انجمن بین المللی ارزیابی پیشرفت تحصیلی، هر 5 سال یکبار اقدام به ثبت نام و برگزاری آزمون پرلز به عنوان برنامه مطالعاتی پیوسته برای بررسی مهارت خواندن دانش آموزان پایه چهارم می نماید. این پژوهش برای سنجش نقاط قوت و ضعف سیستم های آموزشی کشورهای همکار و جهت بهبود کیفیت آموزش دانش آموزان جهان، بنیان گذاری شده است. نتایج آزمون از طریق مرکز پردازش آلمان منتشر و مورد بررسی قرار می گیرد.
برای مشاوره جزئیات آزمون پرلز
برای مشاوره جزئیات آزمون پرلز
از گذشته همواره مهارت ارتباط و تعامل انسان ها با یکدیگر مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. انسان ها از سنین کودکی نیاز به یادگیری مهارت ها و دانشی دارند تا بتوانند در جامعه ای بزرگ با دیگران ارتباط موثر داشته باشند. این دانش را می توان به صورت اکتسابی در سنین پایین تر کسب نمود.
سوالی که ذهن بسیاری افراد را به خود مشغول کرده است این است که چگونه می توان در سنین پایین تر مهارت های خواندن و ارتباط فرزندان را ارزیابی کرد؟ یکی از راه های پی بردن به این موضوع شرکت در آزمون پرلز است. آزمون پرلز هر 5 سال یکبار و به صورت جهانی در بسیاری از کشورها برگزار می گردد که دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی در آن شرکت می کنند. به دلیل عدم اطلاع بسیاری از والدین و دانش آموزان از جزئیات آزمون پرلز، در این مقاله به معرفی کلی آزمون پرلز، اهداف آن و همچنین نحوه ثبت نام و اعلام نتایج آزمون پرداخته شده است.
در جامعه امروزی دارا بودن حدی از مهارت های خواندن و ارتباط با دیگر همنوعان یک مسئله ضروری برای تمامی مردم اجتماع است. به افرادی که چنین مهارتی را داشته باشند با سواد گفته می شود. سواد خواندن و نوشتن در اکثریت کشورهای دنیا در ابتدای کودکی به صورت مداوم و پیوسته به افراد منتقل می شود و از همین رو به این مهارت اکتسابی گفته می شود.
کلیه دانش آموزان سراسر جهان، نیاز به یادگیری خواندن و نوشتن زبان خود را دارند. ممکن است برخی افراد حتی در سنین پایین توانایی خواندن و نوشتن زبانی غیر از زبان مادری خود را داشته باشند. از همین رو علاوه بر ارتباط با هم زبانان و هم وطنان خود توانایی تعامل با دیگر کشورها را نیز به مرور فرا می گیرند.
مهارت هایی همچون تحلیل و نتیجه گیری، درک مطالب و تفسیر موضوعات به دانش آموزان فرصتی برای آشنایی با دانش و اطلاعات جدید می دهد و این یکی از اصلی ترین نیازهای آن ها در جامعه است. به این ترتیب زمینه پیشرفت آن ها در زمینه بهتر زندگی کردن و بهتر فکر کردن به وجود خواهد آمد. به زبان ساده می توان گفت که کلید اولیه برای یادگیری مهارت های دیگر، مهارت خواندن است. به کمک این مهارت و ترکیب آن با مهارت های دیگری همچون درک مطالب، می توان به بسیاری از اهداف یادگیری رسید.
لازم به ذکر است که در آزمون های بین المللی به موضوعی خاص پرداخته می شود، به طور مثال در آزمون پرلز به بحث خواندن و نوشتن دانش آموزان توجه می شود، اما در مسابقه هایی مانند جشنواره کانگورو ریاضیات به مهارت حل مسئله و درک مفاهیم ریاضی پرداخته شده است.
در سال های گذشته یک مطالعه بین المللی برای بررسی سواد خواندن و عوامل متنوع مربوط به این سواد زیر نظر انجمن بین المللی ارزیابی پیشرفت تحصیلی انجام گرفته است. این مطالعه تطبیقی، مطالعه بین المللی پیشرفت سواد خواندن پرلز (PIRLS) نام گرفته است و هر 5 سال یکبار عمدتا دانش آموزان پایه چهارم را مورد ارزیابی قرار می دهد.
یکی از اهداف انجمن بین المللی ارزیابی پیشرفت تحصیلی این است که در نظام های آموزشی موجود در کشورهای سراسر جهان سطح یادگیری دانش آموزان را ارتقا دهد و از طرف دیگر نیز برنامه ریزی ها و سیاست های آموزش دانش آموزان را چه در فرآیند تدریس و چه یادگیری بهبود دهد.
دلیل اینکه عمده دانش آموزان تحت مطالعه و ثبت نامی، افراد در حال تحصیل در پایه چهارم ابتدایی هستند، این است که این سن از لحاظ دستیابی به مهارت خواندن یک مرحله مهم به شمار می رود و در اکثریت کشورهای جهان، دانش آموزان در اواخر سال چهارم ابتدایی مهارت خواندن را فرا گرفته اند. توانایی خواندن به دانش آموزان این امکان را می دهد تا معنای متن های متفاوت را دریابند.
در بخش قبل به اختصار توضیح داده شد که هدف اصلی و مهم انجمن بین المللی ارزیابی پیشرفت تحصیلی از برگزاری مطالعات پرلز این است که نقاط قوت و ضعف تمامی نظام های آموزشی حاکم در کشورهای مختلف جهان شناسایی گردد و با تحلیل درست این نظام ها، سطوح یادگیری دانش آموزان ارتقا یابد. در نتیجه این کار آموزش عملکرد و بازدهی بالاتری داشته و سطح یادگیری و تدریس نیز افزایش می یابد.
بدون شک برنامه مطالعاتی پرلز یکی از بهترین پژوهش های موجود در دنیا به شمار می رود. این برنامه به تمامی افرادی که در برنامه ریزی آموزشی دست دارند این کمک را می کند که با درک و بینشی صحیح از مسائل و چالش های آموزشی دانش آموزان تصمیمات مناسبی برای رفع آن ها داشته باشند. از طرف دیگر از جمله اهداف برگزاری آزمون پرلز در سطح جهان این است که نظام های آموزشی کشورهای متفاوت از نظر عملکرد و بازدهی با یکدیگر قیاس شوند.
با برگزاری آزمون پرلز برای دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی، عملکرد هر یک از این دانش آموزان در خواندن سنجیده خواهد شد و موارد پایه ای که باعث ترقی و رشد افراد در مهارت خواندن می گردد با دقت مورد بررسی قرار می گیرد. این روند برنامه مطالعاتی و سنجش پیشرفت دانش آموزان در 3 دوره 5 ساله صورت می گیرد و در نهایت منجر به بهبود و پیشرفت مهارت خواندن در دانش آموزان جهان می گردد. این پیشرفت در آینده دانش آموزان تاثیر شگرفی خواهد داشت.
اگر قصد بررسی جزئی تر آزمون پرلز را داشته باشیم، می توان گفت که این پژوهش مهارت یا سواد خواندن را از 3 بعد متفاوت مورد مطالعه و بررسی قرار داده است. اولین بعد درک مطلب است. دو بعد دیگر این پژوهش را اهداف خواندن و همچنین رفتارها و نگرش های این مهارت تشکیل داده اند. دو بعد ابتدایی را بیشتر می توان از راه برگزاری پرسش و پاسخ و درک مطالب و متون مورد ارزیابی و مطالعه قرار داد.
هر یک از ابعاد مورد مطالعه پرلز نیز اهداف مجزا و جزئی تری را شامل می شود. به طور مثال دو هدف اصلی برای خواندن دانش آموزان، کسب تجربه ادبی و یا بدست آوردن و استفاده از اطلاعات است. از طرف دیگر، مقصود از بعد مطالعه رفتارها و نگرش مهارت خواندن دانش آموزان بررسی محیط یادگیری آن ها و عاداتی است که در این سنین در زمان خواندن دارند.
آزمون یو سی مس UCMAS نیز از دیگر آزمون های بین المللی می باشد که در سطوح مختلف پایه تا پیشرفته برای دانش آموزان برگزار می شود. در این آزمون از سیستم محاسبات ذهنی و چرتکه ای برای تقویت مدیریت و قدرت حافظه دانش آموزان استفاده شده تا موجب بهبود هوش اکتسابی آن ها شود.
ایران نیز از سال 1370 و توافقاتی که با انجمن بین المللی ارزیابی پیشرفت تحصیلی برقرار کرده است، همگامی رسمی خود با این برنامه مطالعاتی را اعلام نموده است. این برنامه از طریق پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش هر 5 سال یکبار برنامه ریزی و اجرا می گردد. تا کنون آزمون پرلز در سال های 2001، 2006، 2011، 2016 و 2021 میلادی در ایران نیز برگزار شده است.
با توجه به نتایج آزمون پرلز ثابت شده است که ایران رتبه چندان مناسبی در بین دیگر کشورهای جهان از نظر نظام آموزشی کسب نکرده است. تا کنون 50 کشور جهان با برنامه مطالعاتی پرلز همکاری داشته اند که ایران در بین این تعداد رتبه 45 را کسب نموده و 30 امتیاز نسبت به دوره قبل کاهش داشته است. برخی این مسئله را نتیجه تغییرات اخیر در نظام آموزشی و تغییر شیوه ارزیابی دانش آموزان دانسته اند. بنابراین آزمون پرلز را می توان به عنوان یک مطالعه اساسی و موثر در ارتقای آموزش و مهارت های خواندن دانش آموزان قلمداد کرد.
مرکز بین المللی مطالعات پرلز در بوستون کالج آمریکا واقع شده است که مدیریت این پژوهش را در تمامی کشورها به عهده دارد. دبیرخانه مطالعه پرلز نیز وظیفه هدایت و سازماندهی این پژوهش را داشته و در آمستردام هلند مسئول سازماندهی مطالعه تیمز نیز می باشد. کشورهای شرکت کننده در آزمون پرلز از قبل با شیوه انجام آزمون و مراحل مختلف آن آشنا می گردند. این آشنایی از طریق برگزاری نشست های تخصصی و آموزشی انجام می گیرد.
افرادی که در نشست های آموزشی پرلز شرکت می نمایند، به عبارتی مسئولان سازماندهی و هماهنگی این آزمون و همچنین اجرای آن در کشور خود می باشند. کنترل و برنامه ریزی های مرحله های متفاوت برنامه مطالعاتی پرلز و همچنین نمونه گیری ها در مرکز آمار کشور کانادا انجام می گیرد و در نهایت داده های دریافتی کشورهای متفاوت در مرکز پردازش داده های آلمان و در شهر هامبورگ دریافت و مورد بررسی قرار می گیرد. در واقع این مرکز مسئول بررسی صحت این داده ها است.
آزمون پرلز شامل دو مرحله مقدماتی و پیشرفته است. این دو مرحله با حدود دو سال فاصله برگزار می گردد و دانش آموزان را مورد ارزیابی قرار می دهد. در سال های اخیر آزمون پرلز در حدود 500 مدرسه ایران برگزار شده است، اما در سال 2021 به دلیل محدودیت های حاکم در کشور به دلیل شیوع بیماری کرونا، این تعداد مدارس کاهش یافته اند. دلیل اصلی این مورد نیز این است که برگزاری آزمون پرلز در کشور به صورت مجازی امکان پذیر نمی باشد.
در حال حاضر زمان دقیق ثبت نام آزمون ولز مشخص نشده است و به محض اعلام در این قسمت اطلاع رسانی می شود.
لازم به ذکر است، دانش آموزان 13 تا 18 ساله که علاقه مند به شرکت در آزمون و مسابقات بین المللی هستند می توانند در مسابقه بین المللی دانش آموزی دانش مغز شرکت نمایند. در این جشنواره دانش آموزان می توانند از طریق مطالعه نحوه سازوکار مغز، در آینده ای نزدیک، روش های درمانی بهتری را برای اختلالات مغزی پیدا کنند. هدف از برگزاری این جشنواره ترغیب دانش آموزان به مطالعه سیستم ساختاری مغز است.
در آخرین دوره حدود 15000 دانش آموز ایرانی در دو مرحله مقدماتی و پیشرفته آزمون پرلز شرکت داشته اند. ثبت نام آزمون پرلز در مدارس برگزار کننده آن صورت می گیرد. کارشناسان ارشد استانی که در گرایش های پژوهشی تحصیل نموده اند، مسئولیت برگزاری این آزمون در مدارس مورد آزمایش را دارند. پس از اینکه آزمون در مدارس مورد مطالعه برگزار گردید، اوراق در کشور تصحیح شده و نتایج به مرکز پردازش آمار در هامبورگ آلمان ارسال می گردد.
همانطور که در این مقاله ذکر شد، متولی برگزاری آزمون پرلز در ایران، پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش کشور است. در سال های اخیر برخی مدیران در برخی مدارس ایران اقدام به برگزاری و ثبت نام آزمون هایی تحت عنوان آزمون پرلز یا آزمون تیمز نموده اند. برگزاری این آزمون های بی اعتبار هیچگونه مجوز قانونی از طرف پژوهشگاه نداشته و طبعا برای متخلفین عواقب قانونی خواهد داشت.
آزمو پرلز شامل دو نوع متن متفاوت است. اولین متون، متون خواندن می باشند که 13 دفترچه سوال شامل متون اطلاعاتی و متون ادبی (Informational و Literary) را شامل می شود. این دفترچه ها و متون، سوالات پاسخ کوتاه، پاسخ ساز و تست های چهار گزینه ای را نیز در بر گرفته است.
دومین نوع متون، متون ترند نام دارند که از آزمون پرلز دوره قبل به تعداد 4 متن تکراری انتخاب و در این متون قرار می گیرند. هدف از انجام این کار سنجش میزان پیشرفت مهارت خواندن دانش آموزان است. علاوه بر این متون، 6 متن جدید دیگر نیز که شامل 3 متن اطلاعاتی و 3 متن ادبی می شود، به این متون اضافه شده است. دانش آموزانی که در دوره پرلز قبلی در پایه چهارم تحصیل کرده اند، در دوره جدید نیز مورد ارزیابی قرار می گیرند و به سوالات پاسخ می دهند.
پس از برگزاری آزمون پرلز، نتایج دانش آموزان در مدارس برگزار کننده آزمون جمع آوری شده و در داخل کشور مورد ارزیابی و تصحیح قرار می گیرد. این نتایج برای بررسی های نهایی به آلمان فرستاده شده و پس از تایید صحت آن ها نتایج منتشر می گردد. پس از مدتی نیز برخی انتشارات داخلی کشور ممکن است نتایج این آزمون را چاپ و در دسترس عموم قرار دهند. به طور مثال، نتایج ملی آزمون پرلز 2016 در قالب یک کتاب توسط انتشارات مدرسه چاپ شده است.
نتایج تامل برانگیز آزمون پرلز در ایران نشان می دهد که نمره دانش آموزان ایرانی نسبت به میانگین جهانی پایین تر بوده و این ممکن است به دلیل ضعف های موجود در نظام آموزشی کشور باشد. به عبارتی رتبه هایی که کشورهای مختلف در آزمون پرلز جهانی به دست می آورند، تا حد زیادی نقاط قوت و ضعف نظام آموزشی آن ها را نشان می دهد. به همین دلیل در سال های اخیر سعی در توجه بیشتر به نقاط ضعف سیستم آموزشی موجود شده است.
برخی کشورهای جهان همچون نروژ به نتایج به دست آمده از این آزمون توجه بسیاری دارند. به طور مثال نتایجی که دانش آموزان نروژی در مطالعه پرلز چند دوره قبل کسب نموده اند، نشان دهنده ضعف سیستم آموزشی کشور آن ها بوده و منجر به برکناری وزیر آموزش و پرورش این کشور شده است. از سوی دیگر نتایج پژوهش پرلز در ایران نشان می دهد که مواردی همچون وضعیت اقتصادی خانوارها، منابع یادگیری دانش آموزان و همچنین سواد والدین نقش ویژه ای در بازدهی دانش آموزان داشته است.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص آزمون پرلز را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی مدارس هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ با توجه به توضیحات ارائه شده در این مقاله، این آزمون در 50 کشور متفاوت برگزار می گردد که ایران نیز یکی از این کشورها است.
✔️ مجموعه آماری اصلی مورد مطالعه در پژوهش پرلز دانش آموزان مقطع چهارم ابتدایی هستند که هر 5 سال یکبار مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت که توضیحات بیشتر در مقاله ذکر شده است.
✔️ با توجه به توضیحات ارائه شده در این مقاله، نتایج آزمون پرلز نقاط قوت و ضعف نظام آموزشی کشورهای مورد آزمایش را پررنگ نموده و به مسئولان مربوطه در تصمیم گیری برای ارتقای سطح آموزش کمک می کند.
برای مشاوره جزئیات آزمون پرلز
برای مشاوره جزئیات آزمون پرلز
سلام آزمون فقط برای دخترها است ؟
سلام . آزمون پرلز برای دختران و پسران برگزار میشه .
سلام من کلاس ششم هستم خیلی دوست دارم در آزمون شرکت کنم کی باید ثبت نام کنم ؟
سلام . شما نمی تونین در آزمون پرلز ثبت نام و شرکت کنین .
سلام . امسال آزمون هست ؟
سلام . آزمون پرلز ، امسال برگزار نمیشه .
سلام . دانش آموز کلاس دوم می تواند ثبت نام کند ؟
سلام . دانش آموزان پایه دوم ابتدایی مجاز نیستن در آزمون پرلز شرکت کنن .
سلام . آزمون هر سال است ؟
سلام . آزمون پرلز هر 5 سال یکبار برگزار میشه .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©