وقفه تحصیلی یکی از مواردی است که برای دانش آموزان در دوران تحصیل می تواند کارآمد و ضروری باشد. نکته مهمی که در این میان وجود دارد، شرایط بازگشت به مدرسه بعد از وقفه تحصیلی است که باید به طور کامل مورد بررسی قرار گیرد. دانش آموزان پس از ثبت نام در مدرسه، ممکن است دچار مشکلاتی شوند و یا وارد مراحلی از زندگی شخصی خود شده باشند که قادر به ادامه تحصیل در یک بازه زمانی نباشند.
برای مشاوره وقفه تحصیلی
برای مشاوره وقفه تحصیلی
وقفه تحصیلی از مقوله های مهم در دوران تحصیل است که اداره آموزش و پرورش برای آن دسته از دانش آموزانی که در طول دوران تحصیل با برخوردن به مشکلاتی، نمی توانند به ادامه تحصیل بپردازند، در نظر گرفته است. در این مقاله می خواهیم به بیان مواردی همچون "وقفه تحصیلی چیست"، "شرایط بازگشت به مدرسه بعد از وقفه تحصیلی" بپردازیم.
همچنین تفاوت های وقفه تحصیلی را با ترک تحصیل برای شما بازگو کرده و شرایط دریافت وقفه تحصیلی را نیز خواهیم گفت. اگر در ادامه با ما همراه باشید خواهید دانست که در بخشنامه وقفه تحصیلی چه مواردی ذکر شده و شرایط بازگشت به مدرسه برای دانش آموزان پس از این دوران به چه صورت است. در پایان این مقاله انتظار داریم به تک تک سوالات شما پاسخ داده شود و هر آنچه نیاز باشد از موضوع وقفه تحصیلی و شرایط بازگشت به مدرسه بعد از وقفه بدانید را بیان کرده باشیم.
تعریف وقفه تحصیلی برای بعضی از دانش آموزان و حتی والدین آنها نامفهوم است و همین امر باعث می شود در زمان مواجه شدن با شرایط خاصی که نیاز باشد از آن استفاده کنند، باید به تحقیق و بررسی دقیق آن بپردازند. حال می خواهیم دقیقا برویم سر اصل مطلب و بگوییم وقفه تحصیلی چیست؟
در آیین نامه اجرایی مدارس آموزش و پرورش کشور، طبق ماده 28 اعلام گردیده است، اگر دانش آموزی پس از ثبت نام در مدرسه در هیچ یک از کلاس ها و در زمان برگزاری امتحانات مدارس، در امتحانات پایان ترم خرداد و شهریور شرکت نکرده باشد و دلایل موجه و قابل قبولی را به شورای مدرسه ارائه دهد، مشمول این ماده تحصیلی می شود.
همه ما این را می دانیم که گذراندن دوران مدرسه یکی از بخش مهم زندگی برای کودکان، نوجوانان و البته جوانان خواهد بود که دلایل مختلفی در سپری شدن این دوران می تواند تاثیر مثبت و منفی بگذارد. تاثیرات مثبتی که شاید باعث پیشرفت یک دانش آموز شود و پله های ترقی آنها را هموارتر کند
ممکن است که شرایط به گونه ای پیش برود که نیاز باشد ماده 28 آیین نامه اجرایی مدارس مورد استفاده قرار گیرد و غیبت موجه دانش آموز را ثبت کنند تا مجدد بتواند در همان پایه تحصیلی سال قبل ثبت نام کند و به ادامه تحصیلش بپردازد. از جمله مواردی که می تواند به دانش آموز کمک کند در غیبت موجه و استفاده از وقفه تحصیلی، بستری شدن در بیمارستان، ارتکاب به جرمی که به زندان ختم شود، ازدواج، کار کردن و دیگر مواردی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
نکات مهم در مورد غیبت موجه وقفه تحصیلی
نکته حائز اهمیت در وقفه تحصیلی، تایید گرفتن در دوران غیبت است که باید با دلایل و مدارک کاملا کافی و موجه به مدیر آموزش مدرسه مراجعه شود تا پس از ارائه مدارک از سوی دانش آموز یا اقوام درجه یک وی، مدیریت آموزش مدرسه، تایید نهایی را برای غیبت موجه دانش آموز اعلام نماید.
در صورتی که امتحانات پایان ترم به صورت هماهنگ برگزار گردد، تشخیص موجه بودن غیبت دانش آموز پس از ارائه مدارک مورد نیاز، به عهده کمیسیون خاص وزارت آموزش و پرورش مربوط بوده و در صورت امتحانات نهایی با رئیس حوزه اجرا می باشد که البته این مورد پس از هماهنگی با مدیر واحد آموزش است.
نکته آخر در این مورد، برای دانش آموزانی است که در مدارس بزرگسال هستند و از وقفه تحصیلی استفاده کرده اند. این افراد باید بدانند که در امتحانات داخلی تایید غیبت موجه برای وقفه تحصیلی آنها، به عهده اداره آموزش و پرورش ناحیه مورد نظر است و شورای مدرسه هم، هیچ نقشی در این تصمیم گیری نخواهد داشت.
در دوران تحصیل هر دانش آموزی، ممکن است اتفاقاتی رخ دهد که باعث وقفه تحصیلی وی شود که در این میان گزینه دیگری تحت عنوان "ترک تحصیل" هم وجود دارد. خیلی از افراد، تصور می کنند که تفاوتی بین وقفه تحصیلی و ترک تحصیل از مدرسه وجود ندارد.
در حالیکه این تصوری کاملا اشتباه است و این دو تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند. گزینه سومی به نام "انصراف از تحصیل" هم به گوش خیلی از ما آشنا می باشد که در ادامه به بررسی و بیان تفاوت های تک تک عناوین بالا خواهیم پرداخت.
در وقفه تحصیلی، دانش آموز باید ثبت نام در مدارس خود را تکمیل باشد، اما در ترک تحصیل، دانش آموز نباید در واحد آموزشی ثبت نام کند.
در صورت انصراف از تحصیل و ترک تحصیل، هر دانش آموز باید 18 سال تمام را داشته باشد اما در وقفه تحصیلی محدودیت سنی وجود ندارد و دانش آموز یا والدین او با داشتن مدارک کافی می توانند درخواست خود را به واحد آموزش اعلام نمایند.
در صورتی که دانش آموزی بنا بر مقرراتی که از سوی واحد آموزش تعیین شده باشد، دچار محرومیت از تحصیل در مدرسه خود شده باشد. این محروم شدن از تحصیل دانش آموز باعث ترک تحصیل او شده و شامل وقفه تحصیلی برای وی نخواهد شد.
در قوانین آموزشی سازمان آموزش و پرورش کشور، ماده 28 آیین نامه آموزشی روزانه و تبصره ماده 39 آیین نامه اجرایی مدارس وضع شده است که طبق آن، وقفه تحصیلی و غیبت موجه دانش آموزان، برای آنها ترک تحصیل تلقی نمی شود.
دانش آموزانی که وقفه تحصیلی آنان تایید شود، در کارنامه تحصیلی غ م به معنای غیبت موجه ثبت می گردد.
همان طور که گفتیم، در امتحانات هماهنگ، تشخیص موجه یا غیر موجه بودن غیبت دانش آموز، به عهده کمیسیون خاص منطقه و در مورد درس های نهایی بر عهده رئیس حوزه می باشد. در صورت تشخیص موجه بودن غیبت دانش آموز، نمره 97 در کارنامه امتحانات نهایی برای وی درج خواهد شد و جهت ثبت معدل هم محاسبه خواهد شد.
در صورتی که هر یک از این اعضا، تشخیص دهند، دانش آموز به هر دلیلی غیبت غیر موجه داشته است، نمره 98 را برای او در نظر می گیرند که به منظور نمره صفر خواهد بود و در محاسبه معدل هم تاثیرگذار است. نمره 97 از افت تحصیلی دانش آموز جلوگیری کرده و برای ثبت در کارنامه از کلمه غیبت استفاده می شود.
دانش آموزانی که مشمول وقفه تحصیلی می شوند، نباید در امتحانات پایانی شرکت کرده باشند.
وقفه تحصیلی بخشی از زندگی هر دانش آموزی می تواند باشد که البته باید مورد بررسی قرار گیرد. همان طور که در قسمت های ابتدایی مقاله هم گفتیم، شرایط دریافت وقفه تحصیلی و شرایط بازگشت به مدرسه دانش آموز و شرایط ثبت نام مدارس، باید از سوی واحد آموزش و افراد صلاح دید در هر مرحله ای مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد. امکان دریافت وقفه تحصیلی در مقطع ابتدایی و دبیرستان برای دانش آموزان قابل درخواست است.
شرایط لازم برای دریافت وقفه تحصیلی با توجه به بخشنامه وقفه تحصیلی
دانش آموز باید در واحد آموزشی ثبت نام کرده باشد.
دانش آموز نباید در هیچ یک از کلاس ها در طول سال و در هیچ یک از امتحانات پایانی به صورت غیر موجه غیبت کرده باشد. در این حالت طبق بخشنامه وقفه تحصیلی رفتار کرده است.
دانش آموز باید در پایان رفع مشکل به واحد آموزشی مراجعه نموده و مدیر مجموعه طبق مفاد بخشنامه وقفه تحصیلی با وی برخورد کند.
در کارنامه دانش آموز در هر دو نوبت خرداد و شهریور، باید کد 97 به معنای غیبت موجه ثبت گردد تا مشمول دریافت وقفه تحصیلی شود. در لیست ریز نمرات باید غ م درج شده باشد (در صورت امتحانات نهایی و ثبت در سیستم دانا و سامانه سناد، از کد رایانه ای استفاده می شود که بندهای بالا به آنها اشاره شده است)
مشکلاتی مانند بستری شدن دانش آموز در بیمارستان، ارتکاب جرم و زندانی شدن، اقامت در خارج از کشور، دسترسی نداشتن به مدرسه و دیگر مواردی که باعث عدم حضور دانش آموز در واحد آموزشی شود باعث دریافت وقفه تحصیلی برای وی خواهد شد. آموزش و پرورش برای یاری رسانی به دانش آموزانی که به دلیل عدم دسترسی به امکانات تحصیلی ترک تحصیل کرده اند، سامانه برپا را راه اندازی نموده که به شناسایی دانش آموزان 6 تا 17 سال پرداخته و با ارائه امکانات، بستر تحصیل آن ها را فراهم می نماید.
یکی از نگرانی های دانش آموزان و البته پدر و مادرها بعد از شنیدن شرایط دریافت وقفه تحصیلی، زمانی است که وقفه تحصیلی طولانی می شود و بعضی مواقع به بیش از یک سال هم می انجامد. در صورت کمتر از یک سال، با تصمیم گیری شورای داخلی مدارس، دانش آموز در سال آینده در همان پایه تحصیلی ثبت نام کرده و درس خود را ادامه می دهد.
در صورتی که وقفه تحصیلی به بیش از یک سال به طول انجامد، در شورای اداره آموزش و پرورش منطقه یا ناحیه مورد نظر مطرح می گردد. در چنین مواقعی معمولا، دانش آموز را برای ثبت نام مدرسه بزرگسال منطقه معرفی می نمایند و بدون هیچ نگرانی می تواند به ادامه تحصیل خود بپردازد.
برای هر یک از مسئولین واحد آموزش، باید شرایط و دلایل کاملا منطقی و قانع کننده ای وجود داشته باشد تا دانش آموز طبق ماده 28 شامل وقفه تحصیلی گردد. به همین دلیل بهتر است تمام مفاد بخشنامه را بدانید و با آگاهی کامل درخواست نمایید تا دچار عواقب بدی در دوران تحصیل خود نشوید.
دانش آموزی که وقفه تحصیلی دریافت کرده باشد باید بداند که تحت چه شرایطی می تواند به مدرسه بازگردد و به تحصیل خود ادامه دهد. قبل از هر چیزی باید پایه تحصیلی دانش آموز احراز گردد که در صورت مفقود شدن پرونده دانش آموز، مشکلاتی پیش خواهد آمد.
آیین نامه اجرایی شماره 4 ماده 43 اعلام می دارد که در صورت عدم دسترسی به پرونده دانش آموز بر اثر آتش سوزی، سیل، زلزله و هر حادثه دیگری، اگر پایه تحصیلی دانش آموز قابل تشخیص نباشد، مسئولین می توانند در شورای مدرسه تصمیم گیری نمایند که البته توسط شورای معلمان به شورای مدرسه اعلام می گردد.
در صورتی که دانش آموز قبل از وقفه تحصیلی در مقطع راهنمایی یا مشغول در رشته های تحصیلی دبیرستان بوده باشد، با توجه به حداقل سن متعارف وی و توانایی متعارفی که دارد، به اداره آموزش و پرورش معرفی شده و از آنجا به محل امتحان ورودی پایه مورد نظر ارجاع داده می شود.
اگر در پایه مورد نظر و آزمون ورودی نمره قبولی را کسب کرد، می تواند در پایه بالاتر ادامه تحصیل بدهد.
سن متعارف برای ورود به امتحان هر پایه تحصیلی
پایه های اول تا پنجم ابتدایی: به ترتیب 6 سال تا 10 سال تمام
پایه های اول تا سوم راهنمایی: به ترتیب 11 سال تا 13 سال تمام
پایه های اول تا سوم دبیرستان: 14 تا 16 سال تمام
دانش آموزانی که علاقمند به ثبت نام در مدارس ورزش محور هستند، می توانند برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص یکی از این مدارس به نام مدرسه ورزش، مقاله زیر را مطالعه نمایند.
اگر پس از مطالعه این مقاله سوالی در خصوص وقفه تحصیلی و یا شرایط پذیرش در این آزمون دارید می توانید از طریق تماس تلفنی با کارشناسان مرکز مشاوره هیوا پاسخ سوالات خود را از ایشان دریافت نمایید.
✔️ با توجه در متن مقاله، هر دانش آموز در مقطع ابتدایی و دبیرستان می تواند درخواست وقفه تحصیلی نماید. توضیحات بیشتر در متن مقاله قرار دارد.
✔️ مطابق متن مقاله، درخواست وقفه تحصیلی محدودیت سنی نخواهد داشت و به درخواست خود دانش آموز انجام می پذیرد. توضیحات بیشتر نیز در متن مقاله ارائه شده است.
✔️ طبق ماده 28 آیین نامه آموزشی روزانه و تبصره ماده 39 آیین نامه اجرایی مدارس، وقفه تحصیلی و غیبت موجه دانش آموزان، برای آنها ترک تحصیل تلقی نمی شود. توضیحات بیشتر در متن مقاله ارائه شده است.
برای مشاوره وقفه تحصیلی
برای مشاوره وقفه تحصیلی
سلام من ۱۷ سالمه و پارسال وقفه تحصیلی داشتم امسال که رفتم مدرسه عادی گفتن باید امسال پایه دوازدهم رو بخونم و یازدهم رو شهریور امتحان بدم ! الان امتحانات نوبت اول دوازدهم روهم دادم! برای امتحانات شهریور باید کجا برم ؟ چون از معاونمون پرسیدم و چیزی نمیدونه ! و الان شک به دلم افتاده که اشتباه نکردن که گفتن پایه دوازدهم روب خونم ؟ چون فقط یکسال وقفه داشتم!
سلام . باید در مدرسه بزرگسالان در امتحانات پایه یازدهم شرکت کنین .
سلام من امسال نهم رو تموم کردم و بعد از دریافت برگه هدایت تحصیلی و پرونده مشکلات خانوادگیم تشدید شد (طلاق) نتونستم حتی برای ثبت نام برم و دادگاه هم در جریان هست , راهی هست برای اینکه عقب نمونم ؟!
سلام . می تونین درخواست وقفه تحصیلی بدین و از مهر ماه سال آینده در مدارس عادی درس تون رو شروع کنین .
سلام ، من امسال دچار یه سری بیماری های ذهنی شدم و چند هفته ای هست که واقعا بریدم و نتونستم برم مدرسه ، می تونم وقفه تحصیلی بگیرم با این دلیل ؟
سلام . در صورتی که مدارک و مستندات لازم رو داشته باشین می تونین درخواست وقفه تحصیلی بدین .
سلام من امسال در مدرسه ثبت نام کردم ولی به دلیل مشکلات زیادی که داشتم نتوانستم در مدرسه درس بخوانم می توانم وقفه بگیرم ؟
سلام . می تونین وقفه تحصیلی بگیرین .
در مدرسه ثبت نام کردم ولی در امتحانای نوبت اول و دوم شرکت نکردم ، وقفه تحصیلی شدم ؟
سلام . شرایط وقفه تحصیلی رو دارین .
من ازدواج کردم و باردارم و پایه یازدهمم الان امتحاناتم و دادم می خوام سال بعد وقفه تحصیلی بگیرم آیا بارداری دلیل موجه ای هستش
سلام . شرایط وقفه تحصیلی رو دارین .
سلام فوت مادر دلیل موجه ای است ؟
سلام . بله مدارک مربوطه رو می تونین برای دریافت وقفه تحصیلی ارائه بدین .
سلام . من وقفه تحصیلی یک ساله دارم ،می توانم مجدد به مدرسه بروم ؟
سلام . با وجود داشتن وقفه تحصیلی مشکلی ندارین ، می تونین به واحد آموزشی مراجعه کنین و در سال تحصیلی جدید ثبت نام کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©