سازمان سمپاد به منظور شناسایی دانش آموزان با استعداد و تیزهوش اقدام به برگزاری طرح شهاب برای دانش آموزان دبستانی نموده است. معلمان و مدیران مدارس دوره دوم ابتدایی می توانند با ورود به سامانه ثبت نمرات سیدا طرح شهاب که همان سایت ثبت نام شهاب نیز می باشد، اقدام به ثبت اسم دانش آموزان تیزهوش در این سامانه نمایند.
برای مشاوره طرح شهاب
برای مشاوره طرح شهاب
در نظام آموزشی همواره شاهد رقابت های تحصیلی میان دانش آموزان در اکثر مقاطع تحصیلی بوده ایم. آموزش و پرورش با برگزاری آزمون های مختلف نظیر آزمون استعداد های درخشان و نمونه دولتی، دانش آموزان را بر اساس سطح دانش و هوش تحصیلی آنها طبقه بندی کرده و معیار سنجشی برای برتری آنها نسبت به دیگران تعیین کرده است.
معلمان پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی می توانند تا پایان خرداد ماه ۱۴۰۳ به سامانه سیدا مراجعه نموده و اطلاعات دانش آموزان تیزهوش را در سامانه وارد نمایند.
اما به دلایلی از جمله کاهش استرس و فراهم آوردن شرایط برابر برای تمام دانش آموزان، برگزاری آزمون های نمونه دولتی و تیزهوشان از پایه ششم به هفتم منسوخ شده و از طرح جدیدی به نام طرح شهاب رونمایی شد. معلمان و مدیران می توانند با ورود به سامانه ثبت نمرات سیدا، اقدام به ثبت نام دانش آموزان در طرح شهاب نمایند. به همین منظور در ادامه این مقاله به بررسی سایت ثبت نام شهاب یا همان سیدا طرح شهاب پرداخته شده و جزئیاتی مانند ورود به سامانه ثبت نمرات شهاب پرداخته شده است.
آموزش و پرورش پس از منسوخ شدن آزمون های استعداد تحصیلی برای ورود به پایه ششم به هفتم دانش آموزان در مدارس تیزهوشان و برخی مدارس غیردولتی، از سال 92 آزمون طرح شهاب را به عنوان آزمون ورودی پایه ششم به هفتم، جایگزین آزمون مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان این مقطع نمود که در ابتدا این طرح در چند مدرسه به طور آزمایشی اجرا شد.
اما بپردازیم به این سوال که طرح شهاب چیست؟ همان طور که مطلع هستید، دانش آموزان پس از پایان مقطع ابتدایی برای ورود به مقطع راهنمایی یا متوسطه اول با پذیرش در آزمون های ورودی مجوز ورود به مدارس برتر نمونه دولتی و تیزهوشان را دریافت می کردند، که با توجه به ممنوع شدن برگزاری آزمون ورودی برای دانش آموزان ششمی، طرح شهاب راه اندازی شد.
شرکت در این آزمون ها علاوه بر صرف هزینه که ممکن بود برای بسیاری از دانش آموزان میسر نباشد، سبب تحمل اضطراب بسیاری از سوی شرکت کنندگان می شد. اما دانش آموزان و اولیای آنها به دلیل تحصیل در مدارسی با سطح بالاتر به نسبت مدارس دولتی، پذیرای تمام این استرس و سختی و البته میزان بالای شهریه مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان بودند.
طرح شهاب که مخفف شناسایی و هدایت استعداد های برتر است با هدف هدایت و حمایت تربیتی، آموزشی و معنوی دانش آموزان با استعداد به پرورش و تقویت این استعداد ها بدون ایجاد استرس در محیط و شرایط برابر می پردازد. برای اجرای این طرح نیاز به جداسازی دانش آموزان نبوده و آنها در مدارس عادی توسط آموزگاران خود مورد ارزیابی و حمایت قرار می گیرند.
معلمان پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی می توانند تا پایان خرداد ماه ۱۴۰۳ به سامانه سیدا مراجعه نموده و اطلاعات دانش آموزان تیزهوش را در سامانه وارد نمایند.
از مزیت های این طرح برای دانش آموزان، ایجاد فضای رشد برابر می باشد که در برگزاری آزمون های نمونه دولتی و سمپاد این حق نادیده گرفته می شد. تمامی دانش آموزان از ابتدای مقطع تحصیلی ابتدایی زیر نظر معلمان خود هستند و همواره وضعیت تحصیلی آنها از چندین وجه مورد ارزیابی قرار می گیرد. از آنجا که در طول سال یک نفر ثابت به عنوان معلم به فعالیت های درسی دانش آموزان ابتدایی نظارت دارد، جمع آوری و بررسی این اطلاعات به آسانی صورت می گیرد.
اما با توجه به تعداد زیاد دانش آموزان خواهان تحصیل در مدارس تیزهوشان، سازمان سمپاد هر ساله اقدام به برگزاری آزمون برای دانش آموزان خواهان تحصیل در مدارس تیزهوشان متوسطه اول و دوم می نماید. آزمون تیزهوشان ششم به هفتم سوالات آزمون تحلیلی بوده و بیشتر از هوش و استعداد هستند، و سوالات آزمون نهم به دهم هم استعداد تحلیلی و هم استعداد تحصیلی هستند.
تا سال گذشته ثبت نام طرح شهاب از سوی مدیر مدرسه و یا معلمان مربوط به سنجش و ارزیابی استعداد تحصیلی دانش آموزان در سایت همگام انجام می پذیرفت اما در سال جاری آن دسته از داوطلبانی که قصد ثبت نام در طرح شهاب را دارند می بایست در ابتدا به مدرسه خود اطلاع داده و سپس از آن ها بخواهند تا با وارد نمودن اطلاعات لازم از جمله کد ملی، آن ها را در سایت ثبت نام شهاب که همان سامانه سیدا می باشد، ثبت نام نمایند.
برای ورود مستقیم به سایت شهاب سیدا کلیک کنید.
دانش آموزان پایه ششمی نیز خود می توانند با مراجعه به سایت ثبت نام آزمون تیزهوشان، اقدام به ثبت نام در آزمون ورودی نموده و با مطالعه نمونه سوالات استعداد هوش و تحلیلی، شانس خود را برای پذیرش در آزمون افزایش دهند. متقاضیان می توانند برای آشنایی با سایت ثبت نامی به مقاله ای که لینک آن در ادامه قرار داده شده است مراجعه نمایند.
ثبت نام طرح شهاب مختص معلمان می باشد و نیاز به هیچ گونه اقدامی از سوی دانش آموزان نیست. معلمان و یا مدیران جهت ثبت نام می بایست ابتدا وارد سایت سیدا طرح شهاب شده و پس از ورود به سیدا یا همان سایت ثبت نام شهاب و ثبت نمرات در سیدا، اقدام به ثبت نام دانش آموز در طرح شهاب نمایند. متقاضیان توجه داشته باشند که در سال های قبل نحوه ثبت نام در سایت طرح شهاب از طریق سایت همگام بوده است، اما در سال جاری تمامی روند ثبت نام از طریق سایت سیدا طرح شهاب می باشد.
لازم به ذکر است که مدیر وظیفه تعریف معلم های مجری طرح شهاب در مدرسه را دارد و می بایست از قسمت مربوطه اقدام به ثبت معلمان نمایند. در مرحله بعد معلمان می بایست مجوز ورود به سامانه ثبت نمرات شهاب و ویرایش نمرات ارزیابی دانش آموران را داشته باشند. به همین منظور، مدیر باید صدور مجوز ارزیابی را برای معلمان از طریق سایت انجام دهد. اگر تعداد دانش آموزان در مخاطبین معلم نوشته شده باشد، این مجوز صادر شده در غیر این صورت مدیر باید نسبت به صدور آن اقدام نماید.
برای شرکت در طرح شهاب می بایست یکایک ویژگی های شخصیتی و تحصیلی دانش آموزان را برآورد کرد و سپس سایر مراحل را طی نمود. تشخیص اینکه دانش آموز دارای چه ویژگی ها و مشخصاتی می باشد توسط معلم ارزیاب صورت می گیرد.
معلمان ارزیاب، دارای فرمی به اسم فرم طرح شهاب هستند که سوالات آن به سوالات آزمون رغبت و توانایی شباهت زیادی دارد. در این فرم اعدادی از 1 تا 4 در اختیار معلم قرار گرفته که رفتار دانش آموز به وسیله آن توصیف می شود. بر این اساس عدد 1 یعنی یک رفتار خاص هرگز در دانش آموز دیده نشده و عدد 4 یعنی دانش آموز کاملا دارای آن رفتار است.
در سال گذشته آموزش و پرورش به منظور راهنمایی بیشتر معلمان اقدام به تنظیم جدولی برای چگونگی نحوه نمره دهی به سوالات فرم طرح شهاب نمود. معلمان پیش از ثبت پاسخ خود می بایست معنا و مفوم هر یک از جملات را درک کرده و سپس پاسخ نهایی خود را ثبت نمایند. در ادامه جدول نمره دهی ارائه شده است.
شاخص های سنجش استعداد | |
عدد 1 | کاملا مخالفم |
عدد 2 | مخالفم |
عدد 3 | موافقم |
عدد 4 | کاملا موافقم |
در سال گذشته آموزش و پرورش در راستای آشنایی با فرم طرح شهاب، یک نمونه فرم طرح شهاب و توضیحات مرتبط با آن را انتشار داد که در بخش زیر ارائه شده است. توصیه می شود معلمان پیش از تیک زدن هر یک از گزینه ها، ابتدا مشخصات خود، دانش آموز و مدرسه را با دقت در محل مورد نظر وارد کرده و سپس شروع به ارزیابی دانش آموز نمایند.
لازم به ذکر است که در سال جاری آموزش و پرورش با راه اندازی سامانه مای مدیو، بسیاری از امکانات خود را در این سایت ارائه نموده است. از این امکانات می توان به ثبت نام مدارس، دریافت کارنامه، ثبت نام جشنواره ها و مسابقات و سایر موارد اشاره نمود. دانش آموزان و اولیا می توانند برای آشنایی بیشتر به مقاله ای که لینک آن در ادامه قرار داده شده است مراجعه نمایند.
طرح شهاب توسط بنیاد ملی نخبگان و با هدف ایجاد فضای آموزشی برابر جهت رشد تمام دانش آموزان و کشف استعداد های آنها ارائه شده است. این طرح هر ساله از ابتدای سال تحصیلی مقاطع چهارم، پنجم و ششم ابتدایی توسط معلمان اجرا می شود.
معلم ها علاوه بر تدریس دروس مربوط به هر پایه، موظف به تکمیل فرم شهاب هر دانش آموز هستند و پس از طی آموزش های لازم، علاوه بر وظایف خود با شناخت و آگاهی دقیق از اهداف طرح شهاب، دانش آموزان را مورد ارزیابی قرار خواهند داد. این ارزبابی می تواند به عنوان هدایت تحصیلی دانش آموزان نیز قرار بگیرد زیرا تمامی عوامل مرتبط با پیشرفت تحصیلی آنان سنجیده خواهد شد.
نحوه اجرای طرح شهاب به این صورت است که ابتدا معلمان، معاون ها و مدیران مدارس در دوره های آموزشی این طرح شرکت کرده و سپس به تهیه چک لیست شناسایی استعداد در 8 زمینه مختلف می پردازند. این چک لیست ها برای هر دانش آموز به صورت مجزا تهیه می شود که در ادامه ابلاغیه و شیوه نامه اجرایی این طرح در سال گذشته برای معلمان و دانش آموزان قرار داده شده است.
برای دانلود شیوه نامه اجرایی برنامه شهاب کلیک کنید.
هشت حوزه مورد بررسی دانش آموز شامل حوزه های کلامی، ریاضی، هنری، فضایی، علوم تجربی، حرکتی، اجتماعی، دینی هستند که توسط معلمان تکمیل شده و به مدیر تحویل داده می شوند هستند. از این اطلاعات می توان برای آگاهی اولیا و در نهایت هدایت عمومی دانش آموزان بهره گرفت. در نتیجه تمامی این اطلاعات به اداره آموزش و پرورش شهرستان ارسال خواهد شد و به پرونده سوابق تحصیلی دانش آموز، الصاق می گردد.
سمپاد یا همان سازمان ملی پرورش استعداد های درخشان، سازمانی است که بر روی مدارس تیزهوشان و یا همان استعداد های درخشان نظارت می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این سازمان می توانید مقاله زیر را مطالعه نمایید.
همانطور که در بخش های قبلی مقاله نیز توضیح داده شد، آموزگاری که وظیفه ارزیابی استعداد دانش آموزان را بر عهده می گیرد، خود باید بر روی فرم طرح شهاب تسلط کامل داشته و سپس اقدام به ثبت رویدادها کند.
برای ثبت نمرات در طرح شهاب ابتدا کارگاه های آموزشی برای معلمان ارزیاب توسط آموزش و پرورش و با هماهنگی مدیران مدرسه، برگزار می شود. در این کارگاه انواع گویه ها، استعداد ها و موارد مورد ارزیابی به معلمان توضیح داده می شود. سپس معلم با دریافت نام کاربری و رمز عبور سیدا می تواند برای ثبت نمرات به صورت زیر اقدام کند.
1) وارد کردن مشخصات مدرسه، مشخصات آموزگار و مشخصات دانش آموز در فرم شهاب
2) مطالعه گویه ها و انتخاب یکی از گزینه های «مخالف» و «موافق» بر اساس طیف داده شده
3) مراجعه به بخش نمره گذاری فرم شهاب و تکمیل موارد خواسته شده
4) محاسبه میانگین هر بخش از استعداد دانش آموزان بر اساس فرمول ارائه شده در بخش نمره گذاری
5) ورود به سامانه سیدا طرح شهاب دانش آموزی و کلیک بر روی «آزمون های مشاوره ای»
6) انتخاب گزینه «شرکت در آزمون دگر ارزیابی» و کلیک بر روی «مدیریت»
7) انتخاب نام دانش آموز و کلیک بر روی «مدیریت»
8) وارد کردن میانگین نمره محاسبه شده در فرم شهاب و ثبت آن در بخش های مورد نظر
9) انتخاب گزینه «ثبت» پس از پاسخ به 8 سوال استعدادیابی
10) بازگشت به لیست اسامی دانش آموزان در سایت و کلیک بر روی گزینه «تیک ✔️»
11) پس از انتخاب گزینه «تیک» امکان ویرایش فرم دانش آموز وجود نخواهد داشت
دانش آموزانی که دارای استعداد برتر هستند می توانند در انواع جشنواره ها از جمله جشنواره خوارزمی شرکت کنند. برای اطلاع از جزئیات این جشنواره می توانید به مطالعه مقاله زیر بپردازید.
طرح شهاب با هدف شناسایی استعدادهای هشت گانه دانش آموزان در حال حاضر بهترین جایگزین برای آزمون ورودی سمپاد و نمونه دولتی به شمار می آید. به دلیل فرصت برابر داده شده به دانش آموزان جهت محک زدن استعداد هایشان به دور از هر گونه اضطراب و تنش، استقبال بالایی از این طرح صورت گرفت.
به این دلیل که در مقطع ابتدایی ارزیابی به صورت توصیفی است و نمره دهی انجام نمی شود، برگزاری آزمون برای ورود به مدارس برتر با معیار سنجشی چون نمره قبولی، استرس آزمون را دو چندان می کرد. طرح شهاب با تشویق و حمایت دانش آموزان به سمت علایق و همچنین تشخیص و رشد استعداد آنها بسیار موفق عمل کرده است.
با اجرایی شدن طرح شهاب، رقابت بین خانواده ها برای ادامه تحصیل فرزندانشان در مدارس برتر و پیدا کردن راه های قبولی در تیزهوشان و نمونه دولتی و ایجاد جو رقابتی استرس زا به پایان می رسد. در راستای مشاوره طرح شهاب به دانش آموزان تمامی موارد گفته شد، توجه کنید که از این فرصت به وجود آمده نهایت استفاده را ببرید و استعداد خود را دقیق تر کشف کنید تا در انتخاب مسیر حرفه ای و شغلی خود موفق تر عمل کنید.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص طرح شهاب را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ طرح شهاب با هدف هدایت و حمایت تربیتی، آموزشی و معنوی دانش آموزان با استعداد به پرورش و تقویت این استعداد ها بدون ایجاد استرس در محیط و شرایط برابر می پردازد. توضیحات بیشتر در متن مقاله موجود است.
✔️ معلمان و مدیران برای ثبت نام در سایت سیدا باید با نام کاربری و رمز عبور وارد شوند. مراحل ثبت نام در این سایت در متن مقاله قرار دارد.
✔️ نحوه اجرای طرح شهاب به این صورت است که ابتدا معلمان، معاون ها و مدیران مدارس در دوره های آموزشی این طرح شرکت کرده و سپس به تهیه چک لیست شناسایی استعداد در 8 زمینه مختلف می پردازند. توضیحات بیشتر در متن مقاله قرار دارد.
برای مشاوره طرح شهاب
برای مشاوره طرح شهاب
سلام . من پایه دهم مدرسه نمونه هستم ، می توام پایه یازدهم در مدرسه تیزهوشان درس بخوانم ؟
سلام . شما نمی تونین در مدرسه تیزهوشان تحصیل کنین ، در مدارس تیزهوشان از طریق طرح شهاب پذیرش صورت نمی گیره .
سلام . مدرسه تیزهوشان در پایه یازدهم از طریق طرح شهاب ثبت نام می کنند ؟
سلام . در مدارس تیزهوشان از طریق طرح شهاب پذیرش صورت نمی گیره .
سلام . آزمون ششم به هفتم نمونه دولتی کی است ؟
سلام . آزمون ششم به هفتم مدارس نمونه دولتی برگزار نمیشه ، پذیرش در پایه هفتم بدون آزمون از طریق طرح شهاب و بررسی سوابق علمی دانش آموزان صورت می گیره .
سلام . مدارس تیزهوشان در پایه هفتم از طریق طرح شهاب ثبت نام می کنند ؟
سلام . مدارس تیزهوشان برای پذیرش در پایه هفتم آزمون ورودی برگزار می کنن ، در این مدارس از طریق طرح شهاب پذیرش صورت نمی گیره .
سلام . من می توانم الان در همگام ثبت نام کنم ؟
سلام . دانش آموزان نمی تونن در سامانه همگام در طرح شهاب ثبت نام کنن ، باید به مدیر مدرسه اعلام کنین تا شما رو ثبت نام کنن .
سلام برای ثبت نام باید چکار کنم ؟
سلام . برای ثبت نام طرح شهاب باید به مدیر مدرسه اعلام کنین تا شما رو ثبت نام کنن .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©