نشریه های دانشجویی در مورد موضوعات مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ... به صورت گاهنامه، تک شماره یا ویژه نامه منتشر می شود. ساختار نشریات علمی دانشجویی باید به گونه ای باشد که موضوعات مورد استقبال دانشجویان بوده و قلم نگارش جذابی برای مخاطبان داشته باشد. هر نشریه دارای صاحب امتیاز، سردبیر، مدیر مسئول، تیم نویسندگان و ویراستاران، طراح و سایر افراد همکاری کننده می باشد.
برای مشاوره نشریه دانشجویی چیست
برای مشاوره نشریه دانشجویی چیست
در دانشگاه های سراسر کشور علاوه بر فعالیت های آموزشی، دانشجویان، اساتید، تشکل های دانشجویی و انجمن ها مشغول انجام فعالیت های علمی، فرهنگی و هنری مختلف می باشند. یکی از این فعالیت ها، انتشار نشریه های دانشجویی بوده که به صورت گاهنامه یا ادواری و همچنین به صورت تک شماره منتشر می شوند. این نشریه ها توسط اساتید، اعضای هیات علمی، دانشجویان، تشکل ها، گروهی از اساتید و سایر نهادهای دانشگاهی نگارش شده و در داخل دانشگاه و محدوده دانشگاه ها توزیع می شود. این نشریات به صورت الکترونیک نیز نگارش و توزیع می شوند.
دانشجویان برای نگارش مقالات در نشریه دانشجویی، باید با ساختار نشریات علمی و موضوعات این نشریه های دانشجویی آشنا شوند. به همین منظور در این مقاله ابتدا به این سوال پاسخ داده شده که نشریه دانشجویی چیست و سپس موضوع و ساختار نشریات علمی دانشجویی ارائه شده است. در ادامه نیز نحوه نگارش این نشریات توضیح داده شده و یک نمونه نیز برای دانشجویان ارائه شده است.
بسیاری از دانشجویان با شروع هر نیمسال تحصیلی به دنبال انجام فعالیت های علمی، هنری و فرهنگی بوده که یکی از آن ها انتشار نشریه دانشجویی می باشد. نشریه دانشجویی به صورت تک شماره یا به طور ادواری یا گاهنامه در حوزه موضوعات مختلف نگارش و منتشر می شود. نشریات علمی که مجوز نشر را پیدا کرده باشد، می تواند در داخل دانشگاه و در محدوده دانشگاه مانند خوابگاه ها، پردیس های خودگردان، مراکز درمانی مربوط به دانشگاه، بیمارستان های آموزشی و سایر مراکز مربوط به دانشگاه توزیع شوند. این نشریات علمی دانشجویی به صورت الکترونیک و در سایت ها و وبلاگ ها نیز می تواند منتشر شود.
نشریه دانشجویی دارای نام ثابت و تاریخ نشر بوده و در موضوعات مختلف علمی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، هنری، فرهنگی، ادبی، طنز، ورزشی نگارش و منتشر می شود. این نشریات علمی توسط دانشجویان، اساتید، اعضای هیات علمی، تشکل ها و انجمن ها و کانون های دانشجویی منتشر و توزیع می شود. برای اخذ مجوز و امتیاز نشریه، متقاضیان باید یک درخواست کتبی مبنی بر اعلام نام نشریه، مشخصات مدیر مسئول و سردبیر، زمینه و ترتیب انتشار را به کمیته ناظر ارائه داده تا پس از بررسی ضوابط و قوانین، در صورت تایید کمیته بتوانند امتیاز نشریه دانشجویی را گرفته و مشغول فعالیت شوند.
شخصی که درخواست کسب امتیاز نشریه را به کمیته ناظر اعلام کرده و مورد تایید قرار می گیرد، به عنوان صاحب امتیاز نشریه شناخته می شود. صاحب امتیاز نشریه باید یکی از دانشجویان یا یکی از اعضای هیات علمی به عنوان شخص حقیقی یا یک تشکل، نهاد، کانون یا هر بخشی از دانشگاه به عنوان شخص حقوقی باشد. همچنین دانشجوی متقاضی امتیاز نشریه نباید هیچ گونه محکومیت منجر به توبیخ داشته و اعضای هیات علمی نیز نباید محکومیت منجر به انفصال از خدمت داشته باشند. در غیر این صورت برای عدم لغو امتیاز نشریه، باید این امتیاز را به یکی از اشخاص حقیقی یا حقوقی داخل دانشگاه واگذار نمایند.
یکی از اعضای نشریات علمی، مدیر مسئول بوده که باید شرایطی از جمله دانشجو یا عضو هیات علمی بودن، عدم محکومیت به توبیخ و انفصال از خدمت، عدم سابقه مشروطی برای دو نیمسال متوالی یا سه نیمسال متناوب برای دانشجویان، گذراندن حداقل دو نیمسال تحصیلی و حداقل 28 واحد درسی دانشجویان و عدم شهرت به فساد اخلاقی که در صورت عدم دارا بودن هر یک از این شرایط، صاحب امتیاز نشریه دانشجویی باید برای جلوگیری از لغو امتیاز نشریه، مدیر مسئول جدید را به کمیته معرفی نماید.
هیچ فرد حقیقی یا حقوقی نمی تواند مدیر مسئول، صاحب امتیاز یا سردبیر بیش از یک نشریه علمی دانشجویی باشد. در نشریات دانشجویی چاپ شده باید تمامی اطلاعات مربوط به تاریخ نشر، زمینه و دوره نشر، شماره نشریه، نام صاحب امتیاز، سردبیر و مدیر مسئول درج شود. همچنین موضوعات و ساختار نشریات علمی دانشجویی باید از قواعد خاصی تبعیت کرده که جزئیات آن ها در بخش های بعدی مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.
نشریات دانشجویی در واقع تریبونی برای بیان عقاید و حرف های دانشجویان بوده که دارای ساختار و قواعد مشخصی می باشد. صاحبان امتیاز نشریه های علمی دانشجویی از علاقه مندان جهت نگارش انواع مقالات علمی در این نشریه ها دعوت به عمل آورده و دانشجویانی که قلم خوبی داشته و مستعد فعالیت در نشریات علمی هستند، می توانند با رعایت قوانین و شرایط، شروع به نگارش در حیطه موضوع و عنوان آن نشریه نمایند. انتخاب موضوع نشریات معمولا توسط سردبیر انجام شده و مورد موافقت مدیر مسئول و صاحب امتیاز قرار می گیرد.
موضوعات و عناوین نشریات علمی دانشجویی می تواند در حیطه مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، هنری، ادبی، ورزشی، عقیدتی، صنفی، طنز و خبر باشند. هر یک از موضوعات برای یکی از شماره های نشریه انتخاب شده و در تاریخ در نظر گرفته شده به صورت ادواری، گاهنامه یا تک شماره منتشر می شود. همچنین نشریات علمی می توانند ویژه نامه هایی را در مناسبت های دلخواه با موضوع های متناسب با آن مناسبت منتشر نمایند.
انتخاب موضوع نشریه دانشجویی تاثیر بسیار زیادی در انتخاب آن نشریه توسط دانشجویان و در نتیجه موفقیت در توزیع و انتشار آن دارد. بنابراین بهتر است سردبیران موضوعات را متناسب با حال و احوال دانشجویان انتخاب کرده و مسائلی که جامعه دانشجویی در کشور با آن مواجه بوده را بیشتر مورد بررسی قرار دهند. هرچه موضوعات انتخاب شده برای نگارش مقالات در نشریه های دانشجویی به زبان حال دانشجویان و مسائل پیش روی آن ها نزدیک تر باشد، بیشتر مورد استقبال قرار می گیرد.
علاوه بر این، انتخاب موضوعات آموزشی در حوزه های تکنولوژی روز و در حیطه های تخصصی که برای دانشجویان و اساتید جالب بوده نیز با استقبال خوبی از سوی خوانندگان مواجه می شود. در نهایت موضوعات انتخاب شده برای نشریات علمی دانشجویی باید مورد موافقت کمیته ناظر در دانشگاه قرار گرفته تا اجازه انتشار و توزیع داشته باشد. پس از موضوع انتخابی، ساختار نشریات علمی دانشجویی در انتشار آن اهمیت داشته که این ساختار و جزئیات آن در بخش بعدی مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
همان طور که پیش تر توضیح داده شد، نشریات دانشگاهی به صورت ادواری، گاهنامه یا تک شماره و همچنین در قالب ویژه نامه با عنوان و مطالب مشخصی منتشر می شوند. نویسندگان و سردبیران می توانند در قالب عرف، قانون و مبانی و احکام اسلام، مطالب و تصاویری را در نشریات علمی دانشجویی خود چاپ و منتشر نمایند. در صورتی که مطالب یا تصاویر چاپ شده در نشریات خلاف مبانی اسلام یا حقوق عمومی و خصوصی باشد، امکان چاپ منتشر نشده و بالاتر از آن، امتیاز نشریه لغو می شود.
برای داشتن نشریه ای با محتوای مناسب که مورد استقبال خوانندگان قرار گیرد، باید ساختار نشریات علمی دانشجویی در نگارش و تدوین نشریه رعایت شود. نشریه دانشجویی معمولا از بخش های زیر تشکیل شده است:
در صفحه اول نشریه، عنوان و موضوع آن به همراه تصویری متناسب با موضوع، آرم دانشگاه، آرم نشریه دانشجویی درج می شود.
در هر نشریه علمی دانشجویی لازم است شناسنامه که شامل نام نشریه، اطلاعات مدیر مسئول، مشخصات سردبیر، نام نویسندگان، ویراستار، طراح و نام سایر افراد همکار به همراه بخش تشکر از افراد در صورت دلخواه و راه های ارتباطی با سردبیر نشریه بوده، درج شود.
معمولا برای نظم دهی بیشتر به مطالب نشریه بهتر است فهرستی از عناوین موضوعات و مطالب درج شده در نشریه دانشجویی تهیه شده و در ابتدای هر شماره نشریه قرار داده شده تا خوانندگان بدانند قرار است چه موضوعاتی را مطالعه نمایند.
در هر نشریه امکان انتشار یک یا چند مقاله توسط نویسندگان وجود داشته که در آن مطالبی از جنس موضوع و زمینه کاری نشریه دانشجویی درج و منتشر می شود.
در صورت دلخواه و با تصمیم گیری سردبیر نشریه، امکان چاپ یک یا چند مصابحه با افراد دلخواه در حوزه موضوع و زمینه کاری نشریه در نشریات علمی دانشجویی وجود دارد.
در پایان نشریات نیز بسته به موضوع و حیطه کاری، سردبیر می تواند سرگرمی هایی مانند جدول یا بازی قرار داده و همچنین از مخاطبان و خوانندگان تشکر و قدردانی نماید. همچنین سردبیر می تواند در ابتدا یا انتهای نشریه، سخنی با مخاطبان خود داشته باشد. با رعایت ساختار نشریات علمی دانشجویی، نشریه مورد نظر مورد استقبال بیشتری قرار خواهد گرفت.
همان طور که در بخش قبلی توضیح داده شد، نشریات دانشجویی دارای ساختار مشخصی بوده که در صورت رعایت می توانند به عنوان یک نشریه موفق عمل کنند. اما تنها ساختار نشریات علمی در موفقیت و مورد استقبال قرار گرفتن آن ها موثر نبوده و داشتن محتوای جذاب و به طور کلی نحوه نگارش آن ها نیز مهمترین عامل در استقبال خوانندگان می باشد. هنگام نگارش نشریه و تدوین آن باید موارد و اصولی رعایت شده که به طور معمول عبارتند از:
استفاده از موضوعات و عناوینی که به مسائل و احوال دانشجویان نزدیک بوده یا بررسی مسائل روز مانند تکنولوژی و موضوعات آموزشی برتر
داشتن ابتکار در صفحه آرایی و آرایش صفحه به منظور انتقال هرچه بهتر مطالب به مخاطبان
داشتن لوگوی جذاب و موثر و درج شناسنامه نشریه در صفحه اول
استفاده از تعداد ستون و قالب مناسب برای عکس و مطالب در صفحه آرایی
استفاده از رنگ و فونت مناسب برای درج مطالب و تصاویر
بهتر است مطالب طولانی و خسته کننده نبوده و نهایت 800 کلمه در هر تیتر چاپ شود.
استفاده از تیترهای کوتاه و جذاب
بهره بردن از مطالب سیاسی روز می تواند به جذابیت محتوای منتشر شده بیفزاید. همچنین استفاده از مطالب فرهنگی اجتماعی مانند بررسی و نقد فیلم های روز، معرفی کتاب، تئاتر و فیلم، صحبت درباره چهره های شاخص، درج شعر و نثر زیبا و ... می تواند در جذب مخاطبان موفق باشد.
همچنین نویسندگان و سردبیران می توانند از مطالب صنفی مانند نقد و بررسی شرایط تحصیل دانشجویان، وضعیت خوابگاه ها، کیفیت غذای سلف، کیفیت کلاس های آموزشی و سایر امکانات ارائه شده به دانشجویان در قالب طنز یا جدی استفاده نمایند. علاوه بر این می توانند در میان مقالات منتشر شده از یادداشت هایی کوتاه و مصاحبه با مدیران و مسئولان یا سایر افراد برجسته به منظور جذب بیشتر مخاطب استفاده کنند.
با توجه به مطالب ارائه شده در بخش های قبلی مقاله، در هر یک از دانشگاه های سراسر کشور دانشجویان، اساتید و نهاد و تشکل های موجود می توانند به نگارش و انتشار نشریه با کسب موافقت از کمیته ناظر بپردازند. برای داشتن نشریه دانشجویی موفق، نویسندگان و سردبیران باید قوانین و ساختاری را در تدوین نشریه رعایت کرده و نگارش ایده آل و جذابی را برای مخاطبان خود داشته باشند. بدین ترتیب مطالب درج شده در نشریه آن ها موثر و جذاب بوده و مورد استقبال دانشجویان قرار می گیرد.
در هر دانشگاه نشریات مختلفی در سال های اخیر منتشر شده، مانند نشریه های هلال سلامتی، اطمینان، نشاط، ندای دانشجو، زاویه دید در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی، نشریات آزادی و لومینو دانشگاه یزد، نشریه توتم و آرمان دانشگاه خوارزمی، نشریه برگ سبز و باستان پژوه دانشگاه تهران و ... که به صورت ماهنامه، فصل نامه، ویژه نامه و ... در دانشگاه ها منتشر می شوند. برای نمونه چند فایل از نشریات دانشگاه ها در ادامه این بخش قرار داده شده است.
نام نشریه | لینک دانلود |
صنعت سبز | دانلود |
باستان پژوه | دانلود |
چرخه | دانلود |
با دانلود و مشاهده نشریات قرار داده شده در لینک های بالا، متقاضیان می توانند با نحوه نگارش و ساختار نشریات علمی دانشجویی آشنا شده تا در صورت دلخواه بتوانند از آن ها ایده گرفته و نشریه مورد نظر خود را تهیه و تدوین نمایند. آشنایی هرچه بیشتر با نمونه های نشریات موفق چاپ شده در دانشگاه ها، به نویسندگان و سردبیران در انتشار نشریات و مقالات جذاب تر و موثرتر کمک خواهد کرد.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص نشریه دانشجویی چیست را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️نشریات دانشجویی در واقع نشریه ای با نام و زمینه کاری مشخص بوده که به صورت ادواری، گاهنامه یا تک شماره و حتی در قالب ویژه نامه منتشر می شود. در این مقاله جزئیات نشریه دانشجویی و شرایط انتشار آن به طور کامل توضیح داده شده است.
✔️هر نشریه علمی دانشجویی دارای ساختار و قوانین نگارش مشخصی بوده که شامل عنوان، فهرست مطالب، مقالات نوشته شده، مصاحبه های انجام شده با افراد برجسته، یادداشت هایی کوتاه برای سخن با مخاطبان و ... بوده که این ساختار و نحوه نگارش نشریات دانشجویی در متن مقاله پیش رو ارائه شده است.
✔️نویسندگان و سردبیران نشریه های دانشجویی می توانند مقالاتی در حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، طنز و ... را نوشته و در نشریه دانشجویی چاپ و منتشر نمایند. تمامی موضوعات قابل نشر در نشریات علمی دانشجویی در این مقاله به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است.
برای مشاوره نشریه دانشجویی چیست
برای مشاوره نشریه دانشجویی چیست
نحوه نگارش نشریه دانشجویی به چه شکله؟
سلام، نحوه نگارش نشریه دانشجویی در متن مقاله توضیح داده شده است.
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©