درک مطلب عربی بخش دوم سوالات عربی کنکور سراسری را تشکیل می دهد که پاسخ به سوالات این بخش نیاز به زمان و دقت زیادی دارند. مرور سوالات قبل از مطالعه متن، مشخص کردن نکات مهم و عدم ترجمه کلمه به کلمه، از تکنیک های موثر در پاسخگویی به سوالات درک مطلب عربی به شمار می روند.
برای مشاوره نحوه مطالعه درک مطلب عربی
برای مشاوره نحوه مطالعه درک مطلب عربی
عربی یکی از دروس عمومی کنکور سراسری و چهارمین درس تخصصی کنکور انسانی است که اکثریت داوطلبان تمایل چندانی به مطالعه این درس نداشته و به دست آوردن درصد اختصاص داده شده به این درس را یکی از دغدغه های خود در آزمون کنکور سراسری می دانند. یکی از مشکل سازترین و وقت گیرترین بخش های این درس برای مطالعه داوطلبان، بخش سوالات درک مطلب عربی است.
سوال و دغدغه اکثریت داوطلبان کنکور سراسری این است که چگونه به سوالات درک مطلب عربی مسلط شویم تا بتوانیم برخلاف عده زیادی از دیگر داوطلبان، درصد قابل قبولی از این درس را در کارنامه خود ثبت کنیم؟ مطالعه سوالات درک مطلب اول از همه نیاز به تمرین زیاد دارد. در این مقاله بررسی خواهیم کرد که سوالات درک مطلب چه ویژگی هایی دارند و برای مطالعه این بخش و پاسخگویی به سوالات آن چه راهکار های موثری را می توان به کار گرفت.
قبل از پرداختن به جزئیات روش مطالعه و تکنیک های موثر پاسخگویی به سوالات درک مطلب عربی، در این بخش داوطلبان را با ساختار کلی و چیدمان سوالات عربی کنکور سراسری آشنا خواهیم کرد. به طور کلی هر یک از دروس عمومی 25 سوال را در کنکور سراسری به خود اختصاص داده اند. سوالات درس عربی نیز با همین تعداد در دفترچه سوالات عمومی در اختیار شرکت کنندگان قرار می گیرد.
از میان سوالات چهار گزینه ای درس عربی در کنکور که شامل سوالات ترجمه، قواعد عربی و درک مطلب هستند، دست کم 7 سوال به بخش درک مطلب تخصیص داده شده است. این سوالات توسط طراحان سوال از دروس عربی نظام جدید سال های دهم، یازدهم و دوازدهم استخراج می گردد. حتی در سوالات امتحان نهایی عربی که در پایان سال دوازدهم به صورت هماهنگ از دانش آموزان گرفته می شود نیز یک متن به همراه سوالات مربوط به آن قرار داده شده است.
بخش |
تعداد سوال |
از سوال – تا سوال |
ترجمه و مفاهیم |
10 |
26-35 |
مفهوم لغات |
1 |
36 |
درک مطلب (متن) |
4 |
37-40 |
تحلیل صرفی |
3 |
41-43 |
اعراب گذاری |
1 |
44 |
جمع مکسر، مترادف و متضاد |
1 |
45 |
قواعد |
5 |
46-50 |
با یک محاسبه ساده می توان پی برد که برای یافتن پاسخ صحیح برای هر سوال تنها 48 ثانیه زمان در اختیار داوطلبان وجود دارد. طبیعی است که سوالات درک مطلب عربی به خاطر وجود متن طولانی یا ویژگی مفهومی بودن آن ها به زمانی بیش از این احتیاج دارند. در غیر این صورت برای رسیدن به موفقیت و دستیابی به درصد بالایی در درس عربی باید از تکنیک های سریع و دقیق استفاده کرد.
سوالات درک مطلب عربی، خود به 2 بخش دسته بندی می شود که 16 درصد از تراز کنکور درس عربی را در بر می گیرد. از این رو تاثیر آن به مراتب در نتیجه داوطلبان قابل توجه خواهد بود. دسته اول سوالات مربوط به یک متن 6 تا 7 خطی و دسته دوم مربوط به تجزیه و ترکیب است که نیازی به مطالعه متن ندارد و داوطلبان با دانش خود باید به آن ها پاسخ دهند.
در بخش قبل بررسی کردیم که سوالات درک مطلب انواع مختلفی دارند. داوطلبانی که به دنبال رتبه های عالی و درصدهای بالا در کنکور سراسری هستند، به خوبی می دانند که مدیریت زمان در کنکور سراسری و غلبه بر نگرانی های موجود در جلسه کنکور اهمیت زیادی در دستیابی به این هدف دارد. با وجود سختی ها و زمان کمی که برای پاسخگویی به سوالات درک مطلب عربی وجود دارد، چگونگی مطالعه این درس از جمله مسائلی است که داوطلبان به دنبال یادگیری آن هستند.
بر مبنای تجربیاتی که مدرسان خبره و یا رتبه های برتر کنکور سراسری در اختیار متقاضیان قرار داده اند، برای مطالعه درک مطلب عربی راهکارهای ویژه و موثری وجود دارد. بازدهی این راهکارها با درصدهای بالایی که داوطلبان در درس عربی کنکور کسب کرده اند ثابت شده است. لذا در این بخش برخی از مهم ترین نکات برای مطالعه صحیح درک مطلب عربی ذکر می گردد. به کارگیری این راهکارها موجب پاسخ دهی صحیح به 7 سوال در درس عربی خواهد شد.
اولین قدم مطالعه دقیق دروس و کتاب های عربی 3 سال است. منبع اصلی داوطلبان باید کتاب اصلی این سه پایه باشد و در غیر این صورت از مسیر اصلی گمراه شده و دچار سردرگمی خواهند شد. مطالعه دقیق و جزئی دروس، دید کافی را به داوطلب داده و به او شهامت مواجه شدن با تست ها را خواهد داد. آن دسته از داوطلبانی که به کتاب های عربی دهم، یازدهم، دوازدهم دسترسی ندارند، می توانند کتب مذکور را به صورت اینترنتی از طریق سامانه پایگاه دانلود کتاب های درسی دریافت نمایند.
اکنون نوبت به تمرین برای غلبه به سوالات درک مطلب می رسد. برای مطالعه دسته اول، یعنی سوالات مربوط به متن، دانش لغات داوطلبان در فهم بیشتر مفهوم متن به آن ها بسیار کمک خواهد کرد. از این رو بهترین راه این است که در هنگام مطالعه دروس، لغات نا آشنا و یا دشوار را در یک دفتر منسجم یادداشت کرده و با گذشت زمان و برای تثبیت در ذهن، چندین بار آن ها را مرور کرد.
پس از داشتن علم کافی از لغات و متضاد و مترادف آن ها می توان گفت که بار سنگینی از دوش داوطلبان رهانیده خواهد شد و از این به بعد به راحتی با مرور سوالات عربی کنکور سال های گذشته قادر خواهد بود که توانایی خود را تقویت نمایند و همچنین مفاهیم اصلی متون را استخراج کنند. پاسخ به سوالات اعراب گذاری و تجزیه نیز تا حد زیادی با مشاهده و ممکن خواهد بود.
نکته مهم و قابل توجه برای تسلط به متن سوالات درک مطلب عربی این است که در اکثر مواقع ممکن است طراحان کلمات موجود در متن و صورت سوالات را به صورت یکسان به کار نبرند. یعنی از دو یا چند کلمه عربی متفاوت استفاده کنند که با یکدیگر ارتباط ترادف و یا تضاد دارند. این مسئله در دشوار شدن درک مطلب برای داوطلبان تاثیر خواهد داشت اما راهکار مقابله با آن تنها مطالعه و یادگیری واژگان به همراه مترادف و متضاد آن ها است.
داوطلبان علاوه بر موارد ذکر شده بهتر است نحوه تشخیص موارد مهم متن را به خوبی فرا بگیرند. در متون نمونه که در سوالات درک مطلب سال های پیشین آورده شده است همواره باید به دنبال بخش های اصلی متن بود. اگر داوطلب بتواند در هر خطی که مطالعه می کند قسمت مهم آن را با خط کشیدن زیر آن مشخص کند، برای پاسخگویی به سوالات درک مطلب کمک شایانی به او خواهد کرد.
بعد از یادگیری روش های موثر و صحیح مطالعه درک مطلب عربی، نوبت به فراگیری ترفندها و تکنیک های یاری دهنده کنکور مانند تکنیک ضربدر منها در این بخش است. حتی مطالعه متن و سوالات آورده شده نیز روش های خاصی دارد. در صورتی که داوطلب بخواهد با سرعت پایین و یا ترجمه کلمه به کلمه متن اقدام به پاسخ دهی به سوالات کند، با کمبود فرصت مواجه خواهد شد و در نتیجه زمان خود برای پاسخ به سوالات بخش های دیگر را از دست خواهد داد.
برخی داوطلبان بر این باور هستند که سوالات درک مطلب که پس از متن آورده شده اند، به تناسب ترتیب مطالب ذکر شده در متن خواهد بود در صورتی که این یک باور اشتباه است. سوالات درک مطلب به صورت ترکیبی و در هم آمیخته قرار گرفته و نیاز به دقت کافی داوطلب دارد. به این صورت که سوال بخش پایانی متن الزاما آخرین سوال نخواهد بود و ممکن است اولین سوال درک مطلب از بخش پایانی متن باشد و یا برعکس.
در این بخش به برخی تکنیک های موثر و مفید برای پاسخ دهی به سوالات درک مطلب عربی خواهیم پرداخت. این تکنیک ها بسیار مشابه تکنیک های پاسخ دهی به سوالات درک مطلب زبان انگلیسی است. از مهم ترین این نکات می توان به موارد زیر اشاره کرد.
۱موکول کردن سوالات درک مطلب به زمان بندی آخر: در بین سوالات عربی، درک مطلب پس از ترجمه، بخش دوم سوالات را به خود اختصاص داده است. بارها به این نکته اشاره شد که سوالات درک مطلب وقت گیرترین دسته سوالات هستند. برای اینکه زمان کافی برای پاسخ به آن ها داشته باشید پس از اتمام بخش ترجمه از آن عبور کنید و آن ها را بعد از سوالات قواعد و به عنوان آخرین سوالاتی که پاسخ خواهید داد در نظر بگیرید.
۲مرور سریع تست ها قبل از مطالعه متن: پیشنهاد اکید افراد خبره این است که هنگامی که داوطلب وارد بخش درک مطلب عربی می شود بلافاصله شروع به مطالعه متن نکند. به جای این کار در ابتدا تست های زیر متن را به صورت تندخوانی مرور کند تا با مطالبی که مورد هدف سوالات قرار گرفته است آشنا شود. پس از این کار با مطالعه متن قادر خواهد بود که سرعت خود را در تست زدن افزایش دهد و نیازی به مطالعه مجدد متن نداشته باشد.
۳تشخیص بخش های مهم متن: با عبور از روی متن بهتر است به صورت ذهنی بخش های تاکیدی و مهم جملات را تشخیص داد و برای پیدا کردن سریع زیر آن ها خط کشید. از جمله مطالب مهم می توان به تاریخ ها، اعداد، سن، ارقام و آمار و یا مکان های ذکر شده در متن اشاره کرد که توصیه می شود در حین عبور از آن با کشیدن خط آن را برجسته کرد.
۴استفاده از استنباط خود: برخی سوالات درک مطلب به تناسب هنر طراحان ممکن است عینا از متن طراحی نشده باشد. این گونه سوالات بیشتر مفهومی بوده و با استفاده از دانش و اطلاعات خود فرد و مفهوم متن می توان به آن ها پاسخ داد. برای پاسخگویی به این سوالات دقت بیشتر در جزئیات متن و فهم دقیق آن می تواند به داوطلب کمک کند.
۵توجه به نقش کلمات در جملات: جایگاه فاعل، مفعول، فعل و غیره همگی در متون عربی اهمیت زیادی دارند و تشخیص آن ها ممکن است از اهداف برخی سوالات باشد، هرچند ممکن است به صورت مستقیم مورد هدف قرار نگیرند اما برخی سوالات جزئی و مفهومی از تحلیل صرفی نیازمند تشخیص درست نقش کلمات در هر جمله است.
۶یافتن کلمات یکسان در متن و سوالات: هنگامی که سوالات و متن مورد مطالعه قرار می گیرد به احتمال زیاد کلماتی مشابه در بین آن ها پیدا خواهد شد. در مواقع زیادی پاسخ آن سوال در آن بخشی از متن است که کلمه یکسان در آن یافت شده است. با بررسی این بخش ها و یافتن ارتباط آن ها به راحتی امکان پاسخ دادن به سوال مربوطه وجود خواهد داشت.
کارشناسان سامانه مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص نحوه پاسخ دهی و تکنیک های تست زنی سوالات درک مطلب درس عربی کنکور سراسری در اختیار متقاضیان قرار دهند. همچنین پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از تازه ترین اخبار و اطلاعات مربوط به این حوزه عضو کانال تلگرامی و صفحه اینستاگرام کنکور سراسری هیوا شوید.
✔️ دانش لغات و یادگیری مترادف و متضاد لغات در فهم بیشتر مفهوم متن به داوطلبان کمک که در متن این مقاله نحوه مطالعه و تثبیت لغات در حافظه شرح داده شده است.
✔️ ترجمه کلمه به کلمه متن، سرعت پاسخ دهی را کاهش می دهد. افزایش سرعت تست زدن نیاز به یادگیری تکنیک هایی دارد که در این مقاله آموزش داده می شود.
✔️ از 25 سوال درس عربی، دست کم 7 سوال به بخش درک مطلب اختصاص دارد. ترتیب سوالات این درس و مدت زمان مورد نیاز برای پاسخ دهی در متن مقاله ذکر شده است.
برای مشاوره نحوه مطالعه درک مطلب عربی
برای مشاوره نحوه مطالعه درک مطلب عربی
سلام . سوالای عربی کنکور سخته ؟
سلام . سوالات درس عربی و سایر دروس کنکور در سطح متوسط و استانداردی و در چارچوب کتاب های درسی طرح میشه ، در صورتی که کتاب های درسی رو عمیق و مفهومی بخونین و تست حل کنین ، می تونین درصد بالایی در کنکور بزنین .
سلام کی جمع بندی کنم ؟
سلام . بهترین زمان جمع بندی کنکور حدودا یک ماه مانده به کنکور هستش ، جمع بندی عربی رو شروع کنین .
سلام . چه جوری میشه به سوالات درک مطلب جواب داد خیلی سختن
سلام . برای پاسخ دهی به سوالات درک مطلب عربی باید به نکات زیادی از جمله ؛ توجه به نقش کلمات در جملات ، یافتن کلمات یکسان در متن سوالات ، موکول کردن سوالات درک مطلب به زمان بندی آخر ، مرور سریع تست ها قبل از مطالعه متن ، تشخیص بخش های مهم متن ، استفاده از استنباط خود ، به کار ببرین .
سلام . هر پاسخ درست عربی در کنکور چندر درصد دارد ؟
سلام . هر سوال درست عربی در کنکور 4 درصد تاثیر داره .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©