دانش آموزانی که به دلایل مختلف خواهان تغییر رشته در سال دهم، یازدهم و دوازدهم هستند، می توانند با در نظر داشتن شرایط تغییر رشته در دبیرستان و یا هنرستان، رشته مورد نظر خود را جهت تغییر رشته انتخاب نموده و مراحل لازم برای تغییر رشته مانند تکمیل فرم ها، شرکت در امتحانات تغییر رشته و تطبیق دروس را به درستی انجام دهند.
برای مشاوره تغییر رشته در دبیرستان
برای مشاوره تغییر رشته در دبیرستان
هر ساله آموزش و پرورش با انجام تست های رغبت و توانایی و همچنین با توجه نمرات امتحانی دانش آموزان، اقدام به انتشار نتایج هدایت تحصیلی می نماید تا دانش آموزان با توجه و دقت بیشتری انتخاب رشته خود را انجام دهند. در این بین نیز برخی از دانش آموزان پس از انتخاب رشته دبیرستان یا هنرستان در پایه های مختلف دهم، یازدهم و یا دوازدهم از انتخاب خود پشیمان شده و خواهان تغییر رشته هستند.
از آنجا که تغییر رشته تجربی، انسانی و ریاضی در دبیرستان تنها در بدو ورود به پایه یازدهم امکان پذیر می باشد، داوطلبان واجد شرایط تغییر رشته در دبیرستان می توانند قبل از ورود به این پایه مراحل مربوط به تغییر رشته را انجام دهند. همچنین، برای داوطلبان امکان تغییر رشته از سال یازدهم به دوازدهم به صورت درون شاخه ای برای رشته های نظری لحاظ شده است. به منظور راهنمایی بیشتر دانش آموزان در ادامه این مقاله پس از بررسی شرایط تغییر رشته در دبیرستان، جزئیات تغییر رشته در سال دهم، یازدهم و دوازدهم بررسی شده است.
دانش آموزانی که در پایه نهم بر اساس معیارهای مختلفی اقدام به انتخاب رشته برای تحصیل در پایه دهم متوسطه دوم نموده اند، ممکن است بنا به دلایلی از جمله علاقه، آینده شغلی و ... قصد تغییر رشته در سال دهم را داشته باشند. بنابراین، این افراد می توانند در صورت داشتن شرایط تغییر رشته در متوسطه دوم دبیرستان در مهلت مقرر نسبت به تغییر رشته تحصیلی فعلی خود اقدام نمایند.
طبق آیین نامه هدایت تحصیلی در خصوص تغییر رشته دبیرستان، دانش آموزان مشغول به تحصیل در پایه دهم می توانند فرم مربوط به تغییر رشته پایه دهم به یازدهم را معمولا دو هفته قبل از شروع امتحانات پایانی خرداد ماه و یا شهریور ماه تکمیل نموده و سپس بعد از تایید نهایی مشاور مدرسه و نیز وزارت آموزش و پرورش هر منطقه می توانند در مهلت معینی در امتحانات تغییر رشته در سال دهم شرکت نمایند.
بسته به اینکه دانش آموز قصد ورود به چه رشته ای را دارد، می تواند دروس مشترکی که گذرانده است را تطبیق دهد و تنها در امتحان دروس مورد نیاز و اصلی همان رشته ای که قصد تحصیل در آن را دارد، شرکت نماید. در صورتی که در امتحان تغییر رشته در خرداد ماه نمره لازم را کسب ننماید؛ می تواند مانند امتحان تعیین رشته مجدد پایه نهم، مجددا در امتحان شهریور ماه شرکت نموده و شانس خود را امتحان نماید.
دانش آموزان از بدو ورود به پایه دهم در یکی از رشته های شاخه نظری (ریاضی، تجربی، انسانی و علوم معارف اسلامی) ، فنی حرفه ای و کارودانش به تحصیل خود ادامه می دهند. آموزش و پرورش امکان تغییر رشته را برای آن دسته از دانش آموزانی که به هر دلیل تمایل به ادامه تحصیل در رشته فعلی خود ندارند، فراهم کرده است.
تغییر رشته برای دانش آموزان پایه دهم به یازدهم از شاخه نظری (ریاضی، تجربی، انسانی و علوم و معارف اسلامی) به شاخه های هنرستان (فنی و حرفه ای و کاردانش) و همچنین تغییر رشته درون شاخه ای وجود دارد. لازم به ذکر است تنها افرادی می توانند اقدام به تغییر رشته نمایند که با توجه به فرم هدایت تحصیلی پایه نهم مجاز به ورود به رشته مورد نظر باشند. در ادامه مراحل و شرایط تغییر رشته در دبیرستان و تغییر رشته پایه دهم به یازدهم ارائه شده است.
تصمیم گیری توسط دانش آموز و اولیا
دانش آموزان در طول سال دهم، در 2 نوبت امتحانات خرداد ماه و شهریور، امکان تغییر رشته را دارند. بهتر است که دانش آموزان تصمیم نهایی خود را حداقل یک ماه قبل از آغاز زمان برگزاری امتحانات مدارس بگیرند. در این صورت زمان کافی برای مطالعه دروس جدید را خواهند داشت و می توانند از هر دو نوبت خرداد و شهریور جهت شرکت در امتحانات نیز به خوبی استفاده کنید.
تکمیل فرم تغییر رشته در سامانه سناد دانش آموزی
فرم تغییر رشته در سامانه سناد وجود دارد که به فرم الف تغییر رشته نیز مشهور است. دانش آموزان متقاضی تغییر رشته در پایه دهم، باید این فرم را از مدیر مدرشه دریافت نموده و در دو نسخه چاپ، هر دو نسخه را کامل کرده و پس از امضای ولی، به مشاور و یا مدیر مدرسه تحویل نمایند. تکمیل این فرم باید 2 هفته پیش از شروع امتحانات خرداد و یا شهریور انجام شود.
تایید اداره آموزش و پرورش منطقه، ناحیه و یا شهرستان محل تحصیل دانش آموز
پس از تایید فرم الف توسط مدیر مدرسه، باید موافقت اداره آموزش و پرورش منطقه، ناحیه و یا شهرستان محل تحصیل دانش آموز، در قالب فرم (ب) به مدرسه محل تحصیل دانش آموز و یا در صورت موجود نبودن رشته مورد تقاضای دانش آموز در مدرسه محل تحصیل، به مدرسه ای که اداره آموزش و پرورش مشخص می کند، ارجاع داده شود.
شرکت در امتحانات و کسب نمره قبولی
دانش آموز باید در تعدادی از دروس تخصصی رشته مورد نظر خود که در رشته قبلی وجود نداشت، شرکت کرده و در صورت کسب نمره قبولی در این دروس، امکان تغییر رشته را دارد. در ادامه جدول دروس تغییر رشته دهم به یازدهم ارائه شده است و دانش آموزان می توانند با مطالعه این دروس، اقدام به شرکت در امتحانات تغییر رشته نمایند.
ردیف | عنوان رشته | عناوین دروس تغییر رشته دهم به یازدهم |
1 | ریاضی فیزیک | ریاضی 1، هندسه 1، فیزیک 1، شیمی 1 |
2 | علوم تجربی | ریاضی 1، فیزیک 1، شیمی 1، زیست شناسی 1 |
3 | ادبیات و علوم انسانی | علوم و فنون ادبی 1، جامعه شناسی 1، اقتصاد و منطق |
4 | علوم و معارف اسلامی | تاریخ 1 (تخصصی رشته) ، عربی 1 (تخصصی رشته)، اصول و عقاید1 (تخصصی رشته)، علوم و معارف قرآنی 1(تخصصی رشته) |
5 | شاخه فنی و حرفه ای | شرکت در آزمون تمامی دروس اختصاصی، دروس شایستگی فنی و غیر فنی رشته مورد نظر خود شرکت و نمره قبولی را کسب کند. |
6 | شاخه کار و دانش | شرکت در آزمون تمامی دروس اختصاصی، دروس شایستگی غیر فنی رشته مورد نظر خود شرکت و تا پایان سال یازدهم فرصت دارد که دروس شایستگی فنی ( استاندارها) را گذرانده و نمره قبولی کسب کند. |
تطبیق دروس
دانش آموزان می بایست توجه داشته باشند که بعضی از دروس مانند دروس عمومی، بین رشته ها مشترک بوده و نیازی به گذراندن این دروس نمی باشد و امکان تطبیق آن ها وجود دارد. لازم به ذکر است آن دسته از دروسی که در رشته قبلی گذرانده شده باشند، نیازی به گذراندن مجدد ندارند. به طور مثال اگر فردی در رشته ریاضی پایه دهم را گذرانده و تصمیم به تغییر رشته تجربی داشته باشند، نیازی به گذراندن دروس شیمی و فیزیک ندارند.
مطابق آخرین بخشنامه وزارت آموزش و پرورش، امکان تغییر رشته پایه یازدهم به دوازدهم، به صورت درون شاخه ای برای رشته های نظری (ریاضی، تجربی، انسانی و علوم و معارف اسلامی) امکان پذیر است. انجام این فرایند دارای مراحلی است که در ادامه به طور کامل به بررسی نحوه و شرایط تغییر رشته در دبیرستان و تغییر رشته پایه یازدهم به دوازدهم توضیح داده شده است.
تکمیل فرم تغییر رشته دانش آموز
فرم تغییر رشته پایه یازدهم یا نمون برگ شماره یک، باید در دو نسخه پرینت گرفته شده و حداکثر تا 2 هفته پیش از زمان برگزاری امتحانات مدارس در خرداد یا شهریور توسط دانش آموز تکمیل و پس از امضا و اثر انگشت ولی دانش آموز به مدیر یا مشاور مدرسه تحویل داده شود. امکان دریافت این فرم برای مدیران مدارس در سامانه سناد یا سامانه سیدا وجود دارد.
یک نسخه از این فرم تغییر رشته پایه یازدهم، به دانش آموز تحویل داده خواهد شد و نسخه دیگر آن در پرونده تحصیلی دانش آموز نگهداری می شود. دقت کنید که این فرم تغییر رشته پایه یازدهم برای امتحانات خرداد و شهریور باید به صورت جداگانه تکمیل شود.
معرفی دانش آموز متقاضی برای شرکت در امتحان درون رشته ای برای تغییر رشته
در صورتی که مدیر مدرسه با تقاضای تغییر رشته پایه یازدهم دانش آموز موافقت کند، لازم است تا درخواست کتبی خود را به اداره آموزش و پرورش ناحیه، شهرستان و یا منطقه محل تحصیل دانش آموز ارسال کرده تا در صورت موافقت کمیسیون موارد خاص، اجازه شرکت در امتحانات مورد نظر برای تغییر رشته پایه یازدهم دانش آموز فراهم شود.
در صورتی که محل تحصیل فعلی دانش آموز دارای رشته مورد تقاضای وی برای تغییر رشته باشد، امتحانات تغییر رشته پایه یازدهم دانش آموز در همان مدرسه محل تحصیل وی برگزار خواهد شد، اما در صورتی که رشته مورد نظر دانش آموز در مدرسه فعلی وی وجود نداشته باشد، مدرسه ای از طریق اداره آموزش و پرورش ناحیه، شهرستان و یا منطقه محل تحصیل دانش آموز به وی معرفی خواهد شد و امتحانات در این مدرسه از دانش آموز اخذ خواهد شد. مدرسه جدید موظف است تا پس از اخذ امتحانات مربوط به تغییر رشته پایه یازدهم، بخش دوم نمون برگ تغییر رشته یا نمون برگ شماره 2 را تکمیل و از طریق اداره آموزش و پرورش مربوطه به مدرسه محل تحصیل دانش آموز ارسال کند.
شرکت دانش آموز در امتحان تغییر رشته
دانش آموزان متقاضی تغییر رشته پایه یازدهم لازم است تا طبق جدول زیر و پس از موافقت کمیسیون موارد خاص اداره آموزش و پرورش محل تحصیل خود، جهت شرکت در امتحان مربوطه آماده شوند. در ادامه عناوین دروسی که دانش آموزان می بایست در انتخاب رشته یازدهم به دوازدهم درنظر گیرند ارائه شده است.
ردیف | عنوان رشته | عناوین دروس تغییر رشته یازدهم به دوازدهم |
1 | ریاضی فیزیک | حسابان 1، هندسه 2، فیزیک 2، شیمی 2 |
2 | علوم تجربی | ریاضی 2، فیزیک 2، شیمی 2، زیست شناسی 2 |
3 | ادبیات و علوم انسانی | علوم و فنون ادبی 2، جامعه شناسی 2، عربی(زبان تخصصی رشته) 2، فلسفه 2 |
4 | علوم و معارف اسلامی | علوم و معارف قرآنی، اصول عقاید 2، عربی(زبان تخصصی رشته) 2، تاریخ 2 ( تخصصی رشته) |
در صورت مشترک بودن دروس بین رشته جدید و رشته فعلی دانش آموز و کسب نمره قبولی در آن ها، این نمره از وی پذیرفته شده و نیازی به شرکت در امتحان مجدد نمی باشد.
تطبیق دروس رشته قبلی با رشته جدید
پس از موافقت کمیسیون موارد خاص اداره آموزش و پرورش محل تحصیل دانش آموز با تغییر رشته پایه یازدهم و شرکت وی در امتحانات مربوطه و کسب نمره قبولی، لازم است تا دانش آموز دروس باقیمانده از رشته جدید را در دوره تابستانی و یا امتحانات دی ماه پایه یازدهم انتخاب و در امتحانات آن ها شرکت کند. برای بعضی از دروس امکان تطبیق از رشته قبلی به رشته جدید وجود دارد. این دروس باید از نظر کد و یا محتوا با دروس رشته جدید مشابه باشند.
امتحانات تغییر رشته پایه یازدهم همزمان با امتحانات نوبت های خرداد و شهریور برگزار می شود از این رو نمرات این امتحانات نیز در صورت کسب نمره قبولی، در کارنامه دانش آموز در ستون مربوط به نمرات سالانه و یا نمرات شهریور ماه درج خواهد شد.
انتخاب رشته دبیرستان به معنای انتخاب مسیر زندگی آینده است. این تصمیم نیاز به تحقیق زیاد در مورد بازار کار رشته مورد نظر دانش آموز و همچنین میزان توانایی و علاقه مندی دانش آموز نسبت به رشته مورد نظر دارد. در پایان سال نهم، فرایند انتخاب رشته برای دانش آموزان متقاضی ورود به مقطع متوسطه دوره دوم انجام می شود.
در این سال معمولا دانش آموزان صرفا بر اساس علاقمندی سطحی یا نمرات کسب شده و اعلام نتایج آزمون رغبت و توانایی، اقدام به انتخاب رشته می کنند. از این رو احتمال دارد که بعضی از این دانش آموزان از انتخاب رشته ریاضی، تجربی و یا انسانی رضایت نداشته باشند و بخواهند رشته انتخابی خود را تغییر دهند. برای این گروه از دانش آموزان امکان تغییر رشته به دو صورت تغییر رشته پایه یازدهم به دوازدهم و تغییر رشته پایه دهم به یازدهم وجود دارد.
البته تغییر رشته پایه یازدهم بهتر است زیرا در این حالت، دانش آموز بخشی از دروس رشته انتخابی اول خود را در پایه دهم و یازدهم خوانده است و بنابراین تصمیم وی برای شرکت در تغییر رشته پایه یازدهم منطقی تر و با ثبات بیشتری خواهد بود. به عبارتی در فرایند تغییر رشته پایه یازدهم، دانش آموز متقاضی، همه جوانب کار را سنجیده و پس از یک تصمیم قطعی اقدام به شرکت در امتحانات تغییر رشته خواهد کرد. از طرفی در تغییر رشته پایه یازدهم، به دلیل درون شاخه ای بودن، تعداد زیادی از دروس مانند دروس عمومی، بین رشته فعلی و رشته جدید مشترک خواهد بود و از این رو تعداد امتحاناتی که دانش آموز باید در تغییر رشته پایه یازدهم در آن ها شرکت کند بسیار کمتر خواهد شد.
یکی از پرسش هایی که در مشاوره تغییر رشته ریاضی، تجربی و یا انسانی مطرح است این می باشد که دانش آموز به چه دلیلی خواهان تغییر رشته است. برای پاسخ به این سوال می بایست جوانب زیادی بررسی شود و نمی توان گفت کدام یک از رشته های ریاضی فیزیک، تجربی و یا انسانی بهتر می باشد و نسبت به رشته دیگر ارجعیت دارد، زیرا علایق و استعداد های دانش آموزان با هم متفاوت می باشد.
دانش آموزان می بایست توجه داشته باشند که تغییر رشته علاوه بر هزینه، خواهان تلاش فراوانی می باشد تا دانش آموز موفق شود خود را به سایر همکلاسی های خود رسانده و یادگیری خوبی در دروس مختلف داشته باشد. از این رو پیشنهاد می شود که دانش آموزان پس از قبولی و تغییر رشته، با مطالعه کتب درسی و حل تمرینات، خود را برای آزمون ها آماده سازند.
تغییر رشته در هنرستان کمی متفاوت با دبیرستان می باشد که با توجه به نوع درخواست دانش آموزان متفاوت می باشد. برخی از دانش آموزان پس از تحصیل در پایه دهم یکی از رشته های هنرستانی، پی به عدم علاقه مندی خود به رشته انتخابی می برند و خواهان تغییر رشته در همان هنرستان خود و ادامه تحصیل در رشته ای دیگر می باشند.
این گروه از دانش آموزان می توانند با توجه به دروس عمومی و تخصصی و همچنین دروس مشترکی که با رشته مورد علاقه خود دارند، یک ماه قبل از برگزاری امتحانات خرداد و یا شهریور ماه به مدیریت مدرسه خود مراجعه نموده و درخواست برای تغییر رشته را ثبت نمایند. مدیران نیز در صورت موافقت می توانند برگه تغییر رشته را تکمیل و به آموزش و پرورش ارسال نمایند تا پس از بررسی شرایط، اجازه شرکت در امتحانات تغییر رشته هنرستان صادر شود.
اما برخی از دانش آموزان خواهان تغییر رشته از هنرستان به رشته های نظری دبیرستان می باشند. این گروه از دانش آموزان می توانند با مراجعه به مدیریت مدرسه ابتدا ثبت درخواست خود را ثبت نمایند. پس از موافقت مدیر مدرسه، مدیر می بایست برگه درخواست تغییر رشته را به آموزش و پرورش منطقه ارسال نماید و در صورت موافقت با درخواست توسط مدیران ذی ربط، امکان تغییر رشته با قبولی در آزمون دروس وجود خواهد داشت.
برخی از دانش آموزان پس از انتخاب رشته تحصیلی و با گذشت چند ماه از آغاز سال تحصیلی در پایه دهم به یازدهم و یا یازدهم به دوازدهم، از انتخاب خود پشیمان شده و خواهان تغییر رشته هستند. این گروه از دانش آموزان می بایست توجه داشته باشند که تغییر رشته در وسط سال تحصیلی امکان پذیر نمی باشد. دانش آموزان پایه دهمی و یا یازدهمی می بایست توجه داشته باشند که برای تغییر رشته می بایست حداقل 1 ماه قبل از آغاز سال تحصیلی اقدام نمایند.
پیشنهاد می شود که دانش آموزانی که در میانه سال تحصیلی متوجه عدم علاقه به رشته تحصیلی خود می شوند، با مشاوران و افراد آگاه در این زمینه مشورت نمایند. زیرا در برخی مواقع دانش آموز به دلیل اشکال و یا عدم برنامه ریزی و تمرین در یکی از دروس اصلی رشته خود دچار مشکل بوده و خواهان تغییر رشته تحصیلی خود است که می توان آن را رفع نمود.
دانش آموزانی که پس از مشورت با والدین و مشاوران آگاه تصمیم نهایی خود را برای تغییر رشته در پایه دهم به یازدهم و یا یازدهم به دوازدهم گرفته اند می بایست قبل از زمان برگزاری امتحانات مدارس نوبت خرداد یا شهریور، به مدیریت مدارس مراجعه نموده و پس از تایید مدیر و تحویل فرم های لازمه برای تغییر رشته، خود را برای آزمون ها آماده سازند.
کارشناسان سامانه مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا آماده اند تا اطلاعاتی را که متقاضیان برای تغییر رشته دبیرستان نیاز دارند از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا در اختیارشان قرار دهند. همچنین پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از تازه ترین اخبار مربوط به این حوزه عضو کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام مدارس هیوا باشید.
✔️ مطابق متن مقاله امکان تغییر رشته تنها در پایه های دهم به یازدهم و یازدهم به دوازدهم امکان پذیر می باشد.
✔️ از مهم ترین مراحل تغییر رشته تکمیل نمون برگ تغییر رشته و شرکت در امتحانات دروس تخصصی می باشد، البته تمامی مراحل در متن مقاله گفته شده است.
✔️ این مرحله شامل امتحان دروس ریاضی 2، فیزیک 2، شیمی 2، زیست شناسی 2 می باشد. برای مطالعه سایر دروس امتحانی به متن مقاله رجوع شود.
برای مشاوره تغییر رشته در دبیرستان
برای مشاوره تغییر رشته در دبیرستان
سلام. شما باید به مدیریت مدرسه مراجعه و برگه تغییر رشته رو تکمیل و به آموزش و پرورش ارسال کنین.
سلام من سال نهم رشته ریاضی قبول نشدم الان سال دهم هستم می تونم برای تغییر رشته ریاضی فیزیک رو انتخاب کنم ؟
سلام . می تونین در امتحانات تغییر رشته پایه دهم شرکت کنین .
سلام خسته نباشید من سال آخر دبیرستان رشته انسانی هستم ، به رشته مهندسی خودرو علاقه دارم . در این باره تحقیق کردم و متوجه شدم که تنها ، دانشگاه علم و صنعت این دانشکده و رشته رو دارد و فکر کنم از طریق فنی و حرفه ای و هنرستان نمیشه پذیرش این دانشگاه رو گرفت و باید از طریق ریاضی وارد شد . لطفا من رو راهنمایی کنید که باید چیکار کنم ؟ آیا من می تونم کنکور سراسری ریاضی رو بدم یا با شرط معدل هم میشه پذیرش گرفت و من باید امتحان نهایی بدم ؟ درسم هم خوبه . لطفا جواب بدید .
سلام . شما می تونین با مدرک تحصیلی که دارین در پذیرش با کنکور و بدون کنکور رشته های گروه ریاضی شرکت کنین .
سلام من سال آخر دبیرستانم و رشته تجربی می خونم و دو سه ماه دیگه کنکور دارم و می خوام رشته مکانیک خودرو برم ، می تونم به جای کنکور تجربی کنکور هنرستان رو بدم؟
سلام . نمی تونین در کنکور کاردانی فنی حرفه ای رشته مکانیک خودرو شرکت کنین .
سلام خسته نباشید من الان کلاس یازدهم رشته معارف هستم می تونم برم رشته تجربی ؟ با امتحان دادن کتاب های تخصصی
سلام . می تونین درخواست تغییر رشته در دبیرستان بدین و در امتحانات دروس تخصصی تغییر رشته شرکت کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©