطابق با موضوع و زمینه تحصیلی پروژه دانشجو باشد. برای مثال اگر موضوع پروژه شما آزمایشگاهی است، هر استادی برای انجام پروژه شما مناسب نیست، زیرا استاد راهنما می بایست به موضوع مورد مطالعه اشراف و تسلط داشته باشد تا در صورت مواجه با مشکلات، توانایی تجزیه و تحلیل مشکل و حل آن را داشته باشد.
در صورت نیاز دانشجو به راهنمایی استاد، لازم است که استاد انتخابی، در مواقع مورد نیاز در دسترس باشد و وقت کافی نیز برای راهنمایی و هدایت دانشجو داشته باشد. مهم است که ساعات حضور استاد راهنما با دانشجوی متقاضی استاد راهنما هماهنگ باشد و یا بتوان به راحتی زمان را هماهنگ کرد. همچنین مصمم و سخت گیر بودن استاد راهنما می تواند در ارائه یک پایان نامه عالی، موثر و کمک کننده باشد.
تمامی فرآیندهای مرتبط با پایان نامه و رساله دانشجویان دانشگاه آزاد که شامل ارسال پروپوزال، اخذ تاییدیه از گروه آموزشی و انتخاب اساتید راهنما و مشاور است در سامانه پژوهشیار دانشگاه آزاد انجام می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره امکانات این سایت و نحوه استفاده از آن، می توانید مقاله زیر را مطالعه نمایید.
انتخاب استاد راهنما پروسه مخصوص به خود را دارا می باشد. ممکن است فرایند انتخاب استاد راهنما در برخی از دانشگاه ها متفاوت بوده اما روند کلی آن به صورتی است که در ادامه این مقاله به آن می پردازیم. در ابتدا دانشجو باید تا پیش از پایان ترم اول با مراجعه به آموزش دانشکده، فرم انتخاب استاد راهنمای پژوهشی را تحویل بگیرد. سپس استاد راهنمای مورد نظر خود را انتخاب می کند.
در مرحله بعد باید منتظر پاسخ استاد باشد که آیا می پذیرد یا خیر؟ در دانشگاه های دولتی این مرحله با صحبت حضوری استاد و دانشجو همراه است و نتیجه در آنجا مشخص می شود، اما در دانشگاه های آزاد معمولا از طریق سایت دانشگاه (پژوهشیار) انجام می گیرد.
اگر استاد راهنما نپذیرفت باید به دنبال انتخاب استاد دیگر بود اما اگر پذیرفت از کارشناس گروه فرمی با درج تاریخ و امضا دریافت کنید. در مرحله بعد مدیر گروه به بررسی ظرفیت استاد راهنما می پردازد که آیا استاد مد نظر شما مجاز به پذیرش است یا خیر. اگر استاد راهنما مجاز به پذیرش دانشجو بود، مدیر گروه فرم را تایید و امضا می کند.
دانشجویان کارشناسی ارشد برای فارغ التحصیلی و دریافت مدرک ارشد ملزم به ارائه واحدی به نام پایان نامه در آخرین ترم تحصیلی خود هستند. دانشجویان برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ساختار پایان نامه ارشد می توانند مقاله زیر را مطالعه نمایند.
کارشناس گروه پس از تایید استاد راهنما و مدیر گروه، فرم را به آموزش دانشکده تحویل می دهد و آموزش در شورای تحصیلات تکمیلی آن را مطرح می کند. اگر مورد تایید بود به امضای معاون آموزشی و ضبط در پرونده دانشجو می رسد. در نهایت دانشجو می تواند تدوین پروپوزال خود را آغاز کند.
در فرآیند انتخاب استاد راهنما، دانشجو در تکمیل فرم و درخواست استاد راهنما نقش مهمی دارد و باقی فرایند توسط آموزش و کارشناسان انجام می گیرد.
دانشجویان در دوره تحصیلات تکمیلی خود علاوه بر گذراندن دروس تئوری، ملزم به انتخاب پایان نامه به عنوان واحد عملی در آخرین ترم تحصیلی خود می باشند. برای اطلاع از نحوه استعلام موضوع پایان نامه پیشنهاد می کنیم، مقاله زیر را مطالعه نمایید.
همانطور که از عنوان استاد راهنما مشخص است، یک استاد راهنما وظیفه راهنمایی دانشجو در طول مدت انجام پروژه یا پایان نامه را دارد. فراموش نکنید که نقش دانشجو پررنگ تر است و یک دانشجو نباید توقع انجام تمام مسئولیت های پروژه را از استاد راهنمای خود داشته باشد. در ادامه برای آشنایی بیشتر دانشجویان به وظایف استاد راهنما می پردازیم:
معمولا انتخاب موضوع پژوهش به عهده دانشجو است اما استاد راهنما می تواند برای انتخاب عنوان مناسب پژوهش کمک کند.
برنامه ریزی در راستای تکمیل پروژه به عهده استاد راهنما است.
هدایت دانشجو و آگاهی دادن به او در زمینه منابع، قوانین اخلاقی در رابطه با پژوهش، حفظ ایمنی و سلامت دانشجو در فعالیت های مربوط به پروژه و هر آنچه برای تایید کمیته اخلاق دانشگاه مورد نیاز است.
در دسترس بودن استاد راهنما از وظایف اصلی اوست.
برگزاری جلسات منظم برای گزارش دانشجو از روند اجرا و تکمیل پروژه از وظایف استاد راهنماست، اما هر دو باید در زمان برگزاری این جلسات اتفاق نظر داشته باشند.
در ادامه، به دیگر وظایف استاد راهنما می پردازیم:
نظارت بر روی نگارش پایان نامه و همچنین ویرایش آن جهت پیش گرفتن روند صحیح پروژه
گزارش پیشرفت پایان نامه یا پروپوزال از جمله وظایف استاد راهنما است، اما دانشجو هم با ارائه گزارش مکتوب از روند پژوهش خود، استاد را از روند فعالیت خود مطلع و مطمئن می سازد.
در صورت کم کاری دانشجو، این وظیفه استاد راهنما است که کتبا به دانشجو اطلاع داده و او را راهنمایی کند. در صورت ادامه این کم کاری و پشت گوش انداختن، استاد راهنما موظف است که رئیس دانشکده را مطلع سازد.
حضور در جلسه دفاع از پایان نامه و اصلاح طرح نهایی پژوهش از دیگر وظایف استاد راهنما است.
تبدیل پایان نامه به کتاب در کنار انتشار مقاله های علمی استخراج شده از پایان نامه، برای بسیاری از دانشجویان تحصیلات تکمیلی اهمیت زیادی دارد. دانشجویان برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تبدیل پایان نامه خود به کتاب می توانند مقاله زیر را مطالعه نمایند.
علاوه بر موارد اشاره شده در مقاله، چند مورد دیگر با عنوان راهنمای نحوه انتخاب استاد راهنما به دانشجویانی که قصد تکمیل پروژه خود با نظارت یک استاد راهنما را دارند، ارائه می شود:
پیشنهاد می شود در نیمسال اول تحصیلی، اساتید خود را از منظر ویژگی های مختلف مورد ارزیابی قرار دهید.
سعی کنید فردی را که الگوی رفتار مشابه شما را دارد انتخاب کنید.
به پروژه اهمیت بدهید و فراموش نکنید که نقش شما در انجام پژوهش پر اهمیت تر از نقش استاد راهنماست.
استاد راهنمای آسان گیر انتخاب نکنید چرا که سودی برای شما نخواهد داشت. سعی کنید استاد جدی و ترجیحا سخت گیر انتخاب کنید تا به یادگیری شما نیز کمک کند.
درست است که تصمیم نهایی توسط شما گرفته می شود، اما مشورت کردن با استاد راهنما و استاد مشاور را فراموش نکنید.
احتمالا استادی که وقت آزاد کمی دارد و برنامه های او فشرده است، استاد خوبی باشد، اما توجه کنید شما نیازمند فردی هستید که در صورت نیازتان به راهنمایی بیشتر در انجام پروژه، وقت داشته باشد.
اگر پس از مطالعه مقاله نکات مهم در انتخاب استاد راهنما، سوالی در خصوص انتخاب استاد راهنما داشتید، می توانید از طریق برقراری تماس تلفنی با کارشناسان مجرب مرکز مشاوره هیوا پاسخ سوالات خود را از ایشان جویا شوید.
✔️ با توجه به متن مقاله، استاد راهنما باید از میان اساتید داخل دانشگاه و اعضای هیئت علمی انتخاب شود که در مقاله به طور کامل در این باره توضیحاتی قرار داده شده است.
✔️ با توجه به متن مقاله، ممکن است فرآیند انتخاب استاد راهنما در دانشگاه های مختلف کمی متفاوت باشد اما روش کلی انتخاب استاد راهنما در دانشگاه های متقاوت در مقاله توضیح داده شده است.
✔️ با توجه به متن مقاله، یک استاد راهنما وظیفه راهنمایی دانشجو در طول مدت انجام پروژه یا پایان نامه را دارد. همچنین مواردی که جزو وظایف استاد راهنما به حساب می آیند، در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
برای مشاوره نکات مهم در انتخاب استاد راهنما
برای مشاوره نکات مهم در انتخاب استاد راهنما
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©