معافیت کفالت به آن دسته از مشمولانی تعلق می گیرد که سرپرست خانوار محسوب شوند. از انواع معافیت کفالت می توان به معافیت کفالت پدر و مادر، معافیت کفالت خواهر و برادر، معافیت کفالت پدربزرگ یا مادربزرگ و... اشاره کرد. دریافت هر یک از این معافیت ها دارای شرایط خاصی بوده که در برخی از آن ها مشمول باید فاقد غیبت سربازی باشد.
برای مشاوره نحوه دریافت معافیت کفالت
برای مشاوره نحوه دریافت معافیت کفالت
کفالت به معنی سرپرستی شخصی دیگر را عهده دار شدن یا کفیل کسی شدن است و معافیت کفالت یکی از انواع معافیت های سربازی می باشد که مشمولان می توانند در صورت داشتن شرایط از تسهیلات مربوط به آن استفاده کنند. به طور کلی معافیت های سربازی دو نوع اند؛ موقت و دائمی. به همین منوال برخی از معافیت های کفالت سربازی جزو معافیت های دائم بوده و بعضی دیگر از جمله معافیت های موقت سربازی به شمار می روند.
به منظور آشنا شدن افرادی که در آستانه اتمام 18 سالگی و اعزام به خدمت سربازی قرار دارند با شرایط و انواع معافیت کفالت در این مقاله قصد داریم شرایط خاصی که سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا برای هر کدام از معافیت های کفالت، اعم از معافیت کفالت پدر، مادر، برادر، خواهر، پدربزرگ، مادربزرگ، فرزند صغیر اعلام کرده است را بررسی کرده و به برخی دیگر از معافیت ها که شامل افرادی می شود که پدر یا برادر خود را در حین خدمت از دست داده اند یا اعزام دو برادر به صورت همزمان می باشد بپردازیم.
معافیت کفالت نظام وظیفه یک معافیتی است که مشمولان به واسطه پدر، مادر، خواهر، برادر و پدربزرگ خود از انجام خدمت سربازی معاف می شوند. البته برای گرفتن این نوع از معافیت، مشمولان باید دارای شرایط معافیت کفالت سربازی باشند. پس مانند دیگر معافیت ها، این معافیت هم دارای شرایط خاصی است و به راحتی نمی توان آن را دریافت کرد.
قوانین مربوط به معافیت های سربازی در هر سال تغییر می کند. به همین منظور لازم است که قبل از هر اقدامی برای دریافت معافیت از قوانین به روز سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا مطلع باشید. در جدول زیر انواع معافیت کفالت سربازی دسته بندی شده اند و در ادامه مقاله به شرایط معافیت سربازی هر کدام از آن ها پرداخته خواهد شد. این شرایط، از جمله شرایطی است که اخیرا سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا برای مشمولان وضع کرده است.
ردیف | انواع معافیت کفالت |
1 | پدر و پدربزرگ دارای سن بالای 75 سال |
2 | پدر دارای سن کمتر از 75 سال، ولی نیازمند مراقبت فرزند |
3 | مادر فاقد همسر |
4 | خواهر فاقد همسر، فرزند و پدر |
5 | برادر صغیری که کمتر از 18 سال سن داشته باشد. |
6 | برادر دارای سن بالای 18 سال فاقد همسر، شغل پدر و نیازمند مراقبت برادر |
7 | معافیت جد (پدربزرگ فاقد همسر و فرزند و نیازمند مراقبت) |
8 | معافیت جد (مادربزرگ پدری یا مادری فاقد همسر و فرزند) |
9 | معافیت فرزند صغیر مشمول |
10 | معافیت فوت پدر یا برادر مشمول در زمان خدمت |
11 | معافیت برادر حین خدمت مشمول (دو برادر به طور همزمان خدمت کنند) |
مشمولان خدمت سربازی، در حین خدمت نیز می توانند معافیت تحصیلی دریافت کنند. این نوع از معافیت که ایست خدمت سربازی نام دارد به مشمولانی که در حین خدمت سربازی قصد ادامه تحصیل دارند و یا دچار بیماری شده اند تعلق می گیرد. در مقاله زیر توضیحات بیشتری راجع به آن نوشته شده است.
برای دریافت هر یک از معافیت های کفالت سربازی باید شرایطی را دارا بود که در بخش های بعدی مقاله به طور کامل توضیح داده شده است. هر کدام از معافیت های کفالت دارای شرایط ویژه ای هستند اما به طور کل شرایط دریافت معافیت کفالت به قرار زیر می باشد.
یگانه فرزند ذکور مراقب یا نگهدارنده پدر نیازمند مراقبت که قادر به اداره امور خود نباشد.
یگانه مراقب یا نگهدارنده مادر فاقد شوهر
تنها برادر تنی سرپرست خواهر فاقد پدر، همسر و فرزند ذکور غیر محجور
تنها برادر سرپرست برادر کبیر نیازمند مراقب و فاقد پدر و همسر و فرزند ذکور غیر محجور و فاقد شغل
یگانه سرپرست برادر کمتر از هجده سال تمام
یگانه نوه ذکور مراقب یا نگهدارنده جد فاقد فرزند یا جده فاقد شوهر و فرزند
مشمولی که همسرش فوت نموده و از او دارای فرزند صغیر بوده مادامی که ازدواج مجدد نکرده است و یا همسری دارد که بعد از ازدواج معلول شده و نیازمند مراقبت باشد.
یکی از فرزندان پسر سربازی که در حین خدمت سربازی فوت کند و یا یکی از فرزندان ذکور خانوادهای که یک فرزند آن خانواده در حین انجام خدمت سربازی فوت کرده باشد.
انواع معافیت سربازی فقط شامل معافیت کفالت نمی باشد، بلکه به طور کلی انواع معافیت های سربازی به دو دسته کلی که شامل معافیت های موقت و دائم است تقسیم می شوند که مشمولان نظام وظیفه بسته به شرایط خود می توانند از انواع معافیت های پزشکی، ایثارگران، کفالت، تحصیلی و... برخوردار شوند.
همانطور که در جدول بالا مشاهده شد، معافیت کفالت پدر به دو دسته معافیت پدر دارای کهولت سن و معافیت پدر نیازمند مراقبت در هر سنی تقسیم می شود که هر کدام از این معافیت ها شرایط خاصی دارد. مشمولان برای گرفتن معافیت سرپرستی پدر باید فاقد غیبت سربازی باشند.
1پدر دارای کهولت سن
اگر پدری دارای سن بالای 75 سال باشد، مشمول به راحتی می توانند معافیت دائم سربازی را دریافت کند؛ ولی اگر پدر کمتر از 75 سال سن داشته باشد، در صورتی مشمول می تواند معافیت دائم سربازی را دریافت کند که پدر نیازمند مراقبت باشد.
2پدر نیازمند مراقبت در هر سنی
در مواقعی که پدر کمتر از 75 سال سن دارد و نیازمند مراقبت است، مشمول درخواست خود را ثبت می کند و شورای پزشکی نظام وظیفه باید در رابطه درخواست مشمول پاسخ بدهد. در مواقعی که درخواست مشمول مورد تایید شورای پزشکی واقع شود، مشمول از انجام خدمت نظام وظیفه به طور دائم معاف می شود.
برای گرفتن این نوع معافیت سه شرط اصلی برای مادر مشمول وجود دارد. اگر مادر مشمول دارای یکی از این سه شرط نباشد، معافیت سربازی در کار نخواهد بود. معافیت کفالت مادر یا معافیت طلاق سربازی از آن دسته از معافیت های دائم سربازی است که اگر مورد تایید نظام وظیفه قرار گیرد، مشمول از انجام خدمت نظام وظیفه معاف می شود.
شوهر مادر یا در اصل پدر مشمول فوت کرده باشد.
مادر مشمول از شوهر خود طلاق قطعی گرفته باشد.
مادر مشمول به هیچ وجه نباید ازدواج مجدد داشته باشد.
سه شرط بالا شوهر نداشتن مادر مشمول را اثبات می کند. حتی اگر پدر مشمول فوت کرده یا پدر و مادر آن طلاق گرفته باشند، ولی مادر مجددا ازدواج کند؛ دریافت معافیت سربازی دائم برای مشمول امکان پذیر نخواهد بود. علاوه بر آن مشمول برای دریافت معافیت کفالت مادر، نباید غیبت از خدمت سربازی داشته باشد.
معافیت کفالت خواهر و برادر نیز مانند معافیت کفالت مادر و پدر دارای شرایط خاصی است که مشمول باید قبل از هر اقدامی از آن مطلع باشد. شرط اصلی معافیت کفالت خواهر این است که خواهر مشمول هیچ سرپرستی نداشته باشد. برای آشنایی بیشتر به شرایط زیر که مربوط به معافیت کفالت خواهر و برادر است، دقت کنید.
مشمول باید تنها برادر تنی خواهر خود باشد. البته اگر خواهر مشمول دارای برادر دیگری کوچک تر از 18 سال باشد، باز هم مشمول بالای 18 سال می تواند از این تسهیلات استفاده کند.
پدر خواهر مشمول فوت کرده باشد، یا پدر و مادر مشمول طلاق گرفته باشند.
خواهر مشمول فاقد همسر باشد، یعنی یا ازدواج نکرده باشد، یا طلاق گرفته باشد و یا همسر وی فوت کرده باشد.
خواهر مشمول نباید فرزند پسر سالم داشته باشد.
معافیت برادر، مانند معافیت پدر به دو دسته تقسیم می شود. قرار گرفتن برادر مشمول در هر یک از دو دسته، به منزله معافیت مشمول می باشد.
اگر برادر مشمول کمتر از 18 سال سن داشته باشد و فاقد پدر باشد، مشمول سرپرست وی محسوب می شود. البته شرط سرپرستی مشمول این است که تنها برادر صغیر باشد.
اگر برادر مشمول دارای سن بالای 18 سال باشد، ولی نیاز به مراقبت داشته باشد، امکان دریافت معافیت سربازی برای مشمول وجود دارد. در این دسته از معافیت کفالت، برادر ناتوان باید فاقد همسر، فرزند و پدر باشد.
مشمولانی که به عنوان سرپرست خانواده و تک پسر خانواده محسوب می شوند، می توانند تحت شرایط خاصی اقدام به دریافت معافیت تک فرزندی کنند. معافیت تک فرزندی جزو معافیت کفالت سربازی می باشد که اطلاعات مربوط به شرایط، مدارک و نحوه دریافت آن در مقاله زیر نوشته شده است.
در شرایط خاصی نوه، سرپرست پدربزرگ یا مادربزرگ تنی خود محسوب می شود و در این صورت مشمول می تواند معافیت دائم از خدمت سربازی را بگیرد. معافیت پدربزرگ و مادربزرگ پدری یا مادری دارای شرایط خاصی است که در زیر برای شما توضیح داده شده است.
1معافیت مادربزرگ
اگر مادربزرگ مشمول فاقد فرزند (دختر یا پسر) باشد و فاقد شوهر (شوهر وی فوت کرده باشد یا از یکدیگر طلاق گرفته باشند) باشد، نوه او سرپرست وی محسوب می شود و می تواند معافیت دائم سربازی دریافت کند.
2معافیت پدربزرگ:
اگر پدربزرگ مشمول فاقد فرزند (دختر یا پسر) باشد و طبق نظر شورای پزشکی نظام وظیفه نیاز به مراقبت داشته باشد یا دارای کهولت سن (بالای 75 سال) باشد، مشمول سرپرست وی محسوب می شود و وظیفه مراقبت از پدربزرگ خود را بر عهده دارد. در این صورت مشمول می تواند معافیت دائم سربازی را دریافت کند.
در حالت عادی اگر مشمول ازدواج کرده باشد و پس از ازدواج بخواهد برای مراحل اعزام به خدمت سربازی خود را آماده کند، هیچ منعی برای او وجود نخواهد داشت. حتی اگر مشمول دارای فرزند دختر یا پسر باشد باید به خدمت سربازی برود. اما در شرایط خاصی مشمول دارای فرزند صغیر می تواند معافیت دائم سربازی دریافت کند.
اگر مشمولی دارای فرزند صغیر باشد و همسر وی فوت کرده باشد، می تواند معافیت دائم سربازی را دریافت کند. دریافت این نوع از معافیت به شرطی است که فرزند مشمول صغیر باشد و ازدواج مجدد نداشته باشد.
اگر مشمول بعد از فوت همسر خود ازدواج کند، حتی اگر فرزند صغیر داشته باشد نمی تواند این معافیت سربازی را دریافت کند. چرا که یکی از بندهای معافیت را نقص کرده است. البته طبق قانون نظام وظیفه، اگر همسر مشمول بعد از ازدواج معلول شده باشد و نیاز به مراقبت داشته باشد باز هم مشمول می تواند معافیت دائم سربازی را دریافت کند.
اگر سربازی در حین خدمت نظام وظیفه فوت کند، برادر یا فرزند وی می توانند از انجام خدمت سربازی معاف شوند. شرط دریافت معافیت سربازی برای برادر یا فرزند سرباز فوت شده این است که سرباز در حین خدمت مقدس سربازی فوت کند.
اگر پدر یک خانواده در حین خدمت فوت کند، یکی از پسران وی از خدمت سربازی معاف می شود. اگر هم پسر یک خانواده در حین خدمت فوت کند، یکی از برادران وی از انجام خدمت نظام وظیفه معاف می شود.
در بعضی از مواقع دو برادر یک خانواده به طور همزمان باید به خدمت سربازی اعزام شوند، سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا برای این دسته از خانواده ها تسهیلاتی را فراهم نموده است. به طوری که اگر یکی از برادران در حین خدمت سربازی باشد، برادر دیگر وی می تواند تا اتمام خدمت سربازی برادر خود، تاریخ اعزام به خدمت سربازی خود را بدون هیچ غیبتی به عقب بیندازد.
البته شرط برخورداری از این معافیت، بدون غیبت بودن هر دو برادر است. حتی اگر یکی از برادران دارای غیبت سربازی باشد، برادر دیگر نمی تواند از این معافیت استفاده کند. این نوع معافیت جزو معافیت های سربازی موقت محسوب می شود.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا می توانند انواع معافیت کفالت سربازی را برای مشمولان توضیح داده و آن ها را برای دریافت معافیت از سازمان نظام وظیفه راهنمایی می کنند. برای دریافت اطلاعات بیشتر با سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا تماس گرفته و پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید. همچنین جهت اطلاع از آخرین اخبار نظام وظیفه می توانید در کانال تلگرام نظام وظیفه هیوا عضو شوید.
✔️ معافیت کفالت انواع مختلفی نظیر کفالت پدر، مادر، فرزند و... دارد که مشمول بر اساس شرایط هر یک از آن ها که در متن مقاله ذکر شده است می تواند نسبت به دریافت معافیت کفالت اقدام نماید.
✔️ همانطور که در متن مقاله نیز ذکر شده است، شرایط معافیت کفالت بسته به نوع کفالت انتخابی متفاوت می باشد، به طور مثال دربرخی از آن ها مشمول باید فاقد غیبت سربازی باشد.
✔️ در صورتی که مشمول وظیفه مراقبت از نزدیکان خود را داشته باشد و یا پزشک معتمد نظام وظیفه تایید کند، امکان معافیت دائم وجود دارد که در متن مقاله جزئیات هر یک از معافیت های کفالت به طور کامل توضیح داده شده است.
برای مشاوره نحوه دریافت معافیت کفالت
برای مشاوره نحوه دریافت معافیت کفالت
سلام ببخشید من اگر کفالت مادر رو بگیرم به طور دائم معاف میشم یا موقتی ؟
سلام . می تونین از طریق کفالت مادر معافیت دائم سربازی بگیرین .
سلام من یه بار انصراف دادم از پیام نور و بعد دوباره پیام نور ثبت نام کردم الان می خوام کنکور بدم می تونم در حین تحصیل برای معافیت کفالت اقدام کنم یا باید حتما انصراف بدم که مشمول نباشم؟
سلام . شما در حین تحصیل در دانشگاه و داشتن معافیت تحصیلی نمی تونین درخواست معافیت کفالت بدین باید از دانشگاه انصراف بدین بعد درخواست معافیت بدین .
سلام وقتتون به خیر ، بنده 20 سالمه و تک پسر خانواده هستم و پدرم از کار افتاده رسمی دولت هست (اعصاب و روان) آیا می تونم با این شرایط معافیت کفالت پدرم رو بگیرم ؟ ممنون میشم جواب بدین .
سلام . در صورتی که وارد غیبت سربازی نشدین ، می تونین برای دریافت معافیت کفالت اقدام کنین .
سلام وقت بخیر ، ببخشید من ترم ۶ دانشگاه آزاد درس می خونم و ۵ سال معافیت تحصیلی دارم ، الان میشه معافیت کفالت دائم سربازی رو هم بگیرم یا اول باید دانشگاهم رو تموم کنم یا انصراف بدم که بتونم معافیت دائم سربازی رو بگیرم ؟؟
سلام . برای درخواست معافیت کفالت سربازی باید ابتدا فارغ التحصیل بشین و یا از دانشگاه انصراف بدین .
سلام خدا قوت من تک فرزندم پدرم ۵۴ سالشه و دچار بیماری های متعدد فشار و چربی و دیابت و کبد چرب گرید ۳ هست. مادرم هم بیماری قلبی دارد و دوبار تعویض دریچه کرده . تمامی اموراتشان بعهده من است . با ارائه مدارک پزشکی ایشان می توانم معاف شوم ؟
سلام . می تونین درخواست معافیت کفالت پدر رو ثبت کنین ، درخواست شما در شورای پزشکی نظام وظیفه بررسی میشه در صورت تایید می تونین معافیت بگیرین .
سلام خسته نباشید ببخشین پدر بنده 65 سال سن دارد و مریض هستند و نیاز به مراقبت دارند ولی برادر بزرگ تر از خودم دارم که ازدواج کرده اند آیا با این شرایط می تونم مشمول معافیت کفالت پدر میشوم.
سلام . می تونین درخواست معافیت کفالت سربازی بدین درخواست شما توسط شورای پزشکی بررسی میشه .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©