المپیاد های علمی، از سری رقابت های علمی هستند كه در بین دانش آموزان دوره دوم متوسطه برگزار می شوند. هدف از برگزاری این رقابت ها، سنجش داوطلبان با سواد علمی بالاتر می باشد. المپیاد پژوهشی نیز یكی از انواع المپیاد های دانش آموزی است كه داوطلبان به ارائه طرح های تحقیقاتی خود در موضوعات مختلف می پردازند.
برای مشاوره المپیاد پژوهشی
برای مشاوره المپیاد پژوهشی
یكی از سخت ترین و در عین حال جذاب ترین رقابت های علمی، كه به صورت گروهی و انفرادی در سطح كشور برگزار می شود، المپیاد های علمی است. آزمون المپیاد های علمی دانش آموزی، یک رقابت علمی است که هر ساله میان دانش آموزان دبیرستان متوسطه دوم جهت انتخاب نفرات برتر برای اعزام به المپیاد جهانی، برگزار می شود. این آزمون چند مرحله ای بوده که به ترتیب شامل مرحله اول، مرحله دوم، دوره تابستانه و دوره طلایی می باشد.
یكی از المپیاد های محبوب، المپیاد پژوهشی است كه در آن دانش آموزان به ارائه طرح های تحقیقاتی در یكی از حیطه های پژوهشی می پردازند. رقابتی كه در آن داوطلبان با پژوهش و گردآوری مطالبی در قالب یک طرح تحقیقاتی دانش خود را به چالش می كشند. المپیاد پژوهشی در دسته های انفرادی و گروهی برگزار می شود. برای آشنایی دانش آموزان با این المپیاد، در ادامه، جزئیات المپیاد پژوهشی بررسی شده است.
از برجسته ترین رقابت های علمی در نقاط مختلف جهان، المپیاد های علمی است که به جرات، جزو برجسته ترین رقابت های میان داوطلبان می باشد. المپیاد های علمی دانش آموزی، مسابقه های علمی هستند، که هر ساله به صورت تیمی یا انفرادی برگزار می شوند. دانش آموزان در این رقابت در رشته های مختلف، به رقابت با یكدیگر می پردازند. در كشور ما نیز المپیاد ها در چند سطح برگزار می شود و افراد برگزیده در سطح كشوری، می توانند به سطح جهانی نیز راه یابند.
در بین رشته های المپیادی كه در ادامه مقاله ذكر خواهد شد، برخی از رشته ها دارای مزیت فوق العاده ای همچون معافیت از شركت در كنكور سراسری را به همراه دارند. به این صورت که داوطلبان برگزیده و به اصطلاح مدال آور، می توانند در آزمون سراسری زیرگروه مورد علاقه خود شرکت نکرده و بدون آزمون در رشته و دانشگاه دلخواهشان تحصیل نمایند.
المپیاد پژوهشی به عنوان یکی از زیر شاخه های المپیاد های دانش آموزی، در قالب تیم های تک نفره و چند نفره برگزار شده و در آن دانش آموزان در حیطه های پژوهشی، طرح ها و مقالات متناسب را ارائه می كنند. در صورت رعایت کردن قوانین و فرمت های المپیاد، طرح ارسالی داوری می شود. این المپیاد یكی از پرطرفدار ترین المپیاد های دانش آموزی است كه همه ساله متقاضیان زیادی در آن با یكدیگر به رقابت می پردازند.
المپیاد پژوهشی مشابه سایر المپیاد های علمی آزمونی نداشته و در آن داوطلبان با ارائه طرح های تحقیقاتی و مقالاتی در قالب موضوعات مطرح شده در المپیاد پژوهشی، خود را به چالش می كشند. همچنین منابع مطالعاتی خاصی برای المپیاد پژوهشی وجود ندارد و داوطلبان با گردآوری مطالب از میان منابع و اسناد معتبر در قالب یك طرح پژوهشی و ارائه آن به داوران در المپیاد پژوهشی شركت می كنند.
هدف از برگزاری این المپیاد ها، ایجاد روحیه نشاط و نوآوری برای جوانان، شکوفایی استعداد دانش آموزان، ارتقای سطح علمی کشور و انتخاب تیمی حداکثر 6 نفره برای شرکت در المپیاد های علمی بین المللی است. در حال حاضر، المپیاد های پژوهشی در یک رشته و المپیاد های ادبی و علمی دانش آموزی در کشور در 12 رشته ادبی، ریاضی، فیزیک، زیست شناسی، سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی، شیمی، نانو تکنولوژی، کامپیوتر، نجوم و اخترفیزیک، جغرافیا، تفکر و کارآفرینی، علوم زمین برگزار می شود.
اولین المپیاد پژوهشی برای در ایران در دو رشته محیط زیست و انرژی، در نیمه دوم سال 98 برگزار شد. دانش آموزان واجد شرایط ثبت نام در المپیاد علمی، كه در ادامه مقاله ذكر خواهد شد، برای آگاهی از زمان شروع ثبت نام در المپیاد علمی، لازم است به سامانه ثبت نام المپیاد های پژوهشی دانش آموزی به نشانی اینترنتی hamgam.medu.ir مراجعه كرده و از آنجا از بخش المپیاد ها اطلاعیه ثبت نام و زمان دقیق ثبت نام را پیگیری نمایند.
راه دیگری كه برای اطلاع از زمان و یا تمدید مهلت ثبت نام در المپیاد علمی وجود دارد، از طریق پیام رسان شاد می باشد. دانش آموزان، دبیران و مدیران علاقه مند به المپیاد های علمی، از یکی از دو راه زیر، می توانند پس از دانلود برنامه شاد به کانال «المپیاد های علمی» در این پیام رسان مراجعه نموده و بعد از ورود به پیام رسان:
لینک کانال را می توانند در بخش «صفحات رسمی» و «کانال های رسمی» بیابند و یا عبارت olympiad_student را در قسمت جست و جو وارد کنند.
معمولا زمان ثبت نام در المپیاد های پژوهشی، همزمان و یا مدتی بعد از زمان ثبت نام المپیاد علمی دانش آموزی می باشد كه همانگونه كه پیش تر اشاره كردیم داوطلبان با پیگیری زمان و اطلاعیه های ثبت نام المپیاد پژوهشی از مراجع معرفی شده می توانند در این رقابت ها شركت كنند و به ارائه طرح های تحقیقاتی خود بپردازند.
دانش آموزان برای ثبت نام در المپیاد پژوهشی ابتدا باید به نشانی اینترنتی سامانه همگام وزارت آموزش و پرورش به نشانی اینترنتی hamgam.medu.ir مراجعه نمایند. در این سایت لازم است با وارد کردن اطلاعات خود، وارد پنل کاربری شخصی شان شده و نسبت به ثبت نام المپیاد پژوهشی موردنظر خود اقدام نمایند. در ادامه راهنمای مرحله به مرحله ثبت نام در این المپیاد ارائه شده است.
پس از ورود به سامانه همگام به نشانی hamgam.medu.ir در قسمت بالای سایت نوار ابزاری مشاهده می شود كه از آن باید گزینه ورود را انتخاب نمایند.
سپس به صفحه ورود انتقال داده خواهند شد و در آنجا لازم است تا كد ملی و رمز عبور خود را وارد كنند و سپس گزینه ورود را انتخاب نمایند. دانش آموزان می بایست رمز ورود به پنل شخصی خود را از مدیر مدرسه دریافت نمایند.
پس از ورود به سامانه، در این مرحله گزینه المپیاد دانش آموزی را انتخاب نمایید.
در مرحله بعدی می بایست المپیاد پژوهشی را انتخاب نمایند و شایان ذكر است كه المپیاد پژوهشی یكی از المپیاد های ادبی، ریاضی و ... نیست و خودش المپیادی جدا می باشد. المپیاد های ادبی، ریاضی و ... دارای آزمون های مرحله بندی و ... هستند ولی در المپیاد پژوهشی این چنین نیست.
در المپیاد پژوهشی، رقابت داوطلبان در قالب انتخاب طرح های تحقیقاتی و پژوهش در مورد آن طرح برای رساندن آن به نتیجه بوده و این طرح های ارائه شده بعدا توسط داوران مورد بررسی و قضاوت قرار می گیرند.
در مرحله بعدی باید اطلاعات شخصی تان را وارد نموده و پس از تایید مشخصات وارده، هزینه ثبت نام را واریز کرده و كد پیگری ثبت نام را دریافت نمایید. لازم به ذکر است هزینه ثبت نام المپیاد علمی دانش آموزی نسبت به سال گذشته کمی افزایش خواهد داشت.
هزینه ثبت نام در سال گذشته 50 هزار تومان اعلام شده بود. همچنین به متقاضیان این دوره از المپیاد توصیه می شود، پرداخت خود را به روزهای آخر ثبت نام موکول ننمایند. در نهایت عدم پرداخت هزینه تعیین شده، به منزله عدم ثبت نام در آزمون تلقی خواهد شد.
شرایطی که برای ثبت نام در المپیاد های پژوهشی وجود دارد، در دو دسته شرایط عمومی و اختصاصی تقسیم بندی شده که در ادامه مقاله به تفصیل به توضیح هرکدام پرداخته ایم.
شرایط عمومی ثبت نام در المپیاد های دانش آموزی:
دانش آموزان در سال تحصیلی مشغول به تحصیل در پایه های دهم یا یازدهم دوره دوم متوسطه باشند.
تمامی دانش آموزان پایه دهم که در آزمون المپیاد سال گذشته شرکت کرده اند و دارای مدال برنز رشته کامپیوتر و یا نقره و برنز سایر رشته ها هستند، جهت شرکت در آزمون المپیاد های سال جاری می بایست مجددا نسبت به ثبت نام خود اقدام کنند. این دسته از داوطلبان، صرفا در صورت با موفقیت گذراندن آزمون می توانند به مرحله بعدی صعود نمایند.
شرایط اختصاصی ثبت نام در المپیاد پژوهشی:
برگزیدگان این آزمون المپیاد، از امتیاز ویژه ای در کنکور سراسری بهره مند نخواهند شد و مانند تمامی داوطلبان عادی سر جلسه کنکور حضور خواهند یافت.
ثبت نام المپیاد های پژوهشی، در دو بخش گروهی و انفرادی صورت می گیرد.
دانش آموزانی که به صورت گروهی در آزمون المپیاد پژوهشی ثبت نام می کنند، باید از نظر جنسیت و پایه تحصیلی یکسان باشند.
تعداد اعضای هر گروه در المپیاد دانش آموزی پژوهشی نباید بیش از 2 نفر باشد.
در آزمون المپیاد پژوهشی، هر دانش آموز حق ارائه فقط یک طرح را دارد.
در این المپیاد، قالب و نوع فایل طرح های ارسالی باید با فرمت تعیین شده از سوی سامانه مطابقت داشته باشد. در غیر این صورت طرح مورد نظر بررسی نمی شود.
چنانچه دانش آموزان موفق به کسب امتیازات لازم در طرح پژوهش گردند، به آن ها تندیس های طلا، نقره و برنز تعلق خواهد گرفت.
حمایت های معنوی و اختصاص امکانات آزمایشگاهی مراکز همکار، به برگزیدگان طرح های پژوهشی و چاپ آن طرح ها در نشریه های مرتبط، از دیگر تسهیلات مربوط به پذیرفته شدگان این المپیاد بوده که با هماهنگی مراکز مذکور اعطا می گردد.
المپیاد پژوهشی در دو رده انفرادی و گروهی برگزار می گردد و داوطلب یا داوطلبان در رده گروهی، پس از انتخاب یك موضوع و انجام تحقیق و پژوهش در مورد آن، مطابق با فرمت خواسته شده طرح تحقیقاتی خود را به سازمان ارائه خواهند كرد. در رده گروهی نیز، دو نفر سرگروه، این طرح را ارائه می نمایند.
پس از دریافت طرح های تحقیقاتی توسط سازمان، این طرح ها داوری شده و بعدا، شامل بررسی صلاحیت و اعمال اصلاحات مورد نیاز می باشند. پس از داوری و برگزیده شدن طرح های منتخب، داوطلبان، جواز راهیابی به مرحله دوم المپیاد را كسب خواهند كرد.
بد نیست بدانید که حامی برگزاری مراحل مختلف این المپیاد ها، باشگاه دانش پژوهان جوان (زیر مجموعه وزارت آموزش و پرورش و بخشی از معاونت استعداد های درخشان) می باشد. داوطلبان پس از انتخاب چالش، باید فرمت خلاصه مقاله را دانلود و مطابق آن عمل نمایند. دانش آموزان تقریباٌ 2 ماه فرصت دارند که خلاصه مقاله یا پیشنهاد طرح خود را آماده کرده و در بازه زمانی مشخص شده که حدود یک هفته می باشد، در سایت بارگذاری کنند.
داوری المپیاد پژوهشی به این صورت است که فرم داوری به صورت آنلاین بر روی پنل هر داور قرار می گیرد. بعد از آن داوران می توانند با استفاده از این فرم به صورت کمی به مقاله دانش آموزان امتیاز داده و هر مقاله از طرف سرگروه برای سه داور ارسال می شود. امتیازات داوران به هر مقاله، دوباره به سرگروه بازگردانده شده و پس از بررسی و تایید نهایی سر داور، دانش آموزان می تواند نتیجه داوری را در پنل خود مشاهده کنند.
پوستر باید به صورت عمودی با ابعاد عرض 100 سانتی متر و طول 200 سانتی متر تهیه شود. رنگ زمینه پوستر اختیاری است، اما باید به صورتی انتخاب شود که نوشته های متن پوستر به راحتی قابل خواندن باشد. دانش آموزان باید توجه داشته باشند که برای پاورپوینت، باید به ترتیب هدف، روش کار، نتایج و مهم ترین منابع پروژه را ذکر نمایند.
در المپیاد های علمی، بسته به رشته المپیاد، منابع درسی مشخصی وجود دارند تا داوطلبان با مطالعه آن ها برای حضور در المپیاد آماده شوند، اما در المپیاد پژوهشی منبع مشخصی وجود نداشته و چون هدف از برگزاری المپیاد پژوهشی، ارائه طرح های پژوهشی می باشد، داوطلبان پس از انتخاب یک موضوع، در آن زمینه به پژوهش پرداخته و می توانند كتب و مراجع موجود در آن زمینه را مطالعه و به عنوان منبع در مقاله خود، استفاده كرده و به آن ها استناد نمایند.
در كل می توان گفت که چون این المپیاد حالت ارائه پروژه می باشد، منابع خاصی نداشته و بیشتر به تجربه و تسلط دانش آموز بر موضوع مربوط می شود. داوطلبان المپیاد پژوهشی برای نوشتن مقاله نیاز به شناخت سایت های معتبر دانلود مقاله دارند، تا بتوانند از پژوهش هایی که تاکنون انجام شده، آگاهی یافته و در نتیجه بتوانند از آنها به عنوان مرجع در متن خود استفاده کنند.
در ادامه مقاله چند سایت مفید برای داوطلبان شرکت در المپیاد های پژوهشی آورده شده است، كه به عنوان منبع برای طرح تحقیقی، می توانند مفید واقع شوند. داوطلبان برای دریافت مقالات فارسی می توانند از سایت های زیر استفاده كنند:
پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی به نشانی : sid.irاین سایت، مرجع خوبی برای دانلود رایگان مقالات تمامی رشته ها است. متقاضیان با مراجعه به این پایگاه می توانند بدون نیاز به عضویت، به سادگی مقاله مورد نظر خود را جستجو نموده و رایگان دانلود کنند.
سیویلیکا یا مرجع دانش به نشانی civilica.com : سیویلکا یک پایگاه اینترنتی خصوصی است که به نشر مجموعه مقالات همایش و کنفرانس های داخل کشور ایران می پردازد. سیویلیکا در حال حاضر، مقالات کلیه رشته های علمی را در چهار طبقه بندی اصلی علوم فیزیکی و مهندسی، علوم زیستی، علوم اجتماعی و علوم سلامت ارائه می نماید.
همچنین برای دریافت مقالات انگلیسی نیز می توانند از سایت های زیر استفاده نمایند:
Google scholar: گوگل اسکالر به نشانی scholar.google.com یکی از معروف ترین موتور های جستجوی مقالات علمی است که می توان به کمک آن به سادگی تمام اطلاعات مورد نیاز مقالات را جستجو و دانلود کرد.
Scopus: (اسکوپوس) به نشانی scopus.com موتور جستجوی انتشارات الزویر بوده که از جامع ترین پایگاه ها برای دانلود مقالات مختلف می باشد. در زمینه های پزشكی نیز می توانند از مرجع پاب مد به نشانی ncbi.nlm.nih.gov استفاده كنند.
اعلام نتایج المیپاد در سه بخش پذیرش، اصلاح و عدم پذیرش از طریق سامانه همگام به نشانی hamgam.medu.ir صورت می گیرد. دانش آموزانی که از طریق سایت، پیام اصلاح دریافت کرده اند، باید در بازه زمانی تعیین شده، اصلاحات لازم را انجام داده و مجددا پژوهش خود را بارگذاری کنند.
شایان ذکر است مقالات مربوط به هر سازمان، به سرگروه همان سازمان ارسال خواهد شد. دانش آموزانی که پیام پذیرش دریافت می کنند، متن پذیرش در مرحله اول، راه یافتن به مرحله بعد و تکمیل مشخصات مربی راهنما را، در بازه تعیین شده دریافت خواهند کرد.
تمامی دانش آموزانی که طرح ها و مقالات آن ها توسط داوران پذیرفته شده است، باید در بازه زمانی مشخص (حداکثر 10 روز)، مشخصات مربی راهنما (ترجیحا از میان دبیران راهنمای شاغل در پژوهش سرای دانش آموزی) را در سامانه درج نمایند. این مربی می تواند دانش آموز یا حتی پدر یا مادر دانش آموزان باشد. طرح های پژوهشی پذیرفته شده، جهت ارائه در بازه زمانی تقریبا سه ماهه، باید تکمیل و نهایی شوند.
زمان و مکان داوری نهایی طرح های پژوهشی دانش آموزان، مطابق تصویر زیر، بر روی سایت مرکز ملی پرورش استعداد های درخشان و دانش پژوهان جوان به نشانی medu.ir اعلام می گردد.
دانش آموزان باید یک هفته پیش از ارائه شفاهی، فایل نهایی مقاله و طرح خود را به همراه پوستر مربوطه، روی سامانه همگام به نشانی hamgam.medu.ir بارگذاری کنند. نتایج نهایی در پنل دانش آموزان و سایت، پس از برگزاری رویداد نهایی و اطلاع رسانی برای مراسم اختتامیه اعلام خواهد شد.
در مورد جزئیات تنظیم مقالات ارسالی دانش آموزان، لازم است بگوییم كه مقالات ارسالی تنها در قالب های PDF، DOC و DOCX مورد بررسی اولیه قرار می گیرد.
طرح پژوهشی باید بر روی کاغذ A4 با 2.5 سانتی متر حاشیه گذاری از هر طرف و فاصله بین خطوط ۱.۴۵ سانتی متر با نوع و اندازه حروف به تربیت برای زبان فارسی lotus شماره 12 و برای زبان انگلیسی Times new roman شماره 11 مایکروسافت ورد تایپ شود.
البته ممكن است نحوه نگارش مقالات و طرح های تحقیقی، هر ساله دچار تغییراتی گردد، كه بهتر است داوطلبان به اطلاعیه های منتشر شده در این خصوص توجه داشته باشند.
کارشناسان سامانه مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص المیپاد پژوهشی را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا در اختیار متقاضیان قرار دهند. همچنین پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از تازه ترین اخبار مربوط به این حوزه عضو کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام مدارس هیوا باشید.
✔️ با توجه به متن مقاله، المپیاد پژوهشی یكی از المپیاد های محبوب است كه در آن دانش آموزان به ارائه طرح های تحقیقاتی در یكی از حیطه های پژوهشی می پردازند.
✔️ داوطلبان برای آگاهی از زمان شروع ثبت نام در المپیاد علمی، به سامانه ثبت نام المپیاد های پژوهشی دانش آموزی hamgam.medu.ir مراجعه كرده و از آنجا از بخش المپیاد ها اطلاعیه ثبت نام را پیگیری نمایند.
✔️ شرایطی برای ثبت نام در المپیاد های پژوهشی وجود دارد که در دو دسته شرایط عمومی و اختصاصی تقسیم بندی شده است که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
برای مشاوره المپیاد پژوهشی
برای مشاوره المپیاد پژوهشی
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©