داوطلبانی که دعوت به مصاحبه دکتری سراسری شده اند، می بایست خود را برای پاسخگویی به سوالات مصاحبه دکتری آماده کنند. در پاسخ به این پرسش که چه سوالاتی در مصاحبه دکترا پرسیده می شود باید بیان داشت که موضوعاتی از قبیل معرفی خود، سوابق علمی و پژوهشی، سطح دانش زبان انگلیسی، پایان نامه کارشناسی ارشد و ... اغلب موضوع سوالات مصاحبه دکتری سراسری می باشند.
برای مشاوره سوالات مصاحبه آزمون دکتری
برای مشاوره سوالات مصاحبه آزمون دکتری
داوطلبان تحصیل در دوره دکتری دانشگاه های سراسری و آزاد برای پذیرفته شدن در این دوره ها باید چند مرحله را بگذرانند. مرحله اول شرکت در آزمون کتبی بوده و بعد از قبولی در این آزمون، نوبت به مصاحبه دکتری می رسد. نمره مصاحبه در آزمون دکتری تاثیر 30 درصدی دارد و اهمیت بالای این مرحله باعث میشود که داوطلبان بعد از اتمام آزمون کتبی، به دنبال راهکارهای موفقیت در مصاحبه و اطلاع یافتن از سوالات مصاحبه دکتری باشند.
برای حضور در جلسه مصاحبه دکتری باید به بعضی نکات توجه کنید تا بتوانید از آن سربلند بیرون بیایید. همچنین اطلاع از این که چه سوالاتی در مصاحبه دکترا پرسیده می شود، به شما کمک می کند که از پیش جواب ها را تمرین کرده و سر جلسه، پاسخ های این پرسش ها را با بیانی رسا به طور کامل و دقیق ارائه دهید. در ادامه این مطلب جهت رفاه حال داوطلبان، سوالات متداول و نکات موفقیت در مصاحبه دکتری اطلاع رسانی شده است.
از آنجا که مصاحبه دکتری دانشگاه های سراسری به صورت جداگانه برگزار شده و داوطلبان برای انجام مصاحبه باید به دانشگاه مربوطه مراجعه کنند، ممکن است اساتید هر دانشگاه معیارهای خاص خود را برای مصاحبه داشته باشند و نمی توان با قطعیت در مورد سوالات مصاحبه هر دانشگاه صحبت کرد. با این حال تجربه نشان داده که بعضی پرسش ها در جلسات مصاحبه دکتری متداول تر بوده که در ادامه به پرسش در مصاحبه دکتری چه سوالاتی می پرسند؟ پاسخ داده شده است.
سوال 1: معرفی خود و هدف از تحصیل در مقطع دکتری
احتمال زیادی وجود دارد که در ابتدای جلسه مصاحبه از داوطلبان خواسته شود که خود را به طور مختصر معرفی کرده و انگیزه خود از ادامه تحصیل در مقطع دکتری را بیان کنند. در جلسه مصاحبه دکتری داوطلبان می بایست آمادگی داشته باشند تا توضیحی قانع کننده از اهدافشان برای ادامه تحصیل در این مقطع ارائه دهند. علاوه بر این ممکن است از داوطلبان در مورد دانشگاه محل تحصیل دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد و معدل آنها سوالاتی پرسیده شود.
سوال 2: پرسش از پایان نامه کارشناسی ارشد داوطلب
از آنجا که به احتمال فراوان یک یا چند سوال از پایان نامه کارشناسی ارشد داوطلبان در جلسه مصاحبه دکتری پرسیده می شود، تسلط بر پایان نامه برای داوطلبان دکتری اهمیت زیادی دارد. در صورت سوال درباره موضوع پایان نامه، عنوان پایان نامه و کلیات آن را به طور خلاصه و شفاف توضیح دهید. همچنین ممکن است اساتید درباره روش تحقیق پایان نامه، مقالات استخراج شده از پایان نامه و منابعی که در پایان نامه به آن ارجاع داده شده، سوال کنند که داوطلبان باید تسلط کامل خود را بر این موارد نشان دهند.
سوال 3: پرسش از سوابق پژوهشی و علمی داوطلب
فعالیت های پژوهشی نظیر چاپ مقاله علمی - پژوهشی و علمی - ترویجی در نشریات معتبر، گواهی ثبت اختراع، شرکت در کنفرانس ها داخلی و خارجی و ارائه مقاله در این کنفرانس ها و تالیف کتاب امتیاز زیادی را در مصاحبه دکتری به خود اختصاص می دهند. به دلیل بالا بودن تاثیر مقاله در مصاحبه دکتری، در صورتی که سابقه فعالیت در هر یک از زمینه های فوق را دارید، می بایست مدارک و مستندات آن را در روز مصاحبه به همراه داشته و در صورت پرسش اساتید در مورد سوابق پژوهشی خود توضیح دهید.
سوال 4: پاسخ دادن به سوالات به زبان انگلیسی
داوطلبانی که مدرک زبان معتبر همچون آزمون MSRT، آزمون TOLIMO، تافل و ... را داشته باشند، بسته به نمره آزمون خود تمام یا بخشی از امتیاز مربوط به مدرک زبان را در جلسه مصاحبه کسب می کنند. علاوه بر این ممکن است اساتید با روش های مختلف نظیر مکالمه به زبان انگلیسی با داوطلب، پرسیدن معنی لغات تخصصی رشته تحصیلی و یا دادن یک مقاله علمی به زبان انگلیسی به داوطلب و درخواست خواندن و ترجمه آن، دانش زبان انگلیسی داوطلبان را مورد سنجش قرار دهند.
سوال 5: سوال از دروس تخصصی رشته تحصیلی
امکان دارد اساتید مصاحبه کننده درمورد موضوعات مهم دروس تخصصی رشته تحصیلی از داوطلب سوالاتی بپرسند تا میزان تسلط آنان به این موضوعات را بسنجند. داوطلبانی که دروس تخصصی را برای آزمون کتبی دکتری به خوبی مطالعه کرده اند، معمولا در این زمینه مشکلی نداشته و می توانند به سوالات پاسخ صحیح دهند.
سوال 6: زمینه پژوهشی مورد علاقه در مقطع دکتری
در روز مصاحبه ممکن است در مورد زمینه پژوهشی مورد علاقه داوطلبان و این که قصد دارد چه موضوعی را به عنوان موضوع رساله دکتری خود انتخاب کند، سوالاتی پرسیده شود. اساتید معمولا ترجیح می دهند که زمینه پژوهشی داوطلب به تخصص آن ها نزدیک باشد تا بتوانند به عنوان استاد راهنما با داوطلب مورد نظر همکاری داشته باشند. در صورت رو به رو شدن با چنین سوالاتی داوطلبان بهتر است، ضمن بیان کردن زمینه های مورد علاقه خود، در برابر پیشنهاد موضوعات جدید از سوی اساتید انعطاف نشان دهند.
سوال 7: سوالات عمومی
علاوه بر سوالات مصاحبه دکتری که تا اینجا برشمرده شد، مصاحبه کنندگان جهت آشنایی بیشتر با داوطلبان ممکن است سوالات گوناگونی از داوطلبان بپرسند که برخی از این موضوعات عبارتند از:
شاغل بودن داوطلب: اساتید معمولا ترجیح می دهند که دانشجوی مقطع دکتری بتواند به طور تمام وقت در این مقطع مشغول به تحصیل باشد و در طول تحصیل شاغل نباشد.
وضعیت مالی داوطلب: معمولا در دوره های شهریه پرداز یکی از عوامل مهمی که در ادامه تحصیل دانشجویان تاثیر می گذارد، وضعیت مالی آن ها بوده که می بایست توانایی پرداخت هزینه تحصیل در مقطع دکتری را داشته باشند.
واولویت انتخاب های داوطلب: احتمال دارد در روز مصاحبه در مورد اولویت بندی انتخاب رشته داوطلب و این که به چه ترتیبی دانشگاه ها را انتخاب کرده و دلایل ترجیح دانشگاه های دیگر سوال شود.
پس از فرا رسیدن تاریخ آزمون دکتری فرصت خواهید داشت در زمان باقی مانده تا مصاحبه دکتری مدارک لازم را جمع آوری کرده و خود را به لحاظ علمی و روحی آماده نمایید. با رعایت برخی نکات می توانید این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارید. به منظور آشنایی داوطلبان با این موضوع، نکات مهم موفقیت در مصاحبه دکتری در قسمت زیر بیان گردیده است.
نشان دادن خلاقیت و پویایی در رشته تخصصی
یکی از سنگ بناهای دوره دکتری خلاقیت و تولید علم می باشد، به همین دلیل داوران در جلسه مصاحبه دکتری امتیاز ویژه ای را برای دانشجویانی که در رشته تحصیلی خود نوآوری داشته باشند در نظر می گیرند. بنابراین چنانچه در پژوهش ها و مقالات علمی خود دست به نوآوری زده و با نگاهی جدید مسائل را بررسی کرده اید، می توانید در روز مصاحبه دکتری با تکیه بر آن، ظرفیت پژوهشی و خلاقیت خود را به نمایش بگذارید.
تمرین اعتماد به نفس و آرامش
علاوه بر داشتن تسلط به مباحث رشته تحصیلی در صورتی که سر جلسه مصاحبه با اعتماد به نفس ظاهر شوید و با آرامش به سوالات پاسخ دهید، اساتید حس بهتری نسبت به شما پیدا خواهند کرد و نمره ارزیابی بالاتری به شما اختصاص خواهند داد. بنابراین توصیه می شود پیش از حاضر شدن در جلسه مصاحبه دکتری خود را از لحاظ روحی آماده نمایید و اجازه ندهید اضطراب مانع نشان دادن توانایی های شما شود.
در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام در خصوص سوالات مصاحبه آزمون دکتری، می توانید با سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا تماس بگیرید. کارشناسان سامانه مشاوره هیوا اطلاعات کامل در این زمینه را در اختیار شما قرار می دهند. همچنین می توانید با عضویت در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام دکتری هیوا از آخرین اخبار مربوطه مطلع شوید.
✔️ سوالات مصاحبه دانشگاه های مختلف ممکن است با هم متفاوت باشد، اما برخی سولات متداول تر هستند که در این مطلب این سوالات بررسی شده است.
✔️ داوطلبانی که مدرک زبان معتبر دارند، تمام یا بخشی از امتیاز مربوط به مدرک زبان در مصاحبه دکتری را دریافت می کنند که توضیحات بیشتر در زمینه سوالات مصاحبه دکتری را می توانید در متن مقاله بخوانید.
✔️ ممکن است برخی سوالات مصاحبه دکتری به زبان انگلیسی پرسیده شوند، در این صورت داوطلب باید آماده پاسخگویی به زبان انگلیسی باشد که در این باره در متن مقاله توضیحات بیشتری داده شده است.
برای مشاوره سوالات مصاحبه آزمون دکتری
برای مشاوره سوالات مصاحبه آزمون دکتری
سلام. امسال مصاحبه دکتری ازاد مجازی هست؟
سلام . مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد به صورت حضوری برگزار میشه .
سلام و عرض ادب بنده در آزمون کتبی تراز خیلی بالایی ندارم و تقریبا آخرین رتبه های مجاز دوره روزانه هستم اما با توجه به رزومه قوی و مقالاتی که دارم ، آیا قبولی در دوره روزانه (حتی پایین ترین دانشگاه ها) محتمل هست ؟
سلام . در صورتی که به مصاحبه دکتری دعوت شدین ، نمره ای که در مصاحبه کسب می کنین در قبولی شما خیلی تاثیر گذاره .
سلام و وقت بخیرامکان تغییر اولویت ه ادانشگاه قبل از مصاحبه وجود دارد؟
سلام . برای تغییر اولویت های انتخابی فرم انتخاب رشته دکتری از طریق سیستم پاسخگویی سایت سازمان سنجش درخواست بدین ممکنه با درخواست شما موافقت شه .
سلام وقت بخیر . آیا مشخص شده امسال مصاحبه دکترای دانشگاه آزاد به چه صورت هست . منطورم اینکه متمرکز در تهران برگزار می شود . یا در هر استان به صورت جداگانه . ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام . در حال حاضر مشخص نشده مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد به صورت متمرکز برگزار میشه یا خیر ، به محض مشخص شدن جزئیات مصاحبه از طریق کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام دکتری هیوا (phdexam@) اطلاع رسانی خواهیم کرد .
سلام بعد از آمدن نتایج دکترا در مرحله اول انتخاب رشته کردم متوجه ثبت نام برای مصاحبه نمی شم ، دانشگاه آزاد؟
سلام . در صورتی که شما به مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد دعوت شدین باید منتظر بمونین تا زمان ثبت نام مصاحبه اعلام شه .
سلام و عرض ادب و احترام لطفا در صورت اطلاع بفرمایید اگر ریز نمرات کارشناسی را نداشته باشیم و دانشگاه نیز با بهانه جویی آنرا ارائه نکند آیا در جلسه مصاحبه مشکلی داریم ؟ اصل مدرک کارشناسی و اصل مدرک ارشد و ریز نمرات ارشد را دارم ضمنا جزو مدارک مصاحبه سراسری گفته یا اصل مدرک یا ریز نمرات ممنون میشوم از پاسخ شما
سلام . شما مدرک کارشناسی رو دارین بنابراین برای شرکت در مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد به ریز نمرات مقطع کارشناسی نیاز ندارین .
سلام جایی برای ثبت نام برای مصاحبه دانشگاه ازاد باز نشده
سلام . نیمه اول خرداد ماه لینک ثبت نام مصاحبه آزمون دکتری دانشگاه آزاد در سایت سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد فعال میشه .
با عرض سلام اینجانب کارشناس ارشد حقوق خصوصی هستم اما در مقطع دکتری رشته جزا و جرم شناسی امتحان و قبول شده ام آیا در مصاحبه دکتری دانشگاه های دولتی روزانه این تغییر رشته تاثیر دارد با تشکر
سلام . تغییر رشته شما در مقطع دکتری مشکلی ایجاد نمی کنه ، می تونین امتیازات مصاحبه رو با توجه به سوابق علمی و پژوهشی کسب کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©