دانشگاه های ایران قوانین متفاوتی در رابطه با غیبت در جلسه امتحان دارند، که در آیین نامه آن دانشگاه توضیح داده شده است. به طور مثال دانشگاه پیام نور در صورت عدم حضور دانشجو در جلسه امتحان پایان ترم آن درس را از دروس انتخابی دانشجو حذف می کند اما همین امر موجب صدور صفر در دانشگاه های غیرانتفاعی می شود. دانشجویان سایر دانشگاه ها اعم از دولتی آزاد نیز فقط می توانند شرایط غیبت موجه را داشته باشند.
برای مشاوره غیبت در جلسه امتحان دانشگاه
برای مشاوره غیبت در جلسه امتحان دانشگاه
غیبت در جلسه امتحان دانشگاه ممکن است برای هر یک از دانشجویان خواسته یا نا خواسته در طول تحصیل در دانشگاه پیش بیاید. دانشگاه های مختلف قوانین خاصی برای برخورد با این دانشجویان در نظر گرفته اند و آگاهی از این ضوابط برای دانشجویانی که قصد غیبت در جلسه امتحانی را دارند ضروری است. برخی از دانشگاه ها شرایط سختگیرانه تری نسبت به سایر دانشگاه ها دارند و ممکن است عدم حضور در امتحان دانشجو را با مشکلات جدی تری مواجه کند.
به همین علت در این مقاله قصد داریم قوانین و ضوابطی که هر کدام از دانشگاه ها اعم از دانشگاه های دولتی، دانشگاه آزاد، دانشگاه ها ی غیر انتفاعی، پیام نور و فنی و حرفه ای به منظور تنبیه دانشجویانی که در جلسه امتحان غیبت کردند بپردازیم و عواقب و مجازاتی که ممکن است این دانشجویان در صورت غیبت در جلسه امتحان دانشگاه با آن مواجه شوند را بررسی کنیم.
غیبت در جلسه امتحان به دلایل متعددی برای دانشجویان اتفاق می افتد که این دلایل ممکن است از نظر دانشگاه موجه یا غیرموجه باشد. بنابراین اگر برای دانشجو بنا به هر دلیلی حضور در زمان برگزاری امتحان دانشگاه های دولتی میسر نبود باید علت غیبت خود در جلسه امتحانی را به دانشگاه اعلام نماید.
دانشگاه ها شرایط و ضوابط خاصی را برای بررسی عدم حضور دانشجویان در جلسه امتحان دارند و این ضوابط در برخی از دانشگاه ها متفاوت از سایر دانشگاه ها می باشد. غیبت در جلسه امتحان دانشگاه های دولتی که زیر نظر وزارت علوم می باشند تابع آیین نامه اعلام شده از سوی این وزارت خانه می باشد.
علل غیبت در امتحان دانشگاه ممکن است به دلیل مشکلات پزشکی باشد یا امکان دارد دانشجویان به دلیل مسائل غیرپزشکی و خارج از اراده مثل فوت بستگان درجه یک و مشکلاتی از این قبیل نتوانسته باشند در امتحانات پایان ترم دانشگاه شرکت کنند. که در این صورت دانشجو موظف است مستندات لازم را طبق دستورالعمل دانشگاه خود به مسئولان مربوطه اعلام نماید.
در صورتی که دانشجویی به علت پزشکی نتواند در امتحان شرکت کند برای موجه کردن غیبت بایستی قبل از شروع امتحان به صورت حضوری به اطلاع مسئول امتحانات مربوطه برساند و گواهی لازم را از پزشک معتمد دانشگاه اخذ و نهایتا تا دو روز پس از برگزاری امتحان به آموزش دانشگاه ارایه نماید.
اگر دانشجویان نخبه تحت شرایط خاص مثل شرکت در مسافرت علمی و دانشجویان عضو تیم های ورزشی ملی به خاطر همزمانی اردوی آمادگی یا مسابقات با زمان امتحانات و دانشجویان مشرف شده به حج تمتع یا عمره مفرده، نتوانند در امتحانات پایان ترم شرکت کنند می توانند با پیگیری از طریق شورای آموزشی دانشگاه غیبت خود را موجه کنن.
برای دانشجویانی که در دانشگاه آزاد تحصیل می کنند، شرایط غیبت در جلسه امتحان دانشگاه آزاد کمی متفاوت با دانشگاه های دولتی است. دانشجویان دانشگاه آزاد نمی توانند بیش از 3 جلسه در امتحان غیبت غیر موجه داشته باشند و تعیین موجه و غیرموجه بودن آن بر عهده شورای آموزشی هر واحد دانشگاهی است.
برای تعداد دفعات غیبت موجه دانشجویان این دانشگاه محدودیتی در قوانین در نظر گرفته نشده است، اما در صورت داشتن غیبت موجه در امتحان هر درس و غیبت غیرموجه تا 3 درس موجب حذف درس یا دروس از کارنامه نهایی دانشجویان دانشگاه آزاد خواهد شد و شرط حداقل تعداد واحدهای دانشگاه آزاد یعنی 12 واحد در نیمسال نیز برای آن ها لحاظ نمی شود.
مطابق با آخرین بخشنامه معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد در خصوص غیبت موجه دانشجویان، چنانچه دانشجوی غیر پزشکی در تمامی مقاطع تحصیلی غیبت بیش از حد مجاز در جلسه امتحان داشته باشد وضعیت دروس در کارنامه امتحانی به صورت حذف آموزشی (غیبت موجه) لحاظ خواهد شد.
دانشگاه های غیر انتفاعی وابسته به وزارت علوم می باشند و قوانین آموزشی این دانشگاه ها پیرو آیین نامه تدوین شده توسط شورای برنامه ریزی آموزشی وزارت علوم است. و طبق ماده 17 این آیین نامه حضور دانشجویان در تمامی جلسات امتحانی الزامی است و چنانچه دانشجوی دانشگاه غیر انتفاعی به دلیل موجه نتوانست در زمان برگزاری امتحان دانشگاه غیرانتفاعی شرکت کند لازم است مستندات آن را به مسئولان آموزشی اعلام و در صورت تایید، آن درس از کارنامه نهایی حذف می شود.
اما در صورتی که دانشجو نسبت به حضور در جلسه امتحان تعلل کرد و این غیبت از جلسه امتحان دانشگاه دلیل موجهی نداشت یا نتوانست علت آن را اثبات کند، نمره درس مذکور در کارنامه نهایی صفر منظور می گردد و این نمره در معدل دانشجو تاثیر داده خواهد شد.
ممکن است دانشجویی گمان کند که درسی را نمی تواند در امتحانات پایان ترم پاس کند و تصمیم بگیرد در جلسه امتحانی آن درس شرکت نکند، اما این دانشجویان به جای غیبت در جلسه امتحان دانشگاه می توانند اقدام به حذف اضطراری آن درس نمایند. برای حذف اضطراری دانشگاه غیر انتفاعی بایستی دانشجویان شرایط هم نیاز و پیش نیاز دروس را رعایت کنند چرا که در صورت عدم رعایت آن کلیه دروس وابسته به آن حذف خواهند شد.
دانشگاه پیام نور برخلاف سایر دانشگاه ها قوانین سخت گیرانه ای نسبت به غیبت در جلسه امتحان ندارد و دانشجویانی که به هر دلیل نتوانستند مطابق برنامه امتحانی کارت ورود به جلسه امتحانات پیام نور، در امتحانات پایان ترم این دانشگاه شرکت کنند بدون اینکه نیاز باشد علت آن را به شورای آموزشی دانشگاه پیام نور اعلام کنند غیبت آن ها به منزله حذف درس به حساب می آید.
بنابراین دانشگاه پیام نور غیبت دانشجویان در امتحان پایان ترم دانشگاه را غیبت موجه در نظر گرفته و نمره ای برای درسی که دانشجو در جلسه امتحان آن شرکت نکرده لحاظ نخواهند کرد و تاثیری در معدل نهایی ندارد، همچنین این درس به طور کلی از کارنامه دانشجو حذف می شود.
پس از اتمام امتحانات پایان ترم دانشجویان پیام نور می توانند با مراجعه به سامانه گلستان پیام نور نمرات خود و وضعیت قبولی یا عدم قبولی را مشاهده نمایند. برای آشنایی با نحوه استفاده از سامانه گلستان پیام نور مطالعه مقاله زیر پیشنهاد می گردد.
شرایطی که دانشگاه علمی کاربردی برای حضور دانشجویان در امتحان در نظر گرفته است طبق آیین نامه این دانشگاه به این صورت می باشد که اگر دانشجویی در جلسه امتحانی غیبت داشته باشد علت آن در شورای مرکز، بررسی و در صورت غیرموجه بودن غیبت نمره صفر در کارنامه دانشجو قید می شود و با تشخیص موجه بودن درس حذف می گردد.
در صورتی که درسی بنا به غیبت موجه حذف شود رعایت حد نصاب 12 واحد در طول نیمسال برای دانشجو الزاامی نیست، ولی نیم سال مذکور به عنوان یک نیم سال کامل در سنوات تحصیلی دانشجو محسوب می شود.
بررسی علت و تشخیص موجه و غیر موجه بودن غیبت دانشجویان شاهد و ایثارگر در جلسه امتحانات دانشگاه علمی کاربردی توسط بر عهده شورای استان می باشد. چنانچه غیبت این دانشجویان موجه باشد می توانند حداکثر تا پایان نیم سال بعدی در امتحان آن درس یا دروس شرکت کنند و در غیر این صورت درس حذف می شود.
شرایط غیبت در جلسه امتحان دانشگاه فنی و حرفه ای به عنوان دانشگاه تحت نظر وزارت علوم به این صورت است که اگر دانشجو در درسی بیش از سه شانزدهم جلسات غیبت کند و یا در جلسه امتحان پایان نیمسال آن درس غیبت داشته باشد، چنانچه غیبت دانشجو به تشخیص شورای آموزشی دانشگاه غیر موجه تشخیص داده شود، نمره آن درس صفر و در صورت تشخیص موجه، آن درس حذف می شود.
لازم به ذکر است که دانشجویان در صورتی که پیش از برگزاری امتحان تشخیص دهند بنا به شرایط اضطراری نمی توانند در جلسه امتحان یک درس نظری حاضر شوند می توانند تا دو هفته قبل از شروع امتحانات پایان ترم نیمسال، نسبت به حذف آن درس اقدام کنند که البته حذف درس بایستی توسط گروه آموزشی در فرم انتخاب واحد دانشگاه فنی و حرفه ای تایید شود.
برای اینکه مراجعه حضوری به دانشگاه های فنی و حرفه ای کاهش یابد و خدمات رسانی با سهولت بیشتر انجام شود، دانشگاه فنی و حرفه اقدام به راه اندازی سامانه ای تحت عنوان سامانه میز خدمت کرده است که برای اطلاع بیشتر و نحوه استفاده از این سامانه مقاله زیر پیشنهاد می گردد.
همانطور که ذکر شد قوانین دانشگاه ها در رابطه با غیبت در جلسه امتحان با یکدیگر متفاوت است و برخی از دانشگاه ها شرایط سختگیرانه ای نسبت در عدم حضور دانشجو در جلسه امتحانی دارند و البته این ضوابط در دانشگاهی مانند پیام نور به نسبت آسان است. در نظر داشته باشید که در صورت غیبت در امتحان دانشگاه ها حتی دانشگاه پیام نور شما موظف به پرداخت شهریه دانشگاه و دروس به طور کامل می باشید.
شهریه دانشگا های دولتی دانشجویانی که اقدام به اخذ مجدد دروس می کنند، اگر سنوات مجاز تحصیلی دانشجو به اتمام رسیده باشد، موظف به پرداخت هزینه مربوط طبق هیئت امنای دانشگاه می باشند. دانشگاه های شهریه پرداز نیز باید طبق شهریه متغیر خود اقدام به ثبت نام مجدد آن درس برای دانشجو نمایند.
دانشجویان دانشگاه های دولتی، دانشگاه علمی و کاربردی، فنی و حرفه ای و غیر انتفاعی در صورتی که نتوانند مستندات کافی برای غیبت در امتحان دانشگاه ارائه دهند و علت غیبت آن ها توسط مسئولان آموزشی موجه تلقی نشود نمره آن ها در کارنامه دانشجو صفر لحاظ شده و این تاثیر زیادی در کاهش معدل آن ها خواهد گذاشت.
چنانچه پس از خواندن مقاله سوال یا ابهامی در خصوص شرایط غیبت در امتحانات دانشگاه های کشور و پیامد و مجازات های آن دارید، می توانید جواب آن را از مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا جویا شوید. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار و اطلاعات مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️همانطور که در متن مقاله نیز گفته شد در صورت غیبت دانشجو در جلسه امتحان آن درس از کارنامه دانشجو حذف می گردد.
✔️طبق آیین نامه این دانشگاه، دانشجویان تا 3 غیبت موجه را می توانند در امتحانات داشته باشند که شرایط آن در متن مقاله ارائه شده است.
✔️دانشجویان دانشگاه های دولتی فقط در صورتی می توانند در امتحان غیبت کنند که دلیل موجهی مثل مشکلات پزشکی داشته باشند و سایر دلایل موجه در متن مقاله ذکز شده است.
برای مشاوره غیبت در جلسه امتحان دانشگاه
برای مشاوره غیبت در جلسه امتحان دانشگاه
سلام گفتید برای دانشگاه آزاد غیبت غیرموجه در 3 درس می تواند درس را حذف کند این قانون برای هر ترم است یا کل مقطع کارشناسی که شامل 8 ترم می باشد ؟
سلام . قانون غیبت در جلسات کلاس هر درس مربوط به هر ترم دانشگاه می باشد .
ببخشید من سر جلسه امتحان شرکت کردم برگه صورت جلسه رو هم امضا کردم ولی برام غیبت موجه ثبت شده تو سایت،سوالم اینه الان چه جوری باید ثابت کنم که امتحان رو شرکت کردم ؟
سلام . از طریق واحد آموزش دانشگاه پیگیری کنین .
سلام من توی دانشگاه علمی کاربردی ثبت نام کردم تا سربازی نرم و بتونم کنکور بدم حالا امتحانات دی ماه رو شرکت نکردم ایا مشروط می شوم و سرباز میشم ؟
سلام . یک ترم مشروطی در دانشگاه باعث اخراج از دانشگاه نمیشه ، می تونین در کنکور 1402 شرکت کنین .
سلام خسته نباشید.من تمام امتحانات دانشگاه آزاد رو غیبت کردم الان باید چیکار کنم؟ممنون میشم زود جواب بدید
سلام . از طریق دانشگاه پیگیری کنین ، ممکنه برای شما مرخصی تحصیلی و یا حذف ترم ثبت شه در غیر این صورت نمره صفر ثبت میشه و مشروط میشین .
اگه کامل شهریه پرداخت نکرده باشیم برای امتحان دی امتحان بدیم درس ثبت می شه ؟ تا آخر امتحان که کامل شهریه پرداخت شه ؟
سلام . باید از طریق دانشگاه پیگیری کنین ، در اکثر دانشگاه ها ، دانشجویان باید قبل از شروع امتحانات پایان ترم شهریه رو پرداخت کنن .
سلام وقت بخیر دانشجوی دانشگاه آزادم اگه کل امتحانات پایان ترمو شرکت نکنم چی میشه ؟ لطفا زود پاسخ بدید ضروریه
سلام . غیبت موجه در امتحانات پایان ترم دانشگاه مشکلی ایجاد نمی کنه .
سلام من دانشجوی پیام نورم و ترم قبل تمام دروس رو غیبت کردم و میخواستم بدونم این ترم هم مشکلی برام پیش اومده میتونم نَرَم سر جلسات امتحانات ؟ مشکلی پیش نمیاد ممنون میشم زود پاسخ بدید
سلام . احتمالا غیبت در جلسه امتحان دانشگاه پیام نور، مشکلی ایجاد نمی کنه .
تو دانشگاه ازاد چندتا امتحان رو میشه غیبت کرد؟
سلام. سقف غیبت غیر موجه در دانشگاه 3 جلسه تعیین شده است.
سلام اگه من تو همه ی امتحانات پایان ترم دانشگاه دولتی شرکت نکنم و غیبت موجه داشته باشم ترم بعدی شرایطش چطوری میشه؟
سلام . ترم بعد می تونین مجدد در دانشگاه ثبت نام و انتخاب واحد کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©