پروپوزال یک طرح پیشنهادی از پژوهش است که توسط پژوهشگر به گروهی از افراد ارائه می شود. در واقع پروپوزال، پیش ارائه ای برای پروژه تحقیقاتی یا پایان نامه است که قوانین خاصی برای نگارش دارد. این طرح از بخش های مختلفی نظیر عنوان، فهرست، متن اصلی، منابع و مآخذ و... تشکیل شده است. هر دانشگاه، قالب پروپوزال مختص به خود را دارد که نتیجه نهایی در سامانه ایران داک یا پژوهشیار بارگذاری خواهد شد.
برای مشاوره نحوه نوشتن پروپوزال
برای مشاوره نحوه نوشتن پروپوزال
پروپوزال یا طرح پژوهشی یک طرح یا پیشنهاد است که توسط فرد ارائه دهنده به افراد خاصی ارائه می شود. در واقع پروپوزال ها اغلب به شکل یک طرح رسمی و کتبی هستند که یک طرح کلی از پایان نامه فرد ارائه می کنند. نکته قابل توجه در پروپوزال این است که پژوهش گر، قبل از تهیه پایان نامه یا پروژه تحقیقاتی می بایست با رعایت قوانین نگارش نسبت به تهیه آن بپردازد.
در مجموع این طور می توان گفت که طرح پژوهشی یا پروپوزال در راستای بررسی یک مشکل و ارائه راهکار برای رفع آن انجام می شود. جهت شناخت بیشتر دانشجویان با نحوه نگارش پروپوزال، به معرفی انواع بخش های آن، قوانین نگارش پروپوزال و دانلود فرم های مختلفی از پروپوزال و همچنین نحوه ثبت آن در سامانه ایران داک و پژوهشیار خواهیم پرداخت.
جهت ارائه یک پروپوازل بی نقص و کامل می بایست قوانین و اصول نگارش آن را رعایت کرد. به طور کلی پروپوزال، بخش های اصلی و فرعی مختلفی دارد که قالب اصلی آن را تشکیل می دهند. انواع بخش های پروپوزال به شرح زیر می باشد:
صفحه عنوان: صفحه عنوان اولین صفحه پایان نامه است که به معرفی عنوان پایان نامه به زبان فارسی و انگلیسی، نام محقق، نام دانشگاه، نام دانشکده، نام رشته و گرایش تحصیلی، نام استاد راهنما و استاد مشاور و همچنین نام دانشجو و تاریخ ارائه پروپوزال اختصاص دارد. تصویر زیر، نمونه ای از صفحه عنوان پروپوزال می باشد.
شرح کوتاهی از زمینه پژوهش: پس از ارائه فهرست مطالب، متن اصلی پروپوزال نگارش می شود که فرمت کلی متن پروپوزال برای نگارش به ترتیب چکیده، بیان مسئله، اهمیت ضرورت و تحقیق، مبانی نظری تحقیق، سوالات تحقیق، فرضیات و روش تحقیق است که به صورت شرح کوتاهی از پژوهش مانند تصویر زیر نوشته خواهد شد.
بررسی منابع: این بخش از پروپوزال مربوط به نگارش تحقیقات و مطالعات انجام شده در گذشته می باشد. در واقع پژوهش گر یا محقق با بررسی این تحقیقات، روند مطالعات انجام گرفته در حوزه تخصصی خود را مورد ارزیابی قرار می دهد. لازم به ذکر است که در این بخش برای هر یک از مطالعات گذشته، اطلاعاتی از قبیل عنوان تحقیق، نام محقق یا محققان، سال انتشار تحقیق، فرضیات و نتایج تحقیق و... الزامی می باشند. تصویر زیر مربوط به بخشی از پروپوزال است که موارد نام برده می بایست در آن اشاره شوند.
برنامه زمان بندی پایان نامه: در بخش مربوط به زمان بندی پایان نامه، مراحل مختلف تحقیقات از جمله تاریخ و مدت زمان احتمالی جهت تکمیل هر یک از فصول پایان نامه درج خواهند شد. تصویر زیر نمونه ای از بخش مربوط به تخمین زمان انجام مراحل مختلف پایان نامه می باشد:
مقالات از اجزای مختلفی تشکیل شده اند تا بتوانند اطلاعات را به صورت دسته بندی شده و مرتب در اختیار مخاطبان قرار دهند. برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.
از آنجا که پروپوزال یک طرح یا پیشنهاد رسمی است؛ در نوشتن آن باید نهایت دقت و توجه را داشت. همان طور که پیش تر اشاره شد، نوشتن پروپوزال اصول و قواعد مختص به خود را دارد. با رعایت موارد زیر در نحوه نوشتن پروپوزال یا پیشنهاده موفق عمل خواهید کرد.
مشخص کردن موضوع مناسب جهت تحقیق : انتخاب موضوع پژوهش اصلی ترین و مهم ترین گام جهت آغاز نگارش پروپوزال برای آغاز به کار پایان نامه کارشناسی ارشد ویا سایر فعالیت های آموزشی محسوب می شود. در انتخاب عنوان مناسب برای پژوهش حتما توجه داشته باشید که موضوع مورد نظر شما باید جدید و بدیع، متناسب با نیازهای روز جامعه، در راستای حوزه کاری و تخصصی فرد، مختصر و جامع و واضح باشد و در نهایت این که راهکار قابل اجرایی برای حل مشکل مورد بررسی، ارائه نماید.
بیان مسئله به روش ساده و روشن: بیان مسئله در پروپوزال به معنای شرح مشکلاتی است که موجب انتخاب این موضوع برای پژوهش توسط دانشجو شده است. این طور می توان گفت که مناسب ترین بخش جهت شرح دلایل به وجود آمدن سوال اصلی پژوهش، بخش بیان مسئله می باشد. اهمیت این بخش از پروپوزال بسیار زیاد است؛ چرا که هیات تصمیم گیرنده نهایی می بایست برای دستیابی به دستاورد جدید متقاعد شوند.
ارائه پیشینه پژوهشی مناسب: در کارهای تحقیقاتی، پیشینه پژوهش یا منابع یکی از مهم ترین بخش های پژوهش است که در آن به بررسی اسناد و مطالعات انجام شده در گذشته پرداخته می شود. این منابع و پیشینه می توانند منابع انگلیسی یا فارسی به بروز باشند. یکی از اصلی ترین اهداف ارائه پیشینه تحقیق، جلوگیری از دوباره کاری و همچنین سرقت ادبی است.
تعیین اهداف مشخص از انجام پژوهش: در این بخش، اهداف کلی از انجام تحقیق و پژوهش به طور مستقیم بیان می شوند که در نهایت موجب ارزشمندتر شدن پروپوزال و کار پژوهشی خواهد شد.
شرح فرضیات، روش ها و مراحل اجرای پژوهش: کلیه فرضیه ها یا پیش بینی های منطقی، روش های جمع آوری داده ها، جامعه آماری، ابزار و روش های نمونه گیری و... از موارد مهمی هستند که باید در نگارش پروپوزال مورد بررسی قرار بگیرند.
در نوشتن پروپوزال حتما از افعال زمان آینده استفاده کرده و حدالامکان پاراگراف های کوتاه با فونت و اندازه قلم استاندارد را مورد استفاده قرار دهید. در نهایت این که در نگارش کلمات و جمله بندی ها نهایت دقت و توجه را داشته و از اعداد و ارقام متناسب با زبان نگارش خود استفاده نمایید.
پایان نامه کارشناسی و کارشناسی ارشد از 5 فصل تشکیل شده که هر بخش آن دارای مقدمه، ارائه مطلب اصلی و نتیجه گیری می باشد. دانشجویان برای اطلاع از نحوه انجام پایان نامه کارشناسی و ارشد می توانند مطالب ارائه شده در این زمینه را مطالعه نمایند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ساختار پایان نامه ارشد مطالعه مقاله زیر پیشنهاد می شود.
دانشگاه ها و موسسات آموزشی مختلف، جهت نگارش اصولی پروپوزال پایان نامه، فرمت و استانداردهای مختص به خود را دارند. از این جهت، برای نگارش پروپوزال پیش از انجام هر کاری می بایست به راهنمای نگارش پایان نامه مربوط به وب سایت دانشگاه خود مراجعه نمایید. لازم به ذکر است که این راهنما در داخل سایت دانشکده یا در صفحات اساتید قرار داده شده است.
در ادامه به بررسی نمونه پروپوزال با فرمت استاندارد که مورد تایید دانشگاه الزهرا و سامانه همانندجو قرار گرفته است، می پردازیم. این نمونه پروپوزال شامل بخش های مختلف زیر می باشد:
بخش اطلاعات مربوط به دانشجو که شامل موارد زیر است و باید به صورت کامل پُر شود.
نام و نام خانوادگی دانشجو
شماره دانشجویی
نام دانشکده
گروه
رشته/ گرایش
دوره
شماره تماس
نشانی محل سکونت
امضاء
تاریخ
بخش اطلاعات اساتید راهنما و مشاور شامل بخش های زیر می باشد:
نام و نام خانوادگی استاد راهنما اول و دوم
نام و نام خانوادگی استاد مشاور اول و دوم
تخصص، محل خدمت، شماره تماس، امضا و تاریخ برای هر یک از اساتید
نگارش عنوان و موضوع پیشنهادی پایان نامه به دو صورت انگلیسی و فارسی
شرح کوتاهی از زمینه پژوهش شامل مقدمه و بیان مسئله و در نهایت ارائه راهکار حل مسئله
مشخص کردن نوع پژوهش (کاربردی، بنیادی، توسعه ای و نظری)
خلاصه ای از برخی پژوهش های انجام شده در زمینه پژوهشی: در رابطه با این بخش بهتر است بدانید که اطلاعاتی شامل اسامی محققان، سال انتشار پژوهش، موضوع تحقیق، مترجمان نیز باید قید شود.
تخمین زمان انجام مراحل گوناگون پژوهش با توجه به مدت مجاز آموزشی: به عنوان مثال دانشجو برای انجام هر یک از فصل های پایان نامه خود به چه مدت زمانی نیاز دارد.
درج تاریخ تصویب در شورای تحصیلات تکمیلی گروه و دانشکده به همراه امضای مدیر گروه و رئیس دانشکده
دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری پس از اطلاع از اینکه مقاله چیست؟ و انتخاب موضوع، می بایست به سایت ایرانداک مراجعه نموده تا با دریافت پیشینه پژوهش از عدم تکراری بودن موضوع خود اطمینان حاصل نمایند. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
فرم پروپوزال برای کلیه دانشگاه ها واحد نیست و هر دانشگاه، فرم پروپوزال مخصوص به خود را دارد. جهت دانلود فرم پروپوزال به سامانه دانشگاه و یا دانشکده خود مراجعه نمایید. به طور معمول فرم کلی پروپوزال شامل بخش های زیر می باشد:
عنوان یا موضوع پژوهش
چکیده متن اصلی
بیان مسئله
اهمیت و ضرورت تحقیق
مبانی نظری تحقیق
سوالات پژوهش
مدل مفهومی و فرضیات تحقیق
روش تحقیق
تعریف مفهومی و عملیاتی متغیرها
نتایج مورد انتظار
معیار ارزیابی تحقیق
منابع و مآخذ
همان طور که اشاره شد هر دانشگاه، فرم پروپوزال مخصوص به خود را دارد. از این رو دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری که باید نسبت به تکمیل فرم پروپوزال اقدام کنند، بهتر است با مراجعه به وب سایت دانشگاه خود این فرم را دریافت کنند. در جدول زیر چند نمونه پروپوزال از دانشگاه های مختلف سراسری و آزاد ارائه شده است. جهت دریافت هر یک از این نمونه ها بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
دانلود فرم پروپوزال |
لازم به ذکر است که در جدول مذکور، بخش کوچکی از فرم های پروپوزال موجود ارائه شده است، جهت دریافت فرم پروپوزال مربوط به دانشگاه خود به سامانه رسمی دانشگاه مورد نظر مراجعه نمایید.
تبدیل پایان نامه به کتاب دارای مزایای بسیاری از جمله کسب امتیاز در مصاحبه دکتری، تقویت رزومه نویسنده و دسترس پذیری بیشتر آن است. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
پس از تکمیل فرم پروپوزال، دانشجویان دانشگاه های سراسری با هماهنگی استاد راهنما، باید طرح پیشنهادی یا پروپوزال خود را در سامانه ایران داک به نشانی irandoc.ac.ir ثبت نموده و یک کد رهگیری دریافت نمایند. نحوه ثبت پروپوزال در سامانه ایران داک به شرح زیر می باشد:
مرحله اول: ابتدا در مرورگر خود آدرس سامانه ایران داک irandoc.ac.ir را وارد نمایید.
مرحله دوم: در صورتی که عضو این سامانه نیستید بر روی عبارت "کاربر تازه هستم" کلیک کنید. در غیر این صورت آدرس ایمیل و گذرواژه خود را وارد کرده و بر روی دکمه "ورود" کلیک کنید.
مرحله سوم: اطلاعات خود را در فرم مربوطه وارد کرده و ثبت نام خود را در سامانه ایران داک نهایی کنید.
مرحله چهارم: پس از تکمیل مراحل ثبت نام به بررسی و تایید ایمیل خود بپردازید.
مرحله پنجم: پس از تکمیل این مراحل، صفحه جدیدی رو به روی شما باز خواهد شد که در آن اطلاعات پروپوزال خود را می بایست وارد کنید. پس از تایید استاد راهنمای خود، نسبت به پرداخت هزینه اقدام نموده و کد رهگیری دریافت نمایید.
لازم به ذکر است که کلیه دانشجویان باید پیش از ارائه پروپوزال خود، این مراحل را طی کرده و طرح پیشنهادی خود را به صورت رسمی ثبت کنند. در نهایت پس از دریافت تاییدیه از استاد راهنما می توانند شروع به نوشتن پایان نامه کنند.
در انتها این پروپوزال توسط استاد راهنما، مدیر گروه، پژوهش دانشکده و اداره کل پژوهش مورد تایید قرار خواهد گرفت. كارشناس پژوهشی دانشكده، بعد از تصويب نهايی پروپوزال وارد كارتابل خود شده و ابلاغيه و احكام اساتيد را پرينت گرفته و امضاهاي مربوطه را دریافت مي نمايد.
دانشجویان دانشگاه های آزاد، جهت ثبت پروپوزال خود می بایست از طریق سامانه پژوهشیار اقدام نمایند. نحوه ثبت پروپوزال در پژوهشیار به شرح زیر می باشد:
مرحله اول: ابتدا در مرورگر خود درس سایت پژوهشیار ris.iau.ac.ir را وارد نمایید.
مرحله دوم: در صورت عدم ثبت نام در این سامانه، بر روی گزینه "ثبت نام" کلیک کنید. در غیر این صورت دکمه "ورود به سامانه" را انتخاب کرده و پس از وارد کردن اطلاعات خود، وارد سامانه شوید.
مرحله سوم: پس از ورود به صفحه ویرایش پروپوزال پژوهشیار، گزینه مربوط به "فعالیت های شما" را انتخاب نمایید و درخواست استاد راهنما و مشاور را فعال کرده و بر روی گزینه "ادامه" کلیک کنید.
مرحله چهارم: در قسمت مربوط به مرکز دریافت کننده، در کادر "واحد"، نام دانشگاه خود را جست و جو کرده و سپس رشته تحصیلی خود را انتخاب کنید.
مرحله پنجم: سپس در صفحه جدیدی که پیش روی شماست، نام استاد راهنمای انتخابی خود را جستجو نمایید. البته نا گفته نماند که دانشجو پیش از انتخاب استاد راهنما، باید در این رابطه هماهنگی های لازم با مدیر گروه و استاد راهنما داشته باشد.
مرحله ششم: در این مرحله، بر روی گزینه "موارد فوق را می دانم" کلیک کرده و گزینه ارسال و خروج را انتخاب نمایید.
نکته حائز اهمیت این است که پیش از تائید نهایی، نسبت به ویرایش پروپوزال پژوهشیار اقدام نمایید؛ چرا که پس از تایید مراحل مذکور، امکان ویرایش پروپوزال پژوهشیار وجود نخواهد داشت. در نتیجه، با طی کردن پروسه نام برده، اطلاعات دانشجو برای استاد راهنما ارسال خواهد شد. پس از تایید اطلاعات دانشجو توسط استاد راهنما و مدیر گروه، پروپوزال او در پایین صفحه قابل مشاهده خواهد بود.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص نحوه نوشتن پروپوزال را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ به طور کلی پروپوزال، بخش های اصلی و فرعی مختلفی دارد که قالب اصلی آن را تشکیل می دهند و اطلاعات بیشتر در این مقاله ارائه شده است.
✔️ جهت دانلود فرم پروپوزال به سامانه دانشگاه و یا دانشکده خود مراجعه نمایید و در این مقاله چن نمونه فرم پروپوزال قرار داده شده است.
✔️ پس از تکمیل فرم پروپوزال، دانشجویان باید طرح پیشنهادی یا پروپوزال خود را در سامانه ایران داک ثبت نمایند که راهنمای تصویری نحوه ثبت در این مقاله قرار داده شده است.
برای مشاوره نحوه نوشتن پروپوزال
برای مشاوره نحوه نوشتن پروپوزال
چگونه پروپوزال ارشد بنویسیم؟
سلام، نحوه نوشتن پروپوزال ارشد در متن مقاله ارائه شده است.
سلام . برای نوشتن پروپوزال می توانم از شما کمک بگیرم ؟
سلام . جهت راهنمایی نحوه نوشتن پروپوزال می تونین از طریق تلفن ثابت با شماره 9099075305 تماس بگیرین و با مشاوران ما ارتباط برقرار کنین .
سلام پروپوزال به صفحه عنوان نیاز دارد ؟
سلام . زمان نگارش پروپوزال باید صفحه عنوان رو بنویسین .
سلام . فرم پروپوزال تکمیل کنم بعد باید به استاد مشاور تحویل بدهم ؟
سلام . بعد از تکمیل فرم پروپوزال ، با هماهنگی استاد راهنما ، باید پروپوزال رو در سامانه ایران داک به نشانی irandoc.ac.ir ثبت و کد رهگیری دریافت کنین .
سلام قالب پروپوزال همه دانشگاه ها مشترک است ؟
سلام . خیر ، هر دانشگاه قالب پروپوزال مختص به خود رو داره .
سلام فرم پروپوزال دانلود نمیشه مشکل چیه ؟
سلام . بر روی لینک دانلود فرم پروپوزال که در متن مقاله قرار گرفته کلیک کنین ، باید بر روی گوشی شما برنامه pdf خوان نصب باشه .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©