امروزه در دنیا با وجود پبشرفت های فراوان هنوز مساله غذا از نظر اجتماعی و اقتصادی در درجه اول اهمیت قرار دارد و به عنوان یک مساله استراتژیک مطرح است .
از همین جا می توان به اهمیت دانش دامپزشکی پی برد زیرا موقعیت یک کشور را با سطح و نوع غذای آن کشور محک می زنند .
به همین دلیل در میان مواد غذایی آنچه بسیار اهمیت دارد و جزو لاینفک مواد غذایی روزانه است پروتئین حیوانی است که از طریق دام تهیه می شود .
دامپزشکی دانشی تجربی است که در خصوص علم شناخت بیماری های دامی اعم از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان یا بیماری های خاص دام ، پیشگیری از بیماری ها ، علم تغذیه انسان و دام و معالجه بیماری ها است .
می توان گفت علم دامپزشکی علاوه بر درمان حیوانات کمک به تامین مواد غذایی و بهداشت انسان می کند چرا که با واکسیناسیون دام ها می توان از مرگ و میر آن ها جلوگیری کرد .
دامپزشکی نیز مانند رشته پزشکی جز زیر گروه 1 از گروه تجربی محسوب می شود و ضرایب دروس برای آن مانند ضرایب دروس برای رشته پزشکی است . ( زیست شناسی 4 ، شیمی 3 ، ریاضی و فیزیک 2 ، زمین شناسی 0 ) .
دانشگاه های سراسری با کنکور برای این رشته به صورت قطبی دانشجو می پذیرند ، پذیرش قطبی یعنی یعنی از چند ناحیه مجاور هم دانشجو می پذیرد .
دامپزشکی جز رشته های دکتری حرفه ای و طول تحصیلش مثل داروسازی و دندان پزشکی 6 سال است و پذیرشش مثل فیزیوتراپی به صورت بومی گزینی قطبی است .
مهارت و دانش مورد نیاز شغل دامپزشک
یک دامپزشک در معالجه بیماری حیوانات تنها با بررسی و پژوهش و با تکیه بر دانش خود می تواند به بیماری پی ببرد البته در ادامه مقاله در مورد مهارت های لازم یک دامپزشک توضیح خواهیم داد .
- داشتن اطلاعات علمی خوب در مورد حیوانات
یک دامپزشک باید علاوه بر دانش بسیار قدرت تجزیه و تحلیل نیز داشته باشد زیرا بیمار او توانایی حرف زدن را ندارد .
- علاقه زیاد به حیوانات و سلامت آن ها
می توان گفت مهم ترین ویژگی های یک دامپزشک خوب علاقه مندی به حیوانات می باشد زیرا در غیر این صورت امکان موفقیت زیاد در این شغل کمتر می شود .
- داشتن توانایی جسمی ، مهارت های علمی و قدرت مشاهده خوب
گاهی اوقات برای معاینه حیوانات بزرگی مثل اسب و گاو داشتن توانایی جسمی مناسب به دامپزشک کمک می کند .
- توانایی کار در ساعات طولانی و نامنظم
گاهی ممکن برای معالجه بیماری یک گاوداری ، مرغ داری یا هر مرکز دیگر نگهداری حیوانات ناچار باشد ساعات طولانی بدون وقفه کار کند .
- داشتن روش دلسوزانه و صبورانه در برخورد با حیوانات
بسیاری مواقع صاحب حیوانات نسبت به حیوان دست آموز خود احساس دلبستگی زیاد بیداد می کند و در هنگام معالجه و درمان باید به این نکته توجه زیادی داشت .
- توانایی تصمیم گیری
دامپزشکان نیز همچون پزشکان توانایی تصمیم گیری از مهارت های مورد نیاز برای درمان مناسب حیوانات بیمار است .
موقعیت های شغلی دامپزشک
پیش از آن که رشته تحصیلی خود را انتخاب کنید در مورد آن تحقیق کنید . برای مثال در رشته دامپزشکی ، بیمار او نمی تواند درد خود را بیان کند و دامپزشک خود بابد موفق به شناخت بیماری شود و از سوی دیگر بسیاری از دامداران سنتی ما هنوز فرهنگ استفاده از دامپزشک را پیدا نکرده اند .
استخدام دامپزشک در اماکن متعددی انجام می شود . در حال حاضر باید بیشتر در بخش خصوصی دنبال کار باشید چرا که رونق استخدام دامپزشک در این بخش بیشتر است .
شما به عنوان دامپزشک می توانید در درمان و آموزش پزشکی ، وزارت بهداشت ، مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستان های وابسته به دستگاه های دولتی ، دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ، انستیتو پاستور
وزارت جهاد کشاورزی ، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی ، سازمان تحقیقات و ترویج کشاورزی ، سازمان دامپزشکی ، موسسه سرم و واکسن سازی رازی کشور استخدام شوید .
دامپزشک گاهی مسئول بررسی بهداشت و رعایت استانداردها در باغ وحش ، اصطبل ها ، بازار های فروش حیوانات ، مغازه های فروش حیوانات خانگی و ... است .
دامپزشک در بخش های مختلف می تواند کار کند . برخی از آن ها که در حوزه سلامت عمومی فعالیت دارند مسئول پیشگیری و کنترل بیماری های دام هستند .
برخی دیگر که در صنعت هستند مسئول آزمایش و نظارت بر تولید دارو ، محصولات شیمیایی و بیولوژیکی مربوط به حیوانات هستند .
همچنین می توان گفت یک دامپزشک می تواند با موافقت مراجع دولتی نسبت به تاسیس مطب ، داروخانه ، دامپزشکی ، مرکز واکسیناسیون دام و طیور و یا آزمایشگاه دام پزشکی اقدام کند .
برخی مشکلات شغل دامپزشکی
درآمد دامپزشکان با توجه به محل کارشان متفاوت است ، آن هایی که در استخدام دولت هستند مطابق با قانون مدیریت خدمات کشاورزی حقوق دریافت می کنند اما درآمد دامپزشک در بخش خصوصی وضعیت متفاوتی دارد .
دامپزشکان در برخی کلینیک های دامپزشکی در شهرها درآمد بسیار خوبی دارند و برخی نیز در مراکز دامپزشکی خارج از شهرها علیرغم سختی کار زیاد درآمد های کمی کسب می کنند .
در سال های اخیر با افزایش شمار فارغ التحصیلان دامپزشکی در بخش دولتی وضعیت بازار کار در این حوزه کاملا اشباع شده است و فارغ التحصیلان در این بخش با مشکلات زیادی روبرو هستند .
می توان گفت کار در بخش خصوصی خیلی گسترده است و جای کار بیشتری وجود دارد .
در بعضی شهر ها ما دامپزشک بیکار نداریم اما برعکس در برخی شهر ها به شدت با نیروی دامپزشک بیکار مواجهیم در نتیجه می توان گفت هر چقدر از پایتخت دورتر می شویم کمتر بخش خصوصی سرمایه گذاری کرده است و این میزان در شهرهای مختلف تفاوت دارد .
در دامپزشکی با توجه به گوناگونی فعالیت زمینه کار زنان متفاوت است اما در سال های اخیر همچون سایر رشته ها و مشاغل ، میزان ورود دختران به این رشته بسیار است .
بسیاری از زنان دامپزشک فعال این حرفه در قسمت علوم آزمایشگاهی و دارویی مشغول به کار هستند .
علیرغم بسیار مهم و با ارزش بودن این شغل در ایران ، به اندازه پزشکی و دندان پزشکی به آن اهمیت داده نمی شود . با وجود درآمد کم دامپزشکان در مقایسه با درآمد این دو گروه یک دامپزشک با مشکلات زیادی همراه است .
یک دامپزشک با خطراتی از جمله در محیط های روستایی و عشایری به ویژه در مناطق صعب العبور ، ضرب خوردگی از حیوانات هنگام واکسیناسیون ، فعالیت در کشتارگاه های دام و طیور و ... روبرو است که متاسفانه از سوی مسئولین توجه ویژه ای صورت نمی گیرد .
دامپزشکی در بسیاری از کشورها جز مشاغل سخت به حساب می آید اما در ایران این گونه نیست .