رشته پزشکی یکی از پرطرفدارترین رشته ها است که جهت قبولی در آن باید در کنکور علوم تجربی شرکت نمود. مراحل تحصیل در رشته پزشکی شامل 4 دوره علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی بالینی و دوره کارورزی بالینی می باشد. هر دانشجو می بایست حداقل 7 سال موفق به دریافت مدرک پزشکی عمومی شده و پس از گذراندن طرح اجبای برای دوره تخصص اقدام نماید.
برای مشاوره اطلاع از مراحل تحصیل در رشته پزشکی
برای مشاوره اطلاع از مراحل تحصیل در رشته پزشکی
یکی از مهمترین آرزوی دانش آموزان شاغل در رشته تجربی در مقطع متوسطه دوم، قبولی در رشته پرطرفدار پزشکی می باشد. رشته پزشکی دارای جایگاه اجتماعی بالا و همچنین آینده شغلی مناسب می باشد. بسیاری از داوطلبان به دلیل عدم آگاهی از مراحل رشته پزشکی و سختی های تحصیل در این رشته، در طول تحصیل بی انگیزه شده و در بسیاری از موارد از تحصیل انصراف می دهند.
مدت زمان تحصیل در رشته پزشکی برای اخذ مدرک دکتری عمومی 7 سال می باشد و داوطلبان علاقه مند به تحصیل در این رشته باید دارای پشتکار و انگیزه بالایی باشند. مراحل تحصیل در رشته پزشکی شامل 4 دوره علوم پایه، دوره فیزیوپاتولوژی، دوره کارآموزی بالینی و دوره کارورزی بالینی می باشد.
با توجه به اینکه بسیاری از داوطلبان به دنیال تحصیل در رشته پزشکی هستند، بدین منظور در این مقاله به صورت کامل مراحل تحصیل در رشته پزشکی، لیست دوره های تحصیل در رشته پزشکی، مدت زمان تحصیل در این رشته و اطلاعات تکمیلی در خصوص رشته پزشکی به صورت کامل توضیح داده می شود.
قبولی در رشته پزشکی به عنوان یکی از مهمترین اهداف دانش آموزان مشغول به تحصیل در رشته علوم تجربی می باشد. بدون شک رشته پزشکی یکی از محبوب ترین رشته های گروه تجربی است که دشواری های بسیار زیادی برای قبولی دارد. یکی از مهمترین موضوعات برای علاقه مندان به تحصیل در رشته پزشکی اطلاع از صفر تا صد مراحل تحصیل در رشته پزشکی می باشد که در ادامه به صورت کامل بیان می شود.
مرحله 1) داشتن شرایط کلی برای شرکت در کنکور گروه آزمایشی تجربی: منظور از شرایط کلی این است که دارندگان مدرک دیپلم نظام جدید یا دیپلم سالی واحدی یا ترمی واحدی به شرط داشتن مدرک پیش دانشگاهی می توانند در کنکور علوم تجربی شرکت نمایند.
مرحله 2) بعد از شرکت در کنکور و ارائه کارنامه اولیه نتایج، داوطلبان باید نسبت به انتخاب رشته در کنکور سراسری و دانشگاه آزاد اقدام نمایند. لازم به ذکر است که قبولی در رشته پزشکی نیاز به درصد های بالایی داشته و داوطلبان باید رتبه و نمره بسیار مناسبی را کسب نمایند. بنابراین برنامه ریزی درسی برای مطالعه کنکور با توجه به اهمیت بالای دروس تخصصی بسیار حائز اهمیت می باشد.
مرحله 3) بعد از اعلام نتایج نهایی و در صورت قبولی در رشته پزشکی باید در دانشگاه ثبت نام گردد. رشته پزشکی در دانشگاه های سراسری علوم پزشکی، پردیس های خودگردان و دانشگاه آزاد اسلامی پذیرش می شود.
مرحله 4) گذراندن دوره علوم پایه که به عنوان اصلی ترین مرحله رشته پزشکی بوده و باید به صورت جامع و دقیق گذرانده شود.
مرحله 5) شرکت در آزمون جامع علوم پایه که بعد از اتمام دروس علوم پایه صورت می گیرد و شرط ورود به مراحل بعدی قبولی در این آزمون می باشد.
مرحله 6) گذراندن دوره های فیزیوپاتولوژی که معمولا یک ساله بوده و بعد از طی کردن آن دانشجو وارد محیط بیمارستان می شود.
مرحله 7) مرحله کارآموزی بالینی که دانشجویان وارد محیط بیمارستان شده و معمولا دو ساله می باشد.
مرحله 8) کارورزی بالینی که همان اینترنی می باشد که دو ساله بوده و کاملا در بیمارستان سپری می شود.
مرحله 9) طرح اجباری که باید فارغ التحصیلان رشته پزشکی دو سال در مناطق محروم دوره اجباری طرح را طی نمایند.
مراحل قید شده به عنوان مسیر های اخذ مدرک پزشکی عمومی می باشد و در صورتی که داوطلبی علاقه مند به تحصیل در دوره تخصص باشد بعد از شرکت در آزمون دستیاری باید 4 سال در این مقطع به تحصیل مشغول باشد که لازم است دوباره دو سال طرح تخصص طی شود. بنابراین رشته پزشکی به عنوان یکی از مهمترین رشته های دانشگاهی بوده و نیاز به انگیزه و حوصله بالا برای اخذ مدرک طبابت که حداقل 15 سال زمان می برد دارند.
دانشجویانی که در رشته پزشکی قبول می شوند برای گذراندن مراحل تحصیل در رشته پزشکی باید از لیست دوره های مختلف آن جهت فارغ التحصیلی و اخذ مدرک پزشکی عمومی اطلاع داشته باشند. در ادامه مقاله به منظور افزایش آگاهی داوطلبان، لیست دوره های تحصیل در رشته پزشکی به صورت کامل توضیح داده می شود.
دوره اول پزشکی: علوم پایه
اولین دوره ای که باید در رشته پزشکی عمومی پشت سر گذاشته شود دوره علوم پایه می باشد. این دوره در طی دو سال و چهار ترم به دانشجویان در دانشگاه تدریس می شود. در این دوره دانشجویان با مباحث اولیه و پایه پزشکی آشنا می شوند. ماهیت درس های این دوره بیشتر به صورت تئوری بوده و بعد از گذراندن این دوره، دانشجو باید در آزمون جامع شرکت نموده و در صورت موفقیت وارد دوره بعدی شود.
هدف از این دوره یادگیری مباحث اولیه و پایه در رابطه با آناتومی بدن انسان ها و همچنین علل بیماری ها و شیوه های دفاعی در برابر آنها و همچنین شرایط سلامت عمومی بدن و اصل مسائل بهداشتی و اصول آسیب های بدن انسان می باشد. لازم به ذکر است که در صورت عدم قبولی در آزمون جامع دانشجو یک بار دیگر می تواند در این آزمون شرکت نماید.
دوره دوم پزشکی: دوره فیزیوپاتولوژی
بعد از موفقیت در آزمون جامع، دانشجویان وارد این دوره می شوند. این دوره یک ساله بوده و دانشجویان با انواع بیماری هر یک از بخش های مختلف بدن و شیوه درمان آن ها، نحوه عملکرد بدن در زمان بیماری آشنا می شوند. در این دوره دانشجویان با انواع بیماری هایی که در بدن انسان می تواند اتفاق بیفتد آشنا شده و لازم است به صورت تخصصی در این مرحله، انواع بیماری ها بررسی شود تا در دوره های بعدی مشکلی برای دانشجو وجود نداشته باشد. در حقیقت این دوره به عنوان اتمام دوره دانشگاه بوده و دانشجو برای ادامه مسیر تحصیل رشته پزشکی وارد بیمارستان می شود.
دوره سوم پزشکی: دوره کارآموزی بالینی
می توان از این دوره به عنوان طولانی ترین دوره تحصیل در رشته پزشکی نام برد. این دوره خود از دو دوره اکسترنی و استودنتی که شامل دروس نظری و کار عملی می باشد تشکیل شده است. در این دوره دانشجو بر بالین بیمار حضور یافته و نسبت به دریافت شرح حال کامل بیمار اقدام کرده و در مورد تشخیص نوع بیماری اظهار نظر می نماید. بنابراین در این دوره دانشجو با شناسایی علائم بیماری، گرفتن شرح حال بیمار و نحوه معاینه آشنا می شود. همچنین امور نسخه نویسی و کنفرانس صبحگاهی در مورد بیماران، انجام کارهای شخصی و صحبت بر بالین بیمار در این دوره صورت می گیرد.
پس از پایان دوره کارآموزی بالینی باید دانشجو در آزمون پره انترنی شرکت نماید تا در صورت کسب موفقیت وارد مرحله بعدی رشته پزشکی شود. مدت زمان گذراندن دوره کارآموزی بالینی 20 تا 27 ماه می باشد که دانشجو در صورت عدم کسب معدل بالای 14 و همچنین نمره بالای 12 نمی تواند وارد دوره بعدی شود. همچنین در این دوره امور پزشک کشیک نیز صورت می گیرد.
دوره چهارم پزشکی: دوره کارورزی بالینی
بعد از قبولی در آزمون انترنی، دانشجو پزشکی وارد دوره انترنی می شود. این دوره به عنوان سخت ترین دوره رشته پزشکی می باشد. در این دوره دانشجو مستقیم با بیماران در ارتباط بوده و روی آنها تمرین بالینی انجام داده و با انجام معاینه های بالینی می تواند نسبت به تشیص بیماری بپردازد. مدت زمان تحصیل در این دوره یک سال و نیم بوده که دانشجو باید در کنار رزیدنت یا پزشکان تخصص اقدام به فعالیت نماید.
در این دوره به دانشجو مهر داده می شود که می تواند نسخه نویسی را هم انجام دهد. در صورتی که دانشجو این دوره را با موفقیت بگذراند باید در آزمون تعیین صلاحیت شرکت نماید تا بتواند به عنوان پزشک شناخته شود.
خاطر نشان می گردد دانشجو با اطلاع از لیست دوره های پزشکی باید دروس سخت و طاقت فرسا را جهت اخذ مدرک پزشکی طی نماید. در این دوران دانشجو باید تمام وقت خود را صرف مطالعه کرده تا بتواند به راحتی امور تشخیص بیماری ها را انجام دهد. همچنین طی کردن دوره های کشیک بیمارستانی از سختی های دوره های رشته پزشکی می باشد. دانشجو در این رشته باید همیشه در دانشگاه و یا بیمارستان حضور داشته باشد.
دانشجویان در طی مراحل تحصیل در رشته پزشکی می توانند بر اساس حداقل و حداکثر تعداد واحد های در نظر گرفته شده در طول دوران تحصیل، اقدام به دریافت واحد در هر یک از نیمسال های تحصیلی نمایند. به طور کلی شرایط خاصی برای اخذ واحد در رشته پزشکی در هر یک از دانشگاه های علوم پزشکی وجود دارد که داوطلبان می توانند با در نظر گرفتن این شرایط انتخاب واحد نمایند.
رشته پزشکی یک دوره پیوسته حاوی دروس عمومی، اختصاصی و کارآموزی در عرصه یا بیمارستان می باشد که دانش آموختگان این رشته پس از اتمام دوره تحصیل، مدرک دکتری عمومی را از دانشگاه های علوم پزشکی کشور دریافت می نمایند. دانشجویان رشته های پزشکی می بایست از جزییات این رشته، تعداد واحد های رشته پزشکی و شرایط اخذ واحد در هر نیمسال مطلع باشند. در جدول زیر تعداد واحدهای هر ترم پزشکیبراساس نوع درس به صورت کامل بیان شده است:
تعداد واحد های رشته پزشکی | |
نوع درس | تعداد واحد |
دروس عمومی | 23 واحد |
دروس پایه و اصلی | 68 واحد |
دوره دوم | 30 واحد |
کارآموزی | 95 واحد |
کارورزی و کشیک های شبانه | 68 واحد |
پایان نامه | 6 واحد |
دانشجویان رشته پزشکی در هر ترم مجاز به دریافت حداقل 12 واحد و حداکثر 17 واحد می باشد که در صورتی که معدل دانشجو بالای 17 باشد می تواند تا 24 واحد را با تایید گروه آموزشی اخذ نماید. توصیه می کنیم داوطلبان به منظور کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تعداد واحد های رشته پزشکی مقاله زیر را نیز مطالعه نمایند.
دانشجویان برای گذراندن مراحل تحصیل در رشته پزشکی باید از مدت زمان تحصیل این رشته اطلاع داشته باشند تا قبل از ورود به این رشته، تمامی جوانب این رشته را به صورت کامل در نظر بگیرند. یکی از مواردی که برای دانشجویان رشته پزشکی دردسر ایجاد می نماید مدت زمان تحصیل برای فارغ التحصیلی می باشد.
مدت زمان تحصیل در رشته پزشکی براساس مراحل تحصیل رشته پزشکی تعیین می گردد و حداقل دانشجو باید 8 سال زمان را سپری نماید تا از دوره پزشکی عمومی فارغ التحصیل شود. بعد از این دوره 8 ساله باید دانشجو در دوره تعهد خدمت در مناطق محروم برای دو سال شرکت نماید. با توجه به اینکه رشته پزشکی عمومی در ایران جایگاه بالایی را ندارد باید برای ادامه تحصیل و اخذ تخصص در این رشته اقدام کرد که در صورت پذیرش در آزمون دستیاری پزشکی باید حداقل 4 سال دیگر به تحصیل ادامه دهند.
همچنین بعد از دوره تخصص نیز باید در طرح دو ساله تخصص داوطلب شرکت نماید. با یک حساب ساده می توان بیان کرد حداقل مدت زمان تحصیل در این رشته برای اخذ تخصص و فعالیت به عنوان یک پزشک متخصص حداقل 15 سال زمان نیاز دارد. خاطر نشان می گردد که مدت زمان سربازی برای آقایان نیز به عنوان یک دوره 2 ساله باید در نظر گرفته شود. بنابراین توصیه می شود که علاوه بر درآمد بالای رشته پزشکی و همچنین جایگاه بالای اجتماعی، داوطلب باید جوانب مدت زمان تحصیل در این رشته را نیز در نظر داشته باشد.
طرح پزشکی مقطعی است که در آن پزشکان ایرانی موظند براساس نیازهای وزارت بهداشت به خدمت پزشکی یا فعالیت های مرتبط با آن بپردازند. این طرح براساس قانون خدمت پزشکان و پیراپزشکان در مجلس شورای اسلامی تصویب شده است. دانشجویان و متقاضیان برای گذراندن مراحل تحصیل در رشته پزشکی باید به مطالب زیر در این باره توجه نمایند.
گذراندن طرح دو ساله در مناطق محروم برای فارغ التحصیلان رشته پزشکی اجباری می باشد. بنابراین دانشجویان بعد از اتمام مراحل تحصیل رشته پزشکی و اتمام دوره کارورزی بالینی (اینترنی) باید به مدت دو سال در مناطق محروم به طبابت بپردازند. در طرح نیروی انسانی وزارت بهداشت دانشجویان دو سال به مناطق محروم اعزام شده و در آنجا باید خدمات درمانی را ارائه نمایند.
خاطر نشان می گردد که شرکت طرح اجباری تحصیل در رشته پزشکی برای فارغ التحصیلان اجباری بوده ولی بنا به دلایلی برخی از دانشجویان از انجام طرح معاف می باشند که این افراد دیگر نیاز به انجام طرح نداشته و می توانند نسبت به ادامه تحصیل در مقطع تخصص بپردازند. از مهمترین معافیت های طرح می توان به داشتن سهمیه ایثارگران، تک فرزند بودن، داشتن بیماری های حاد، نفرات برتر در آزمون جامع علوم پایه و یا کنکور می باشد که برای اطلاعات بیشتر لازم است داوطلبان رشته پزشکی به سایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور مراجعه نمایند.
در کشور ایران داوطلبان علاقه مند به تحصیل در رشته پزشکی می توانند برای تحصیل و گذراندن مراحل تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه های سراسری انتخاب رشته کرده و در صورت داشتن رتبه و نمره بالا در این دانشگاه ها قبول شوند. در ادامه لیست دانشگاه های علوم پزشکی دوره روزانه بیان شده است.
لیست دانشگاه های دارای رشته پزشکی | ||
دانشگاه علوم پزشکی آبادان | دانشگاه علوم پزشکی اراک | دانشگاه علوم پزشکی اردبیل |
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه | دانشگاه علوم پزشکی اسفراین | دانشگاه علوم پزشکی اصفهان |
دانشگاه علوم پزشکی البرز | دانشگاه علوم پزشکی ایران | دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز |
دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر | دانشگاه علوم پزشکی بابل | دانشگاه علوم پزشکی ایلام |
دانشگاه علوم پزشکی بم | دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه | دانشگاه علوم پزشکی تربت جام |
دانشگاه علوم پزشکی جهرم | دانشگاه علوم پزشکی خوی | دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان |
دانشگاه علوم پزشکی دزفول | دانشگاه علوم پزشکی زابل | دانشگاه علوم پزشکی سراب |
دانشگاه علوم پزشکی سیرجان | دانشگاه علوم پزشکی شاهرود | دانشگاه علوم پزشکی شوشتر |
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی | دانشگاه علوم پزشکی لارستان | دانشگاه علوم پزشکی فسا |
دانشگاه علوم پزشکی تهران | دانشگاه علوم پزشکی بهبهان | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر |
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند | دانشگاه علوم پزشکی تبریز | دانشگاه علوم پزشکی زنجان |
دانشگاه علوم پزشکی ساوه | دانشگاه علوم پزشکی سبزوار | دانشگاه علوم پزشکی سمنان |
دانشگاه علوم پزشکی قم | دانشگاه علوم پزشکی کاشان | دانشگاه علوم پزشکی قزوین |
دانشگاه علوم پزشکی گیلان | دانشگاه علوم پزشکی لرستان | دانشگاه علوم پزشکی مازندران |
دانشگاه علوم پزشکی همدان | دانشگاه علوم پزشکی مشهد | دانشگاه علوم پزشکی یاسوج |
دانشگاه علوم پزشکی مراغه | دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان | دانشگاه علوم پزشکی یزد |
دانشگاه علوم پزشکی گلستان | دانشگاه علوم پزشکی گناباد | دانشگاه علوم پزشکی کرمان |
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه | دانشگاه علوم پزشکی گراش | دانشگاه علوم پزشکی شیراز |
خاطر نشان می گردد که دانشگاه های پردیس خودگردان و دانشگاه آزاد که به صورت شهریه پرداز می باشند نسبت به پذیرش دانشجو در رشته پزشکی اقدام می نمایند. همچنین داوطلبان می توانند در خارج از کشور نیز به ادامه تحصیل در رشته پزشکی بپردازند که دانشگاه های خارج از کشور در قالب شهریه پرداز یا بورسیه اقدام به پذیرش دانشجو رشته پزشکی می نمایند که برخی از این دانشگاه با آزمون و در قالب دوره کالج پذیرش دانشجو را انجام می دهند.
داوطلبانی که به دنبال تحصیل در رشته پزشکی هستند مسلما یکی از سوالاتی که دارند این است که کدام رشته پزشکی بهتر است ؟ در پاسخ به این سوال باید بیان کرد که انتخاب نوع رشته پزشکی براساس علایق و اهداف دانش آموزان می باشد. باید توجه داشت که یکی از اهداف دانش آموزان درآمد بالا بوده که مسلما انتخاب رشته پزشکی می تواند گزینه مناسبی باشد.
رشته های زیادی در میان رشته های پزشکی هستند که دارای محبوبیت بالایی هستند که داوطلبان با توجه به هدف خود و همچنین شانس قبولی در رشته های پزشکی اقدام به تحصیل در این رشته ها می نمایند. یکی از انتخاب های داوطلبان رشته داروسازی می باشد که با توجه به نوع کاری و درآمد بالا و همچنین مدت زمان تحصیل کمتر می باشد. فارغ التحصیلان این رشته می توانند علاوه بر کارخانه های داروسازی و لابراتورها اقدام به تاسیس داروخانه نمایند.
همواره رشته دندانپزشکی هم به عنوان یکی از علایق داانش آموزان می باشد که با توجه به بازار کار آینده و همچنین موقعیت قرار گیری مطب و کیفیت کاری پزشک می تواند به عنوان یکی از رشته های جذاب برای دانش آموزان برای تحصیل در آینده باشد. خاطر نشان می گردد که رشته های پرستاری، هوشبری، فیزیوتراپی و مامایی نیز از علایق دانش آموزان برای تحصیل می باشد.
دانشجویان رشته پزشکی در مدت زمان تحصیل 7 سال و در طی مراحل تحصیل تقریبا بدون حقوق سپری می نمایند. البته در دوره انترنی مقدار هزینه مشخص و البته ناچیزی برای دانشجویان در نظر گرفته می شود ولی این درآمد آن چنان بالا نمی باشد. در ادامه بازارکار تحصیل در رشته پزشکی را به طور کامل ارائه داده ایم.
خاطر نشان می گردد که در ادامه تحصیل در مقطع تخصص مبلغی به عنوان کمک هزینه ماهانه برای دانشجویان در این مقطع در نظر گرفته می شود. مطابق دستور العمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، میزان این کمک هزینه برای دانشجویان تخصص مجرد در حدود 8 میلیون و برای دانشجویان تخصص متاهل حدود 10 میلیون تومان می باشد.
بعد از شروع رسمی حرفه طبابت پزشکان می توانند براساس موقعیت قرار گیری محل کار، میزان تجربه، میزان استعداد و میزان تخصص و غیره در آمدهای بالایی را داشته باشند. بازار کار رشته پزشکی معمولا در کلینیک ها، بیمارستان های دولتی، بیمارستان های خصوصی و همچنین مطب شخصی می باشد.
در نظر داشته باشید مشاوران سامانه مشاوره تحصیلی هیوا آماده هستند تا به تمام سوالات شما درباره مراحل تحصیل در رشته پزشکی پاسخ دهند. شما می توانید با استفاده از سامانه مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا با مشاوران حرفه ای این مرکز در ارتباط باشید. همچنین می توانید با عضویت در کانال تلگرام و دنبال کردن صفحه اینستاگرام هیوا از آخرین اخبار و تغییرات این حوزه مطلع گردید.
✔️ مراحل تحصیل در رشته پزشکی شامل کنکور، انتخاب رشته و تحصیل در دانشگاه می باشد که برای اطلاع از جزییات مراحل تحصیل در رشته پزشکی به مقاله مراجعه شود.
✔️ لیست دوره های رشته پزشکی شامل 4 دوره می باشد که جزییات لیست دوره ها در مقاله بیان شده است.
✔️ تعداد واحد های رشته پزشکی در هر ترم متفاوت می باشد که برای اطلاع از تعداد واحدهای رشته پزشکی به مقاله مراجعه شود.
برای مشاوره اطلاع از مراحل تحصیل در رشته پزشکی
برای مشاوره اطلاع از مراحل تحصیل در رشته پزشکی
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©