در این مقاله قصد داریم در مورد استرس نوجوانان صحبت کنیم . استرس یک بیماری شناخته شده است و برای کودکان و نوجوانان نیز پیش می آید و تنها مشکل بزرگسالان نبوده لذا باید به آن توجه نمود .
استرس موضوع نگران کننده ای نیست باید به آن پرداخته شود حتی اگر علل استرس بسیار باشد . استرس چگونگی واکنش بدن به یک درخواست است ، افراد زمانی دچار استرس می شوند که برای انجام کاری تحت فشار هستند .
برخی از علائم استرس
دلایل مختلفی وجود دارد که انسان دچار استرس می شود که در ادامه آن ها را توضیح خواهیم داد .
- تغییرات رفتاری
تغییراتی شامل : خوردن و خوابیدن زیاد یا حتی به دلیل بی قرار بودن حالاتی مانند قدم زدن به اطراف به طور مداوم ، ناخن جویدن یا امثال این ها می تواند از علائم استرس باشد .
- علائم عاطفی
نوجوانانی که استرس دارند به وسیله چیزهای کوچک عصبانی می شوند ، آن ها هیجان زده نیستند و نارضایتی خود را آشکارا نشان می دهند حتی ممکن است دچار افسردگی شوند یا آشفته ، تحریک پذیر ، کناره گیر و مضطرب به نظر برسند .
- علائم شناختی
گاهی وجود استرس برخلاف آن چه فکر میکنید خوب است البته اگر به شناسایی مشکلات کمک کند یا باعث ایجاد انگیزه برای انجام بهتر کارها شود . اگر علل استرس را شناسایی کنید به راحتی می توانید آن را مدیریت کنید .
گاهی اوقات ممکن است شما فکر کنید نوجوانتان بی دقت است یا از کارهای خود غافل شده . اما او ممکن است استرس داشته باشد که بر روی توانایی های شناختی و حافظه ی او تاثیر گذاشته باشد . او همچنین دچار نگرش منفی ، قضاوت ضعیف و عدم توانایی در تمرکز نیز می شود .
سایر تاثیرات استرس بر روی نوجوانان :
- احساس نا امیدی و درماندگی
- غیرمنطقی بودن
- تغییرات شدید در وزن
- مراقبت نکردن از ظاهر
- تغییر در چرخه عادت ماهیانه دختران
عوامل استرس زا در نوجوانان
برخی عوامل که آن ها را بررسی خواهیم کرد باعث می شود نوجوانان دچار استرس شوند .
- رقابت خواهران و برادران
پدر و مادر ها باید به رفتار خود با فرزندان خود توجه کنند زیرا گاهی باعث می شود به دلیل رفتار شما فرزندتان حس بدی به خود داشته باشد . تفاوفت بین خواهران و برادران طبیعی است و باعث اختلاف و دعوا نیز می شود که همین ممکن است برای دو طرف استرس زا باشد .
- فشار همسالان
نوجوانان نیاز دارند که هویت داشته باشند و همچنین مورد پذیرش گروه دوستان قرار گیرند زیرا آن ها در نوجوانی به معاشرت نیاز دارند و آسیب پذیر هم هستند .
آن ها برای خود یک تصویر اجتماعی قابل قبول خلق می کنند و برای اینکه تعادل بین تصویر خود و تصویر ایجاد شده تعادل برقرار کنند ، تحت فشار قرار می گیرند و همین می تواند استرس زا باشد .
- تغییرات شدید زندگی
نوجوانان مانند بزرگسالان پذیرای تغییرات نمی باشند . تغییراتی مانند : ورود عضو جدید به خانواده ، رفتن به یک مدرسه یا شهر جدید می توان استرس زا باشد زیرا شناختی در مورد نحوه برخورد با این تغییرات را ندارند .
- استرس ناشی از مشکلات خانوادگی
تمامی مشکلات خانواده می تواند برای نوجوان استرس زا باشد . مشکلاتی مانند : اختلافات زناشویی بین والدین ، بیماری ، مشکلات بین خواهران و برادران و مشکلات مالی .
- استرس جسمانی
تغییرات عاطفی ، جسمانی و همچنین تغییرات بلوغ می تواند برای نوجوان استرس زا باشد . عدم شناخت درباره اتفاقاتی که درون بدنشان می افتد یا حتی فشار بیش از حد ممکن است باعث تنش و استرس شود .
- مدیریت زمان ضعیف
تکنولوژی و رسانه ها به راحتی وقت نوجوانان را می گیرند و حواسشان را پرت می کنند ، به همین دلیل آن ها وقت کمی برای انجام کارهای مورد نیازشان دارند و این امر منجر به استرس می شود .
- رقابت ناسالم
در بین نوجوانان رقابت همواره دیده می شود در موضوعات درسی ، ورزشی و ... .
که رقابت سالم منجر به بهبود عملکرد می شود اما رقابت ناسالم می تواند استرس زا باشد .
- عزت نفس ضعیف
نوجوانان نسبت به عواطف مختلف ، تغییرات جسمانی که تجربه می کنند سوالات زیادی دارند که عزت نفس هم یکی از آن هاست . مهم نحوه برخورد والدین با فرزندان است که عزت نفس وی را تقویت می کند .
- حوادث آسیب زا
تصادف ، بیماری ، سو استفاده های جسمی و روانی ، مرگ یکی از خویشاوندان نزدیک یا یک دوست می تواند باعث ناراحتی نوجوانان شود و همچنین عدم شناخت درباره نحوه برخورد با این تغییرات ، استرس زاست .
- استرس اجتماعی
نوجوانان مدام نیاز دارند در گروه دوستانشان مورد پذیرش واقع شوند . آن ها نسبت به خانواده به دوستانشان اهمیت بیشتری قائلند . آن ها تحت فشار مداوم برای حرف زدن ، لباس پوشیدن ، باحال بودن و ... هستند .
این موارد نشان می دهد که نوجوانان باید خود واقعیشان را کنار بگذارند و تظاهر کنند شخص دیگری هستند و همین باعث می شود دچار استرس شوند .
- استرس درسی
نوجوانان اغلب برای تکمیل تکالیف ، امتحان ها ، آزمون های ورودی و انجام پروژه ها نگران هستند . اگر این فشار ها نوجوانتان را تشویق کند به پیشرفت کند خوب است ، اما اگر بر سلامتی اش تاثیر بگذارد نگران کننده است .
راه های درمان استرس نوجوانان
ما قصد داریم در ادامه مقاله راه های درمان استرس نوجوانان را توضیح دهیم .
- صحبت کردن درباره نگرانی ها
یکی از موثرترین برطرف کننده های استرس صحبت کردن است که حکم روانکاوی را دارد . همچنین به شما کمک می کند که سریع تر یک راه حل پیدا کنید . والدین باید به صحبت های فرزندشان گوش کنند تا شرایط را برای وی بهتر کند .
- حمایت والدین
تنبیه کردن نوجوانتان زمانی که استرس دارد به او کمکی نمی کند . شما باید از فرزندتان حمایت کنید تا شرایط را برای وی بهتر کنید .
- فعالیت جسمانی
ورزش کردن یکی از بهترین روش های برطرف کننده استرس است . هیچ چیز مانند دویدن استرس را کاهش نمی دهد .
- کاری که خوشحالش می کند انجام دهد
هنگامی که کاری که دوست دارید را انجام می دهید شما را خوشحال می کند و در نتیجه باعث از بین رفتن استرستان می شود .
- تمرکز روی نقاط مثبت
استرس نتیجه تفکر منفی و تمرکز روی نقاط منفی است . ما زمانی که استرس داریم تمایل داریم روی نقاط منفی تمرکز کنیم . شما می توانید به فرزندتان کمک کنید در حین یک بحران ، مثبت باشد یا نقاط قوتش را یاداوری کنیم و چگونگی استفاده از آن برای ایجاد موقعیت بهتر را آموزش دهیم .
- رژیم غذایی سالم
فرزند شما هنگام استرس به مواد غذایی نیاز دارد که کمک به کاهش استرسش شود . او تمایل به بستنی ، ساندویچ و ... دارد اما شما باید مواد غذایی سالم مانند توت ، شکلات تلخ ، شیر و ... را جایگزین کنید .
- خواب
یک خواب شبانه کامل باعث می شود بدن آرام باشد در نتیجه ذهن نیز آرام و جوان است . استراحت و آرامش برای کاهش استرس ضروری است البته باید گفت چرت های کوتاه بین کار نمی تواند استرس را کاهش دهد .
منبع : سایت شهروند فردا