یکی از مهم ترین اهداف دانش آموزان در تمامی مقاطع، کسب نمرات بالا و یادگیری عمقی مطالب می باشد که نیازمند تلاش و مطالعه می باشد. دانش آموزان می توانند برای دستیابی به این هدف از روش های مختلف برنامه ریزی برای مدرسه و مطالعه استفاده نموده و علاوه بر داشتن استراحت و تفریح، به مطالعه، یادگیری و مرور درس ها پرداخته و استرس کمتری را برای امتحانات داشته باشند.
برای مشاوره آشنایی با نحوه برنامه ریزی برای مدرسه
برای مشاوره آشنایی با نحوه برنامه ریزی برای مدرسه
یکی از مهم ترین دغدغه های والدین و دانش آموزان در تمامی پایه های تحصیلی، داشتن برنامه ای جامع برای مطالعه دروس می باشد که علاوه بر درنظر داشتن استعداد ها و توانایی های دانش آموز در یادگیری، زمان کافی برای استراحت، مرور دروس در موعد امتحانات و سایر موارد را نیز شامل شود. از این رو داشتن برنامه ریزی برای مدرسه یکی از تاثیرگذارترین موارد در یادگیری و مطالعه دروس می باشد.
برنامه ریزی درسی برای مدرسه دارای روش ها و انواع مختلفی می باشد که این برنامه ریزی می بایست با توجه به استعداد، قدرت یادگیری، مقطع تحصیلی، هدف و سایر موارد مربوط به دانش آموز انجام شود و نمی توان برای تمامی دانش آموزان برنامه ای واحد در نظر گرفت. با توجه به اهمیت یادگیری دروس توسط دانش آموزان، در ادامه مقاله به معرفی روش های برنامه ریزی برای مدرسه مانند روش نویل مدورا، بولت ژورنال و GTD پرداخته شده و جزئیاتی مانند بهترین روش ها و زمان مناسب برای شروع برنامه ریزی بیان شده است.
برنامه ریزی برای مدرسه اصولی است که دانش آموزان می توانند به راحتی زمان مطالعه خود را مدیریت کرده و خود را برای اهداف در نظر گرفته شده آماده نمایند. در این برنامه ریزی، دانش آموزان باید بتوانند نسبت به شناخت روش های برنامه ریزی برای مدرسه آگاه بوده و بهترین آن ها را برای خود انتخاب نمایند. روش های برنامه ریزی درسی شامل موارد مختلفی می باشد که در ادامه مهمترین آن ها بیان می گردد:
این روش به عنوان یکی از ساده ترین روش های برنامه ریزی درسی بوده که کلیات اجرای آن براساس گام های زیر می باشد:
گام اول: مشخص نمودن لیست کارهای روزانه
گام دوم: اولویت بندی
گام سوم: بازنگری اولویت ها
گام چهارم: اجرای روش برنامه ریزی
در این روش، ابتدا دانش آموزان بر روی اهداف اولویت دار برنامه ریزی کرده و آن ها را براساس ساعت مشخص انجام می دهند. بعد از جمع بندی، فرصت به اولویت های پایین تر می رسد که دانش آموزان باید در ساعت مشخصی آن ها را انجام دهند.
در این روش، دانش آموزان به منظور برنامه ریزی برای مدرسه، ابتدا تمامی کارهای روزانه، هفتگی و ماهانه را در جدول های خاصی ثبت نموده و بعد از آن، هر کدام را براساس اولویت مدنظر اجرا می نماید. در این روش، دانش آموزان برنامه ریزی اوقات فراغت را نیز باید در نظر داشته باشند.
در این روش، دانش آموزان در راستای برنامه ریزی برای مدرسه، اهداف خود را به صورت کامل اولویت بندی کرده و در ادامه، برای اجرای هر کدام از آن ها باید زمان مشخصی را در نظر داشته باشد. در این روش دانش آموز در هر مرحله می تواند عملکرد خود را ارزیابی نماید.
مهمترین موضوع در برنامه ریزی برای مدرسه این است که دانش آموز باید ابتدا شرایط و قابلیت های خود برای اجرای برنامه درسی شناسایی نموده و براساس وضعیت خود، بهترین روش را برای مطالعه دروس انتخاب نماید. دانش آموزان می بایست علاوه بر آشنایی با نحوه و روش مطالعه، عملکرد خود را در هر روشی ارزیابی نمایند تا به نتیجه مطلوب برسند، زیرا در بسیاری از مواقع دانش آموزان دارای برنامه مناسب و روش صحیحی هستند اما به دلیل عدم آشنایی با روش های مطالعه دروس و یادگیری، حتی با صرف زمان زیاد برای مطالعه، نتیجه مطلوبی نیز کسب نمی کنند.
یکی از مهمترین سوالاتی که دانش آموزان به منظور اجرای برنامه ریزی برای مدرسه همیشه مطرح می نمایند این است که زمان شروع برنامه ریزی برای مدرسه چه زمانی باید باشد؟ برای پاسخ به این سوال باید بیان کرد که دانش آموزان باید همیشه این موضوع را در نظر داشته باشند که حجم مطالب درسی با گذشت سال تحصیلی بیشتر شده و بهتر است دانش آموزان به صورت روزانه برنامه ریزی نمایند.
دانش آموزان جهت اجرای برنامه ریزی برای مدرسه، می بایستی دفتر روزانه برنامه ریزی تهیه نمایند و تمامی فعالیت های درسی و غیر درسی را در آن ثبت نموده و بعد از آن، به مطالعه دروس در همان روز بپردازند. البته لازم به ذکر است که برنامه ریزی درسی دوازدهم به دلیل نزدیک شدن به زمان کنکور سراسری و اهمیت موفقیت در آن، شامل تست و نکات بیشتری نیز می باشد که دانش آموزان می بایست به آن توجه داشته باشند.
خاطر نشان می گردد که بهتر است دانش آموزان برنامه ریزی خود را از ابتدای زمان شروع مدارس سال تحصیلی انجام دهند تا حجم مطالب برای مطالعه بیشتر نشود. همچنین برخی از مدارس، شروع سال تحصیلی را در نیمه تابستان اعلام می نمایند تا دانش آموزان با داشتن زمان بیشتر، به مطالعه دروس خود بپردازند.
دانش آموزان برای مطالعه دروس مدرسه، ابتدا باید نسبت به انواع دروس آشنا باشند تا بتوانند با نحوه برنامه ریزی برای مدرسه آشنا شوند. دروس در مدرسه به دو دسته حفظی و تحلیلی تقسیم می شوند که در ادامه نحوه مطالعه هر کدام توضیح داده می شود. همچنین لازم به ذکر است که برنامه ریزی برای مدرسه در هر یک از پایه ها متفاوت است که در ادامه جدول برنامه ریزی هر یک از مقاطع ارائه شده است.
جدول برنامه ریزی پایه های مختلف | |
مقطع دبستان | مقطع متوسطه |
برنامه ریزی درسی پایه اول | برنامه ریزی درسی پایه هفتم |
برنامه ریزی درسی پایه دوم | برنامه ریزی درسی پایه هشتم |
برنامه ریزی درسی پایه سوم | برنامه ریزی درسی پایه نهم |
برنامه ریزی درسی پایه چهارم | برنامه ریزی درسی پایه دهم |
برنامه ریزی درسی پایه پنجم | برنامه ریزی درسی پایه یازدهم |
برنامه ریزی درسی پایه ششم | برنامه ریزی درسی پایه دوازدهم |
دانش آموزان در صورتی که قصد داشته باشند برنامه ریزی برای مدرسه را جهت مطالعه دروس حفظی داشته باشند، لازم است ابتدا نسبت به مطالعه اجمالی و سطحی مطالب اقدام نمایند. در ادامه می بایست دانش آموزان مطالبی که به صورت سطحی مطالعه کرده اند را در قالب پرسش از خود مطرح نموده و در ادامه به صورت عمیق و کاملا دقیق مطالب را مطالعه نمایند، به طوری که می توانند برای این موضوع، یادداشت برداری نیز انجام دهند. در انتها، دانش آموزان می توانند نسبت به بازخوانی و مرور مطالب اقدام کرده و مطالعه دروس حفظی را به اتمام برسانند.
برای دروسی که به صورت تحلیلی بوده و دانش آموزان نیاز به استفاده از فرمول برای حل مسائل دارند، ابتدا لازم است که به صورت کامل مطالب مرور گردد تا اصل مفاهیم برای دانش آموزان مشخص گردد. در ادامه دانش آموزان می توانند با استفاده از سوالات تشریحی که در کتاب های درسی در نظر گرفته شده است به مطالب مسلط شوند و در امتحان تشریحی موفق تر عمل کنند.
خاطر نشان می گردد در صورتی که دانش آموزان اقدامات اشاره شده را به صورت کامل انجام دهند، می توانند با استفاده از کتاب های کمک آموزشی و از طریق روش های تست زنی به مطالعه دروس تحلیلی بپردازند. همچنین لازم به ذکر است که برای مطالعه دروس تحلیلی، مهمترین مسئله یادگیری مفاهیم می باشد که دانش آموزان باید از کتاب های درسی برای این موضوع استفاده نمایند. در ادامه، باید دانش آموزان به حل سوالات متنوع بپردازند تا مطالب در ذهن دانش آموزان تثبیت گردد.
دانش آموزان به منظور برنامه ریزی برای مدرسه باید با جدول برنامه ریزی آشنا باشند تا بتوانند متناسب با جدول های اشاره شده، مطالب درسی را مطالعه نمایند. جدول برنامه ریزی برای مدرسه شامل روزانه، هفتگی و ماهانه می باشد. معلمان و دانش آموزان می توانند در کنار مطالعه دروس، از طریق همیار معلم، به آموزش های خوبی برای یاددهی و یادگیری دروس دست یابند.
در جدول روزانه دانش آموزان باید تمامی فعالیت های درسی و غیر درسی را در آن ثبت نموده و در ادامه، با اولویت بندی هر کدام بتوانند برای اجرای آن ها قدم بردارند. خاطر نشان می گردد که در جدول روزانه، باید دانش آموز در انتهای هر روز عملکرد خود را ارزیابی نماید که در ادامه، نمونه ای از جدول برنامه ریزی روزانه بیان شده است:
در جدول برنامه ریزی هفتگی، دانش آموزان باید برنامه کوتاه مدت هفتگی خود را در آن درج نموده و آن را اجرا نمایند. در این جدول، برای تمامی روزهای هفته برنامه ریزی صورت گرفته تا دانش آموز بتواند عملکرد مطالعه ای خود در هر هفته را بررسی نماید. لازم به ذکر است که برنامه ارائه شده برای برنامه ریزی کنکوری برای عید نیز کاربرد داشته و دانش آموزان می توانند با ایجاد تغییرات در آن با توجه به رشته تحصیلی خود، آمادگی بیشتری برای شرکت در کنکور داشته باشند.
اصول برنامه ریزی ماهانه به این صورت می باشد که دانش آموزان باید نگاه بلند مدتی به مطالعه دروس داشته باشند. براساس جدول برنامه ریزی ماهانه، دانش آموزان باید تمامی مطالبی که در طول یک ماه تدریس شده را به صورت کامل مطالعه نمایند تا بتوانند با جمع بندی هر ماه، برنامه ماه بعد را شروع نمایند. روش جمع بندی هم می تواند براساس شرکت در آزمون های آزمایشی ماهانه باشد.
لازم به ذکر می باشد که دانش آموزان بعد از جمع بندی ماهانه، در دروسی که ضعیف می باشند، لازم است در ماه بعد، براساس جدول روزانه و ماهانه، برنامه مطالعاتی ویژه ای را برای آن ها در نظر بگیرند تا بتوانند در طی ماه های آینده، نسبت به رفع نقاط ضعف خود اقدام نمایند. خاطر نشان می گردد که دانش آموزان به منظور برنامه ریزی برای مدرسه باید تمامی قابلیت های خود را در نظر داشته باشند.
یکی از مهمترین چالش های دانش آموزان به منظور برنامه ریزی برای امتحانات مدارس می باشد. دانش آموزان در صورتی که از جدول روزانه، هفتگی و ماهانه برای مطالعه دروس استفاده نمایند، در واقع تمامی مطالب درسی را براساس زمان تدریس مطالعه نموده و انباشت مطالب صورت نمی گیرد.
مهمترین نکته ای که دانش آموزان باید توجه نمایند این است که باید مطالب تدریس شده هر روز، در همان روز مطالعه گردد تا اصول جدول برنامه ریزی هفتگی و ماهانه برقرار گردد. دانش آموزان برای امتحانات مدارس باید طوری در طول سال تحصیلی مطالعه نمایند که مطلب جدیدی برای شب امتحان باقی نمانده باشد و دانش آموز صرفا با مرور مطالب درسی، برای امتحانات شرکت نماید.
خاطر نشان می گردد دانش آموزان باید براساس اصول و نحوه مطالعه دروس تحلیلی و حفظی اقدام نموده و نحوه مطالعه هر کدام را متناسب با نوع دروس رعایت نمایند. مهمترین نکته برای امتحانات مدارس این است که دانش آموزان اگر مطالعه روزانه داشته باشند، مسلما برای شب امتحان استرس نخواهند داشت.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص روش های برنامه ریزی برای مدرسه را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ همانطور که در متن مقاله نیز به آن اشاره شد، با توجه به به افزایش میزان مطالب درسی با گذشت سال تحصیلی، بهتر است دانش آموزان به صورت روزانه برنامه ریزی نموده و با توجه به حجم مطالب برنامه ریزی کلی هفتگی و ماهانه نیز داشته باشند.
✔️ برنامه ریزی برای مدرسه شامل روش های مختلفی مانند نویل مدورا، بولت ژورنال و GTD می باشد که توضیحات و نحوه برنامه ریزی در هر یک از روش ها در متن مقاله ارائه شده است.
✔️ برنامه ریزی مطالعه دروس حفظی دارای سه مرحله اصلی می باشد که شامل مطالعه اجمالی و سطحی مطالب، پرسش و در نهایت مطالعه به صورت عمیق و کاملا دقیق می باشد که در متن مقاله توضیحات تکمیلی ارائه شده است.
برای مشاوره آشنایی با نحوه برنامه ریزی برای مدرسه
برای مشاوره آشنایی با نحوه برنامه ریزی برای مدرسه
سلام. برنامه ریزی هاتون باید با توجه به پایه تحصیلی، تعداد دروس و زمان لازم برای مطالعه اون ها باشه و یه برنامه ریزی واقع بینانه داشته باشین.
سلام. مطالعه دروس حفظی دارای سه مرحله اصلی می باشد که شامل مطالعه اجمالی و سطحی مطالب، پرسش و در نهایت مطالعه به صورت عمیق و کاملا دقیق است. هر سه مرحله باید انجام شود تا مطالب را یاد بگیرید.
سلام. در این روش شما می تونین اهداف خودتون رو به صورت کامل اولویت بندی و سپس برای اجرای هر کدام از آن ها زمان مشخصی را در نظر داشته باشید.
سلام. بله شما می تونین از الان با یه برنامه ریزی فشرده و مطالعه خوب، نتیجه خوبی رو در کنکور کسب کنین.
سلام. بله می تونین با همین روش برنامه ریزی داشته باشین ولی حتما مرور درس های سال های قبل و تست زنی رو هم در برنامه ها در نظر بگیرید.
سلام. بهتره که برای پایبندی هر چه بیشتر، واقع گرایانه برنامه ریزی داشته باشین و حتما زمان استراحت رو هم بین مطالعه دروس درنظر بگیرین.
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©