پاسخ سوال "حذف درس بهتر است یا افتادن؟" با بررسی شرایط تحصیلی دانشجو و قوانین حذف دروس دانشگاه محل تحصیل قابل دریافت است. انواع حذف درس همچون حذف اضطراری کمک شایانی به افزایش معدل دانشجویان داشته است، اما شرایط بخصوصی دارد. در صورت عدم حذف و افتادن درس می توان مجددا در امتحان آن شرکت کرده و برای اخذ نمره قبولی و افزایش معدل کل تلاش کرد.
برای مشاوره حذف درس بهتر است یا افتادن
برای مشاوره حذف درس بهتر است یا افتادن
با توجه به قوانین و مقررات آموزشی جدید در دانشگاه های سراسری و آزاد و با نزدیک شدن به ایام امتحانات ممکن است پرسش بسیاری دانشجویان این باشد که حذف درس بهتر است یا افتادن؟ واژه عامیانه افتادن در اینجا به معنای عدم موفقیت در اخذ نمره قبولی در یک درس و به عبارتی مردود شدن در گذراندن تعدادی از واحدهای آموزشی است.
برای انتخاب یک گزینه مناسب بین شرکت در امتحان و یا درخواست حذف درس مربوطه، باید شرایط و جنبه های مختلفی را در نظر داشت که یکی از آن ها قوانین حذف دروس دانشگاه است. به دلیل اهمیت بالای نمره و معدل برای بسیاری از دانشجویان، این مقاله با هدف توضیح این مسئله که حذف درس بهتر است یا افتادن ارائه شده است. علاوه بر آن به مواردی همچون عواقب مردود شدن در دروس و گذراندن امتحان مجدد آن ها اشاره شده است.
دانشجویان دانشگاه های دولتی، پیام نور، آزاد و سایر دانشگاه های کشور با توجه به مسائل و پیشامدهای مختلف دوران زندگی و تحصیلی خود ممکن است در آستانه برگزاری امتحانات هر ترم با نگرانی و چالش هایی مواجه شوند. قوانین دانشگاه ها در سال های اخیر به دانشجو اجازه حذف درس را به روش های مختلفی می دهد، اما باید برای این پرسش پاسخ مناسبی داشت که آیا حذف درس بهتر است یا افتادن؟
در برخی شرایط ممکن است دانشجو به هر دلیلی برای شرکت در امتحانات پایان ترم خود تردید پیدا کرده و دغدغه هایی برای کسب نمره قبولی داشته باشد. این دلایل می تواند حجم بالای مطالب آموزش داده شده و فرجه کم برای مطالعه و شرکت در امتحان، عدم آمادگی دانشجو به دلیل بیماری جسمی یا کسالت و یا حتی استرس و فشارهای ناشی از ایام امتحانات باشد. انتخاب گزینه مناسب بین شرکت در جلسه آزمون ترم یا حذف درس، یکی از تصمیمات دشوار برای افرادی است که در این شرایط قرار می گیرند.
در سال های اخیر و بر اساس مقررات آموزشی، امکان حذف درس برای دانشجویان دانشگاه های کشور فراهم شده است. این حذف درس می تواند به عنوان فرصت حذف تک درس، حذف اضطراری دانشگاه سراسری یا حذف پزشکی و غیره قابل استفاده باشد. برای استفاده از فرصت حذف تک درس می بایست قوانین حذف دروس دانشگاه را در نظر گرفته و تا حدود 2 هفته قبل از پایان نیمسال تحصیلی درخواست حذف درس را ثبت کرد. برای حذف اضطراری دروس نیز تنها چند روز فرصت ثبت درخواست وجود دارد.
برای پاسخ به پرسش حذف درس بهتر است یا افتادن؟ باید شرایط دانشجو و قوانین دانشگاه را در نظر داشت و هر یک از این راه ها می تواند به نفع دانشجو باشد. در صورتی که هدف دانشجو کسب نمره و معدل بالا در تمامی دروس خود باشد، قطعا یک نمره پایین یا زیر 10 تاثیر منفی در معدل او خواهد داشت، اما به شرطی که بتواند در ترم های آینده مجددا درس را اخذ و نمره بالا بگیرد تاثیر نمره قبل از بین خواهد رفت.
پس به این نکته باید توجه داشت که در صورت افتادن درس، نمره زیر 10 از لیست نمرات حذف نخواهد شد و تنها در صورت کسب نمره بالا در ترم های بعد این نمره بی اثر خواهد شد، اما حذف درس منجر به حذف نام آن عنوان از لیست واحدهای درسی می شود. حذف درس قوانین و شرایط به خصوصی دارد و همه دانشجویان قادر به استفاده از این فرصت نیستند. بعلاوه شهریه پرداخت شده در دانشگاه های شهریه پرداز به دانشجویان مسترد نخواهد شد.
برخی دانشجویان اطمینان کافی از کسب نمره قبولی 10 در یک درس داشته، اما نگرانی هایی از بابت عدم اخذ نمره بالا و افت معدل خود دارند. چنین دانشجویانی که عمدتا افرادی با معدل های بالا هستند، غالبا حذف درس را به افتادن یا کسب نمره غیر قابل قبول ترجیح داده و سعی در استفاده از فرصت های حذف دروس دارند. قوانین حذف دروس در دانشگاه این فرآیند را در چند مرحله و روش مختلف برای دانشجویان امکان پذیر ساخته است، اما آیا حذف درس بهتر است یا افتادن؟
دانشجویان برای حذف درس در ترم های تحصیلی باید به دقت تمامی قوانین حذف درس را مطالعه و پیگیری نموده و در صورت عدم برخورداری از شرایط آن ها به فکر مطالعه فشرده و اخذ نمره قابل قبول باشند. انواع حذف درس دانشگاه ها را می توان در قالب حذف تک درس، حذف اضطراری، غیبت در جلسه امتحان دانشگاه یا جلسات کلاس و غیره دسته بندی کرد.
دانشجویانی که به هر طریقی درسی را حذف می نمایند می بایست در ترم های آتی مجددا آن دروس را اخذ و نمره قبولی را در آن درس کسب کنند. در هر صورت دانشجویان باید تمامی جوانب همچون پیش نیازها، تعداد سنوات تحصیلی خود، تعداد واحدهای درسی اخذ شده و غیره را برای حذف اضطراری دروس در نظر داشته باشند. برخی مهم ترین قوانین حذف دروس در دانشگاه در جدول زیر آورده شده است.
شماره | قوانین حذف دروس در دانشگاه |
1 | فرصت حذف درس تنها در سنوات مجاز دانشجویان قابل استفاده است. |
2 | در طول تحصیل تنها 2 بار می توان درسی را حذف اضطراری کرد. |
3 | در فرصت تعیین شده برای حذف اضطراری تنها یک درس را می توان از این طریق حذف کرد. (در دانشگاه پیام نور محدودیتی در تعداد دروس حذفی وجود ندارد) |
4 | امکان حذف درس تنها برای دروس نظری وجود دارد و دروس عملی، آزمایشگاه و کارگاه ها، کارآموزی و پروژه قابلیت حذف ندارند. |
5 | پس از حذف درس، تعداد واحدهای درسی دانشجو نباید کمتر از 12 واحد باشد. |
6 | در صورتی که دانشجو در حال گذراندن ترم آخر تحصیلی خود بوده و تنها 24 واحد باقیمانده دوره تحصیلی خود را اخذ نموده باشد، قادر به حذف اضطراری درس نخواهد بود. |
7 | برای درخواست حذف اضطراری تنها باید در مهلت و روزهای معین شده توسط هر دانشگاه اقدام کرد. |
8 | غیبت در جلسه امتحان منجر به حذف آن درس خواهد شد. |
9 | در صورت شرکت در جلسه امتحان به هیچ عنوان امکان حذف اضطراری پزشکی وجود ندارد. |
10 | ارائه پرونده پزشکی برای حذف اضطراری پزشکی ضروری می باشد |
برخی از دانشگاه ها به منظور ارائه تسهیلات به دانشجویان در هر یک از مقاطع تحصیلی این امکان را برای دانشجویان فراهم کرده اند تا بتوانند در شرایط خاص و با تایید دانشگاه خود، اقدام به حذف ترم تحصیلی نمایند. در ادامه برای اطلاع از شرایط و قوانین حذف ترم تحصیلی توصیه می کنیم مقاله زیر را نیز مطالعه فرمایید.
تعدادی از دانشجویان ممکن است نگرانی چندانی بابت مردود شدن نداشته باشند و با در نظر گرفتن احتمال عدم قبولی در امتحان، این سوال را بپرسند که اگر درسی را در دانشگاه بیفتیم چه می شود؟ در حقیقت عواقب افتادن درس یا مردودی ممکن است برای دانشجویانی که شرایط حذف درس را نداشته باشند نیز اهمیت بالایی داشته باشد.
در جواب "حذف درس بهتر است یا افتادن؟" می توان گفت نتایج افتادن واحدهای درسی در دانشگاه می تواند به طرق مختلفی در شرایط تحصیلی دانشجو تاثیر منفی داشته باشد. از جمله این تاثیرات می توان به کاهش قابل توجه معدل در ترم تحصیلی جاری اشاره کرد. در صورتی که دانشجو در برخی دروس دیگر به ویژه دروس اختصاصی نتواند نمره بالایی کسب کند تا این افت معدل جبران شود، یکی از عواقب افتادن درس می تواند مشروط شدن در دانشگاه باشد.
به طبع با مشروط شدن دانشجو شرایط تحصیل کمی متفاوت خواهد شد و به دنبال آن محدودیت های اخذ تعداد واحدهای درسی و افزایش سنوات تحصیلی نیز از جنبه های منفی افتادن دروس و مشروطی است. البته باید این نکته را در نظر گرفت که دانشجو می تواند در ترم بعدی مجددا واحدهای درس افتاده را اخذ و با تلاش بیشتر نمره قبولی را کسب کند. در این صورت تاثیر نمره زیر 10 که در ترم قبل اخذ کرده بود در معدل کل از بین خواهد رفت، اما نمره افتاده از لیست ریز نمرات غیر قابل حذف است.
همانطور که در بخش قبل نیز توضیح داده شد، در دانشگاه های سراسری و آزاد امکان شرکت در امتحان مجدد دروس افتاده دانشگاه برای دانشجویان وجود خواهد داشت. افرادی که در ترم گذشته موفق به اخذ نمره قبولی 10 در دروس کارشناسی و 12 در دروس کارشناسی ارشد نشده باشند، در ترم تحصیلی پیش روی خود می توانند مجددا در فرآیند انتخاب واحد خود، درس مورد نظر را اخذ نمایند.
البته برای اخذ مجدد دروس باید به چارت هر دانشگاه و گروه تحصیلی توجه داشت. چراکه ممکن است یک درس بخصوص تنها در ترم های فرد یا زوج ارائه شود و امکان اخذ آن در دو ترم متوالی برای دانشجویان وجود نداشته باشد. در حقیقت اگر درس مردود شده جزو دروس پیش نیاز باشد، این حالت یکی از دشوارترین شرایط انتخاب واحد برای دانشجویان خواهد بود، زیرا مجبور به اخذ تعداد واحد کمتر و انتظار برای اخذ درس در دو ترم بعد باشند.
در صورتی که فرد موفق به اخذ مجدد عنوان درس و کسب نمره قبولی در امتحان مجدد پایان ترم شود، نمره جدید نیز در ریز نمرات دانشگاهی ثبت می شود، اما با این تفاوت که نمره قبل را خنثی خواهد کرد. بنابراین مادامی که دانشجو در یک درس افتاده مجددا امتحان ندهد و نمره بالای 10 کسب نکند، نمره افتاده او در معدل کل لحاظ خواهد شد.
یکی از مهم ترین مسائلی که دانشجویان ورودی مقاطع مختلف باید با آن آشنا باشند، مسئله نحوه پاس کردن دروس دانشگاه، مرخصی دانشگاه و حداقل نمراتی است که برای قبولی در هر درس باید اخذ شود. این حداقل نمرات قبولی در مقاطع تحصیلی مختلف با یکدیگر متفاوت بوده و هر چه مقاطع تحصیلی بالاتر می رود، تلاش و پشتکار دانشجویان نیز می بایست تحت تاثیر قرار گیرد.
در حال حاضر دانشگاه های ایران از یک حد نصاب قبولی یکسان برای قبولی دانشجویان در دروس مختلف پیروی می کنند. علاوه بر این یکی از ترس های دانشجویان در دوران تحصیل آن ها مشروط شدن و محدود شدن در اخذ تعداد واحد درسی است. از این رو در جدول زیر این دو مورد برای هر مقطع مقایسه شده است.
مقطع تحصیلی | حداقل نمره قبولی هر درس | حداقل معدل برای عدم مشروطی |
کارشناسی | 10 | 12 |
کارشناسی ارشد | 12 | 14 |
دکتری | 14 | 15 |
با توجه به اطلاعات درج شده در جدول بالا دانشجویان از ابتدای هر ترم تحصیلی می بایست برنامه ریزی منظمی برای مطالعه پیوسته دروس داشته باشند تا مجبور به حذف درس نشوند. علاوه بر این با وجود تاثیرات منفی افتادن درس در هر ترم تحصیلی باید توجه ویژه ای به خصوص به دروس اختصاصی و پیش نیاز داشت. این دروس هم در معدل و هم در تعداد سنوات دانشجویان بسیار تاثیرگذار هستند.
به این نکته نیز باید اشاره کرد که دانشجویان در صورت اخذ معدل بالای 17 امکان افزایش سقف تعداد واحدهای کارشناسی تا 24 واحد را در ترم بعد خواهند داشت. این قابلیت برای افرادی که تمایل به مطالعه فشرده و اتمام سریع تر تحصیلات خود دارند بسیار مفید خواهد بود. بنابراین پیشنهاد اکید به دانشجویان این است که برای پیشگیری از مردودی یا حذف دروس، مطالعات خود را تنها به ایام امتحانات محدود نکنند.
در نظر داشته باشید مشاوران سامانه مشاوره تحصیلی هیوا آماده هستند تا به تمام سوالات شما درباره حذف دروس پاسخ دهند. شما می توانید با استفاده از سامانه مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا با مشاوران حرفه ای این مرکز در ارتباط باشید. همچنین می توانید با عضویت در کانال تلگرام و دنبال کردن صفحه اینستاگرام کنکور سراسری هیوا از آخرین اخبار و تغییرات مربوطه مطلع گردید.
✔️ این مسائل به دغدغه و شرایط دانشجو وابستگی زیادی دارد و در شرایطی حذف درس می تواند گزینه بسیار مفیدی باشد که توضیحات کامل در متن مقاله آورده شده است.
✔️ قوانین حذف دروس برای هر روش حذف متفاوت است و ممکن است شامل حال تمامی دانشجویان نشود که لیست و توضیحات کامل در این مقاله ارائه شده است.
✔️ بله، دانشجویان می توانند در ترم های بعد مجددا درس مردود شده را اخذ و در امتحان آن شرکت کنند. نحوه محاسبه معدل کل و توضیحات بیشتر در مقاله ذکر شده است.
برای مشاوره حذف درس بهتر است یا افتادن
برای مشاوره حذف درس بهتر است یا افتادن
سلام. بله شما در ترم بعدی که دوباره میخواین واحد هاتون رو بردارین باید این واحدی که افتادین رو هم انتخاب و هزینه اش رو پرداخت کنین. با توجه به رشته، محل تحصیل و نوع درس هزینه هر واحد متفاوته.
سلام ببخشید من ۳ تا درس ۲ واحدی افتادم یعنی ۶ واحد ولی معدلم بالای ۱۲ هست مشروط میشم ؟
سلام . مشروط نمیشین .
سلام من در زمان ترمیم یک درس اشتباها حذف کردم. و بعد متوجه شدم الان دانشکده میت ونه برام کاری بکنه که این درس اضافه بشود ؟
سلام . از طریق دانشگاه پیگیری کنین ممکنه دانشگاه واحد درسی مورد نظر رو برای شما انتخاب کنه .
سلام من درس مبانی کامپیوتر رو افتادم و این درس پیش نیاز هستش می تونم این درس رو بر ندارم و برنامه سازی پیشرفته رو که پیش نیازش مبانی هست بردارم ؟
سلام . نمی تونین درسی که پیش نیاز هستش رو برندارین و اول درسی که پیش نیاز داره رو بگذرونین .
سلام من از زمان حذف درس عقب ماندم الان می توانم کاری کنم ؟
سلام . زمان حذف درس رو باید از دانشگاه محل تحصیل سوال کنین ، در صورت پایان مهلت ثبت درخواست ، امکان حذف درس وجود نداره .
سلام اگر درسی حذف شه نمره صفر در کارنامه ثبت می شود ؟
سلام . در صورت حذف درس ، نمره ای در کارنامه دانشجو ثبت نمیشه .
سلام ، من درس ریاضی ۱ رو مردود شدم مشکلی نیس ترم بعد دوباره بردارم ؟
سلام . در صورت افتادن و مردودی در درسی می تونین درس رو در ترم بعد انتخاب کنین .
سلام درسی را که یکبار افتادم می توانم حذف کنم ؟
سلام . بله می تونین برای حذف درس مورد نظر اقدام کنین .
سلام . من درس ریاضی 1 را از اول ترم اصلا نخواندم و هیچی بلد نیستم درس را حذف کنم بهتره یا نه برم سر جلسه ؟
سلام . بهتره درس ریاضی 1 رو حذف کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©