بسیاری از داوطلبان شرکت در آزمون وکالت با ابهاماتی در رابطه با انتخاب کانون وکلا برای آزمون وکالت مواجه می شوند یعنی کانون دادگستری و کانون قضائیه، به طور کلی هر یک از این دو کانون مزایای خاص خودشان را دارند و نمی توان برتری خاصی برای هر یک از آن ها قائل شد. معمولا تفاوت آن ها در نحوه پذیرش و تاثیر در نتیجه گیری هر کانون است.
برای مشاوره انتخاب کانون وکلا برای آزمون وکالت
برای مشاوره انتخاب کانون وکلا برای آزمون وکالت
همانطور که می دانید به طور کلی در کشور ایران دو کانون وکلا وجود دارند که هر کدام از آن ها مراحل خاصی را برای جذب داوطلبان انجام می دهند. انتخاب کانون وکلا برای آزمون وکالت (کانون وکلای دادگستری و کانون وکلای قوه قضاییه)، نام دو کانون وکلایی است که هر ساله اقدام به جذب نیروهای متخصص می کند. داوطلبان پس از قبولی در هر یک از کانون ها وکیل شده و محدودیت چندانی برای قبول پرونده ها ندارند.
لیکن کانون وکلا به دلیل قدمت و سابقه فعالیت، داوطلبان بیشتری دارد، با این حال بسیاری از داوطلبان هنگام شرکت در آزمون وکالت، این سوال برایشان پیش می آید که کدام کانون وکلا را انتخاب کنم؟ با توجه به تفاوت هایی که بین کانون وکلای قوه قضاییه و دادگستری وجود دارد، در ادامه این مقاله برای آگاهی کامل به معرفی و بررسی این دو کانون پرداخته شده است.
هر ساله کانون وکلای قوه قضاییه و کانون وکلای دادگستری برای جذب نیروهای متخصص اقدام به برگزاری آزمون های ورودی می کنند. شاید بسیاری از داوطلبانی که در آزمون وکالت شرکت می کنند این سوال برایشان وجود داشته باشد که کدام کانون وکلا را انتخاب کنم؟ یا نحوه انتخاب حوزه قضایی کانون وکلا چگونه است؟ انتخاب کانون وکلا برای آزمون وکالت در واقع، بین کانون وکلای دادگستری و کانون وکلای قوه قضاییه تفاوت هایی وجود دارد که همین موضوع سبب می شود که اهمیت پاسخ به سوال کدام کانون وکلا را انتخاب کنم؟ بالا رود. حوزههای قضایی در استان محل پذیرش بر اساس نمره نهایی «مجموع نمرات کتبی و شفاهی» کسب شده از سوی داوطلبان مشخص می شود.
به طور کلی عملکرد شغلی وکلا در کانون وکلای دادگستری و کانون وکلای قوه قضاییه مشابه یکدیگر می باشد اما نحوه پذیرش وکلا در این دو کانون با یکدیگر تفاوت هایی نیز دارند. در ادامه به بررسی هر یک از کانون وکلاهای دادگستری و قضاییه پرداخته شده است.
کانون وکلای دادگستری
یکی از کانون های وکلایی که در کشور ایران وجود دارد، کانون وکلای دادگستری است. کانون وکلای دادگستری یک کانون مستقل است که هر ساله و یا در بازه های زمانی مختلف اقدام به برگزاری آزمون ورودی وکالت می کند. آزمون وکالت دادگستری به صورت کتبی و همزمان در سراسر کشور برگزار می شود و داوطلبان می توانند تحت شرایط خاصی در این آزمون شرکت نمایند. از مزایای پذیرش در کانون وکلای دادگستری این است که برای پذیرش در این کانون نیازی به شرکت در مصاحبه های حضوری نمی باشد.
کانون وکلای قوه قضاییه
کانون وکلای قوه قضاییه با مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه شناخته می شود. این کانون زیر نظر قوه قضاییه ارائه می شود و یک واحد مستقل نیست. طبیعی است که داوطلبان برای جذب در این کانون وکلا می بایست در آزمون کانون وکلای قوه قضاییه شرکت کنند. برای استخدام در کانون وکلای قوه قضاییه لازم است که افراد حتما در مصاحبه های حضوری نیز شرکت نمایند.
کدام کانون وکلا را انتخاب کنم؟ انتخاب کانون وکلا برای آزمون وکالت و تاثیر انتخاب نوع کانون وکلا در نتیجه گیری نهایی چیست؟ این سوال ها سوال هایی است که برای بسیاری از داوطلبان شرکت در آزمون وکالت پیش می آید. به طور کلی نحوه پذیرش و مزایای هر یک از کانون وکلای دادگستری و کانون وکلای قوه قضاییه متفاوت می باشد که در ادامه به شرح این تفاوت ها پرداخته شده است.
نحوه جذب و پذیرش در کانون وکلای قوه قضاییه
آن دسته از افرادی که به مطالعه دفترچه آزمون وکالت قوه قضاییه پرداخته و در آزمون کتبی آن شرکت کرده اند، می بایست برای جذب در این کانون حتما در مصاحبه های حضوری نیز شرکت نمایند و نمره حد نصاب را در مصاحبه حضوری کسب کنند.
تمامی این وکلا می توانند پس از گذراندن دوره کارآموزی پروانه وکالت خود را دریافت کنند و یا به تمدید پروانه وکالت خود بپردازند. یکی از مزایای کانون وکلای قوه قضاییه این است که افراد پس از دریافت پروانه پایه دوم وکالت در این کانون می توانند موسسات حقوقی و مشاوره ای تاسیس کنند، در صورتی که وکلای پایه یک کانون وکلای دادگستری تا ده سال مجاز به تاسیس موسسات حقوقی و مشاوره ای نمی باشند.
نحوه جذب و پذیرش در کانون وکلای دادگستری
از مزایای کانون وکلای دادگستری این است که داوطلبان پس از مطالعه دفترچه ثبت نام آزمون وکالت دادگستری و شرکت در این آزمون، دیگر نیازی به شرکت در مصاحبه های حضوری ندارند و می توانند با کسب نمره حد نصاب، به مرحله کارآموزی وکالت دادگستری وارد شوند.
وظایف کارآموزان کانون وکلای دادگستری از سوی این کانون تعیین می شود و کارآموزان موظف هستند که طبق وظایف تعیین شده در این کانون مراحل کارآموزی خود را به اتمام برسانند. دوره کارآموزی کانون وکلای دادگستری یک دوره 18 ماهه است که وکلا می توانند پرونده های خاصی را طبق قانون کانون وکلای دادگستری پذیرش کنند و به رسیدگی آن ها بپردازند.
همانطور که در این مقاله هم به آن اشاره شد به طور کلی مزایا و معایب هر یک از کانون های وکلا با یکدیگر متفاوت می باشند و نمی توان به طور دقیق ذکر کرد که کدام کانون وکلا از آن یکی برتری دارد. از طرفی معمولا در سال های مختلف نحوه پذیرش و یا ظرفیت پذیرش آزمون وکالت متفاوت می شود. به طور مثال در سال های گذشته محدودیت خاصی برای پذیرش وکلا در کانون وکلای قوه قضاییه وجود داشت که در حال حاضر این محدودیت رفع شده است و تمامی افرادی که نمره حد نصاب قبولی را کسب کنند، احتمال زیادی برای جذب در کانون وکلای قوه قضاییه را دارند.
وکلای کانون وکلای دادگستری، مزایای زیادی را از بیمه تعاون بازنشستگان، کمیسیون های رفاهی و ... را می توانند از طریق سایت کانون وکلای مرکز دریافت کنند که از مزیت های شغلی این کانون وکلا محسوب می شود. از طرفی وکلای کانون وکلای قوه قضاییه می توانند بدون محدودیت زمانی و پس از دریافت پروانه پایه دوم وکالت خود یک موسسه حقوقی تاسیس کنند که در رابطه با وکلای کانون وکلای دادگستری این موضوع صدق نمی کند.
بنابراین، داوطلبان اگر هنوز هم از خود می پرسند که کدام کانون وکلا را انتخاب کنم؟ باید گفت که بسته به نظر خود می توانند اطلاعات لازم از سایت مرکز کانون وکلای قوه قضاییه و دادگستری را مطالعه کرده و در هر دوی آزمون این کانون وکلاها شرکت کنید و با توجه به ظرفیت پذیرش موجود در یکی از این دو کانون استخدام شوید.
در سال 1331 لایحه استقلال کانون وکلا در 23 ماده به تصویب رسید که به سبب آن، کانون وکلا به طور مستقل تشکیل شد. همچنین در سال 1400 آیین نامه ای تحت عنوان “آیین نامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری” به تصویب رسید. لازم به یادآوری است که اتحادیه کانون وکلای دادگستری ایران، با نام اسکودا مشهور است و به دلیل همین قدمت و مردم نهاد بودن بسیار محبوب تر است.
وکلای دادگستری معمولا در دادگاه های عمومی و انتظامی به مشاوره حقوقی و دفاع از موکلان در پرونده ها مشغول بوده و وکلای قوه قضاییه نیز به مشاوره حقوقی و دفاع در دادگاه ها می پردازند. در این میان، این گروه وکلا به طور خاص مسئولیت های مربوط به نظام اداری و مشاوره حقوقی نهادهای اجرایی و مدیریتی دولتی را نیز بر عهده دارند.
نکته بعدی از مزایای عضویت در کانون وکلا حق الوکاله و درآمد کانون وکلا است. وکلا دادگستری درآمد خود را از مشاوره حقوقی و دفاع در دادگاه ها کسب میکنند. بعضی افراد ترجیح دارند به صورت دولتی فعالیت کنند، بهتر است از طریق قوه قضاییه اقدام به اخذ پروانه کنند اما قالبا افراد فعالیت شخصی را ترجیح داده و از طریق مرکز وکلای دادگستری اقدام به اخذ پروانه می نمایند.
به طور کلی تعداد وکلای دادگستری بیشتر از وکلای قوه قضاییه بوده و این وکلا در سرتاسر کشور در دادگاه های مختلف مشغول به کار هستند. به علاوه، وکلای دادگستری در ارتباط و همکاری با دادگاه ها و ارگان های اجرایی نقش اساسی دارند. به صورت کلی تعداد وکلای در دسترس کانون وکلا بیشتر بوده و این مرکز استقلال بیشتری چه برای وکلا و چه برای انتخاب پرونده توسط وکلای این کانون دارد. با این حال انتخاب هر یک از کانون ها کاملا سلیقه ای بوده و افراد با میل خود اقدام به اخذ پروانه وکالت می نمایند.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص انتخاب کانون وکلا برای آزمون وکالت را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ تفاوت دو کانون وکلای قوه قضاییه و دادگستری در نحوه پذیرش و امتیازاتی است که به متقاضیان می دهد. در متن مقاله توضیحاتی کامل در این خصوص ارائه شده است.
✔️ ازمون وکالت قوه قضاییه دارای دو مرحله پذیرش آزمون کتبی و شفاهی است، اما پذیرش در دادگستری متفاوت از آن می باشد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
✔️ سامانه آزمون وکالت قوه قضاییه به نشانی www.23055.ir و دادگستری به نشانی icbar.ir می باشد که لینک ورود به آن ها در متن مقاله ارائه شده است.
برای مشاوره انتخاب کانون وکلا برای آزمون وکالت
برای مشاوره انتخاب کانون وکلا برای آزمون وکالت
سلام . آزمون وکالت دادگستری کی است ؟
سلام . آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری ، 30 تیر برگزار میشه .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©