داشتن یک برنامه ریزی دقیق و منظم برای آموزش دانش آموزان پایه هشتم اهمیت زیادی دارد. معلمان این پایه با استفاده از طرح درس هشتم می توانند چارچوبی برای فعالیت های خود و دانش آموزان در کلاس هر درس داشته باشند. در طرح درس های روزانه، ماهانه و سالانه جزئیات دقیقی در مورد منابع درسی، اهداف آموزشی درس، تجهیزات لازم و غیره با دید کوتاه مدت و بلندمدت نوشته می شود.
برای مشاوره نحوه نگارش و دانلود طرح درس هشتم
برای مشاوره نحوه نگارش و دانلود طرح درس هشتم
در سال های اخیر نوشتن طرح درس جامع و جزئی دروس پایه هشتم یک امر ضروری برای فعالیت معلمان در مدارس تلقی می شود. معلمان این پایه قبل از شروع سال تحصیلی و حتی در امتداد هر نیم سال می بایست برنامه درسی خود را تهیه و به مدیران آموزشگاه ها تحویل دهند.
با توجه به تنوع طرح درس ها، سوال بسیاری فرهنگیان این است که طرح درس هشتم را چگونه باید نگارش کرد؟ پاسخ این پرسش را به سادگی با بررسی طرح درس ملی هشتم و نمونه طرح درس های ارائه شده توسط معلمان می توان پیدا کرد. در این مقاله در ابتدا طرح درس هشتم معرفی شده و در ادامه به بررسی نگارش انواع طرح درس، مثال هایی در این مورد و همچنین بررسی مزایای استفاده از طرح درس پرداخته شده است.
پایه هشتم متوسطه در حقیقت پایه میانی مقطع متوسطه اول بوده و دانش آموزان باید کم کم خود را برای ورود به پایه متوسطه دوم آماده کنند. با توجه به شرایط مدارس در سال های اخیر و ترکیبی بودن آموزش به صورت حضوری و غیر حضوری ممکن است دانش آموزان ضعف هایی را در برخی دروس خود احساس کنند. به همین خاطر معلمان باید با استفاده از برنامه ریزی های دقیق شرایط را برای یادگیری بهتر دانش آموزان مهیا کنند.
یادگیری موثر دانش آموزان و ارتقای کیفیت تدریس معلمان نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و از پیش تعیین شده است. بنابراین بر اساس تصمیمات آموزش و پرورش کشور، معلمان موظف هستند که برای دروس مختلف پایه هشتم یک برنامه ریزی دقیقی را طراحی کرده و فعالیت خود را بر اساس آن پیش ببرند. به این کار معلمان ارائه طرح درس یا برنامه درسی گفته می شود که مزایای بسیاری هم برای معلم و هم برای دانش آموزان خواهد داشت.
تهیه طرح درس هشتم نیز همچون دیگر پایه های تحصیلی یک امر ضروری برای ارائه آموزش موثر است. چراکه معلمان با آماده سازی طرح درس قادر خواهند بود که هر درس را با برنامه ریزی مشخصی آموزش داده و دچار کمبود وقت نشوند. نگارش طرح درس هشتم کمک شایانی به معلمان برای داشتن فعالیت های منظم در کلاس های درس خواهد کرد. بر همین اساس برای استفاده بهتر از مزایای طرح درس ها، می توان آن ها را با دید روزانه، هفتگی، ماهانه، نیم سال و یا سالانه تهیه کرد.
برای هر درس پایه هشتم می توان یک طرح درس تهیه کرد. اگر معلم یک برنامه کلی و جامع برای کل سال تحصیلی پایه هشتم داشته باشد به آن یک طرح درس سالانه گفته می شود. در نگاه دقیق تر اگر این برنامه ریزی با جزئیات بیشتری ارائه شود می تواند در قالب یک طرح درس ماهانه، هفتگی یا روزانه نیز باشد.
فعالیت هایی که معلم قرار است در یک ماه در کلاس به همراه دانش آموزان خود انجام دهد را یک طرح درس ماهانه می نامند. این طرح درس می توان شامل دروسی باشد که در طول یک ماه پیش رو قرار است به دانش آموزان تدریس شود. در نهایت در طرح درس های روزانه تمامی ریز فعالیت هایی که در کلاس قرار است انجام شود ذکر می گردد.
پایه هشتم متوسطه دارای دروس مختلفی است که تمامی آن ها می بایست با داشتن یک برنامه ریزی منظم در طول یک سال تحصیلی به دانش آموزان ارائه شود. نوشتن طرح درس هشتم، مسیر و نقشه درستی را برای معلمان ترسیم می کند که از جمله نتایج استفاده از این نقشه افزایش انگیزه دانش آموزان و مدیریت برنامه های معلم است.
پس از اعلام نتایج نهایی آزمون استخدام آموزش و پرورش، داوطلبان پذیرفته شده باید برای شرکت در دوره مهارت آموزی ثبت نام خود را انجام داده و در دوره های یکساله تربیت معلم شرکت نمایند. در این دوره اصول نگارش یک طرح درس خوب آموزش داده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
همانطور که ذکر شد، کوتاه ترین بازه زمانی در نظر گرفته شده برای نگارش طرح درس ها، بازه روزانه است. به این طریق معلمان مقطع متوسطه می بایست هر روز برای دروس و فعالیت های عملی و نظری مورد نظر خود یک طرح درس ارائه دهند. نحوه نگارش طرح درس روزانه هشتم شامل تکمیل نمودن چند بخش اصلی در فرم برنامه درسی است که با جزئیات بیشتری به آن خواهیم پرداخت.
برای نگارش یک طرح درس روزانه مفید و قابل استفاده باید با توجه به بخش های مشخص شده در کاربرگ طرح درس روزانه، اطلاعات و برنامه های مورد نظر را به دقت وارد کرد. به عنوان مثال، مهم ترین اطلاعاتی که به عنوان بخش معرفی یک طرح درس نیز شناخته می شوند شامل نام درس، تاریخ جلسه کلاس، موضوع درس، تعداد دانش آموزان حاضر در کلاس و اطلاعاتی از این دست هستند. با تکمیل دقیق این اطلاعات در هر کاربرگ می توان طرح درس روزانه هر درس را از یکدیگر تفکیک کرد.
دومین و مهم ترین بخش هر طرح درس را بخش اهداف تشکیل می دهد. در بخش اهداف معلمان باید هدف از آموزش یک درس را در نگاهی کلی، رفتاری و یا جزئی یادداشت کنند. در حقیقت در پایان هر کلاس یک معلم از دانش آموزان خود انتظار دارد که موضوعاتی مشخص را در رابطه با درس فراگرفته باشند. این موضوعات در قالب اهداف گنجانده می شود که می توانند کلی یا جزئی باشند.
دروس پایه هشتم دربرگیرنده برخی دروس عملی نیز می باشد. به عنوان نمونه، درس علوم تجربی، کار و فناوری و یا فرهنگ و هنر نیازمند برخی فعالیت های عملی در کلاس و تعامل دانش آموزان و معلم هستند. در یک طرح درس روزانه، معلم می تواند تمامی ابزار، مواد و تجهیزات لازم برای آموزش دانش آموزان را نیز بنویسد. این تجهیزات می تواند شامل وسایل هوشمند و یا تکنولوژی امروزه نیز باشد. در برخی جلسات کلاس نیز معلم می تواند ارزشیابی های منظمی برای دانش آموزان خود در نظر بگیرد و این فعالیت را نیز از قبل در طرح درس روزانه هشتم یادداشت کند.
معلمانی که قصد شرکت در آزمون ضمن خدمت فرهنگیان جهت کسب مدرک مهارت های معلمی را دارند می توانند از طریق سایت رایا درس اقدام نمایند. برای کسب اطلاعات بیشتر و ورود به سایت رایا درس می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
طرح درس هایی که معلمان برای فعالیت های یک ماهه خود تهیه می کنند، تاثیر بسیار مثبتی در اجرای ابتکارات و روش های نوین آموزشی آن ها در کلاس های درسی دارد. نحوه نگارش طرح درس ماهانه هشتم به دلیل جامع بودن این نوع طرح درس، تفاوت هایی با طرح درس روزانه و یا هفتگی دارد. تاثیر استفاده از طرح درس ماهانه برای کنترل منابع درسی دانش آموزان بسیار موثر بوده و برای همین معلمان تهیه این طرح درس را برای کلاس های خود بسیار ضروری می دانند.
از بین بردن ضعف های آموزشی و همچنین تقویت یادگیری دانش آموزان می تواند از جمله مهم ترین اهداف نگارش طرح درس ماهانه هشتم باشد. لذا تمامی دبیران در ابتدای هر ماه با نوشتن برنامه درسی می توانند روند منظمی را برای فعالیت های خود و رشد دانش آموزان داشته باشند.
برای ارتقای سطح آموزش و افزایش انگیزه در کلاس های درسی می توان چندین نکته مهم را در نگارش طرح درس ماهانه هشتم متوسطه در نظر گرفت. به عنوان مثال، مشابه طرح درس های روزانه نوشتن هدف از ارائه دروس در یک ماه پیش رو یکی از مهم ترین نکات در طرح درس ماهانه است. علاوه بر این معلمان می توانند برای یک بازه یک ماهه فعالیت هایی را برای تعامل بیشتر دانش آموزان در نظر بگیرند.
غالبا برخی فعالیت های درسی در پایه هشتم متوسطه نیازمند اختصاص زمان کافی برای انجام آن ها است. بنابراین معلمان در طرح درس های ماهانه هر درس می توانند بازه زمانی لازم برای چنین فعالیت هایی را نیز در نظر بگیرند. تشخیص امکانات مورد نیاز برای ارائه درس، در نظر گرفتن موقعیت های مکانی متفاوت، اختصاص زمان کافی برای بررسی نتایج بحث یا آزمایشات و غیره نیز از جمله مسائل تاثیرگذار در نوشتن یک طرح درس ماهانه مفید است.
سامانه رتبه بندی معلمان به منظور اجرای طرح نظام رتبه بندی معلمان با هدف افزایش کیفیت نظام آموزشی کشور شروع به کار کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر و ورود به سامانه رتبه بندی معلمان می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
معلمان پایه هشتم متوسطه، کلی ترین تصمیمات و برنامه های خود برای یک سال تحصیلی را در قالب طرح درس های سالانه به آموزشگاه ها و مدارس تحویل می دهند. این کار چشم اندازی که یک معلم برای سال تحصیلی پیش رو دارد را هم برای خود او و هم برای مدیران مدارس روشن می سازد. نحوه نگارش طرح درس سالانه هشتم ساده تر از طرح درس های دیگر بوده و معلمان می توانند برای تقویت طرح درس خود نکات مفیدی را نیز استفاده کنند.
دروس پایه هشتم متوسط شامل دروس قرآن، علوم تجربی، ریاضی، کار و فناوری، پیام های آسمان، قرائت فارسی، انشا فارسی، املا فارسی، فرهنگ و هنر، تربیت بدنی، مطالعات اجتماعی، زبان عربی، تفکر و سبک زندگی و زبان خارجی می باشد. هر یک از این دروس را می توان به عنوان موضوع یک طرح درس سالانه در نظر گرفت.
طرح درس های سالانه معمولا یک قالب کلی داشته و با طرح درس روزانه و ماهانه متفاوت هستند. در این طرح درس ها جزئیات چندانی در مورد هر یک از جلسات کلاس های درس نوشته نمی شود، بلکه معلم یک برنامه کلی برای تمامی ماه های تحصیلی در نظر می گیرد. در صورتی که این برنامه درسی تنها برای یک نیم سال در نظر گرفته شود به آن طرح درس نیم سال هشتم گفته می شود.
بر این اساس مهم ترین مطالب لازم برای نگارش طرح درس سالانه هشتم، نام ماه های تحصیلی، شمارش تعداد جلسات در اختیار در هر ماه (با توجه دقیق به تعداد تعطیلی ها)، ابزار کلی و ضروری برای تدریس یک کتاب درسی، تعداد جلسات لازم برای رفع اشکال دانش آموزان و غیره هستند. این مطالب به ترتیب در ستون های مختلفی در طرح درس گنجانده می شوند.
یک معلم برای نوشتن طرح درس سالانه باید تعطیلات و بازه های مناسبتی را در نظر بگیرد. در چنین موقعیت هایی ممکن است دانش آموزان از فضای درسی دور شده و نیاز به مرور مطالب قبلی و یا فراگیری مطالب ساده تر داشته باشند. از طرفی 3 درس قرائت فارسی، انشا و املای فارسی را می توان در یک طرح درس سالانه برنامه ریزی کرد.
پلتفرم روشکا در راستای ارائه آموزش مجازی به دانش آموزان کلیه مقاطع تحصیلی طراحی شده است. برای اطلاعات بیشتر و ورود به این سامانه مقاله زیر را مطالعه نمایید.
نگارش طرح درس هشتم یک دغدغه اساسی برای معلمان این پایه است و برخی از معلمان ممکن است تا کنون سابقه نگارش طرح درس را نداشته باشند. برای نوشتن یک برنامه درسی به سادگی می توان از تجربیات معلمان دارای سابقه استفاده کرد و با دانلود نمونه طرح درس هشتم آشنایی اولیه را در این زمینه به دست آورد.
عده ای از معلمان پایه هشتم متوسطه طرح درس های روزانه، ماهانه و سالانه خود را برای معرفی به همکاران خود در فضای اینترنت و سایت های مختلف به اشتراک می گذارند. برخی از این طرح درس ها به صورت رایگان و برخی نیز با پرداخت هزینه قابل دانلود خواهند بود. بنابراین با مطالعه و بررسی دقیق نمونه طرح درس دیگران می توان ایده های مناسبی برای نگارش برنامه درسی مفید گرفت.
تکمیل کاربرگ طرح درس ها تا حد زیادی نیز مرتبط با سلیقه معلمان و میزان زمانی است که برای نگارش برنامه خود اختصاص می دهند. از همین رو با جستجو در اینترنت می توان به طرح درس های منحصر به فرد و منطقی دسترسی پیدا کرد. البته پیشنهاد می شود که معلمان به جای تکرار استفاده طرح درس های قبلی، از خلاقیت و ابتکارات خود نیز بهره گرفته و روش منحصر به فرد خود را برای نگارش طرح درس داشته باشند.
برخی از نمونه های طرح درس هشتم متوسطه از طریق آدرس های زیر قابل دریافت و استفاده هستند که در 3 قالب روزانه، ماهانه و سالانه مورد استفاده قرار می گیرند.
نمونه طرح های درس پایه هشتم |
دانلود نمونه 1 طرح درس هشتم |
دانلود نمونه 2 طرح درس هشتم |
دوره های ضمن خدمت فرهنگیان برای آموزش مهارت های جدید به معلمان برگزار می شود. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
آموزش مقاطع ابتدایی و متوسطه در مدارس از حساسیت و اهمیت بالایی برخوردار است. این مقاطع زمینه ساز بسیاری از استعدادها و موفقیت های افراد در آینده خواهد بود و برای آموزش بهتر دانش آموزان باید روند مشخص و منظمی وجود داشته باشند. با وجود برنامه ریزی های دقیق در آموزش کشور هم نقاط ضعف کم کم از بین رفته و هم دانش آموزان مشتاق به یادگیری و ارتقای دانش خواهند شد. طرح درس ملی هشتم برای دستیابی به همین اهداف وارد نظام آموزشی ایران شده است.
در چند سال اخیر و افزایش اهمیت نگارش طرح درس توسط معلمان، پژوهش های بسیاری روی بازدهی و عملکرد دانش آموزان انجام گرفته است. یکی از تصمیماتی که برای افزایش تاثیر آموزش در مدارس و ارتقای کیفیت آموزش و پرورش دانش آموزان اتخاذ شده، استفاده از یک سند برنامه ملی همگانی است. امروزه این سند با نام طرح درس ملی در پایه های تحصیلی مختلف در حال استفاده می باشد و به گونه ای تدوین شده است که معلمان سراسر کشور بتوانند از طرح درسی جامع و کامل بهره بگیرند.
طرح درس ملی هشتم در کنار تقویت محتواهای آموزشی دروس، نقش و تاثیر معلمان را نیز در جنبه های مختلف آموزشی مورد بررسی قرار داده است و به همین دلیل است که برنامه ریزی های منظمی را برای بهبود عملکرد آن ها ارائه می دهد.
یکی دیگر از اهداف ارائه طرح درس ملی هشتم، آماده نمودن زیرساخت ها و الزامات کافی در سطح ملی و محلی است تا تمامی دانش آموزان پایه هشتم بتوانند ارزشیابی یکسان و مشابهی نیز داشته باشند. با برخورداری از طرح درس ملی، آموزش ساختاریافته در دسترس تمامی دانش آموزان قرار گرفته و اشتیاق آن ها برای فراگیری دانش افزایش خواهد یافت.
مهم ترین مولفه ها و اجزای اصلی طرح درس هشتم شامل مبانی علمی و فلسفی، اهداف و الگوی هدف گذاری، راهبردهای یاددهی و یادگیری، ارزشیابی پیشرفت تحصیلی و غیره می شود که حوزه های یادگیری در این طرح درس همان دروس تحصیلی دانش آموزان هستند. در طرح درس ملی حدود 20 درصد از ظرفيت كل طرح از طراحي تا توليد برنامه ها، مواد آموزشي و رسانه به شکل كلي يا جزئي به استان ها واگذار شده است.
دوره های تربیت معلم مدارس ابتدایی برای آشنایی افراد متقاضی با نحوه آموزش و همچنین ارائه آموزش مطلوب برای متقاضیان فراهم شده است. برای اطلاعات بیشتر و شرکت در دوره مقاله زیر را مطالعه کنید.
با توجه به مطالب ذکر شده در بخش های قبل به سادگی می توان به مزایای نوشتن طرح درس هشتم و استفاده از آن در مدارس پی برد. استفاده از طرح درس های روزانه یا ملی هم در عملکرد معلمان و هم در یادگیری دانش آموزان تاثیرات مثبت زیادی خواهد داشت.
یکی از بهترین مزیت های ارائه طرح درس هشتم، قابلیت به اتمام رساندن آموزش دروس در یک بازه زمانی معین چند ماهه است. معلمان با داشتن یک برنامه از پیش تعیین شده و زمان بندی جلسات کلاس ها می توانند هر درس را در تعداد جلسات مشخصی تدریس کرده و در کنار آن به فعالیت های عملی نیز بپردازند. این مسئله منجر به بهره گیری بهتر از زمان و فرصت ها شده و حتی در طول سال تحصیلی فعالیت های آموزشی مفید یا کلاس های جبرانی دیگر را نیز می توان در نظر گرفت.
از طرف دیگر تهیه یک طرح درس باعث جلوگیری از تکرار مطالب آموزشی و ذکر موارد غیر ضروری در کلاس ها خواهد شد. بنابراین به معلمان پایه هشتم در تدریس آن ها کمک بسیاری خواهد کرد. انتخاب مواد آموزشی و در نظر گرفتن تکلیف درسی برای دانش آموزان نیز می تواند یکی از مزایای طرح درس هشتم باشد.
مسئله خودارزیابی دانش آموزان پایه هشتم در طول تحصیل آن ها اهمیت ویژه ای دارد. داشتن طرح درس منظم برای کلاس های درسی یک عامل مفید برای خودارزیابی دانش آموزان خواهد بود. با بهره گیری از برنامه درسی مشخص، هم انگیزه دانش آموزان و معلمان افزایش یافته و هم دانش آموزان روحیه خودکفایی پیدا کرده و می توانند به نقاط ضعف خود نیز پی ببرند.
در نهایت معلمان می توانند علاوه بر کتب درسی منابع مناسب دیگری را نیز در تدریس خود استفاده کنند. اگر این منابع در طرح درس هشتم قرار بگیرد، وابستگی و محدودیت دانش آموزان به کتب درسی را کمتر کرده و ذهن آن ها را خلاق تر پرورش خواهد داد.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص طرح درس هشتم ابتدایی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ انواع مختلف از طرح درس ها مانند طرح درس سالانه، ماهانه و روزانه را می توان در یک سال تحصیلی در نظر گرفت. نام سایر طرح ها و توضیحات بیشتر در متن مقاله ذکر شده است.
✔️ اهداف تدریس و اهداف رفتاری دروس مختلف و برنامه های جزئی قابل اجرا در کلاس را می توان جزو نکات طرح درس روزانه در نظر گرفت. توضیحات بیشتر در متن مقاله ارائه شده است.
✔️ طراحی برنامه زمانی دقیق، ارتقای یادگیری دانش آموزان، افزایش اشتیاق معلمان و دانش آموزان از جمله مزیت های طرح درس ششم هستند که سایر مزایا در متن مقاله توضیح داده شده است.
برای مشاوره نحوه نگارش و دانلود طرح درس هشتم
برای مشاوره نحوه نگارش و دانلود طرح درس هشتم
سلام من دانش آموز پایه دوازدهم هستم ، امسال دانشگاه فرهنگیان چند نفر دانشجو قبول می کند ؟
سلام . ظرفیت پذیرش دانشگاه فرهنگیان در سال 1402 ، 25 هزار نفر خواهد بود .
سلام . می خواهم معلم شوم طرح درس از کجا یاد بگیرم ؟
سلام . طرح درس هشتم و ... در دوره های ضمن خدمت معلمان آموزش داده میشه .
سلام . نمونه طرح از کجا می توانم پیدا کنم ؟
سلام . نمونه طرح درس هشتم در متن مقاله قرار گرفته ، بر روی لینک دانلود کلیک کنین .
سلام . طرح درس روزانه نوشته می شود ؟
سلام . طرح درس هشتم در سه نوع روزانه ، ماهانه و سالانه نوشته میشه .
سلام . طرح درس را مدیر مدرسه می گوید ؟
سلام . طرح درس هشتم توسط معلم تهیه و تنظیم میشه .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©