رشته چاپ تا کنون جزو یکی از رشته های کنکور سراسری بود و داوطلبان علاقه مند به صنعت چاپ را به خود جذب می کرد. با توجه به اهمیت صنعت چاپ در کشور تصمیماتی برای راه اندازی مقطع کارشناسی آن نیز گرفته شده تا رشته چاپ به عنوان یکی از گرایش های مهندسی پلیمر در فوق لیسانس قرار گیرد.
برای مشاوره و معرفی رشته چاپ و بازار کار آن
برای مشاوره و معرفی رشته چاپ و بازار کار آن
انسان در مسیر زندگی با فراز و نشیب های فراوانی روبه رو می شود که برخی از آنها نحوه انتخاب راه درست می تواند سرنوشت ساز باشد. انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل مناسب نیز از جمله مواردی است که در آینده فرد بسیار تاثیر گذار است. انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند و نمی توان این دو را جدا از هم در نظر گرفت. انتخاب رشته تحصیلی به شکلی مقدمه انتخاب شغل است به طوری که رشته تحصیلی مدرسه و دانشگاه راه ورود به مشاغل وابسته به آن رشته است.
یکی از رشته هایی که داوطلبان کنکور می توانند آن را در دفترچه انتخاب رشته کنکور مشاهده نمایند، رشته چاپ می باشد. داوطلبان علاقه مند به چاپ می بایست پیش از آغاز انتخاب رشته کنکور اطلاعات کافی در خصوص این رشته، درس های عمومی و اختصاصی و بازارکار آن داشته باشند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم رشته چاپ را معرفی کرده و در خصوص موقعیت شغلی و بازارکار آن توضیحاتی ارائه دهیم.
داوطلبانی که مرحله آزمون کتبی کنکور سراسری را با موفقیت گذرانده اند، اکنون به دنبال اطلاعات لازم جهت انتخاب رشته کنکور می باشد. انتخاب رشته کنکور یکی از مهم ترین و سرنوشت سازترین مراحل پذیرش در دانشگاه و یافتن شغل مناسب است. بنابراین در انتخاب آن باید نهایت دقت را داشت.
یکی از رشته های موجود در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، رشته چاپ است. اکثر داوطلبانی که رتبه و تراز مناسب برای انتخاب رشته این مجموعه کسب کرده اند به دنبال یافتن اطلاعاتی در این خصوص هستند که رشته چاپ چیست؟ شامل چه مباحثی شده و بازار کار آن پس از فارغ التحصیلی چیست؟ برای پاسخ به این دسته از سوالات در ادامه مقاله به معرفی رشته چاپ می پردازیم.
چاپ یعنی تمدن، یعنی پیشرفت، یعنی عامل رشد و شکوفایی و گسترش و حفظ علم و فرهنگ و ادب. صنعتی که گذشته را به حال و حال را به آینده پیوند داده است. صنعت چاپ در طی دهه های اخیر با رشد و گسترش روز افزونی روبرو بوده است. بویژه در طول دهه 80 که انقلاب چاپ الکترونیک، موج شدیدی در دیجیتالی کردن فرآیند های صنعت چاپ ایجاد کرد. در واقع دیجیتالی شدن هنر های گرافیکی، پتانسیل های بیشتری را در صنعت چاپ نمایان ساخته است. نوآوری های جدید و مهم در عرصه فناوری دیجیتال، باعث کوتاه شدن مسیر انتقال و تکامل صنعت چاپ از مهارت های اولیه و فعلی آن به سوی فناوری های جدید شده است.
سیستم های چاپ دیجیتالی، دستگاه های چاپ با قابلیت چاپ مستقیم تصاویر، فناوری چاپ غیر ضربه ای، چاپ در زمان نیاز و ...، همگی نشان دهنده تجهیزات و امکانات جدید و بازار های جدید صنعت چاپ است. از همین رو امروزه صنعت چاپ را نمی توان همچون گذشته به روش استاد و شاگردی فرا گرفت و لازم است مدیر یک چاپ خانه یا ناظر چاپ، این صنعت مهم و حیاتی را که هم جنبه فنی و هم جنبه هنری دارد، به صورت آکادمیک بیاموزد. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر پایه همین نیاز، در سال گذشته، رشته چاپ را به عنوان یکی از رشته های گروه آزمایشی هنر در دانشگاه هنر ارائه کرد.
در رشته چاپ، دانشجویان با سه مرحله پیش از چاپ، چاپ و پس از چاپ آشنا می شوند و در نهایت می توانند یک محتوای گرافیکی یا بصری را بر روی یک محصول فیزیکی پیاده سازند. به عبارت دیگر، فارغ التحصیل این رشته در مرحله قبل از چاپ، یعنی مرحله ای که طراح آماده چاپ می شود، با طراح همکاری می کند تا طرحی مناسب برای چاپ ارائه دهد. زیرا برخی از اوقات یک گرافیست، طرحی را ارائه می دهد که روی کاغذ یا کامپیوتر بسیار جالب است، اما پیاده سازی آن یا عملی نیست یا مقرون به صرفه نمی باشد و یا در زمان کوتاه موردنظر مشتری، امکان پذیر نیست. دانش آموخته این رشته در مرحله چاپ نیز می داند که چگونه پارامتر های مختلف را رعایت کند تا قدم به قدم کار با کیفیت مطلوب تولید شود و ضمن رعایت کیفیت و راندمان بالا، زمان آماده سازی کاهش یافته و از ضایعات جلوگیری گردد و با کمترین هزینه به نیاز های متنوع مشتریان پاسخ داده شود.
در تمام کشور های دنیا، دپارتمان های چاپ در دانشکده های هنری قرار دارد. زیرا آنچه دانشجویان در رشته چاپ می آموزند، ساخت ماشین آلات چاپ نیست که در دانشکده های فنی آموزش داده شود. کارشناس چاپ می آموزد که چگونه فرآیند تولید یک کار چاپی از مرحله قبل از چاپ، یعنی مرحله ای که طرح مشخص می شود تا مرحله پایان چاپ و هنگامی که کار برای توزیع آماده می شود، بخوبی انجام گیرد. کاری که نیاز به آشنایی با طراحی و گرافیک دارد. یعنی مدیر یک چاپ خانه هنگامی که یک طرح به او ارائه می شود، باید بتواند طرح را درک کرده و با آن ارتباط برقرار کند.
به عبارت دیگر، فارغ التحصیل این رشته باید با فارغ التحصیلان سایر رشته های هنری زبان مشترک داشته باشد. اما این به معنای آن نیست که چاپ یک رشته هنری است. چاپ مجموعه ای از هنر و صنعت است و دانشجویان هر پنج گروه آزمایشی در صورت علاقه مندی به فرآیند چاپ و داشتن یک پایه هنری می توانند در این رشته موفق شوند.
تا این بخش در خصوص مجموعه چاپ که در دفترچه انتخاب رشته کنکور کد رشته هایی از آن ارائه شده است توضیحاتی داده شد. اما داوطلبان علاقه مند به این رشته چگونه می توانند موفق به قبولی نهایی در گرایش های آن شوند؟ مسلما داشتن مشاور و ترتیب اولویت های انتخاب رشته می تواند موفقیت داوطلبان کنکور را تضمین کند. در مقاله زیر اطلاعاتی در خصوص داشتن بهترین انتخاب رشته به داوطلبان داده شده است.
پس از معرفی رشته چاپ و چیستی آن، نوبت به معرفی انواع دروس عمومی و تخصصی آن می رسد. ممکن است برخی از داوطلبان متقاضی انتخاب رشته دانشگاه آزاد و سراسری، به رشته چاپ علاقه داشته باشند، اما درس های موجود در طول تحصیل دانشگاه را دوست نداشته و همین امر در آینده سبب ترک تحصیل و یا انصراف از تحصیل آن ها شود.
همان طور که می دانید مدت مجاز تحصیل مقطع لیسانس حدود چهار سال و برابر با هشت نیمسال تحصیلی می باشد. البته این مهلت بر اساس تبصره و قوانینی که از طریق وزارت علوم به دانشگاه ها اعلام شده، تغییر می کند و دانشجو تا زمانی که تمامی تعداد واحدهای کارشناسی خود را پاس نماید می تواند در چارچوب قوانین موجود دانشگاه، به ادامه تحصیل بپردازد. بنابراین دانشجویان رشته چاپ نیز باید با اطلاع از دروس عمومی و اختصاصی خود به تحصیل در هشت نیمسال تحصیلی و یا بیشتر بپردازند. در ادامه جدول این دروس ارائه شده است.
دروس پایه: ریاضیات و آمار، شیمی عمومی، طراحی پایه، فیزیک، مبانی کامپیوتر و اینترنت، مبانی هنر های تجسمی، رسم فنی عمومی و پرسپکتیو، روش تحقیق، عکاسی پایه، آشنایی با هنر و تمدن ایران، آشنایی با هنر و تمدن جهان
دروس اصلی: کارگاه عکاسی رنگی، کارگاه گرافیک، گرافیک کامپیوتر، صفحه آرایی، طراحی بسته بندی، طراحی و چاپ اوراق بهادار، کارآموزی،
دروس تخصصی: آزمایشگاه مواد، تاریخ فناوری چاپ، استاندارد شناسی صنعت چاپ، مروری بر روش های چاپ، زبان تخصصی، تکنولوژی بسته بندی، تکنولوژی صحافی، کارگاه چاپ افست، لیتوگرافی، شناخت کاغذ و مرکب، اقتصاد چاپ و بازاریابی چاپ، قوانین و مقررات چاپ، کارگاه چاپ دیجیتال، کارگاه چاپ فلکسو، کارگاه چاپ گراور، کارگاه چاپ سیلک اسکترین، طرح و رساله.
آن دسته از داوطلبانی که هنوز تصمیمی بر انتخاب رشته دانشگاه های آزاد نگرفته اند می توانند با مطالعه مقاله زیر از جزئیات مزایا و معایب انتخاب رشته چاپ در دانشگاه آزاد مطلع شوند.
مهم ترین بخش انتخاب رشته که تاثیر مستقیمی بر آینده داوطلب دارد، بحث موقعیت شغلی و بازارکار هر یک از رشته های تحصیلی در دانشگاه است. چرا که برخی از دانشجویان امیدوارند پس از تحصیل در دانشگاه های شهریه پرداز، بتوانند شغلی پیدا کنند که جبران مبالغ پرداخته شده به عنوان شهریه دانشگاه شان باشد.
فارغ التحصیلان رشته چاپ با شناخت خصوصیات هر یک از سیستم های چاپی و تقدم و تأخر عملکرد هر یک از آن ها، تأثیر بسزایی در کیفیت محصولات چاپی و در نهایت در پیشبرد توسعه اجتماعی خواهند داشت. زیرا صنف چاپ به عنوان صنعت میان رشته ای، به نحوی با همه فرآوری های صنعتی و محصولات کشاورزی و نیز بازاریابی داخلی و خارجی و همچنین تمام جنبه های توسعه اجتماعی سر و کار دارد و در واقع یکی از پایه های مهم موفقیت در رشته های یاد شده و جنبه های مختلف حیات جامعه است. به عبارت دیگر، فارغ التحصیلان چاپ می توانند در عرصه های مختلف صنعتی و فرهنگی حضور فعالی داشته باشند.
برای مثال در سال تحصیلی 84 -83 تعداد 797 عنوان کتاب درسی با شمارگان بیش از 167 میلیون جلد چاپ شد و در اختیار دانش آموزان قرار گرفت. بدون شک فرآیند چاپ این کتاب ها که اکثراً تمام رنگی بوده و هر ساله تا حدودی نیز تغییر می کنند، بسیار پیچیده و تخصصی است و نیاز به مدیران تولید و کارشناسان متخصص چاپ بسیار ماهر و با تجربه دارد. چون فرآیند چاپ باید به گونه ای انجام گیرد که در کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه، کتابها بدون غلط، با کیفیت بالا و یکسان و در تیراژ میلیونی چاپ شود.
همچنین می توان به چاپ روزنامه ها و نشریات کثیرالانتشار اشاره کرد که یک کار صنعتی است. ناظران چاپ این گونه رسانه ها و همچنین مدیران چاپخانه ها باید متخصص رشته چاپ باشند تا چاپخانه ها بهترین بازدهی را داشته باشند. نیازی که در حال حاضر نیز کاملا احساس می شود. فارغ التحصیل این رشته در مرحله پس از چاپ نیز به مجموعه فعالیت های متنوع این مرحله از جمله ورنی زنی، سلفون کشی، دایکات، برش، قالبسازی، طلاکوبی و مواد مصرفی آن ها مدیریت و نظارت دارد.
با وجود اینکه نرم افزار انتخاب رشته کنکور هیوا می تواند توضیحاتی را در خصوص محل قبولی داوطلبان به آن ها ارائه دهد، اما همچنان توصیه می شود، پیش از انتخاب رشته با مشاوران و متخصصان این حوزه صحبت کرده و سپس اطلاعات خود را در سایت انتخاب رشته ثبت نمایید. برای اطلاع از نحوه برقراری ارتباط با انواع مشاوران ماهر می توانید به مطالعه مقاله زیر بپردازید.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص رشته چاپ را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ رشته چاپ تا کنون جزو یکی از رشته های کنکور سراسری بود و داوطلبان علاقه مند به صنعت چاپ را به خود جذب می کرد. با توجه به اهمیت صنعت چاپ در کشور تصمیماتی برای راه اندازی مقطع کارشناسی آن نیز گرفته شده تا رشته چاپ به عنوان یکی از گرایش های مهندسی پلیمر در فوق لیسانس قرار گیرد.
✔️ لیست دروس تخصصی و عمومی رشته چاپ در جدول متن مقاله ارائه شده است.
✔️ موقعیت های شغلی و بازار کار رشته چاپ با توجه به علاقه داوطلب و فراخوان های استخدامی در سطح خوبی قرار دارد و در متن مقاله نام موقعیت های شغلی پیشنهادی ارائه شده است.
برای مشاوره و معرفی رشته چاپ و بازار کار آن
برای مشاوره و معرفی رشته چاپ و بازار کار آن
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©