رشته پرستاری یکی از پرمتقاضی ترین و محبوب ترین رشته های کنکور تجربی بوده که اغلب داوطلبان به دلیل فراهم بودن شرایط شغلی علاقه مند به ادامه تحصیل در این رشته هستند .
پرستاری یکی از شاخه های علوم پزشکی است که با پیشرفت علم و تکنولوژی برخلاف گذشته پرستاری نیازمند مدرک معتبر است .
وظیفه یک پرستار تنها محدود به مراقبت از بیماران نمی شود ، در تقسیم بندی آکادمیک ارزش یک پرستار هم تراز ارزش یک پزشک بیان شده است زیرا بیمار بیشترین ارتباط را در بیمارستان با پرستار دارد و رضایت بیمار از پرستار به معنای رضایت او از بیمارستان است .
پرستار با مراقبت از افراد در تمام مراحل زندگی آن ها از پیشگیری از بیماری ها گرفته تا مراقبت در هنگام بیماری و توانبخشی پس از بیماری سروکار دارد زیرا بسیاری از بیماری ها ریشه در عادت های غلط و شیوه نادرست زندگی دارد .
پرستار یک عضو مهم در تیم مراقبت بهداشتی است و دارای نقش های گسترده ای از جمله نقش حمایتی ، مراقبتی ، درمانی مشورتی ، مدیریتی ، هماهنگی و تحقیقاتی می باشد .
به این معنا که پرستار وظیفه مراقبت و حمایت از بیمار ، مسئولیت مدیریت بخش ، وظیفه هماهنگی بین بیمار و پزشک و بیمار و خانواده بیمار ، وظیفه آموزش به بیمار در جهت تطابق با مشکلات و ناراحتی پیش آمده ، وظیفه تحقیق درباره ی روش های مراقبتی که اعمال کرده است و تحقیق بر روی نحوه کاهش تعداد روزهای بستری یک بیمار را بر عهده دارد .
در نتیجه پرستار یعنی کمک به فرد سالم یا بیمار در بیمارستان یا درمانگاه برای انجام آن دسته از فعالیت هایی که سبب حفظ و ارتقای سلامت می گردد به نحوی که اگر فرد توانایی ، آگاهی لازم و اراده را داشت ، می توانست آن فعالیت ها را بدون کمک انجام دهد .
با توجه به نیازهای جامعه به پرستاری و دیدگاه مثبت در خصوص پرستار و موقعیت او در جامعه به خصوص در چند سال اخیر که تحول در این حرفه ایجاد شده است ، اوضاع و آینده این رشته بهبود خواهد یافت و امکان پیشرفت در این رشته بیشتر می شود .
توانایی های مورد نیاز پرستار
پرستاران یک بیمارستان ، عامل اصلی موفقیت بیمارستان هستند یعنی اگر پرستاران یک بیمارستان ، خوب ، دلسوز و کارآمد باشند . اکثر بیماران از آن بیمارستان راضی خواهند بود چون بیشتر ارتباط بیمار با پرستاران می باشد و رضایت از پرستار مساوی است با رضایت از بیمارستان .
دانشجوی پرستاری باید عاشق انسان و انسانیت باشد تا بتواند در شرایط بحرانی و سخت حتی زمانی که خسته است یا آمادگی روحی و جسمی لازم را ندارد ، به دیگران کمک کند .
پرستار باید فردی منظم و دقیق باشد و بداند که نظم و سختگیری اساس کار رشته پرستاری است .
پرستار از لحاظ درسی نیز لازم است به شیمی ، زیست شناسی و زبان انگلیسی مسلط باشد چون برای روزآمد بودن و اطلاع ازآخرین دستاوردهای دانش پرستاری ، لازم است که از مجلات و منابع علمی به زبان انگلیسی استفاده کند .
دانشجوی پرستاری همچنین باید از سلامت کامل جسمانی برخوردار باشد تا با شنوایی خوب صدای قلب را حتی اگر ضعیف باشد ، بشنود و با یاری دید قوی بتواند کارهای ضعیف و دقیق پرستاری را به خوبی انجام دهد .
داشتن قدی متناسب و عدم لرزش دست یا لکنت زبان در این رشته ضروری است چون همین مشکلات به ظاهر کوچک در کارایی یک پرستار بسیار موثر است .
کار در بیمارستان یک کار مشخص و کلاسه شده نیست پرستار باید بیش از هر چیز متواضع بوده و هدفش خدمت به مردم باشد زیرا گاهی در صورت ضرورت باید هرکاری حتی کاری که از یک فرد بیسواد نیز برمی آید ، انجام دهد .
پرستار باید روابط عمومی خوبی داشته باشد زیرا پرستار نزدیک ترین فرد به بیمار است و حتی بعضی از بیماران مشکل خود را به راحتی با پزشک در میان نمی گذارند اما با پرستاری که روابط عمومی خوبی داشته و توانسته اعتماد بیمار را جلب کند ، در میان می گذارند .
اطلاعات عمومی خوب در زمینه پزشکی برای یک پرستار ضروری است چون پرستار به نوعی دیگر درمانگر بیمار است و حتی دروسی که می خواند همان دروس پزشکی است با دیدگاهی دیگر .
پرستار باید علاوه بر دانش لازم ، از آمادگی روحی و روانی ، روابط عمومی خوب ، صبر و حوصله و قدرت تجزیه و تحلیل بالا برخوردار باشد .
یک پرستار نمی تواند تنها با تکیه بر دروس دانشگاهی ، در کار خود موفق شود بلکه باید از دانش خود در شرایط متفاوت و مختلف به درستی استفاده کند و این نیاز به سرعت عمل و آمادگی روحی و روانی و قدرت تجزیه و تحلیل خوب نیاز دارد .
پرستار باید از لحاظ جسمی قوی و از نظر روحی توانا باشد زیرا او با دردمندترین افراد جامعه در ارتباط است او باید بتواند از عهده شب کاری یا کار در بخش هایی حساس و دشوار برآید و در ضمن دچار فشارهای روحی و روانی یا ناتوانی های جسمی نشود .
بررسی بازار کار و آینده شغلی
با توجه به اینکه بازار کار رشته پرستاری برای فارغ التحصیلان این رشته فراهم است اما باید در ابتدا بگوییم پرستاری جز آن دسته از شغل هایی است که فقط با عشق می توان در این رشته ماند و کار کرد .
به دلیل کمبود نیروی پرستار امکان بازنشستگی زود هنگام برای پرستاران بسیار سخت هست و رشته پرستاری جز رشته هایی است که بیشتر شاغلان آن را بانوان تشکیل می دهند .
- محل استخدام
فارغ التحصیلان رشته پرستاری می توانند در درمانگاه ها ، بیمارستان ها ، مراکز درمانی و مراکز نگهداری سالمندان و کودکان دولتی و خصوصی به عنوان سرپرستار ، پرستار شیفت ، سوپروایزر کنترل عفونت ، سوپروایزر بالینی ، ریاست پرستاری بیمارستان و سوپروایزر آموزشی مشغول به کار شود .
همچنین پرستاران می توانند به صورت مستقل برای تاسیس مرکز بهداشت خصوصی و یا تاسیس مهدکودک اقدام نمایند .
- شرایط محیط کار پرستاران
شرایط محیط کار پرستاران بستگی به نوع مسئولیت و بخش های بیمارستان و مراکز درمانی که پرستار در آن مشغول می باشد دارد .
به طور مثال یک پرستار که در بخش اورژانس و یا پایگاه اورژانس بیمارستان کار می کند یا پرستاری که در بخش اطفال بیمارستان و یا بخش داخلی و جراحی یا ..و .. و. و یا اطاق عمل از نظر شرایط محیط کار باهم تفاوت دارند .
- مشکلات استخدامی پرستاران
یکی از مشکلاتی که در مسیر استخدام پرستاران وجود دارد این است که بسیاری از آن ها به خاطر عدم تناسب بین پرداخت ها و سختی فوق العاده کارشان حاضر به کار در مراکز درمانی با شرایط حداقلی نیستند و این طبیعی است که به شغل های دیگری رو می آورند و یا خیلی ها بیکار می مانند .
در شرایط بحرانی بیکاری پرستاران وزارت بهداشت اعلام کرده است که ظرفیت دانشجوی پرستاری در دانشگاه به 200 تا 300 درصد افزایش می یابد و به طور حتم فارغ التحصیلان کثیر این رشته به جمع بیکاران اضافه خواهند شد .
- حقوق و مزایا پرستاران
حقوق یک پرستار به مواردی همچون موقعیت جغرافیایی ، محل استخدام و ساعت کار بستگی دارد و همچنین اگر پرستار اسخدام موسسات یا وزارتخانه ها باشد براساس قوانین اداره امور استخدامی کشور حقوق ماهانه و ترفیع دریافت می کند .
لازم به ذکر است در حال حاضر مبلغ دریافتی ماهانه یک پرستار رضایت بخش نیست و مخصوصا در مراکز خصوصی با حداکثر کار و شیفت های اجباری حداقل دریافتی را به پرستاران می دهند .
- درصد اشتغال پرستاران
طبق مقاله بررسی وضعیت اشتغال دانش آموختگان رشته های کارشناسی پرستاری از تعداد 560 دانش آموخته ، 487 مورد قابل دسترسی بوده و داده های آن ها مورد تحلیل قرار گرفت . مطالعه حاضر نشان داد بیش از 85 درصد دانش آموختگان سال های 89 - 94 در رشته های پرستاری ، هوشبری ، مامایی و اتاق عمل شاغل و کمتر از 3 درصد دانش آموختگان در هر رشته بیکار بودند .
منبع : سایت های خبرنامه دانشجویان ایران ، مادسیج ، موسسه سنا پزشکی