عواملی مهم در تربیت و شکل گیری شخصیت فرزند موثر است که می توان به رفتار والدین و محیطی که فرزند در آن رشد می کند اشاره کرد . به همین دلیل توصیه ی ما به والدینی که قصد بچه دار شدن دارند این است که در مورد رفتار و روش والدین برای تربیت فرزند اطلاعات لازم رو داشته باشند .
روش فرزند پروری به نوعی روان و شخصیت فرزند را شکل می دهد و همچنین می توان گفت روش های فرزند پروری ترکیبی از رفتارهای والدین هستند که به آن ها اشاره خواهیم کرد .
روش فرزند پروری مستبدانه
در این روش فرزند آسیب زیادی می بیند چون باعث این می شود که فرزند از والدین خود دور شود همچنین قدرت تصمیم گیری خود را از دست می دهد و اگر کودک سر پیچی کند دست به تنبیه و فریاد کشیدن می زند و باعث سردی بین خود و فرزندانشان می شوند .
به این دلیل که رفتار والدین مستبدانه سرد و طرد کننده است اثراتی نیز به دنبال دارد .
در نوجوانی دچار وسواس و اضطراب می شوند . عزت نفس و اعتماد به نفس پایینی دارند البته در پسران پرخاشگری و سرپیچی بیشتر و در دختران افراد وابسته ، بدون قدرت تصمیم گیری و همچنین بی مسولیت دیده می شود . فرزندان این والدین مضطرب و ناخشنود هستند .
روش مقتدرانه و بی اعتنا
موفق ترین روش فرزند پروری ، مقتدرانه است . این والدین نسبت به نیاز های کودک حساس هستند و همچنین به فرزند خود اجازه تصمیم گیری می دهد و باعث می شود فرزندشان استقلال داشته باشه . این والدین با فرزند خود رابطه لذت بخشی را برقرار می کنند زیرا با فرزند خود صمیمی و دلسوز هستند .
روش فرزند پروری مقتدرانه پیامد های مثبتی از جمله خویشتن داری ، خلق و خوی خوش بینانه ، پایداری در انجام وظایف محول شده ، همکاری ، پختگی اخلاقی و اجتماعی ، عزت نفس بالا و عملکرد تحصیلی مطلوبی را دارد .
در روش فرزند پروری بی اعتنا والدین نسبت به کودک خود بی توجه هستن و نوعی غفلت به حساب می آید . این نوع تربیت نوعی بی اعتنایی به کودک است که باعث می شود فرزندانشان دچار افسردگی شوند و همچنین تمام جنبه های رشد از جمله دلبستگی ، مهارت های اجتماعی و رشد شناختی ( استدلال ، تفکر ، قضاوت ، تصمیم گیری و ... ) را مختل می کند .
روش فرزند پروری آسان گیرانه
نسبت به فرزند خود آسان گیر و بی توجه هستند . فرزندانشان به این دلیل که والدینشان کنترل کمی بر رفتارشان دارند در هر سنی خودشان تصمیم می گیرند . برای مثال هر وقت که می خواهند می خوابند ، غذا می خورند و مجبور نیستد رفتار خوب را یاد بگیرند .
می توان گفت فرزندانی که با روش آسان گیرانه تربیت می شوند دچار بی مسولیتی می شوند به طوری که وظایف خود را انجام نمی دهند ، فرزندانی خود مختار و نافرمان هستند ، بی مقدمه و فکر دست به عمل می زند به طوری که پیامد های آن را نمی سنجند ، پر توقع و وابسته هستند .
منبع : سایت فیلیا