تمامی فارغ التحصیلان مقطع ارشد هر کدام از گرایش های مختلف روانشناسی و مشاوره و همچنین دانشجویان دوره دکتری این رشته ها که توانسته اند در آزمون جامع موفق به نمره قبولی شوند، می توانند برای کسب مهارت علمی و عملی بیشتر، در دوره کارورزی روانشناسی شرکت کنند. گفتنی است که تهیه یک نمونه گزارش کارآموز در انتهای دوره کارآموزی و یا کارورزی ضروری می باشد.
برای مشاوره کارورزی روانشناسی
برای مشاوره کارورزی روانشناسی
یکی از دغدغه های مهم اغلب دانشجویان و فارغ التحصیلان گرایش های مختلف روانشناسی و مشاوره، گذراندن دوره کارورزی است. هدف از این دوره عملیاتی کردن دانش های تئوری کسب شده در دوران تحصیل و آماده سازی افراد برای کار در دنیای واقعی می باشد.
حال سوال بسیاری از دانش آموختگان عزیز آن است که چه زمانی باید برای گذراندن کارورزی روانشناسی اقدام کرد؟ کارورز و یا کارآموز روانشناسی باید چه شرایطی داشته باشد و در چه مراکزی این دوره را طی کند؟ مهم تر از همه این ها، آیا برای دریافت پروانه اشتغال تخصصی و حرفه ای روانشناسی، گذراندن این دوره ها و ارائه نمونه گزارش کارآموزی و یا کارورزی الزامی است یا خیر؟
در ادامه قصد داریم تا به همه این سوالات پاسخ دهیم و اطلاعات مهمی را در مورد مفهوم کارآموز روانشناسی، هدف از گذراندن کارورزی روانشناسی، نحوه اخذ مدرک کارآموزی و کارورزی و همچنین قواعد نگارش نمونه گزارش کارآموزی به شما عزیزان ارائه دهیم.
کارآموز روانشناسی فردی است که در یکی از مراکز، موسسات یا دفاتر مرتبط با رشته اش مشغول به کار می شود. البته در برخی از گرایش ها، واحد های درسی کارآموزی در چارت درسی گنجانده شده است و دانشجو موظف به گذراندن آن هاست. اما در اغلب اوقات، دانش آموختگان به صورت اختیاری دوره کارآموزی را طی می کنند.
ذکر یک نکته مهم در اینجا ضروری است، و آن هم تفاوت کارآموزی با کارورزی است. چرا که کارآموز روانشناسی شخصی است که تجربه و مهارت بسیار پائینی دارد و می خواهد به مهارت های لازم جهت شکوفا شدن دست یابد.
در حالی که کاوررز غالبا یک سری مهارت های اولیه را کسب کرده و حال قصد دارد تا مهارت های تکمیلی حرفه خود را بیاموزد. همچنین، دوره های کارآموزی روانشناسی ممکن است به صورت پاره وقت یا تمام وقت، با حقوق یا بدون حقوق، در مراکز آزاد و خصوصی، در دانشگاه ها، دبیرستان ها یا بیمارستان ها باشد.
در مجموع، هدف از گذراندن کارآموزی روانشناسی را می توان شناخت و پرورش استعدادها، افزایش شانس استخدام، یادگیری فنون علمی و عملی در محیط کار، کسب تجربه، قرار گرفتن در معرض موقعیت های واقعی و ... دانست. البته مرتبط بودن نوع سازمان و تلاش کارآموز در پربازده بودن این دوره نقش زیادی دارد.
اگر شخصی قصد گذراندن کارآموزی را داشته باشد، کافی است که مشخصات و رزومه خود را برای شرکت ها، سازمان ها یا دفاتر مربوطه ارسال نماید. گذشته از این، کارآموز روانشناسی یک سری وظایف مهم دارد که نه تنها به او در دریافت تجربه کمک می کند، بلکه می تواند توجه کارفرماها را بیشتر به خود جلب نماید. در زیر به چند مورد از آن ها اشاره شده است.
پیش از ثبت نام و شروع دوره کارآموزی روانشناسی حتما میزان آمادگی خود و مرتبط بودن سازمان یا نهاد مربوطه را به خوبی ارزیابی کنید.
به قوانین حاکم بر موسسه ای که عضو آن شده اید، احترام گذاشته و از ضوابط پیروی کنید.
نسبت به یادگیری و انجام موارد محول شده اشتیاق داشته باشد.
برای ورود به یک نهاد، ابتدا میزان هماهنگی شخصیتی و شرایط کاری را بسنجد.
اگر دوره کارآموزی مربوط به واحدهای درسی است، حتما محل کارآموزی بایستی مورد تایید گروه آموزشی باشد.
دانشجویان باید پیش از گذراندن دوره کارآموزی، حتما حداقل دروس تخصصی مورد نیاز را با موفقیت طی کرده باشند.
به نحوه برخورد و رفتار روانشناسان و مشاوران مجرب با مراجعان و همچنین شیوه های درمانی موثر توجه زیادی شود.
در صورتی که کارآموز برای درمان یک بیمار، رویکرد یا روش درمانی خاصی را مناسب می داند، قبل از پیاده سازی یا پیشنهاد باید حتما ابتدا آن را با کارفرما مطرح کند.
اگر کارآموز در محیط کار با مشکلی مواجه شد، آن را با مدیر یا کارفرما در میان بگذارد.
محرمانه نگه داشتن اطلاعات بیماران و مراجعان از مهم ترین وظایف یک کارآموز روانشناسی است.
پس از گذراندن دوره کارآموزی، دانشجو باید یک گزارش دقیق از تمامی مهارت های کسب شده تهیه کند.
گزارش کارآموزی می بایست به صورت تایپ و صحافی شده با رعایت اصول نگارشی باشد.
سازمان مربوطه باید به کارآموز گواهی پایان دوره ارائه دهد.
دانشجویان در راستای فراگیری درس عملی کارآموزی که یکی از درس های مهم و موثر در یادگیری تمام دانشجویان در تمام رشته ها در مقاطع مختلف بوده بایستی به سامانه بهکاد جهت سهولت انجام روند کارآموزی مراجعه کنند. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
طبق تعریفی که از سوی سازمان نظام روان شناسی ارائه شده است، کارورز روانشناسی به کسی گفته می شود که در یکی از گرایش های روانشناسی و مشاوره در مقطع ارشد و یا بالاتر دانشگاه های مورد تائید وزارت علوم تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت درمان و پزشکی تحصیل کرده و زیر نظر استاد ناظر دوره کارورزی را بگذارند.
در گذشته گذراندن این دوره اجباری بود و افراد متقاضی پروانه روانشناسی می بایست آن را به کمیسیون ارائه می دادند. اما از سال 96 سازمان مربوطه اعلام کرد که مدرک کارورزی حذف شده و صلاحیت های علمی و تخصصی داوطلبان بایستی به روش های گوناگون سنجیده شود.
با این حال، کمیسیون های تخصصی هنوز هم افرادی را در اولویت اختصاص پروانه اشتغال قرار می دهند که از صلاحیت حرفه ای کافی برخوردارند و تحت نظر اساتید مجرب مهارت های لازم را کسب نموده اند. از این رو، توصیه می شود که در حین تحصیل یا پس از آن در زمینه افزایش دانش عملی خود دغدغه مند باشید.
اما وظایف کارورز روانشناسی چیست؟ حقیقت این است که استاد ناظر تعیین کننده مسئولیت های کارورز می باشد. این اساتید بر اساس مواردی که در کمیسیون های تخصصی بر روی آن ها تاکید می شود، تکالیف درستی را به کارورز محول می کنند.
با این حال، یک سری فعالیت ها در دوره کارورزی روانشناسی تقریبا برای تمام شرکت کنندگان ضروری است. برای آنکه متقاضیان گرامی در مورد کلیت این وظایف اطلاعاتی را کسب کنند، در زیر توضیحات کوتاهی را بیان می کنیم.
مشاهده: کارورز بایستی با روش های مختلف همچون آینه یک طرفه، به مشاهده و بررسی فعالیت های بالینی استاد ناظر بپردازد و تا حد امکان در جلسات مشاوره ای او ایفای نقش کند.
مصاحبه: این مصاحبه می تواند پرسش از استاد و یا مراجعانی باشد که برای درمان مراجعه می کنند ( البته کسب اجازه از استاد ناظر جهت صحبت با مراجعان ضروری است).
ارزیابی بالینی: این ارزیابی بر اساس معیارهای روانی، جسمانی، اجتماعی و عقلانی انجام می شود و به تشخیص و طبقه بندی بیماری ها کمک می کند.
آزمون گری: کارورز رشته روانشناسی باید بتواند از آزمون های مختلف روانی جهت پی بردن به انواع بیماری های روانی، اختلالات، توانایی ها، رغبت ها و به طور کلی جمع آوری داده های استفاده نماید.
گزارنویسی: ثبت کتبی وقایع و نکات آموخته شده در طول دوره و تحویل آن به ناظر الزامی است.
ارجاع و مشورت: داشتن توانایی و مهارت ارتباطی بین روانشناس و مراجع و مشورت گرفتن از استاد ناظر در مواقع لازم، ضروری می باشد.
دستیاری: همکاری با ناظر می تواند به کسب مهارت های علمی و تجربه عملی کمک بسزایی کند.
درمان های فردی و گروهی: یادگیری اصول مشاوره و به کار بردن درمان های متناسب با مشکل فرد یا یک گروه برای یک روانشناس یا مشاور اهمیت زیادی دارد.
برای دریافت پروانه روانشناسی شرایطی لازم است که مهم ترین آن داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد در یکی از رشته های روانشناسی و مشاوره می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و اخذ پروانه روانشناسی و مشاوره می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
برای بسیاری از داوطلبان این سوال مطرح می شود که پس از گذشت چند ترم می توان کارآموزی یا کارورزی را طی کرد. توجه داشته باشید که کارورزی با کارآموزی متفاوت است. بدین مفهوم که یک دانشجو حتی در طول تحصیل نیز می توانند متناسب به رشته یا گرایش خود به مراکز مختلف بهداشت روان و یا بیمارستان ها جهت کارآموزی مراجعه کنند.
اما برای دوره کارورزی داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد ضروری می باشد. همچنین، دانشجویان دوره دکتری باید در آزمون جامع دکتری نمره لازم را کسب کنند تا اجازه گذراندن کارورزی را داشته باشند. در ادامه با نحوه اخذ کارآموزی و کارورزی روانشناسی آشنا می شویم.
دوره کارورزی می بایست حتما زیر نظر استاد ناظر و در یکی از مراکز مورد تایید سازمان اعم از مراکز خدمات روان شناسی و مشاوره حقیقی و حقوقی، دفاتر کار خدمات روانشناسی و مشاوره، مراکز درمانی و آموزشی برگزار شود.
برای شروع دوره، داوطلب باید به معاونت آموزشی سازمان یا شورای استانی مراجعه و فرم درخواست خود را ارائه دهد. این سازمان نیز وظیفه دارد که حداکثر ظرف یکماه بررسی های لازم را انجام داده و نظر خود را اعلام کند.
استاد ناظر اداره کننده دوره کارورزی، باید در یکی از گرایش های روان شناسی یا مشاوره دارای مدرک دکتری بوده و حداقل 5 سال سابقه کار مرتبط پس از اخذ مدرک دکتری را داشته باشد.
حداقل و حداکثر مدت کارورزی 20 و 30 ساعت در هفته است.
مدت دوره کارورزی 500 ساعت می باشد.
معاونت آموزش، هزینه دوره کارورزی روانشناسی را تعیین و تصویب می کند.
تکمیل فرم مشخصات کارورز و استاد ناظر و ارائه آن به معاونت آموزشی سازمان ضروری است.
استاد ناظر وظیفه دارد که حداکثر 5 جلسه را به ارزیابی دانش و مهارت کارورز اختصاص دهد و در صورت لزوم از او برای افزایش سطح علمی درخواست نماید.
استاد ناظر در مجموع 75 ساعت را برای نظارت اختصاص می دهد. در این میان، 5 ساعت صرف ارزیابی، 3 ساعت مشاهده، 30 ساعت مشورت دهی و 10 ساعت بخش مطالعه گزارش های کارورزی می شود.
اگر داوطلبی در طول دوره تحصیل دوره های مصوب کارورزی را گذرانده باشد، در صورت داشتن مدارک لازم در ازای هر دوره شش ماهه، 150 ساعت از کارورزی وی کسر خواهد شد.
نکته: کسب مدرک کارورزی به تنهایی برای اخذ پروانه اشتغال کافی نیست و متقاضی باید سایر مدارک مشخص شده و مورد صلاحیت را به کمیسیون تخصصی ارائه دهد.
دانش آموزان پس از اتمام دوره کارورزی خود می توانند در یکی از دوره های کوتاه مدت سایت ساتب ثبت نام کرده و آموزش هایی را برای ورود به بازار کار ببینند. برای دریافت اطلاعات بییشتر در خصوص دوره های کوتاه مدت دانشگاه علمی کاربردی به مطالعه مقاله زیر بپردازید.
برای افرادی که در دوره های کارآموزی یا کارورزی شرکت کرده اند، تهیه گزارش کار الزامی است. چرا که در صورت وجود موقعیت های کاری، با ارائه این گزارش به کارفرما یا سازمان می گویید که در دوره خود چه مهارت ها و تجربیاتی را به دست آورده اید.
با این وجود، بسیاری از افراد در نوشتن این گزارش با مشکل مواجه می شوند و نمی دانند که چه اصول نگارشی در آن به کار می رود. برای این امر، یک سری قالب ها و ساختارهای خاص وجود دارد که برای آشنایی شما آن ها را ذکر می کنیم و سپس نکات مهم جهت افزایش جذابیت یک نمونه گزارش کارآموزی و کارورزی روانشناسی را بیان خواهیم کرد.
جلد: بر روی جلد باید مواردی همچون آرم و نام دانشگاه، نام استاد ناظر، تاریخ گذراندن دوره کارورزی، و نام و نام خانوادگی خود قید شود.
عنوان کارورزی یا کارآموزی: در این صفحه علاوه بر ذکر عنوان، می توانید از کسانی که به شما در این زمینه کمک کرده اند سپاسگزاری کنید.
فهرست مطالب: علاوه بر ذکر صفحات مقدمه، گزارش تفصیلی، جمع بندی و ...، چنانچه از جدول یا شکل نیز استفاده کرده اید باید به ترتیب صفحات در فهرست آورده شود.
چکیده گزارش: در اینجا خلاصه ایی از تمام فصل های گزارش به همراه کارهای انجام شده بیان می شود. چکیده معمولا نباید از 300 کلمه فراتر رود.
فصل اول ( مقدمه): در این بخش لازم است درباره مواردی همچون محل کارورزی یا کارآموزی روانشناسی، نام، تاریخ و آدرس موسسه مربوطه، و شرح مختصر کارهای انجام شده قبلی آورده شود. همچنین، مقدمه باید حاوی روش های به کار رفته، سوال اصلی تحقیق و نتایج فرضی باشد.
گزارش مفصل و تخصصی: اصلی بخش گزارش کارآموزی و کارورزی محسوب می شود که در آن درباره موضوعات کار شده و فعالیت های روزانه ذکر می شود.
جمع بندی و نتیجه گیری: در این قسمت به نتایج و کیفیت دوره اشاره می شود و در صورت نیاز پیشنهادات یا انتقادات ذکر می گردد.
چند نکته مهم برای افزایش کیفیت گزارش کارآموزی:
از جملات کوتاه و قابل فهم استفاده کنید.
به قواعد نگارشی و درست بودن املای کلمات توجه نمایید.
در اطراف متن از به کار بردن کادر یا تزئیات خودداری کنید.
برای معنی کلمات انگلیسی یا توضیحات اضافی، پاورقی داشته باشید.
گزارش کار را در قالب ورد یا پی دی اف در یک سی دی ارائه دهید.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص کارورزی روانشناسی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ وظایف کارورز روانشناسی عبارتند از مشاهده، مصاحبه، ارزیابی بالینی، گزارش نویسی، مشورت و ارجاع، و ... . توضیحات بیشتر در این مقاله ارائه شده است.
✔️ همانطور که در این مقاله به طور کامل توضیح داده شد، رعایت یک سری نکات نگارشی ضروری است که از جلد تا محتوا را در بر م یگیرد.
✔️ همانطور که در این مقاله به طور کامل توضیح داده شد، مهم ترین هدف کارآموزی ارتقاء سطح دانش عملی و کسب تجربه می باشد.
برای مشاوره کارورزی روانشناسی
برای مشاوره کارورزی روانشناسی
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©