مرور نه به معنای دوباره خوانی مطالب بلکه به معنای دوره سریع مباحث مطالعه شده و یادداشت ها است. از آنجا که طبق منحنی فراموشی مطالب در حافظه انسان رفته رفته کم رنگ تر می شوند، مرور مطالب در چند مرحله با فواصل زمانی و استفاده از تکنیک های مشخصی سبب یادگیری بهتر و مانع فراموشی خواهد شد.
برای مشاوره نحوه مرور مطالب درسی برای کنکور
برای مشاوره نحوه مرور مطالب درسی برای کنکور
یکی از مهم ترین مراحل زندگی متقاضیان ورود به دانشگاه، شرکت در کنکور سراسری و کسب نمره قبولی در آن است. داوطلبان با مطالعه موثر مطالب آموزشی کتاب های درسی قادر به مهار کنکور خواهند بود، اما با توجه به حجم بسیار مباحث آزمون کنکور، فراموشی مطالب یکی از مهم ترین دغدغه های این داوطلبان است. یکی از روش های مقابله با فراموشی مطالب و یادگیری بهتر، مرور است که به معنای دوره کردن مطالب مطالعه شده می باشد.
مرور در لغت به معنای گذر کردن و گذشتن است و زمانی که از مرور مطالب صحبت می شود منظور گذر سریع از مطالب مطالعه شده و یادداشت ها است. در این مقاله به نحوه مرور مطالب درسی برای کنکور، بهترین فاصله زمانی مرور هر درس برای کنکور، انواع مرور مطالب، معرفی تکنیک مرور و منحنی فراموشی خواهیم پرداخت.
از آنجا که حافظه کوتاه مدت انسان رفته رفته مطالب مطالعه شده را به فراموشی می سپارد، برای ماندگاری مباحث مطالعه شده می بایست به مرور مطالب در بازه های مشخص و ورود اطلاعات به حافظه بلند مدت پرداخت. بهترین فاصله زمانی مرور هر درس برای کنکور به شرح زیر است.
مرور اول، یک ساعت پس از مطالعه مبحث:
مرحله اول از مهم ترین مراحل مطالعه است، به این صورت که جهت تثبیت بهتر مطالب، یک ساعت پس از اتمام مطالعه اولیه به مرور مبحث و نکته برداری با استفاده از روش های خلاصه نویسی، حاشیه نویسی و ... بپردازید.
مرور دوم، یک روز پس از مطالعه مبحث:
نکته حائز اهمیت این است که پس از گذشت 24 ساعت از مطالعه هر مبحث، این مطالب در ذهن خواننده کمرنگ خواهند شد. بهترین کار این است که جهت یادآوری نکات مهم پس از 24 ساعت به مرور مطالب بپردازید.
مرور سوم، 7 الی 10 روز پس از مطالعه مبحث:
با مرورهای اول و دوم مباحث درسی به صورت کامل و دقیق مطالعه شدند، از این رو مرور سوم زمان چندانی از شما نخواهد گرفت. مرور سوم بهتر است به صورت مطالعه از روی جزوه و کتاب های درسی یا حل تست های آموزشی باشد.
مرور چهارم، یک ماه پس از مطالعه مبحث:
می توان این طور ادعا کرد که پس از انجام مرور های گذشته، مطالب در ذهن خواننده تثبیت شده است. بنابراین در مرور چهارم که پس از یک ماه از مطالعه اولیه مبحث انجام می شود، سرعت مطالعه افزایش خواهد یافت. در این مرحله ابتدا به مرور خلاصه مبحث و سپس به حل تست های علامت دار و شک دار به صورت تصادفی بپردازید.
مرور پنجم، سه ماه پس از مطالعه مبحث:
به طور کلی سه ماه پس از آزمون های آزمایشی سنجش، یک آزمون جمع بندی و دوره ای از مباحث پیشین برگزار می شود. به دلیل حجم بالای مطالب درسی و انباشته شدن مطالب پس از 3 ماه، بیشتر مطالب در حال کم رنگ شدن از حافظه داوطلب هستند و یا به طور کلی فراموش شده اند.
در این مرحله از مرور که به عنوان آخرین مرحله شناخته می شود، به مرور یادداشت ها و خلاصه برداری ها، حل تست های علامت دار و سوالات رندم و مطالعه کامل کتاب درسی بپردازید.
می توان این طور گفت که مرور مطالب درسی کنکور سراسری همچون خلاصه برداری برای هر فرد متفاوت می باشد. اما به طور کلی انواع مرور مطالب درسی برای کنکور را می توان به شرح زیر نام برد:
مرور از روی جزوه و کتاب:
داوطلبان در این روش که وقت گیرترین روش مرور مطالب است، به مطالعه مجدد منبع آموزشی خود می پردازند. این مطالعه ممکن است شامل مطالعه کل کتاب باشد و یا صرفا نکات مهم علامت زده شده را در بر بگیرد.
مرور با تست زنی:
با زدن تست، علاوه بر افزایش مهارت و یادگیری روش صحیح تست زدن در کنکور در مباحث مورد مطالعه، می توان به مرور آن پرداخت، اما نکته حائز اهمیت این است که ممکن است بخشی از مطلب یا نکات در مجموعه تست های حل شده، مورد سوال قرار نگیرند و در نهایت آن بخش ها نا دیده گرفته شوند.
مرور از روی خلاصه برداری ها:
این نوع مرور، کامل ترین و سریع ترین روش مرور به شمار می رود. در این نوع مرور، شما می توانید با استفاده از خلاصه نویسی ها و نکته برداری هایی که در طول روند مطالعه انجام داده اید، به دوره کردن مطالب بپردازید. البته توجه داشته باشید بعد از مرور، می توانید تعدادی تست مرتبط با مبحث مورد مطالعه خود انتخاب کرده و به آنها پاسخ دهید
به طور کلی انسان ها دارای سه نوع حافظه حسی، کوتاه مدت و بلند مدت هستند. ماندگاری اطلاعات در حافظه حسی چیزی در حدود 1 دقیقه است و پس از آن اثری از آن اطلاعات در ذهن باقی نخواهند ماند. حافظه کوتاه مدت حافظه ای است که حداکثر 3 الی 4 روز توانایی ذخیره اطلاعات و داده های مختلف را دارد.
حافظه بلند مدت که بیشترین ماندگاری اطلاعات در ذهن را شامل می شود که میزان حدودی آن از چند سال تا آخر عمر می باشد. نحوه مرور مطالب درسی با توجه به بودجه بندی کنکور سراسری می بایست به گونه ای باشد که کلیه مطالب مطالعه شده را وارد حافظه بلند مدت داوطلب کرده و از انجام مواردی که موجب فراموشی اطلاعات می شود خودداری کند.
در ادامه عوامل موثر در فراموشی اطلاعات معرفی خواهند شد.
سازمان دهی نکردن و انباشته شدن اطلاعات
خستگی در حین مطالعه
خواب آلودگی و کاهش هوشیاری
مصرف داروهای خاص از جمله داروهای تاثیرگذار بر اعصاب و روان
اعتیاد به مصرف مواد مخدر
اضطراب، ترس و خشم
کمبود آب، اکسیژن و قند بدن
عدم انتقال مطالب به حافظه بلند مدت
افزایش سن و بیماری ها
عدم انجام تمرینات مفید برای مغز
به طور کلی می توان این طور گفت که وقتی چندین بار یک مطلب را مرور می کنید، ذهن شما آن را از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت منتقل می کند. در مرحله اول شما باید به درک عمیقی از مطلب مورد مطالعه برسید که این فرآیند به کمک مرور چندین باره مطالب امکان پذیر است.
در ادامه با یادآوری اطلاعات اندکی از آن قادر به بیرون کشیدن تمام مطلب خواهید بود. بنابراین فرآیند پردازش ذهن شما سرعت بیشتری گرفته و این می تواند سرعت شما را در تست زدن و جواب دادن به سوالات افزایش دهد. در نهایت با طبقه بندی این مطالب در ذهن به قدرت یادآوری ذهن خود کمک بسیار بزرگی خواهید کرد.
می توان این طور بیان کرد که شيوه صحيح مرور با روش های زیر امکان پذیر خواهد بود:
دروس تمرینی :
در واقع استراتژی های هر درس مختص به خود آن است. در دروس تمرین محوری چون مانند رياضی کنکور، فيزيک، شیمی و … بهتر است با زدن تست های مروری، نكات مهم درس را برای خود یادآوری و دوره کنید. زيرا در اين دروس علاوه بر نكات می بایست با شيوه حل مسائل نيز آشنایی پیدا کنید.
دروس خواندنی:
براي دروس دیگر مانند دين و زندگی كه هم خواندن و هم توانايی تست زنی در آنها الزامی است، ابتدا يک بار نكات اصلی درس را به دقت بررسی كرده و سپس به حل تست های نشان دار بپردازید. به طور معمول زمان اختصاص یافته به دروس خواندنی بيش تر خواهد بود. سعی کنید با آزمون گرفتن از خود به بازیابی مطالب مطالعه شده و افزایش مهارت تست زنی خود بپردازید.
دروس حفظی :
مطالب حفظی مانند لغات زبان یا برخی مطالب حفظی شيمی کنکور را كه نياز به استدلال خاصی ندارند و حفظی محض هستند به اندازه ای مورد بررسی و بازیابی قرار دهید تا مطمئن شويد آنها را کامل از بر شده اید. با هر بار دوره کردن، اشکالات خود را یادداشت کرده و در مراحل بعدی مرور آنها را در اولویت قرار دهید.
در ادامه دو روش برای مرور مطالب درسی برای کنکور ارائه خواهیم کرد:
روش مرور بالارد :
روش مرور بالارد با اجرای مراحل زیر امکان پذیر می باشد. در برنامه ریزی درسی خود به روش مرور بالارد، به مدت یک ساعت زمان برای مطالعه درس مورد نظر اختصاص دهید و از این فرصت نهایت استفاده را ببرید. بعد از اتمام این یک ساعت مطالعه حدود 15 الی 20 دقیقه استراحت برای خود در نظر بگیرید.
پس از اتمام زمان استراحت دوباره می بایست درس خواندن را شروع کنید. با این تفاوت که این بار به اندازه دفعه اول نیاز به مطالعه عمیق نیست. درس را اندکی سریع تر از بار اول مرور کنید. در مرحله بعد 24 ساعت پس از اولین مطالعه یک بار دیگر به مرور مطالب درسی بپردازید. در نهایت همین کار را برای 36 ساعت بعد نیز اجرا کنید.
روش مرور آلفا :
حالت آلفا همان زمانی است که نیمکره سمت راست مغز فعال تر نیم کره چپ مغز باشد. زمانی که مغز در حالت آلفا قرار گیرد، تمرکز و خلاقیت بیشتری داشته و اطلاعاتی ورودی را بهتر به خاطر خواهد سپرد. یکی از زمان های حالت آلفا رخ می دهد، دقایقی پیش از خواب است که بالاترین بازدهی برای یادگیری به شمار می رود. از این رو با گوش دادن به فایل های صوتی مربوط به مطالب درسی خود می توانید به مرور کردن مطالب پیش از خواب بپردازید.
شرط اصلی برای ورود اطلاعات به حافظه بلند مدت دوره و مرور مطالب به صورت مکرر است. در ادامه راهکارهایی را برای مرور مناسب بیان خواهیم کرد. یکی از تکنیک های قابل استفاده در جلسه کنکور تکنیک زمان های نقصانی است که داوطلبان می توانند در جلسه آزمون های آزمایشی خود از آن استفاده نموده و با عملکرد این تکنیک آشنا شوند. به طور خلاصه برخی از تکنیک های مرور مطالب درسی برای کنکور به شرح زیر هستند.
تکنیک یک، هفت، سی:
همان طور که پیش تر اشاره شد، جدیدترین و تایید شده ترین روش مرور مطالب، مرور در فواصل یک روز بعد، هفت روز بعد و سی روز پس از مطالعه یک مبحث درسی است. اصلی ترین بخش این مرور مربوط به مرور یک روز بعد است، به این دلیل که از نظر روانشناسان بیشترین حجم فراموشی، در طی 24 ساعت اول بعد از مطالعه اولیه ایجاد می شود.
نکته حائز اهمیت این است که اگر احساس می کنید، فاصله بین مرور 7 و 30 روز برای شما بیشتر از حد مورد نیاز شما است، می توانید در روز 14 یا 15، به مرور مجدد مطالب بپردازید.
تکنیک بیست و چهار یا چهل و هشت :
به طور کلی حل تمرین یا حل سوالات تستی با هدف بررسی میزان یادگیری و همچنین تثبیت مطالب در حافظه، یکی از مهم ترین راهکارهای مرور مطالب است. نکته حائز اهمیت در حل سوالات این است که انجام تمرینات باید حداقل 24 ساعت و حداکثر 48 ساعت پس از مطالعه اولیه اتفاق بیفتد، به طوری که اگر هر زمانی غیر از این تاریخ به حل تمارین و سوالات بپردازید، نتایج صحیحی از میزان یادگیری خود نخواهید گرفت.
تکنیک بازگشت به عقب :
تکنیک بازگشت به عقب بیانگر این است که زمانی که به خواندن یک موضوع جدید می پردازید، حتما سعی کنید به عقب برگشته و مطالب پیشین را حداقل یک بار دیگر مرور کنید. به این دلیل که این کار آمادگی شما را برای مطالعه مطلب جدید، افزایش می دهد. به طور کلی پیش از شروع مبحث جدید، مباحث قبلی را دوره کرده و از تسلط خود بر مبحث گذشته اطمینان حاصل کنید.
تکنیک انباشتی تکراری :
این تکنیک بیانگر این موضوع است که هرگاه قصد شروع مطالعه جدید را داشتید، حتما در ابتدا دروس گذشته را مرور کنید. طبق تکنیک انباشتی تکراری، مطالعه دروس می بایست به مانند غذا خوردن به صورت لقمه به لقمه باشد تا حافظه انسان به بهترین شکل ممکن وظیفه خود را اجرا کند.
این نکته را در نظر داشته باشید که مدت زمان اختصاص داده شده به مرور دروس گذشته، بسیار کوتاه بوده و صرفا چند دقیقه می باشد. این تکنیک یکی از کاربردی ترین تکنیک ها با هدف تداوم مرور است.
در سال 1885 میلادی فردی به نام هرمان ابینگهاوس یک ایده با عنوان منحنی فراموشی مطرح کرد. این ایده بیانگر اهمیت پشتکار و تمرین چند باره در راستای یادگیری بهتر بود. او برای آزمودن این موضوع، به جمع آوری دروس و مواد آموزشی بی اهمیت پرداخت و شروع به تمرین و خواندن چند باره این مطالب کرد.
سر انجام به این نتیجه رسید که زمانی که محتواهای آموزشی را چندین بار تکرار کرد به تسلط بیشتری بر روی مطالب رسید. ابینگهاوس نتیجه گرفت که اگر انسان ها موضوعی را در طول یک بازه زمانی به دفعات بسیار تمرین کنند، میزان تسلط به موضوع افزایش یافته و امکان فراموش کردن آن کاهش خواهد یافت.
این منحنی فراموشی در قالب نموداری که محور افقی آن تجربه و محور عمودی آن یادگیری است نشان داده میشود. تجربه ها شامل میزان تلاش و زمانی است که صرف یادگیری می شود و یادگیری شامل عملکرد و دانش است. نتیجه حاصل از این نمودار بیانگر این موضوع است که یادگیری با تمرین و پشتکار افزایش خواهد یافت.
در نتیجه استفاده از این تکنیک در مطالعه منابع کنکور سراسری می تواند تاثیر مثبتی در روند یادگیری شما داشته و شما را به موفقیت در آزمون های آزمایشی سازمان سنجش نزدیک می کند.
تفسیر منحنی فراموشی به این صورت است که اگر شما 100 درصد یک مطلب را یاد گرفته باشید، به مرور زمان مقداری از این مطلب از ذهن شما پاک خواهد شد تا جایی که بعد از گذشت حدود 90 روز از مطالعه حدودا 2 یا 3 درصد از کل مطلب مطالعه شده در ذهنتان باقی خواهند ماند.
اما در صورتی که در فاصله زمانی معینی شما دوباره مبحث خوانده شده را مرور کنید، نکات مهم برای شما یادآوری خواهد شد و همچنین با تکرار آن پش از گذشت 30 روز یا یک ماه تمام آن مطلب از حافظه کوتاه مدت وارد حافظه بلند مدت خواهد شد و از این لحظه به بعد حتما فراموشی آن بسیار کم نزدیک به صفر است.
در صورتی که مطابق با تکنیک های گفته شده پیش روی کنید و در فواصل زمانی گفته شده به مرور مطالب بپردازید، شیب منحنی فراموشی کندتر خواهد شد. روش های مرور دروس که پیش تر به آنها اشاره شد، به داوطلبان در انتقال مطالب از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت کمک بسیاری خواهد کرد. از این رو مطابق با تکنیک ها و روش های گفته شده پیش بروید و از مرور مطالب سر باز نزنید
برای اطلاع از نحوه مرور مطالب درسی برای کنکور و همچنین در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام در این زمینه، با سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا تماس بگیرید. کارشناسان سامانه مشاوره هیوا اطلاعات کاملی در این زمینه را در اختیار شما قرار می دهند. همچنین می توانید با عضویت در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا از آخرین اخبار درباره کنکور سراسری مطلع شوید.
✔️ با توجه به متن مقاله، برای ماندگاری مباحث مطالعه شده می بایست به مرور مطالب در بازه های مشخص و ورود اطلاعات به حافظه بلند مدت پرداخت. بهترین فاصله زمانی مرور هر درس برای کنکور در متن مقاله ارائه شده است.
✔️ روش هایی مانند مرور از روی جزوه و کتاب، مرور با تست زنی و ... معرفی و شناخته شده اند که در متن مقاله در خصوص تمامی این روش ها توضیحاتی ارائه شده است.
✔️ با توجه به متن مقاله، عواملی مانند خستگی در حین مطالعه، خواب آلودگی و کاهش هوشیاری، سازمان دهی نکردن و انباشته شدن اطلاعات بر فراموشی سریع تر اطلاعات تاثیر می گذارند. توضیحات بیشتر در متن مقاله ارائه شده است.
برای مشاوره نحوه مرور مطالب درسی برای کنکور
برای مشاوره نحوه مرور مطالب درسی برای کنکور
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©