شابک یک شناسه عددی بوده که از بخش های مختلفی برای شناسایی و جستجوی کتاب تشکیل شده است. به هر کتاب پیش از انتشار باید یک مجوز شابک تعلق گیرد، برای این منظور نویسندگان باید به سایت ISBN.ir مراجعه نموده و درخواست گرفتن شابک را از طریق یک ناشر دارای مجوز ثبت نمایند.
برای مشاوره نحوه گرفتن شماره شابک کتاب
برای مشاوره نحوه گرفتن شماره شابک کتاب
نویسندگان کتاب ها باید پیش از انتشار کتاب مورد نظر، از طریق یک ناشر دارای مجوز، اقدام به دریافت شناسه شابک برای کتاب خود نمایند. به منظور دریافت شابک نویسندگان باید به سایت ISBN.ir مراجعه نموده و مراحل اخذ مجوز چاپ و گرفتن مجوز شابک را طی کنند.
از آنجا که اخذ شابک برای چاپ کتاب ضروری بوده، نویسندگان باید از نحوه گرفتن شماره شابک کتاب اطلاع داشته باشند. بنابراین در مقاله پیش رو درباره شابک، اجزای شابک، مدارک مورد نیاز برای دریافت شابک، تبدیل شابک ده رقمی به سیزده رقمی و نحوه دریافت آن توضیح داده شده و همچنین درباره بارکد و نحوه تبدیل شابک به بارکد، اطلاعاتی ارائه شده است.
هر سال نویسندگان بسیاری کتاب های مختلفی را نوشته و توسط انتشارات متعددی چاپ و منتشر می نمایند. یکی از مراحل اخذ مجوز چاپ و انتشار کتاب ها، دریافت مجوز شابک کتاب می باشد. شابک مخفف عبارت شماره استاندارد بین المللی کتاب، یک شناسه ده تا سیزده رقمی بوده که پیش از چاپ هر کتاب، به آن تعلق می گیرد.
شابک در دنیا به ISBN (International Standard Book Number) شناخته شده و شماره ای منحصر به فرد در سطح بین المللی مانند شماره پاسپورت افراد است. شابک نماینده مشخصات کتاب در سیستم های مکانیزه بوده و جستجوی کتاب را آسان می نماید. هر ویراست از یک کتاب، چه به صورت الکترونیکی چه همراه با جلد، شابک خاص خود را دارد.
از شابک یا ISBN علاوه بر کتاب ها، برای مجلات، کتاب های الکترونیکی، نرم افزارها، کاست های صوتی و ... نیز استفاده می شود. به طور مثال افرادی که خواهان تهیه کتاب با بن تخفیف نمایشگاه کتاب و یا به طور آزاد هستند می توانند با مراجعه به سایت ثبت نامی و وارد کردن اطلاعات کتاب مانند شماره شابک آن، کتاب مورد نظر خود را در سریعترین زمان به دست آورند. شماره شابک برای نویسندگان و ناشران کتاب ها مزایای مختلفی را فراهم می کند از جمله:
عدم سرقت کتاب
شناخته شدن نام نویسنده در سراسر دنیا و کسب اعتبار بین المللی
ثبت کتاب نویسنده در سراسر دنیا
امکان ترجمه و ارائه کتاب در کشورهای دیگر
به هر کتاب پیش از منتشر شدن باید یک شماره شابک تعلق گیرد تا استعلام و جستجوی کتاب نیز امکان پذیر شود. ابتدا شماره شابک 10 رقمی بود و با گذر زمان و به منظور گسترش دامنه اختصاص شناسه، به 13 رقم تغییر یافت. شابک توسط فرمول ریاضی محاسبه شده و از قسمت های مختلفی تشکیل شده که در بخش بعدی مقاله هر یک از این قسمت ها بیان شده است.
نویسندگان کتاب ها، مجلات، کتاب های الکترونیکی و ... برای دریافت شماره شابک اثر خود، باید به سایت isbn.ir مراجعه کرده، در این سایت یک حساب کاربری ساخته و درخواست خود را مبنی بر دریافت مجوز شابک کتاب در سایت ذکر شده ثبت نمایند.
در صورت ایجاد هرگونه تغییر در شابک کتاب، این مقاله به روزرسانی شده و همچنین در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا اطلاع رسانی می شود.
همان طور که توضیح داده شد، شماره شابک یک شناسه 10 یا 13 رقمی بوده که یک شناسه منحصر به فرد برای هر ویراست از کتاب است. شابک از اجزای مختلفی تشکیل شده و پیش از چاپ هر کتاب باید مجوز شابک آن دریافت شود. اجزای شابک توسط خط تیره از هم جدا می شوند، برخی از این اجزا طول متغیری دارند و طول اولین و آخرین قسمت آن ثابت است.
شابک کتاب از قسمت های مختلفی تشکیل شده که عبارتند از پیشوند، گروه ثبت نام، ثبت نام کننده، انتشار و کنترل که در این قسمت به معرفی هر یک از این قسمت ها پرداخته شده است.
پیشوند: قسمت پیشوند همیشه سه رقمی بوده و عدد 978 یا عدد 979 می باشد.
گروه ثبت نام: این بخش شامل رقم یک تا پنج می تواند باشد و نشان دهنده منطقه جغرافیایی، کشور یا منطقه زبانی است که در سیستم شابک عضو است.
ثبت نام کننده: این بخش مربوط به ناشر کتاب بوده و می تواند 7 رقمی باشد.
انتشار: این بخش از شناسه شابک مربوط به ویراست کتاب بوده و یک کد شش رقمی می تواند باشد.
کنترل: این کد آخرین بخش از شابک بوده که باقی شماره شابک را ارزیابی می کند.
ابتدای شماره شابک همیشه حروف اختصاری ISBN به نشانه شناسه شابک درج می شود. با قرارگیری اجزای مختلف شابک در کنار یکدیگر، شناسه شابک کتاب شکل گرفته که شناسایی و جستجوی کتاب را راحت می کند. همچنین استفاده از شناسه شابک، امکان بازاریابی کارآمدتر محصولات توسط کتابفروشان، کتابخانهها، دانشگاهها، عمدهفروشان و توزیعکنندگان را نیز فراهم میکند.
در صورت ایجاد هرگونه تغییر در قسمت های تشکیل دهنده شابک، این مقاله به روزرسانی شده و همچنین در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا اطلاع رسانی می شود.
ناشران کتاب ها پیش از انتشار کتاب می توانند درخواست دریافت مجوز شابک کتاب را ثبت کرده و با طی کردن مراحل دریافت شابک، این شناسه را برای کتاب، مجله، کتاب الکترونیکی و ... دریافت نمایند. پس از اخذ شماره شابک، به کتاب یا مجله مورد نظر اجازه چاپ داده می شود. نحوه گرفتن شماره شابک توسط نویسنده کتاب، در قسمت بعدی مقاله بیان شده است.
به منظور اخذ مجوز شابک، ناشر و نویسنده باید مدارک خاصی را ارائه دهند که در این قسمت از مقاله مدارک مورد نیاز برای دریافت شابک کتاب توضیح داده شده است. برای دریافت شماره شابک، نویسندگان باید به یکی از ناشرین دارای مجوز مراجعه نمایند.
نویسندگان باید به ناشر مورد نظر، فایل اثر و اطلاعات هویتی را جهت ارائه به سامانه ثبت شابک را ارائه دهند. در صورت تایید مدارک ارائه شده توسط نویسنده، درخواست دریافت شابک تایید شده و مجوز شابک به اثر مد نظر نویسنده تعلق می گیرد.
اگر مدارک ارائه شده به ناشر، مورد تایید قرار نگیرد یا تکمیل نباشد، به اثر مورد نظر نویسنده شناسه شابک تعلق نحواهد گرفت و نویسنده نمی تواند آن اثر را چاپ و منتشر کند.
در صورت ایجاد هرگونه تغییر در مدارک مورد نیاز برای دریافت شابک، این مقاله به روزرسانی شده و همچنین در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا اطلاع رسانی می شود.
به هر یک از ناشرین بر اساس تعداد تعداد اثر منتشر شده و زمان صرف شده برای انتشار هر اثر، تقسیم بندی می شوند و بر اساس تقسیم بندی مورد نظر و متناسب با نوع کتاب، شماره گذاری هایی در اختیار ناشر قرار می گیرد. ناشر می تواند از میان شماره گذاری هایی که در اختیار دارد، برای کتاب های نویسندگان، شماره هایی را به عنوان شناسه شابک تخصیص دهد.
نویسنگان اثر های مختلف، پیش از چاپ اثر با مراجعه به یکی از ناشرین دارای مجوز، درخواست اخذ مجوز چاپ و دریافت شابک برای اثر مورد نظر خود را ثبت کرده، مدارک لازم برای دریافت شابک را ارائه داده و در صورت تایید می توانند شناسه شابک اثر خود را دریافت نمایند.
برای دریافت شناسه شابک نویسنده باید هزینه مشخصی را به ناشر پرداخت نماید. به طور خلاصه نحوه گرفتن شماره شابک کتاب شامل مراحل زیر می باشد.
مراجعه به یکی از ناشرین دارای مجوز
ارائه مدارک لازم برای ثبت درخواست اخذ شابک در سامانه
پرداخت هزینه شابک کتاب به ناشر مورد نظر
در صورتی که نویسندگان کتاب ها مراحل فوق را به درستی انجام دهند و مورد تایید قرار گیرند، می توانند شناسه شابک اثر مورد نظر خود را دریافت نموده و آن را چاپ و منتشر نمایند.
در صورت ایجاد هرگونه تغییر در نحوه گرفتن شماره شابک کتاب، این مقاله به روزرسانی شده و همچنین در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا اطلاع رسانی می شود.
همان طور که در قسمت های قبلی مقاله توضیح داده شده، شناسه شابک ابتدا از ده رقم تشکیل شده و با گذر زمان و به منظور افزایش ظرفیت و سازگاری با سیستم شماره گذاری، این شناسه به سیزده رقم تغییر یافت. در سال های اخیر از ناشران اثرهای با شابک ده رقمی خواسته شده تا نسبت به اصلاح شماره شابک اثرها و تبدیل آنها به شابک سیزده رقمی اقدام نمایند.
برای تبدیل شماره شابک ده رقمی به سیزده رقمی، نویسندگان باید به سایت ISBN.ir مراجعه کرده و درخواست خود را مبنی بر تبدیل شناسه شابک به سیزده رقم، ثبت نموده و مراحل لازم برای این اقدام را در سایت طی کنند.
همچنین در سایت ISBN.ir نرم افزاری برای تبدیل شابک ده رقمی به شناسه شابک سیزده رقمی موجود بوده و کاربران از طریق این نرم افزار می توانند نسبت به تبدیل شابک خود به سیزده رقم اقدام نمایند.
در صورت ایجاد تغییر در نحوه تبدیل شابک ده رقمی به سیزده رقمی، این مقاله به روزرسانی شده و همچنین در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا اطلاع رسانی می شود.
همانند شناسه شابک، بارکد نیز به اثر های مختلف مانند کتاب ها تعلق می گیرد. بارکد از خطوط عمودی تشکیل شده که هر یک از این خطوط نشان دهنده اطلاعات عددی می باشد. خطوط عمودی بارکد توسط اسکن تبدیل به کد می شود.
شناسه شابک یا ISBN از اعداد تشکیل شده، اما بارکد یک نشانه گرافیکی با خطوط عمودی بوده که ار طریق اسکن شدن، کد مورد نظر را نشان می دهند. هر دو نشانه شابک و بارکد حاوی اطلاعات عددی هستند که به هر کتاب پیش از چاپ و انتشار تعلق می گیرند.
در صورت ایجاد تغییر در تفاوت بارکد و شابک کتاب، این مقاله به روزرسانی شده و همچنین در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا اطلاع رسانی می شود.
همان طور که توضیح داده شد، بارکد یک تصویر گرافیکی با خطوط عمودی بوده که حاوی اطلاعات عددی می باشد. برای دریافت کد عددی بارکد باید اسکن شده و اطلاعات عددی خوانده شود. اما شناسه شابک تنها شامل اعداد و به شکل یک کد عددی می باشد.
برخی نویسندگانی که برای اثر خود مجوز شابک را دریافت نموده اند، تمایل به تبدیل شابک به بارکد دارند. در این قسمت از مقاله، تبدیل شابک به بارکد توضیح داده شده است.
به منظور تبدیل شناسه شابک به بارکد، نویسندگان باید به سایت ISBN.ir مراجعه نموده و بر روی گزینه تبدیل شابک به بارکد کلیک نمایند. در این صورت صفحه ای برای آنها باز شده که باید اطلاعات مربوط به کتاب را در آن وارد کرده و در صورت تایید، می توانند شناسه شابک کتاب را به بارکد تبدیل نمایند.
در صورت ایجاد تغییر در نحوه تبدیل شابک به بارکد، این مقاله به روزرسانی شده و همچنین در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا اطلاع رسانی می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه گرفتن شماره شابک کتاب و همچنین در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام در این زمینه، با سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا تماس بگیرید. کارشناسان سامانه مشاوره هیوا اطلاعات کامل در این زمینه را در اختیار شما قرار می دهند. همچنین می توانید با عضویت در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا از آخرین اخبار در این زمینه مطلع شوید.
✔️ شابک یک شناسه عددی بوده که پیش از چاپ هر کتاب به آن تعلق می گیرد. در این مقاله شابک به طور کامل توضیح داده شده است.
✔️ شابک از بخش های پیشوند، گروه ثبت و ... تشکیل شده که در این مقاله این عناصر به طور کامل توضیح داده شده است.
✔️ بارکد یک نشانه گرافیکی با خطوط عمودی بوده که در مقاله پیش رو بارکد و نحوه تبدیل شابک به بارکد به طور کامل توضیح داده شده است.
برای مشاوره نحوه گرفتن شماره شابک کتاب
برای مشاوره نحوه گرفتن شماره شابک کتاب
سلام آیا ممکنه دو کتاب یک شماره شابک داشته باشن ؟
سلام . خیر ، شماره شابک هر کتاب منحصر به فرد است .
سلام . برای چاپ کتاب باید حتما شابک داشته باشم ؟
سلام . قبل از چاپ کتاب باید شماره شابک بگیرین ، در مقاله توضیحات کامل اعلام شده مقاله رو با دقت مطالعه کنین .
سلام درخواست شابک کتاب آنلاین انجام می شود ؟
سلام . برای گرفتن شماره شابک کتاب در سایت ISBN.ir درخواست بدین .
سلام . شماره شابک برای هر نویسنده جدا است ؟؟
سلام . شماره شابک هر کتاب منحصر به فرد است .
سلام من به تازگی کتاب نوشتم برای چاپ باید چگونه شماره شابک بگیرم ؟
سلام . باید به سایت ISBN.ir مراجعه کنین و درخواست گرفتن شابک را از طریق یک ناشر دارای مجوز ثبت کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©