برای دانشجویان دانشگاه های مختلف دو نوع معدل ترمی و کل لحاظ شده که فرمول و نحوه محاسبه آن ها یکسان می باشد. برای محاسبه معدل ترمی کافی است نمره هر درس را در ضریب مربوط به آن ضرب کرده و حاصل های به دست آمده را با هم جمع و در انتها بر تعداد واحد اخذ شده در همان ترم تقسیم نمایند. نحوه محاسبه معدل کل بر اساس نمرات کسب شده تمام دروس چارت تحصیلی می باشد.
برای مشاوره نحوه محاسبه معدل دانشگاه
برای مشاوره نحوه محاسبه معدل دانشگاه
دانشجویانی که در مقاطع و رشته های مختلف دانشگاهی تحصیل می کنند، به دلایل مختلف از جمله استخدام در سازمان ها و شرکت ها، ادامه تحصیل و شرکت در کنکورهای مقاطع بالاتر، نیاز به دانستن معدل ترمی و کل دوره تحصیلی خود دارند. فرمول محاسبه معدل کل و ترمی برای دانشگاه های مختلف معمولا مشابه بوده و تنها برخی قوانین دانشگاه ها در محاسبه میانگین نمرات درسی می تواند متفاوت باشد.
فارغ التحصیلان و همچنین دانشجویانی که در دانشگاه ها مشغول به تحصیل هستند، برای محاسبه معدل ترمی و کل خود باید از فرمول و نحوه محاسبه اطلاع داشته باشند. به همین جهت در مقاله پیش رو ابتدا فرمول محاسبه معدل کل و ترمی دانشگاه توضیح داده شده و سپس توضیحات کامل درباره نحوه محاسبه معدل برای دانشگاه های دولتی، آزاد، غیر انتفاعی و همچنین دانشگاه های پیام نور و علمی کاربردی ارائه شده است.
همزمان با آغاز هر نیمسال تحصیلی انتخاب واحد دانشجویان انجام شده و سپس مطابق با واحدهای درسی انتخابی باید در کلاس های آموزشی آن ترم شرکت نمایند. در پایان هر نیمسال از جمله ترم آخر، امتحانات پایانی مطابق واحدهای درسی انتخاب شده در آن ترم دانشجو برگزار شده و پس از اتمام امتحانات، کارنامه ای تحت عنوان کارنامه عملکرد نیمسال تحصیلی جاری فرد منتشر می شود. در این کارنامه تمامی نمرات مربوط به دروس گذرانده شده یا مردودی دانشجویان در ترم مورد نظر به همراه میانگین این نمرات درج می شود.
میانگین نمرات دانشجویان در هر نیمسال تحصیلی با عنوان معدل ترمی دانشگاه شناخته شده و با توجه به عملکرد دانشجو در آن ترم و نمرات کسب کرده در امتحانات پایانی محاسبه می شود. دانشجویانی که حد نصاب معدل قبولی در مقطع تحصیلی خود را کسب کرده باشند، می توانند نسبت به انتخاب واحد در ترم بعدی اقدام نمایند. اما دانشجویانی که معدل ترمی آن ها به حد نصاب قبولی نرسیده باشد، مشروط شده و شرایط خاصی برای انتخاب واحد و همچنین ادامه تحصیل آن ها در دانشگاه در نظر گرفته می شود.
نحوه محاسبه معدل نیمسال های تحصیلی دانشگاه ها از جمله ترم آخر، به این صورت بوده که نمرات کسب شده دانشجو در هر درس ضرب در تعداد واحدهای در نظر گرفته شده برای هر درس شده، سپس همه این ضرایب به دست آمده با هم جمع و تقسیم بر تعداد واحدهای اخذ شده در ترم جاری می شود. بنابراین می توان گفت ارزش واحدهای درسی دانشجو در محاسبه معدل ترمی فرد بسیار موثر بوده و هرچه ضرایب دروس بالاتر باشد، تاثیر درس مورد نظر در معدل ترمی نیز بیشتر می شود.
نمرات دروسی که دانشجویان در فرآیند حذف و اضافه دانشگاه یا در طول ترم آن ها را حذف کردند، در معدل ترمی تاثیر گذار نخواهد بود، اما نمرات دروس مردودی دانشجو در این معدل ترمی محاسبه می شود. بنابراین به دانشجویان توصیه شده تا برای داشتن عملکردی بهتر در معدل پایان ترم، در انتخاب واحدها و کلاس های آموزشی دقت کرده و تنها دروسی را انتخاب نموده که از پاس کردن و کسب نمره ایده آل در آن ها مطمئن هستند. مجموع معدل های دانشجو به اضافه معدل ترم آخر، میانگین کل نمرات او را تشکیل داده که در بخش بعدی مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
علاوه بر معدل ترمی دانشجویان، در مدرک پایان تحصیلات افراد معیار دیگری نیز با عنوان معدل کل دانشگاه وجود دارد. این معدل، معیاری برای سنجش نحوه و کیفیت تحصیل دانشجویان در طول دوره درسی خود در دانشگاه بوده و همچنین در ادامه تحصیل افراد در مقاطع بالاتر و استخدام آن ها در سازمان ها و شرکت ها موثر می باشد. می توان گفت معدل نیمسال اول و نیمسال دوم تحصیلی دانشجویان در معدل کل آن ها تاثیر گذار می باشد.
نمرات دروس مردودی دانشجویان در هر ترم هم در معدل ترمی همان نیمسال تحصیلی و هم در ریز نمرات و معدل کل آنها تاثیر گذار می باشد. با وجود اخذ مجدد واحد درسی مردودی در ترم های بعدی و گذراندن آن با نمره قبولی، علاوه بر نمره جدید، نمره قبلی و مردودی نیز در معدل کل و ریز نمران دانشجویان ثبت می شود. تنها در صورتی که افراد در یکی از دروس خود در طول دوره درسی مردود شوند، می توانند درخواست حذف نمره آن درس را از معدل کل خود بدهند. دروس حذف شده دانشجویان در هر نیمسال تحصیلی نیز تاثیری در محاسبه معدل کل افراد در پایان تحصیلاتشان ندارد.
محاسبه معدل کل دانشگاه نیز بر اساس ارزش در نظر گرفته شده برای واحدهای درسی بوده و بدین صورت است که نمرات اخذ شده دانشجویان برای تمامی دروس چارت تحصیلی در ارزش آن ها یعنی تعداد واحد در نظر گرفته شده برای هر درس ضرب شده، سپس مجموع این ضرایب محاسبه و تقسیم بر تعداد کل واحدهای درسی گذرانده شده دانشجو در آن مقطع تحصیلی می شود. برای داشتن معدل کل بالاتر در دانشگاه، دانشجویان باید با برنامه ریزی، بهترین انتخاب واحد را در هر ترم انجام داده و نمرات ایده آلی در هر درس کسب نمایند.
معدل کل دانشگاه در واقع حاصل عملکرد دانشجویان در تمامی ترم های تحصیلی و در کل دوره درسی آن ها می باشد. نحوه محاسبه معدل و قوانین در نظر گرفته شده برای نمرات و کارنامه ترمی و کل دانشجویان ممکن است در دانشگاه های مختلف کمی متفاوت بوده که در بخش های بعدی مقاله، مراحل و فرمول محاسبه معدل دانشگاه های دولتی، آزاد، پیام نور، غیر انتفاعی و علمی کاربردی به تفکیک توضیح داده شده است.
دانشگاه های دولتی هر سال زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور تعداد زیادی دانشجو را در رشته ها و مقاطع مختلف پذیرش می نمایند. دانشجویان پس از پذیرش، در ابتدای هر نیمسال تحصیلی باید نسبت به انتخاب واحدهای درسی خود اقدام کرده و سپس در کلاس های مربوطه شرکت نمایند. در انتهای هر نیمسال نیز باید در امتحانات پایانی شرکت کرده و در صورت کسب نمره قبولی، واحدهای درسی خود را پاس کنند. نمرات مربوط به دروس اخذ شده و گذرانده شده در هر نیمسال، معدل ترمی دانشجو را تشکیل می دهد.
در کل دوره تحصیلی دانشجویان باید تعداد مشخصی واحد درسی که در چارت تحصیلی آن ها درج شده را گذرانده و نمره قبولی را در آن ها کسب نمایند بنابراین داوطلبان باید تعداد واحد هر ترم دانشگاه سراسری را بدانند. مجموع نمرات دروس گذرانده شده در کل ترم های تحصیلی هر مقطع، معدل کل دانشجویان را ساخته که این معدل در مدرک فراغت از تحصیل آن ها درج می شود. نحوه و فرمول محاسبه معدل کل و ترمی دانشگاه های دولتی یکسان بوده و به صورت زیر می باشد:
(نمره درس 1 × تعداد واحد همان درس یا ضریب مربوطه) + ( نمره درس 2 × تعداد واحد درس 2 یا ضریب مربوطه) +..... (نمره درس n × تعداد واحد درس n یا ضریب مربوطه) ÷ مجموع تمام واحد های اخذ شده = فرمول محاسبه معدل دانشگاه های دولتی
دروس حذف شده دانشجویان تاثیری در معدل ترمی و کل دانشگاه های دولتی نداشته و نمرات دروس مردودی نیز تنها در معدل همان ترم جاری تاثیرگذار می باشد. نمرات تمامی دروس دانشجویان در لیست ریز نمرات دانشگاه درج شده و معدل کل درج شده در مدرک پایان تحصیلات افراد نیز در روند استخدام متقاضیان یا ادامه تحصیل آن ها در مقاطع بالاتر مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین دانشجویان باید با تلاش و برنامه ریزی بهتر، سعی در بالا بردن معدل دانشگاه دولتی خود داشته تا از مزایای معدل بالا از جمله پذیرش بدون کنکور استعدادهای درخشان در مقاطع بالاتر استفاده نمایند.
همان طور که در بخش های قبل توضیح داده شد، دو مدل میانگین نمرات با عناوین معدل کل و ترمی برای دانشجویان در نظر گرفته می شود. دانشگاه آزاد اسلامی نیز در مقاطع و رشته های مختلف خود در مراکز سراسر کشور، در طول تحصیل دانشجویان دو نوع معدل ترمی که بر اساس نمرات هر نیمسال تحصیلی دانشجو محاسبه شده و معدل کل که بر اساس تمامی دروس و واحدهای گذرانده شده دانشجو در طی تحصیل محاسبه شده را لحاظ می نماید.
ممکن است قوانینی برای محاسبه دروس مردودی و حذف شده در معدل کل و ترمی دانشجویان در واحدهای دانشگاه آزاد در نظر گرفته شده که در این صورت در اطلاعیه های سایت دانشگاه آزاد و واحد محل تحصیل منتشر می شود. اما به طور معمول دروس حذف شده تاثیری در معدل دانشجو نداشته و دروس مردودی نیز در معدل کل داوطلب تاثیری ندارد. به طور کلی فرمول و نحوه محاسبه معدل دانشگاه آزاد به صورت زیر می باشد:
(نمره درس اول × تعداد واحد درس اول یا ضریب مربوطه) + ( نمره درس دوم × تعداد واحد درس دوم یا ضریب مربوطه) +..... (نمره درس آخر × تعداد واحد درس آخر یا ضریب مربوطه) ÷ مجموع تمام واحد های اخذ شده = فرمول محاسبه معدل دانشگاه های آزاد
مشروطی یا عدم مشروط شدن دانشجویان بر اساس معدل ترمی آن ها تعیین شده و در صورت عدم کسب حد نصاب معدل ترمی، مطابق با قوانین مشروطی دانشگاه آزاد با آن ها برخورد می شود. معدل کل دانشگاه آزاد در مدرک فراغت از تحصیل و گواهی موقت پایان تحصیلات دانشجویان درج شده و در اشتغال به کار و ادامه تحصیل مد نظر قرار می گیرد. بنابراین به دانشجویان توصیه شده تا با تلاش و برنامه ریزی صحیح، معدل دانشگاه آزاد خود را بهبود و ارتقا دهند.
دانشگاه پیام نور یکی دیگر از مراکز آموزشی زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده که هر سال دانشجویان بسیاری را در رشته ها و مقاطع مختلف خود از طریق کنکور یا پذیرش بدون آزمون، جذب می نماید. هر دانشجو پس از پذیرش در دانشگاه پیام نور باید تعداد مشخصی واحد درسی را در تعداد ترمی مشخص با نمره قبولی بگذراند. میانگین نمرات دانشجو در طول هر نیمسال تحصیلی، معدل ترمی او را ساخته و میانگین نمرات کل دروس گذرانده شده در طی تحصیل، معدل کل دانشگاه را تشکیل می دهد. نحوه و فرمول محاسبه معدل دانشگاه پیام نور به صورت زیر می باشد:
(مجموع اعداد حاصل از نمرات هر درس ضرب در تعداد واحد مربوط به آن) تقسیم بر تعداد کل واحدها = فرمول محاسبه معدل دانشگاه های پیام نور
هر یک از دروس موجود در چارت تحصیلی دانشجویان دانشگاه پیام نور دارای یک ارزشی بوده که تعداد واحد یا ضریب مربوط به آن درس بر اساس همان میزان ارزش تعیین می شود. هر چه تعداد واحد یا ضریب درسی بالاتر باشد، تاثیر آن در معدل کل و ترمی دانشجویان بیشتر می شود. این ضریب بر اساس میزان اهمیت درس مورد نظر در رشته و دوره تحصیلی افراد توسط سیستم آموزشی تعیین می شود. معدل کل در مدرک اصلی یا گواهی موقت پایان تحصیلات دانشجویان درج شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
پذیرش دانشگاه های غیر انتفاعی از دو طریق شرکت در کنکور سراسری و جذب بدون آزمون در رشته ها و مقاطع مختلف انجام می گیرد. علاوه بر کیفیت رشته و دانشگاه محل تحصیل، فاکتور مهم دیگر در میزان ارزش مدرک فارغ التحصیلی دانشجویان، معدل کسب شده در طی دوره دانشگاهی آن ها می باشد. فرمول و نحوه محاسبه معدل دانشگاه غیر انتفاعی در ادامه بیان شده که با استفاده از آن دانشجویان می توانند معدل کل و ترمی خود را محاسبه نمایند.
(نمره درس 1 × تعداد واحد همان درس یا ضریب مربوطه) + ( نمره درس 2 × تعداد واحد درس 2 یا ضریب مربوطه) +..... (نمره درس n × تعداد واحد درس n یا ضریب مربوطه) ÷ مجموع تمام واحد های اخذ شده = فرمول محاسبه معدل دانشگاه های غیر انتفاعی
ضرایب مربوط به هر درس توسط سیستم آموزشی دانشگاه های غیر انتفاعی تعیین شده و در چارت تحصیلی دانشجویان درج می شود. دروسی که اهمیت بالاتری در رشته و مقطع دانشگاهی افراد دارند، ضرایب و تعداد واحد بالاتری داشته و تاثیر بیشتری در معدل کل و ترمی دانشجویان دارد.
معدل ترمی دانشگاه غیر انتفاعی بر اساس نمرات کسب شده فرد طی هر نیمسال تحصیلی محاسبه می شود. معدل کل دانشگاه بر اساس کل نمرات تمامی دروس گذرانده شده از ابتدا تا انتهای دوره تحصیلی محاسبه شده و در مدرک اصلی و گواهی موقت پایان دوره دانشجویان درج می شود. ترم تابستان دانشجویان دارای معدل ترمی نبوده، اما نمرات مربوط به نیمسال تابستان و تک درس های اخذ شده احتمالی، در معدل کل دانشگاه غیر انتفاعی لحاظ می شود.
دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی می توانند نمرات دروسی که در هر ترم گذراندند را در تعداد واحدهایشان ضرب و سپس مجموع آن ها را محاسبه نموده و بر تعداد واحدهای اخذ شده در همان نیمسال تقسیم نموده تا معدل ترمی آن ها محاسبه شود. معدل کل دانشگاه علمی کاربردی نیز با همین فرمول و بر اساس نمرات کسب شده در کل دوره تحصیلی محاسبه می شود. نحوه محاسبه معدل دانشگاه علمی کاربردی به صورت زیر می باشد:
حاصل جمع (هر نمره موجود در ریز نمرات دانشجو ضرب در ضریب مربوط به آن) ÷ تعداد واحد های اخذ شده = فرمول محاسبه معدل دانشگاه علمی کاربردی
در صورتی که دانشجویان ترم تابستان داشته باشند، معدل ترمی برای آن محاسبه نشده اما نمرات مربوط به ترم های تابستان و تک درس ها در معدل کل دانشگاه علمی کاربردی موثر بوده و محاسبه می شود. مهمترین معدلی که در طول دوره تحصیلی دانشجویان مد نظر قرار می گیرد، همان معدل کل بوده که پس از اتمام مقطع تحصیلی محاسبه شده و در آزمون های استخدامی، اشتغال به کار، ادامه تحصیل و سایر موارد مورد استفاده قرار می گیرد. دانشجویان باید با برنامه ریزی و تلاش صحیح، سعی در بهبود معدل کل دانشگاه خود و ارتقای کیفیت مدرک تحصیلی خود داشته باشند.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص نحوه محاسبه معدل دانشگاه را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی مشاوره تحصیلی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ معدل ترمی دانشگاه بر اساس نمرات کسب شده دانشجویان در طول ترم و همچنین در امتحانات پایانی نیمسال تحصیلی جاری محاسبه می شود. معدل ترمی همان میانگین نمرات دروس اخذ شده در طول هر نیمسال بوده که نحوه محاسبه آن در متن مقاله ارائه شده است.
✔️ دانشجویان دانشگاه های دولتی تعدادی مشخصی واحد درسی را در طی سنوات تحصیلی خود اخذ و پاس نموده که میانگین کل نمرات این دروس گذرانده شده در طی تحصیل، معدل کل افراد را شکل داده که در متن مقاله پیش رو فرمول و نحوه محاسبه این معدل کل به طور کامل توضیح داده شده است.
✔️ واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور بر اساس ارزش واحدی دروس یا همان ضریب مربوط به هر درس عملی یا تئوری، معدل دانشجویان را محاسبه و در مدرک پایان تحصیلات آن ها درج می کند. در این مقاله فرمول محاسبه معدل دانشگاه آزاد به طور کامل ارائه شده است.
برای مشاوره نحوه محاسبه معدل دانشگاه
برای مشاوره نحوه محاسبه معدل دانشگاه
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©