دانشجوی رشته کاردانی فرش باید فردی هنرمند و خلاق و علاقمند به رشته فرش و صنعت آن باشد تا در بالا نگه داشتن رتبه فرش ایران و حفظ اصالت نقش و طرح آن کمک کننده باشد. گرایش های رشته فرش در دفترچه انتخاب رشته کنکور درج شده و مانند سایر رشته ها از بازارکار مناسبی برخوردار است.
برای مشاوره و معرفی رشته کاردانی فرش و بازار کار آن
برای مشاوره و معرفی رشته کاردانی فرش و بازار کار آن
انسان در مسیر زندگی با فراز و نشیب های فراوانی روبه رو می شود که برخی از آنها نحوه انتخاب راه درست می تواند سرنوشت ساز باشد. انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل مناسب نیز از جمله مواردی است که در آینده فرد بسیار تاثیر گذار است. انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند و نمی توان این دو را جدا از هم در نظر گرفت. انتخاب رشته تحصیلی به شکلی مقدمه انتخاب شغل است به طوری که رشته تحصیلی مدرسه و دانشگاه راه ورود به مشاغل وابسته به آن رشته است.
یکی از رشته هایی که داوطلبان کنکور می توانند آن را در دفترچه انتخاب رشته کنکور مشاهده نمایند، رشته کاردانی فرش می باشد. داوطلبان علاقه مند به کاردانی فرش می بایست پیش از آغاز انتخاب رشته کنکور اطلاعات کافی در خصوص این رشته، درس های عمومی و اختصاصی و بازارکار آن داشته باشند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم رشته کاردانی فرش را معرفی کرده و در خصوص موقعیت شغلی و بازارکار آن توضیحاتی ارائه دهیم.
داوطلبانی که مرحله آزمون کتبی کنکور سراسری را با موفقیت گذرانده اند، اکنون به دنبال اطلاعات لازم جهت انتخاب رشته کنکور می باشد. انتخاب رشته کنکور یکی از مهم ترین و سرنوشت سازترین مراحل پذیرش در دانشگاه و یافتن شغل مناسب است. بنابراین در انتخاب آن باید نهایت دقت را داشت.
یکی از رشته های موجود در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، رشته کاردانی فرش است. اکثر داوطلبانی که رتبه و تراز مناسب برای انتخاب رشته این مجموعه کسب کرده اند به دنبال یافتن اطلاعاتی در این خصوص هستند که رشته کاردانی فرش چیست؟ شامل چه مباحثی شده و بازار کار آن پس از فارغ التحصیلی چیست؟ برای پاسخ به این دسته از سوالات در ادامه مقاله به معرفی رشته کاردانی فرش می پردازیم.
تا چندی پیش در ایران به هنر بسیار ظریف و زیبای فرش تنها به صورت یک حرفه نگاه میشد، هنری که نسل به نسل به صورت سنتی و استاد- شاگردی منتقل می گردید. به عبارت دیگر کمتر کسی در این زمینه مطالعه، تحقیق و پژوهش انجام داده بود و یک مرکز دانشگاهی برای آموزش، حفظ و حراست و پیشرفت این هنر اصیل ایرانی و سرمایه ملی وجود نداشت. اما خوشبختانه در دهه هفتاد به همت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، رشته کارشناسی فرش در برخی از دانشکده های هنر مراکز آموزش عالی ارائه گردید. رشته ای که می تواند موجب رشد و اعتلای هنر و صنعت فرش کشورمان گردد.
در این رشته دانشجو درباره تاریخچه فرش، جامعه شناسی فرش، انواع بافت، ابزار بافت، طراحی، رنگ و الیاف فرش اطلاعات لازم را به دست می آورد. برای مثال، در فرش دستی سه نوع الیاف طبیعی پشم، ابریشم و نخ به کار می رود که دانشجوی کارشناسی فرش، با این الیاف و نحوه تکنولوژی هر یک از آن ها به صورت علمی آشنا می شود. یعنی ریسندگی و رنگرزی این الیاف را می آموزد. همچنین دانشجوی این رشته با فرش های مناطق مختلف جغرافیای ایران که از نظر الیاف، بافت، طرح و رنگ متفاوت است، آشنا می گردد. البته لازمه کسب این دانش، اطلاع از جامعه شناسی نقاط مختلف ایران است.
برای مثال، در قالی کاشان بیشتر از رنگ های قرمز و سرمه ای استفاده می شود. اما در قالی تبریز رنگ های بژ، کرم و مسی کاربرد دارد و این تفاوت رنگ به دلیل تفاوت محیطی و جغرافیایی شهرها و مناطق یاد شده است. در کل رشته کارشناسی فرش دارای پنج گرایش مرمت و تکمیل، طراحی، رنگرزی بافت و سایر زیر انداز ها است. که گرایش مرمت و تکمیل بیشتر به تکنولوژی فرش می پردازد. یعنی دانشجو با الیاف، رنگ، رنگرزی شیمیایی و سنتی، انواع بافت، دارکشی فرش، انواع گره (که نماد فرش است)، نحوه حفظ کیفیت و ابعاد فرش و مرمت فرش آشنا می شود.
در گرایش طراحی، دانشجو درباره انواع مختلف نقش های قالی های ایرانی اطلاعات گسترده تری به دست می آورد و درباره طراحی قالی و تا حدودی گلیم آموزش می بیند. در گرایش رنگرزی دانشجو با نحوه رنگرزی شیمیایی و سنتی آشنا می شود و در زمینه شیمی تجزبه، تکنولوژی رنگ و شیمی و تکنولوژی مواد رنگرزی اطلاعاتی به دست می آورد. در گرایش بافت نیز دانشجو به طور تخصصی تر به بافت قالی می پردازد و انواع گره ها و بافت قالی را آموزش می بیند. در گرایش سایر زیر انداز ها نیز دانشجو بافت گلیم، سوماک، زیلو، گبه و سایر زیرانداز ها را آموزش می بیند و با نحوه مرمت گلیم، جغرافیا و نقوش نماد های گلیم و سایر زیرانداز های سنتی ایران آشنا می شود.
دانشجوی این رشته باید فردی خلاق، نوآور و علاقه مند به هنر و صنعت فرش باشد. دانشجویی که بدون هدف رشته کارشناسی فرش را انتخاب کرده باشد، پس از فارغ التحصیلی جایگاهی در صنعت فرش نـخواهـد داشت، در نقطه مقابل نـیز دانشجویانی هستند که با علاقه و پشتکار بسیار به این رشته آمده اند و به دنبال آموزش و بهبود کیفیت هنر فرش هستند و قدم های موثری نیز در این زمینه برداشته اند. همچنین کارشناس فرش باید از تاریخ هنر های دستی و بومی، بخصوص هنر فرش بافی آگاهی داشته باشد و به یاری ذوق هنری، طرح هایی ارائه دهد که هم از اصالت بومی و هم از نوآوری برخوردار باشد.
تا این بخش در خصوص مجموعه کاردانی فرش که در دفترچه انتخاب رشته کنکور کد رشته هایی از آن ارائه شده است توضیحاتی داده شد. اما داوطلبان علاقه مند به این رشته چگونه می توانند موفق به قبولی نهایی در گرایش های آن شوند؟ مسلما داشتن مشاور و ترتیب اولویت های انتخاب رشته می تواند موفقیت داوطلبان کنکور را تضمین کند. در مقاله زیر اطلاعاتی در خصوص داشتن بهترین انتخاب رشته به داوطلبان داده شده است.
پس از معرفی رشته کاردانی فرش و چیستی آن، نوبت به معرفی انواع دروس عمومی و تخصصی آن می رسد. ممکن است برخی از داوطلبان متقاضی انتخاب رشته دانشگاه آزاد و سراسری، به رشته کاردانی فرش علاقه داشته باشند، اما درس های موجود در طول تحصیل دانشگاه را دوست نداشته و همین امر در آینده سبب ترک تحصیل و یا انصراف از تحصیل آن ها شود.
همان طور که می دانید مدت مجاز تحصیل مقطع لیسانس حدود چهار سال و برابر با هشت نیمسال تحصیلی می باشد. البته این مهلت بر اساس تبصره و قوانینی که از طریق وزارت علوم به دانشگاه ها اعلام شده، تغییر می کند و دانشجو تا زمانی که تمامی تعداد واحدهای کارشناسی خود را پاس نماید می تواند در چارچوب قوانین موجود دانشگاه، به ادامه تحصیل بپردازد. بنابراین دانشجویان رشته کاردانی فرش نیز باید با اطلاع از دروس عمومی و اختصاصی خود به تحصیل در هشت نیمسال تحصیلی و یا بیشتر بپردازند. در ادامه جدول این دروس ارائه شده است.
دروس مشترک در گرایش های مختلف فرش: شیمی عمومی، هندسه نقوش در هنر های سنتی ایران، هنر در تمدن اسلامی، آشنایی با هنر در تاریخ، کارگاه طراحی پایه، تاریخ فرش، عکاسی، جامعه شناسی فرش، آشنایی با هنرهای سنتی ایران، کارگاه بافت قالی، شناخت و ارزیابی فرش دستبافت، اصول رنگرزی، کارگاه طراحی سنتی، آشنایی با مواد اولیه و ابزار، کارگاه مرمت و نگهداری قالی، کنترل کیفی استاندارد های فرش، پژوهش در فرش ایران، جغرافیای فرش، سیر تحول و تطور نقوش و نمادها در هنرهای سنتی، علوم الیاف، ریسندگی، زیبایی شناسی فرش ایران، اقتصاد فرش ایران
دروس تخصصی گرایش طراحی : کارگاه طراحی گلیم و سایر زیرانداز ها، بررسی طرح ها و نقوش قالی ایران، کارگاه طراحی قالی، کارگاه نگارگری، کارگاه رنگ و نقطه، شناخت انواع مختلف نقوش قالی های ایرانی.
دروس تخصصی گرایش مرمت و تکمیل: آشنایی با اصول غبارگیری و شستشوی فرش، بررسی طرح ها و نقوش قالی ایران، کارگاه بافت گلیم، کارگاه بافت قالی، مرمت و نگهداری گلیم و سایر زیرانداز ها، مرمت قالی، شناخت مواد ویژه مرمت قالی، کارگاه رنگرزی سنتی، کارگاه رنگرزی شیمیایی
دروس تخصصی گرایش رنگرزی: کارگاه رنگرزی سنتی، کارگاه رنگرزی شیمایی، شیمی تجزیه و آزمایشگاه، شیمی و تکنولوژی مواد رنگرزی و آزمایشگاه تکنولوژی رنگ، فیزیک الیاف و آزمایشگاه
دروس تخصصی گرایش سایر زیرانداز ها: کارگاه بافت گلیم،کارگاه بافت سوماک، کارگاه بافت زیلو، کارگاه بافت گلیم های یک رو، کارگاه بافت گبه و سایر قالی های ایلیاتی، کارگاه بافت طراحی گلیم و سایر زیرانداز ها، کارگاه مرمت و تکمیل انواع گلیم و سایر زیرانداز ها، جغرافیای گلیم و سایر زیرانداز ها، بررسی نقوش و نماد ها در گلیم و سایر زیرانداز های سنتی ایران، پژوهش در نقش و رنگ گلیم و سایر زیرانداز های ایران.
آن دسته از داوطلبانی که هنوز تصمیمی بر انتخاب رشته دانشگاه های آزاد نگرفته اند می توانند با مطالعه مقاله زیر از جزئیات مزایا و معایب انتخاب رشته کاردانی فرش در دانشگاه آزاد مطلع شوند.
مهم ترین بخش انتخاب رشته که تاثیر مستقیمی بر آینده داوطلب دارد، بحث موقعیت شغلی و بازارکار هر یک از رشته های تحصیلی در دانشگاه است. چرا که برخی از دانشجویان امیدوارند پس از تحصیل در دانشگاه های شهریه پرداز، بتوانند شغلی پیدا کنند که جبران مبالغ پرداخته شده به عنوان شهریه دانشگاه شان باشد.
در کشور ما، هیچ کالایی از نظر ارزش افزوده مشابه فرش نیست. زیرا از یک سو، مواد اولیه فرش در ایران تهیه می شود و از سوی دیگر، فرش دستبافت ایرانی در بازار های جهانی دارای ارزش مادی بسیار زیادی است. به همین دلیل در حال حاضر، بسیاری از مراکز خصوصی و دولتی هستند که به دنبال فارغ التحصیلان این رشته می گردند که در زمینه طرح، رنگ و بافت مهارت و خلاقیت داشته باشند. عده ای از فارغ التحصیلان نیز به عنوان مشاور بازرگانان فرش فعالیت می کنند یا خودشان در زمینه تولید فرش یا صادرات فرش سرمایه گذاری کرده و در این زمینه فعالیت می کنند و بالاخره تعداد قابل توجهی نیز این هنر را در مراکز کار و دانش آموزش می دهند.
با وجود اینکه نرم افزار انتخاب رشته کنکور هیوا می تواند توضیحاتی را در خصوص محل قبولی داوطلبان به آن ها ارائه دهد، اما همچنان توصیه می شود، پیش از انتخاب رشته با مشاوران و متخصصان این حوزه صحبت کرده و سپس اطلاعات خود را در سایت انتخاب رشته ثبت نمایید. برای اطلاع از نحوه برقراری ارتباط با انواع مشاوران ماهر می توانید به مطالعه مقاله زیر بپردازید.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص رشته کاردانی فرش را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ در رشته کاردانی فرش دانشجو باید فردی هنرمند و خلاق و علاقمند به رشته فرش و صنعت آن باشد تا در بالا نگه داشتن رتبه فرش ایران و حفظ اصالت نقش و طرح آن کمک کننده باشد.
✔️ لیست دروس تخصصی و عمومی رشته كاردانی فرش در جدول متن مقاله ارائه شده است.
✔️ موقعیت های شغلی و بازار کار رشته كاردانی فرش با توجه به علاقه داوطلب و فراخوان های استخدامی در سطح خوبی قرار دارد و در متن مقاله نام موقعیت های شغلی پیشنهادی ارائه شده است.
برای مشاوره و معرفی رشته کاردانی فرش و بازار کار آن
برای مشاوره و معرفی رشته کاردانی فرش و بازار کار آن
سلام خسته نباشید من دیپلم حسابداری دارم ۱۹ سالمه یه ساله فارغ التحصیل شدم از بچگی هم مشغول بافتن فرشم و تصمیم گرفتم رشته ی فرش رو به طور آکادمیک ادامه بدم . ولی واقعا هیچی ازش نمیدونم حتی زمان ثبت نام کاردانیشونمیدونم کی هست از منابع ش هم اطلاعی ندارم اطفا راهنمایی کنید ! ممنون
سلام . برای تحصیل در رشته فرش می تونین هم در کنکور سراسری هنر و هم در پذیرش بدون کنکور رشته فرش شرکت کنین .
سلام وقتتون بخیر.ببخشید برای انتخاب رشته کاردانی فرش قبل از شروع سال تحصیلی آیا مهارت فرش بافی الزامی هست ؟ یا در طول دوره تحصیل از ابتدا آموزش داده میشود؟سپاس از شما
سلام . داشتن مهارت فرش بافی برای تحصیل در رشته فرش الزامی نیست .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©